De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 21 september 2012.

Cultuurvrijdag, 21 september 2012

‘Best of’ van Liet International bij opening Zaailand

Leeuwarden | Tijdens het openingsfestival van het Zaailand in Leeuwarden volgende week, treden artiesten op die de afgelopen tien jaar in de finale stonden van Liet International. Het songfestival bestaat tien jaar. Vanwege dit jubileum vroeg de gemeente Leeuwarden Liet International om een selectie van artiesten van de afgelopen tien jaar naar Leeuwarden te halen. Onder hen ook de Friese Janna Eijer, die het festival dit jaar won. Het nieuwe Zaailand wordt volgende week vrijdag geopend.

Cultuurvrijdag, 21 september 2012

Tet Rozendal kruipt in de huid van Mata Hari

Leeuwarden | Zangeres en theatermaakster Tet Rozendal werkt aan een voorstelling rondom de Leeuwarder danseres Mata Hari. Het gaat om een productie bestaande uit toneel, zang en dans. De muzikale leiding is in handen van Rotterdammer Kino Haitsma. De voorstelling gaat op 5 oktober 2013 in première in De Harmonie in Leeuwarden en zal dat najaar door Fryslân toeren. De theatervoorstelling over Mata Hari is de derde solovoorstelling van Rozendal.

Economievrijdag, 21 september 2012

Farm Technologies van Zeewolde naar Leeuwarden

Leeuwarden | Het bedrijf GEA Farm Technologies Nederland is afgelopen week verhuisd van Zeewolde naar Leeuwarden. De verhuizing is een onderdeel van de betere samenwerking van dochterbedrijven van de GEA Group. De verhuizing moet synergievoordelen opleveren met een ander dochterbedrijf, de Wilaard Holding (bekend van de merken Royal De Boer en Brouwers).

Economievrijdag, 21 september 2012

Aantal WW-uitkeringen in augustus gestegen

Groningen | Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal lopende WW-uitkeringen in Fryslân eind augustus is uitgekomen op 13.737. Een jaar eerder waren dat er 11.746. Het aantal WW-uitkeringen is de afgelopen twaalf maanden gestegen met 17,0 procent. In de afgelopen maand is dit aantal met 2,8 procent gestegen.

Hoofdartikelvrijdag, 21 september 2012

Hard werken aan een beter asielbeleid

Voor veel mensen in Sint Annaparochie wordt het leven een beetje anders nu het asielzoekerscentrum daar de deuren gaat sluiten. Veel mensen die als vrijwilliger of bijvoorbeeld schoonmaker of beveiliger in het azc werkten, moeten omzien naar wat anders. Ingrijpender is de sluiting voor de asielzoekers zelf en voor de personeelsleden van het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers, die straks elders wonen en/of werken.

Regiovrijdag, 21 september 2012

Dokkumer promoveert op de ‘idioten’ en academici van Franeker

Franeker | Fryslân ontbeert dan misschien een universiteit, maar geheel verdwenen is de Friese academische traditie niet, vindt Arjen Dijkstra. Vandaag promoveert de in 1979 in Dokkum geboren historicus op een proefschrift over de geschiedenis van het vak wiskunde aan de universiteit van Franeker tussen 1600 en 1700.

Regiovrijdag, 21 september 2012

Probleem Hallum is te groot voor Ferwerderadiel

Hallum | Ondernemend Hallum komt er niet uit met burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel; het geschil over uitbreidingsmogelijkheden van bedrijven ontstijgt de maat van de gemeente - het is een regioprobleem.

Regiovrijdag, 21 september 2012

Friese tips voor Mozambikaanse dijken

Lemmer | Een democratische structuur voor het waterschap, waarbij de burger meebetaalt aan de waterhuishouding en het dijkbeheer. Het Mozambikaanse waterschap Administração Regional de Águas do Sul (ARA-Sul) wil zo’n systeem thuis ook invoeren, en is daarom deze week met een delegatie op bezoek bij Wetterskip Fryslân om te zien hoe dat in Fryslân wordt geregeld. Het is een eerste kennismaking.

Regiovrijdag, 21 september 2012

Zorgen over controle grote projecten Sneek

IJlst | De gemeenteraad van Súdwest-Fryslan maakt zich zorgen over de controle op grote projecten in de gemeente. Dat bleek gisteravond tijdens de raad in IJlst. Daar besprak de raad voor het eerst de vermeende fraudezaak rond het nieuwbouwproject Houkesloot. Een ambtenaar van de gemeente wordt ervan verdacht de zaak geflest te hebben, waardoor bouwer Volker Wessels in het bezit is van een overeenkomst voor werkzaamheden ter waarde van ruim veertien miljoen euro en de gemeente alleen een werkovereenkomst voor een bedrag van goed zeven miljoen. Een definitieve overeenkomst is in de archieven van de gemeente zelfs helemaal niet te vinden.

Regiovrijdag, 21 september 2012

Weigergemeenten verliezen bevoegdheid

Beetsterzwaag | Opsterland, Weststellingwerf en Ooststellingwerf raken hun bevoegdheid voor vergunningverlening, toezicht en handhaving voor complexe milieuactiviteiten kwijt als ze blijven weigeren zich volgens de afspraken aan te sluiten bij een nieuwe regionale milieudienst. Dat heeft demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) gisteren bekendgemaakt. De kosten zullen de gemeenten wel in rekening worden gebracht.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 september 2012

GKV en CGK Surhuisterveen samen verder in nieuwe kerk

Surhuisterveen | De voormalige Ichtuskerk in Surhuisterveen is ,,totaal niet meer herkenbaar”. Het christelijke gereformeerde kerkgebouw is verbouwd tot een compleet nieuwe kerk: De Regenboog. Morgen houdt de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en gereformeerd-vrijgemaakten open huis en zondag is er een openingsdienst.

Geloof & Kerkvrijdag, 21 september 2012

Abseilen tijdens Friese kerkendag

Nog twee weken en het is weer Provinciale Kerkendag in Fryslân. Na Leeuwarden, Bolsward en Sneek is de beurt aan Heerenveen. De organisatie hoopt op duizend bezoekers.

Sportvrijdag, 21 september 2012

Bij VC Sneek wordt werk gemaakt van herenteam

Sneek | Het herenvolleybal in Sneek telt langzaam maar zeker weer mee. Nadat het eerste herenteam drie seizoenen geleden vanwege financiële perikelen door VC Sneek werd teruggetrokken is het vlaggenschip dit seizoen terug op het op een na hoogste niveau, dat dit seizoen als topdivisie door het leven gaat. ,,Er wordt weer werk gemaakt van het herenteam”, zegt trainercoach Arno van Solkema.

Sportvrijdag, 21 september 2012

Bijker voor Van der Laan in basis Cambuur

Leeuwarden | Lucas Bijker keert vanavond in de thuiswedstrijd tegen Sparta terug in de basiself bij SC Cambuur. De linkerverdediger neemt in de topper tussen de nummers drie (Sparta) en vier (Cambuur) de plaats in van Martijn van der Laan. Die maakte vorige week tegen Almere City (5-2 winst) zijn rentree na lang blessureleed, maar is niet fit genoeg om vanavond te spelen.

Sportvrijdag, 21 september 2012

Assaidi debuteert in doelpuntenfestijn

Bern | Oussama Assaidi heeft voor het eerst zijn opwachting gemaakt in de hoofdmacht van Liverpool. De buitenspeler kwam vorige maand over van sc Heerenveen en speelde 67 minuten in de Europa League tegen Young Boys uit Bern. Liverpool won met maarliefst 5-3. ,,Het was zwaar om voor het eerst sinds een maand weer te spelen, maar ik ben tevreden’’, zei een trotse Assaidi. Hij kijkt nu al uit naar komend weekeinde. ,,Dan spelen we tegen United. Ik hoop dat we winnen.”

Sportvrijdag, 21 september 2012

Nipte nederlaag voor Aris in Duitse Göttingen

Göttingen | Aris Leeuwarden heeft gisteravond in Göttingen de laatste uitwedstrijd in de voorbereiding nipt verloren (83-79). Tegen het vorig seizoen uit de Bundesliga gedegradeerde BC Göttingen maakte de formatie van Erik Braal er een spannend duel van dat tot het laatste kwart in evenwicht was. Daarin maakte de thuisclub het verschil. Topscorer werd Jerrell Williams met achttien punten, voor Whit Holcomb (17). Zondag speelt Aris in Leeuwarden tegen Rasta Vechta.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties