De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 21 september 2017.

Cultuurdonderdag, 21 september 2017

Fersier in fers!

Bent u een creatief of kunstzinnig type? Of hebt u de ambitie dat te worden? Dan is dit iets voor u. In verband met de 75e editie van FeRstival schrijft het Friesch Dagblad in samenwerking met het Cedin en it Skriuwersboun een extra wedstrijd uit: Fersier in fers, oftewel versier een vers.

Economiedonderdag, 21 september 2017

Sterke stijging van export roomboter

Leeuwarden - Nederland heeft in het afgelopen jaar voor 713 miljoen euro aan roomboter uitgevoerd. Dat is ruim 30 procent meer dan de 550 miljoen euro die ons land aan margarine exporteerde, blijkt uit een analyse van cijfers door het CBS. De export van boter is in de afgelopen jaren sterk toegenomen, terwijl de uitvoer van margarine is gestagneerd, meldt het statistiekbureau.

Hoofdartikeldonderdag, 21 september 2017

De wereld wacht niet op een lange formatie

De troonrede was deze week korter dan anders. Om precies te zijn 1663 woorden, terwijl dat vorig jaar nog 2167 woorden waren. Ook niet gek: er was weinig nieuw beleid af te kondigen. Met het extra geld voor de salarissen in het basisonderwijs en voor de verpleeghuizen konden maar twee alinea’s gevuld worden.

Regiodonderdag, 21 september 2017

Overerfde armoede in veengebied in kaart

Leeuwarden - Een dubbeltje zal nooit een kwartje worden. Hoe vaak is dit gezegde niet aangehaald als het ging over de sociaaleconomische toestand in gebieden waar in de negentiende en twintigste eeuw veenderij plaatsvond.

Regiodonderdag, 21 september 2017

Engie bouwt geen vergister in Marrum

Marrum - Energiebedrijf Engie ziet af van de bouw van een biovergister in Marrum. Dat meldt het bedrijf in een brief aan Doarpsbelang Marrum-Westernijtsjerk en het actiecomité No Shit.

Regiodonderdag, 21 september 2017

Klankverschil tussen Fries en Nederlands wordt groter

Oosterwolde - Taalkundige Amber Nota uit Oosterwolde trok de afgelopen drie jaar met een opnameapparaat door Fryslân om de intonatie van Friestaligen vast te leggen. Uit haar onderzoek blijkt dat het Fries en het Nederlands qua intonatie verder uit elkaar groeien.

Regiodonderdag, 21 september 2017

Plundering Grutte Pier na 500 jaar rechtgezet

Kimswerd - De Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier wordt in Medemblik gezien als een barbaar die de stad in de as legde. Zaterdag vaart een Friese vredesvloot naar de stad om de strijdbijl eindelijk te begraven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties