De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 februari 2008.

Cultuurvrijdag, 22 februari 2008

Frysk Festival zoekt jongeren voor operaproductie

Leeuwarden - Het Frysk Festival en Muziektheater Transparant uit Antwerpen houden begin maart audities voor Friese en Vlaamse jongeren die willen meedoen aan een internationale operaproductie. Gezocht worden ervaren musici en zangers tussen de vijftien en 25 jaar. Zij zullen samen met professionele coaches tijdens het Frysk Festival in augustus in tien dagen een jongerenopera in elkaar zetten. De productie van de opera zal worden uitgevoerd in Drachten en Antwerpen.

Cultuurvrijdag, 22 februari 2008

Tweede editie van Noordelijk Korenfestival

Leeuwarden - In Zuidlaren wordt dit jaar weer het Noord Nederlands Koren Festival (NNKF) gehouden. Voor dit festival kunnen koren, ongeacht muziekstijl of niveau, uit Groningen, Fryslân en Drenthe zich aanmelden. De tweede editie van het evenement vindt plaats op 17 mei.

Economievrijdag, 22 februari 2008

Noordelijke economie nadert rest land

Groningen - Het Noorden lijkt qua economie steeds meer op de rest van Nederland. Toch zorgen accentverschillen nog altijd voor een lagere groei van de economie. Friese vrouwen en ouderen hebben minder vaak betaald werk dan in de rest van het land, we zitten in minder winstgevende sectoren en we hebben kleinere bedrijven.

Hoofdartikelvrijdag, 22 februari 2008

Vierde kabinet Balkenende...

Dezer dagen bestaat het vierde kabinet Balkenende een jaar. Uiteraard wordt daar enige aandacht aan besteed. Zoals te verwachten was werd aan de kiezers de vraag gesteld of ze vertrouwen hebben in dit kabinet. In het televisieprogramma Eén Vandaag werd meegedeeld dat slechts 13 procent deze vraag positief had beantwoord. Er werd nog bij vermeld dat zelden een kabinet zulk een lage score had gehad.

Regiovrijdag, 22 februari 2008

Dorpshuizen krijgen steun

Franeker - Er komt nieuw beleid voor de dorpshuizen in Franekeradeel. De gemeenteraad ging hiermee gisteravond akkoord. Het toekomstige beleid moet de dorpshuizen een sterkere financiële basis geven en de interne organisatie verbeteren.

Regiovrijdag, 22 februari 2008

‘Netheid begint op het schoolplein’

Drachten - Een grote prullenbak in de vorm van een dier herinnert de leerlingen van de rooms-katholieke jenaplanschool Sint Lucas in Drachten er voortaan iedere dag aan: ze gaan naar de ‘schoonste basisschool van Smallingerland’. De basisschool draagt de titel sinds gisteren, toen wethouder Ketelaar van Smallingerland bekend maakte welke onderwijsinstellingen als schoonste uit de bus zijn gekomen bij de gemeentelijke ‘netheidcontroles’.

Regiovrijdag, 22 februari 2008

Nieuwbouw St. Anne niet in trek

Sint Annaparochie - Het loopt nog steeds niet storm voor de nog te bouwen huizen in de wijk Nije Kamers in Sint Annaparochie. Van de 74 koopwoningen die de Almelose projectontwikkelaar Mega-NPB hier heeft gepland, zijn er 21 verkocht. Toch is makelaar Pieter Boskma, die de huizenverkoop regelt, ervan overtuigd dat de huizen van de hand gaan.

Regiovrijdag, 22 februari 2008

Technische heldin als rolmodel voor meisjes

Leeuwarden - Een beetje ironisch is het wel: vijf meisjes van de pabo en vijf jongens van een ICT-opleiding die samenwerken aan een project om meer meisjes te interesseren voor een bèta-richting. ,,We hebben hartelijk gelachen toen we de samenstelling van de projectgroep zagen”, zegt Truus de Witte van emancipatiebureau Equa in Leeuwarden lachend. ,,Het bevestigt maar weer eens de noodzaak van hun werk.”

Regiovrijdag, 22 februari 2008

Dokterswacht stuurt directeur naar huis

Heerenveen - De directeur van Dokterswacht Fryslân, Herman Toeter, is naar huis gestuurd. De werknemers en de Raad van Toezicht hadden geen vertrouwen meer in zijn beleid. Frans Bouwers, oud-wethouder van Heerenveen, is per 1 maart aangesteld als directeur ad interim.

Regiovrijdag, 22 februari 2008

Minder banen door Fries merenproject

Leeuwarden - De provincie Fryslân schat de banen die investeringen in het Friese Merenproject opleveren te optimistisch in. Dat zegt de Noordelijke Rekenkamer in een rapport over toerisme en recreatie in Noord-Nederland. De gegevens in de voorspellingen zijn niet goed genoeg voor een betrouwbaar beeld.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 februari 2008

‘Schrappen in Opwekkingsbundel kan niet’

De liedbundel Opwekking, het ‘psalmenboek’ van evangelisch Nederland, staat ter discussie. Hij zou tekstueel te eenzijdig en te ik-gericht zijn, en bovendien theologisch rammelen. Vandaag reageert directeur Joop Gankema van de Stichting Opwekking, uitgever van de bundel, op de artikelen die hierover de afgelopen weken in het Friesch Dagblad zijn verschenen.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 februari 2008

Twee dienstbare boerenzonen

Sjoerd P. Hoekstra (1933) is in meerdere functies in de landbouw werkzaam geweest, onder meer als secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) in Fryslân en directeur sociaal-economische voorlichting te Wageningen. Voor zijn werk en later privé reisde hij veel en dan probeerde hij ook kerkdiensten mee te maken. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 februari 2008

Twee nieuwe glas-in-loodramen in Jubbega

Jubbega - De Protestantse Gemeente in Jubbega krijgt dit jaar niet alleen een nieuw kerkelijk centrum. Ook het kerkgebouw uit 1864 zal worden verfraaid, met twee glas-in-loodramen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties