De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 21 september 2015.

Hoofdartikelmaandag, 21 september 2015

Marktwerking zorg: wie gelooft er nog in?

De paarse kabinetten hebben tussen 1994 en 2002 een poging gedaan om de kosten van de zorg beheersbaar te maken. Hét middel volgens hen: marktwerking. Ook in de jaren daarna is die weg gevolgd. Zorgpartijen moeten met elkaar concurreren in plaats van samenwerken, ziekenhuizen mogen zelfs winst maken. Er wordt streng op toegezien dat zorgverleners zich als marktpartijen gedragen: de Autoriteit Consument en Markt (ACM) deelt strenge boetes uit als de regels van de Mededingingswet in haar ogen worden overtreden.

Regiomaandag, 21 september 2015

Afsluiting Merenproject trekt weinig publiek

Leeuwarden - Hoe sluit je een project af dat vijftien jaar duurde en een investering vroeg van een slordige 450 miljoen euro? Dat gebeurt groots en op een A-locatie in de hoofdstad van Fryslân. Zaterdagavond werd het slotfeest gevierd van het Friese Merenproject in de Prinsentuin in Leeuwarden.

Regiomaandag, 21 september 2015

Winkeliers in Dokkum niet blij met fontein

Dokkum - De ondernemersvereniging in Dokkum heeft moeite met de plannen voor een ijsfontein op de Markt in de stad. Het plaatsen van de fontein gaat ten koste van de parkeercapaciteit in het centrum en dit zal leiden tot omzetdaling, stelt voorzitter Niek Geelhoed.

Regiomaandag, 21 september 2015

De Dei fan it Fryske wurd moet de rijkdom van het Fries laten zien

Babbelegûchjes, tûkelteamen, omtoffel-aaikes, eamelje, amerijke, strewelleguod. Het is een greep uit de honderden woorden die zaterdagmiddag op de Dei fan it Fryske wurd bij Omrop Fryslân naar voren kwamen.

Geloof & Kerkmaandag, 21 september 2015

Protestants Heerenveen komt met ecologische 'Trini-tas'

Heerenveen - De Protestantse Gemeente Heerenveen heeft tijdens de startzondag een eigen ecologische tas gepresenteerd: de Trini-tas. Met de milieuverantwoorde tas maakt de kerkelijke gemeente werk van haar streven om nog meer 'Groene Kerk' te zijn. Vorig jaar kreeg Trinitas dit landelijke eco-label. Ook wil de gemeente meehelpen met het terugdringen van het gebruik van plastic tassen. Het idee kwam van kerkenraadsleden Lucia den Daas en Carla Ganzevoort.

Geloof & Kerkmaandag, 21 september 2015

Kampen staat voor sluiting van drie kerken

Hanneke Goudappel

Sportmaandag, 21 september 2015

Column: Het leven is geen computerspelletje

Tot gistermiddag had ik nog nooit gehoord van Klaas de Meer en Daniël Stoker. Gregory van der Wiel kende ik wel. Afgaande op het vijfdeklasseduel Houtigehage - Boornbergum was dat vreemd. De Meer (Houtigehage) en Stoker (Boornbergum) speelden met nummer twee, net als Van der Wiel in de laatste interlands van Oranje. Belangrijker nog is dat De Meer en Stoker minstens zo goed voetbalden als Van der Wiel tegen Turkije en IJsland. Voor de amateurs is dat wellicht een compliment. Voor de dikbetaalde Paris Saint-Germain-verdediger zeker niet.

Sportmaandag, 21 september 2015

Het Friese tintje aan Oranje is maar bleek in Heerenveen

Natuurlijk was ze blij. Maar hoewel de Nederlandse voetbalvrouwen onder 19 jaar zich gisteren tegen Italië (1-1) in Heerenveen plaatsten voor de volgende ronde van de EK-kwalificatie, baalde Lysanne van der Wal toch ook. Graag had de voetbalster uit Joure op Friese bodem speeltijd gekregen van bondscoach Jessica Torny. Dat zat er niet in. Voor Sisca Folkertsma was het leed nog groter: zij zat zelfs op de tribune.

Sportmaandag, 21 september 2015

Jamiro Monteiro, het goud in de zeef bij zoektocht naar beloften Cambuur

Trainer Henk de Jong zette de bril er tijdens de persconferentie speciaal voor op. ,,Ik wil nog even wat zeggen over Monteiro... Jamiro Monteiro." Natuurlijk kent de coach zijn eigen spelers heus, maar voor hetzelfde geld had Monteiro met z'n volledige naam op papier gestaan: Jamiro Gregory Monteiro Alvarenga. Onbekend voor velen, maar in sportief donkere tijden een parel voor de Cambuurtoekomst. ,,Een prachtspeler. Die houden we nu bij de selectie", zei De Jong over de 21-jarige middenvelder van Jong Cambuur. Een speler met een bijzonder verhaal.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties