De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 21 oktober 2009.

Cultuurwoensdag, 21 oktober 2009

Strubbelingen rondom de Popronde

Vijf dagen voor het begin van de Popronde ploft er een brief van de gemeente bij organisator Friesland Pop op de mat. In de brief staat dat ten minste vijf van de deelnemende cafés geen vergunning hebben om live-muziek ten gehore te brengen. Net als vorig jaar blijft de relatie tussen het reizende muziekfestival en de gemeente Leeuwarden moeizaam.

Economiewoensdag, 21 oktober 2009

Werkloosheid loopt verder op

Den Haag/Groningen - De werkloosheid in Nederland is afgelopen maand gestegen tot 5 procent van de beroepsbevolking. Dit meldt het CBS. Uit de cijfers van uitkeringsinstantie UWV blijkt dat het aantal werkzoekenden in Fryslân het laagst is in het Noorden.

Economiewoensdag, 21 oktober 2009

Agrariërs gaan aan de slag met energiebesparing

Witmarsum - Agrariërs in Noordwest-Fryslân kunnen binnenkort van hun gemeente een enquête verwachten over duurzame energie. Het Bildt, Franekeradeel, Harlingen, Littenseradiel, Bolsward, Nijefurd en Wûnseradiel willen namelijk weten wat de behoefte en de motivatie van de boeren is voor duurzame energie.

Hoofdartikelwoensdag, 21 oktober 2009

De werkloosheidscijfers...

Toen de financiële crisis omsloeg in een economische crisis, kreeg menige Nederlander het benauwd. De voorspellingen over de Nederlandse economie waren dramatisch. De economie zou fors krimpen, onder meer zichtbaar in het aantal werklozen. Van dat alles is betrekkelijk veel uitgekomen. Het aantal werklozen is fors gestegen en het aantal opdrachten in industrie, bouw, architectuur en installatiewerk worden nauwelijks aangevuld met nieuwe.

Regiowoensdag, 21 oktober 2009

Noodopvang moet in 2010 overbodig zijn

Leeuwarden - De Friese gemeenten stoppen op 1 januari met de financiering van structurele noodopvang van asielzoekers die buiten de pardonregeling zijn gevallen. Dat zijn de gemeenten deze week met staatssecretaris Albayrak (Justitie) en de provincie overeengekomen. De staatssecretaris gaat haast maken.

Regiowoensdag, 21 oktober 2009

46 hooligans in drie dagen voor rechter

Leeuwarden - Tijdens drie zittingen zullen 46 Cambuurhooligans zich moeten verantwoorden voor hun aandelen in de rellen rond de wedstrijd Cambuur-Roda JC op 3 juni van dit jaar. De zittingen hebben plaats in november.

Regiowoensdag, 21 oktober 2009

Kunstencentrum a7 hoopt op redding via de rechter

Leeuwarden - Het Centrum voor de Kunsten a7 treft de gemeenten Heerenveen, Opsterland, Oost- en Weststellingwerf vanmiddag voor de rechter in Leeuwarden. Het centrum wil alsnog een lening krijgen van de gemeenten die dit verzoek eerder afwezen.

Regiowoensdag, 21 oktober 2009

Het mooiste stukje van Munnekezijl is er niet meer

Munnekezijl - Martje de Vries-Adema spaart al jaren alles over Munnekezijl. Over twee weken kan iedereen meegenieten van de verzameling. Dan verschijnt haar boek Muntjeziel, een beeld van een dorp.

Regiowoensdag, 21 oktober 2009

‘Ik geloof in de show, niemand zegt: we zien ’t wel’

Leeuwarden - Slechts twee repetitiedagen heeft regisseur Fernand Banning om de jubileumshow van de Koninklijke Vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek in het WTC Expo in Leeuwarden in elkaar te zetten.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 oktober 2009

VU houdt samen met China congres over religie

Amsterdam - De Vrije Universiteit houdt vandaag en morgen samen met het ministerie van Godsdienstzaken van China een congres over religie en samenleving. Aan het congres op een landgoed in Santpoort-Noord in Noord-Holland werken ook de koepel van Turkse Moskeeën en de Zuid-Afrikaanse Universiteit van Stellenbosch mee.

Geloof & Kerkwoensdag, 21 oktober 2009

Evensongs zingen in Engelse kathedralen is populair

Voor veel mensen is Groot-Brittannië het mekka van de koorzang. Het land telt liefst 61 kathedralen. Hier wordt al eeuwen lang onafgebroken elke dag God lofgezongen. Niet alleen door koren die aan de kathedralen verbonden zijn, in vakantietijd zingen ook Friese koren er.

Sportwoensdag, 21 oktober 2009

Bram Appel: wonderspits van Hertha in oorlogstijd

Leeuwarden - Tot mei van dit jaar was er weinig bekend over de rol die Hertha BSC, morgen de tegenstander van sc Heerenveen in de groepsfase van de Europa League, speelde in de periode van het Derde Rijk in nazi-Duitsland. De Zwitserse historicus prof. dr. Daniel Koerfer van de Vrije Universiteit kreeg eind 2007 de opdracht te gaan graven in de Berlijnse historie en kwam tot de conclusie: Hertha BSC was geen nazi-geïnfecteerde club.

Sportwoensdag, 21 oktober 2009

Heerenveen zonder Beerens naar Berlijn

Berlijn Heerenveen reist vandaag zonder Roy Beerens af naar Berlijn, voor de wedstrijd in de Europa League tegen Hertha BSC. De vleugelaanvaller heeft nog steeds last van zijn lies. Beerens kreeg gisteren ontstekingsremmers toegediend, maar de kans dat hij alsnog deel uitmaakt van de selectie is vrijwel nihil. Trainer Jan de Jonge heeft na een pittig gesprek wel besloten om Paulo Henrique mee te nemen naar Berlijn. De Braziliaan werd vorige week beboet nadat hij te laat terugkeerde uit zijn vaderland en daardoor de wedstrijd tegen PSV miste. Ook de langdurig geblesseerde Mika Väyrynen stapt woensdag in het vliegtuig. Hij is nog niet beschikbaar, maar ,,het is belangrijk voor Mika om goed te trainen en contact met de groep te houden”, aldus De Jonge.

Sportwoensdag, 21 oktober 2009

’t Fean’58 simpel verder in beker

Surhuisterveen In de tweede ronde van de amateur KNVB-beker heeft ‘t Fean’58 gisteravond makkelijk gewonnen van zesdeklasser Eastermar: 4-1. Marten van der Kamp, trainer van ‘t Fean’58, kon terugkijken op een goede wedstrijd. ,,Vooraf heb je niets te winnen als tweedeklasser tegen een zesdeklasser. Gelukkig scoren we snel twee keer. Dat voetbalt makkelijker. Overigens heeft Eastermar best een leuke ploeg, die wil meevoetballen. Het is een jonge, frisse groep. De complimenten voor die club.” Bij de overige wedstrijden gisteren viel vooral de uitslag van vijfdeklasser VVK tegen eersteklasser Oranje Nassau op. De Groninger ploegen bleven na 90 en na 120 minuten op 1-1 staan. Oranje Nassau kon uiteindelijk na de met 5-4 gewonnen penaltyreeks opgelucht terug naar huis. In de andere duels waren er simpele zeges voor hoofdklasser ACV (0-4 bij De Vogels) en eersteklasser Appingedam (2-0 thuis tegen SIOS) vrij simpel.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties