De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 22 februari 2007.

Cultuurdonderdag, 22 februari 2007

Bram Feenstra: humor en doorzetten

Als het aan zijn vader had gelegen had Abraham (‘Bram’) Feenstra nooit voor een orkest gestaan, maar juist op de steiger. Hij zou net als hij ook zijn boterham moeten verdienen als timmerman. Maar de jonge Bram genoot van de muziek. Hij speelde enthousiast mee op de trompet op het korps in IJlst, waar hij op 16 februari 1925 werd geboren.

Cultuurdonderdag, 22 februari 2007

Aandoenlijke filosofie in notendop

JACK FRÖLICH

Dossierdonderdag, 22 februari 2007

Bij hectiek brengt de tuin rust

Op 7 maart zijn de verkiezingen voor Provinciale Staten. De partijen doen er van alles aan zich te profileren - maar wie is de persoon achter de lijsttrekker? Wat doet hij of zij in het dagelijks leven en waarin is hij of zij nog meer geïnteresseerd behalve politiek en een leefbaar Fryslân? Deel 9: Reitze Ketellapper, Gemeente Belangen Friesland.

Economiedonderdag, 22 februari 2007

Werk genoeg voor Bolk Haulerwijk

Haulerwijk - Hoezo, de metaalsector in het Noorden heeft het moeilijk? Martin (42) en Celia Bolk (36) van Bolk Constructie uit Haulerwijk merken er niets van. Ze kunnen het werk nauwelijks aan. Celia vindt het bedrijf met dertien werknemers, twee uitzendkrachten en twee meewerkende ‘zelfstandigen zonder personeel’ (zzp’ers) nu wel groot genoeg, Martin denkt daar anders over: ,,De klant bepaalt hoe groot je wordt.”

Hoofdartikeldonderdag, 22 februari 2007

Leefbaarheid

Het was een dag van weeralarm, maar ook een weeralarm went. Het weerhield een groep burgers uit Skarsterlân er in elk geval niet van om met tientallen tegelijk een bezoekje te brengen aan de plaatselijke woningbouwcorporatie. Die hield voor het eerst in zijn bestaan een ‘belanghoudersdag’, wat zoveel wil zeggen dat iedereen die op wat voor manier dan ook te maken heeft met die club, mocht komen. Er waren inleidingen, er waren workshops, er was een afsluitend praatje, en die waren allemaal aardig - maar ze deden er eigenlijk niet zo veel toe. Wat er écht gebeurde, is dat een heleboel mensen uit één gemeente een hele middag bij elkaar zaten en elkaar ontmoetten, om met elkaar te eten en te drinken, en het eens goed te hebben over wat hen nou het meest bezig hield. Over wat hen dwars zat, maar vooral over hoe het beter zou kunnen. Het ging die middag over de vraag: als we in 2010 op een terrasje zitten, waar willen we dan tevreden over zijn? Hoe werken we tegen die tijd, in onze dromen nu, straks samen?

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Meer snelle zonneboten

Leeuwarden - De tweede zonnebootrace langs de Friese elf steden wordt massaler, sneller en aantrekkelijker voor het publiek. Deelnemers aan de Frisian Solar Challenge moeten in het vervolg aan strengere toelatingseisen voldoen. Zo geldt er een minimumsnelheid van acht kilometer per uur.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Fusie drie corporaties Noordoosten

Kollum - Drie woningstichtingen in Noordoost-Fryslân gaan fuseren. De corporaties van Dantumadeel, Kollumerland en Patrimonium in Broeksterwoude gaan per augustus verder als één organisatie. In totaal bezit het nieuwe bedrijf straks vierduizend woningen.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Hoe een straatjongen multimiljonair werd

De activiteiten van Van den Berg zijn even eindeloos als gevarieerd, blijkt uit zijn memoires. Hij stond aan de wieg van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen, mobiliseerde de Leeuwarder winkeliers tot verschillende acties, is groot fan van Cambuur, deed tweemaal een vergeefse poging met Fris 2000 in de gemeenteraad te komen en nodigde Pim Fortuyn uit voor een diner; juist voor hij naar Leeuwarden zou afreizen, werd de politicus doodgeschoten. Hij maakte van de Grote Hoogstraat een uitgaanscentrum, en hij claimt miljoenen van de gemeente omdat die zijn concurrent, het Stadhouderlijk Hof, subsidieerde.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Dantumadeel akkoord met ‘As’

Damwoude - Dantumadeel wordt onvoldoende gecompenseerd voor de aanleg van de Centrale As. Dit vindt de meerderheid van de gemeenteraad. Toch stemden de raadsleden gisteravond in met de overeenkomst die het college met de provincie heeft gemaakt. Dantumadeel betaalt bijna twaalf miljoen euro voor de autoweg tussen Dokkum en Nijega.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Besluit over N381 op de lange baan

Leeuwarden - Een besluit over opwaardering van de provinciale weg tussen Drachten en de Drentse grens is door Provinciale Staten voor onbepaalde tijd uitgesteld. Een meerderheid weigerde gisteren alvast een besluit te nemen over het voorkeurstracé voor het noordelijk deel tot Donkerbroek.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Arriva onderzoekt alle 900 bussen

Heerenveen - Busvervoerder Arriva laat dit jaar alle negenhonderd bussen controleren op veiligheid. Dat heeft de directie besloten na klachten over de slechte staat van de bussen in Brabant. Op last van de Inspectie Verkeer en Veiligheid werden vorige week 22 bussen afgekeurd. Veel van deze bussen waren afkomstig uit Fryslân, waar ze vorig jaar nog dienst deden.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Oevers en kaden Dokkumer Ee aangepakt

Dokkum - Wetterskip Fryslân gaat de oevers en kaden van de Dokkumer Ee tussen De Hoge Brug bij Sybrandahûs en de Rondweg West in Dokkum aanpakken. In totaal wordt 4800 meter onder handen genomen, waarvan 600 meter kade in bebouwd gebied. Waar mogelijk wordt de oever 2,5 meter landinwaarts gelegd, zodat er meer ruimte komt voor water en beschermend riet. De ingreep maakt deel uit van het grote herstelprogramma Oevers en Kaden, dat tot 2016 loopt. De oevers langs de Dokkumer Ee zijn verzwakt als gevolg van de afslag door scheepvaart en de stroming van het boezemwater.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Scholen en hbo’s kennen elkaar slecht

Leeuwarden - Schuif problemen met rekenen en taal niet af op collega’s op middelbare scholen, maar ga de dialoog met ze aan. Dat advies gaf Klaas-Wybo van der Hoek, lid van het college van bestuur van de Christelijke Hogeschool Nederland (CHN), gistermiddag aan docenten in het hoger onderwijs tijdens een symposium over groepswerk in Leeuwarden. Van der Hoek is voorzitter van het Aansluitingsnetwerk VO-HO Fryslân, een overkoepelende organisatie waarbij de drie hogescholen en vrijwel alle Friese scholen voor voortgezet onderwijs zijn aangesloten.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Geen windmolens op De Haven in Drachten

Drachten - Op industrieterrein De Haven in Drachten komen geen windmolens. De kleinst mogelijke meerderheid van de raadscommissie van Smallingerland stemde tegen de komst van drie molens van 135 meter hoog, te vergelijken met de hoogte van de Tjaardaflats in Drachten. De commissie besprak gisteravond het plan van aanpak voor duurzame energie. Smallingerland wil dat in 2010 minstens 5 procent van alle gebruikte energie in de hele gemeente van duurzame komaf is. De CDA-fractie benadrukte dat de hoge molens niet in de gemeente passen. De fractie ziet meer heil in energiebesparing door het verstrekken van subsidies voor verwarmingtoestellen in woningen. De PvdA, die wel voor was, kwam met alternatieve locaties; langs de A7 en N31. Ook burgers uitten hun ongenoegen. A.Krijgsman, die acht verenigingen van dorpsbelang in westelijk van Drachten vertegenwoordigde, noemde de molens onder meer horizonvervuiling.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Brug Akkrum dicht in juli

Akkrum - De spoorbrug in Akkrum wordt niet in mei opgehoogd, maar pas in juli. Midden in het watersportseizoen zal elf dagen lang geen bootje de brug kunnen passeren. Boarnsterhim gaat nu op zoek naar andere manieren op toeristen te trekken.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

Geen mfc voor Veenwouden

Veenwouden - Er komt geen multifunctioneel centrum (mfc) in Veenwouden. Efficio, dochteronderneming van de woningstichting Dantumadeel, heeft besloten af te zien van de aankoop van café ’t Honk aan de Hoofdstraat. Dat pand moet gesloopt worden, alvorens het mfc gebouwd kan worden.

Regiodonderdag, 22 februari 2007

‘Al vertelt hij nonsens, het is een genot om naar te luisteren’

,,Generalist, tactisch goed en hij heeft oog voor verhoudingen en wat haalbaar is. En hij voelt de actualiteit van onderwerpen aan, en de mate waarin die leven in de Friese samenleving.” Zo wordt Johannes Kramer door een van zijn bewonderaars in de Staten omschreven. Vooraf werd de 39-jarige voorman van de FNP al door iedereen getipt en hij heeft zijn faam in z’n eerste Statenperiode helemaal waargemaakt. Erkend debater Kramer is door zijn collega-Statenleden met vlag en wimpel verkozen tot Beste Redenaar én - misschien iets verrassender - tot Beste Statenlid.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 februari 2007

PKN Heerenveen wil drie van de vier kerken afstoten

Heerenveen - De Protestantse Wijkgemeente Heerenveen wil een nieuwe, grote kerkzaal bouwen bij de Europalaankerk en de overige drie gebouwen afstoten. Dat is woensdagavond bekendgemaakt op een gemeenteavond in de Europalaankerk.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 februari 2007

Taboe op psychiatrie doorbreken

Leeuwarden - Er is geen enkele psychiatrische ziekte die het geloof of zingeving onberoerd laat. Het taboe op godsdienstige beleving en uitingen in het openbaar is echter een van de belangrijkste belemmeringen om bij behandeling religie aan de orde te krijgen, merkt geestelijk verzorger Roger Wind. Dinsdag sprak hij op de studieochtend van de Gereformeerde Vrouwenbond.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 februari 2007

Tiengebodenbord Vlieland gerestaureerd

Vlieland - De Protestantse Gemeente van Vlieland heeft het tiengebodenbord uit 1737 laten restaureren, dat in de uit 1605 daterende hervormde kerk hangt. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Restauratiefonds.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 februari 2007

Hybride-orgel voor Oldelamer

Oldelamer - De Protestantse Gemeente van Oldelamer heeft als eerste kerkelijke gemeente van Fryslân een zogeheten hybride kerkorgel gekregen. Het bestaande Reil-pijporgel is uitgebreid met een ‘digitale stemmenbank’. Met een concert wordt het op deze wijze ‘gemoderniseerde’ orgel vrijdagavond officieel in gebruik genomen.

Sportdonderdag, 22 februari 2007

WTC Expo blijft sponsor van Cambuur

Leeuwarden - WTC Expo heeft de optie gelicht en verlengt het sponsorcontract met Cambuur Leeuwarden met nog een jaar. Volgens algemeen directeur Andries de Jong van WTC Expo ligt het bedrag in dezelfde orde van grootte als het eerste jaar, zo’n 130.000 euro. Wel zal Cambuur volgend seizoen in een nieuw shirts spelen

Weerdonderdag, 22 februari 2007

Even droog

Vandaag is er veel bewolking, misschien een enkele opklaring, maar ook kans op wat regen of motregen. Er waait een matige tot vrij krachtige, langs de wadden soms krachtige wind uit het zuiden tot zuidoosten. Het wordt ongeveer 9 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties