De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 februari 2013.

Cultuurvrijdag, 22 februari 2013

David Thornton te gast bij De Bazuin

Oentsjerk | De Britse euphoniumvirtuoos David Thornton treedt op 16 maart op tijdens It Selle Konsert van brassband De Bazuin in de Ontmoetingskerk in Oentsjerk. De Bazuin won een optreden met Thornton en een masterclass van hem tijdens Eurobrass 2012. Het korps werd daar tweede.

Cultuurvrijdag, 22 februari 2013

Derde editie Súdwest Festival

Sneek | Kunstencentrum Atrium organiseert dit jaar voor de derde keer het Súdwest Festival, een reizend muziekfestival op verschillende locaties in Súdwest-Fryslân. Het eerste concert vindt op 3 maart plaats in de kerk van Gaastmeer. Daar treden het jeugdstrijkersensemble van Atrium onder leiding van Derk Stegeman en het blokfluitensemble met klavecimbel onder leiding van Lies van der Grient op.

Economievrijdag, 22 februari 2013

Innovatieprijzen Vitens voor onderzoek naar water

Madrid | Drinkwaterbedrijf Vitens heeft twee innovatieprijzen gewonnen van The Water and Energy Exchange. De innovatieproeftuin in Noardburgum en het project ‘champagnespoeling’ werden in Madrid bekroond. In Noardburgum werkt Vitens aan een intelligente watervoorziening waarbij sensoren de vraag naar en kwaliteit van leidingwater continu meten. Champagnespoeling richt zich op een techniek om filtermembranen te reinigen met CO2 opgelost in water.

Economievrijdag, 22 februari 2013

Populariteit elektrische fiets zorgt voor groei bij Accell

Heerenveen | Fietsenproducent Accell Groep heeft in 2012 geprofiteerd van de groeiende verkoop van elektrische en sportieve fietsen. De overname van het merk Raleigh zorgde voor meer inkomsten in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

Hoofdartikelvrijdag, 22 februari 2013

De nieuwe cijfers: falend crisisbeleid

Het zat er dik in: de haastige politieke oplossing van het Woonakkoord tussen VVD, PvdA, ChristenUnie, D66 en SGP, blijkt niet bij te dragen aan de oplossing van de problemen op de woningmarkt. Sterker; die politieke deal vergroot juist de onzekerheid en het gebrek aan vertrouwen.

Regiovrijdag, 22 februari 2013

In zeven jaar tijd van een zeer zwakke naar een excellente school

Leeuwarden | ,,Geef kinderen zelf veel verantwoordelijkheid.” Directeur Titia Boomgaardt van de Willem Alexanderschool in Leeuwarden vertelt wat het geheim is van haar school, die in zeven jaar tijd van een zeer zwakke is geworden tot een voorbeeld voor andere basisscholen. Ze merkt dat leerlingen veel beter presteren als je ze zelf laat ontdekken waar ze aan zouden moeten werken.

Regiovrijdag, 22 februari 2013

Werklozen gaan scheiden afval controleren

Leeuwarden | Afvalverwerker Omrin start in vijf gemeenten een proef om het afval beter te scheiden. Intensieve controle van het afval in de grijze huisvuilcontainer hoort daar ook bij. De gemeente Heerenveen overweegt voor de controles werklozen in te zetten. Op ,,een positieve manier” zouden zij huishoudens moeten wijzen op hoe er mogelijk beter afval gescheiden kan worden. Van boetes uitdelen zal beslist geen sprake zijn.

Regiovrijdag, 22 februari 2013

Rechtbank duldt geen eigen gesjoemel

Leeuwarden | De noordelijke rechtbank accepteert geen gesjoemel met productiecijfers. Dat zegt de nieuwe rechtbankpresident Daan Keur in een interview met deze krant. In een onlangs uitgebracht manifest tegen de werkdruk beweren anonieme rechters dat het aantal uitspraken en zaken wordt gemanipuleerd om voor het volgende jaar weer voldoende budget te kunnen opstrijken, zo onthulde NRC afgelopen weekeinde.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 februari 2013

Ds. Alfons van Vliet weer aan het werk

Leeuwarden | Ds. Alfons van Vliet hervat met ingang van komende zondag zijn werkzaamheden als predikant binnen het protestantse samenwerkingsverband De Fontein in Leeuwarden. Hiermee wordt het advies van de landelijke visitatiecommissie opgevolgd.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 februari 2013

Ondanks crisis bloeien megakerken in VS

Dallas | Ondanks de economische crisis bloeien veel van de megakerken in de Verenigde Staten. Hun inkomsten zijn gegroeid en ze hebben plannen om meer medewerkers aan te stellen.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Bestuur Nicator treedt terug na mislukte fusie

Leeuwarden | Vier van de vijf bestuursleden van zondag vijfdeklasser Nicator uit Leeuwarden zijn opgestapt. De bestuursleden waren voor een fusie met Rood Geel en Leeuwarden, maar met een grote meerderheid van stemmen werd dat voorstel vorige week door de leden afgewezen. Alleen Henk de Vos, die voor een zelfstandig Nicator en dus tegen de fusie stemde, blijft in het bestuur actief. Op dinsdag 5 maart vergaderen de leden over een nieuw te vormen bestuur.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Harkemase Boys volgend seizoen zonder de Slagers

Harkema | Voor het eerst in acht seizoenen zal Harkemase Boys de komende voetbaljaargang ‘Slager-loos’ ingaan. De broers Jelmer (31) en Reinder Slager (26) hebben namelijk besloten na de lopende competitie te vertrekken bij de equipe van trainer Willem Brouwer. De Slagers waren gezamenlijk goed voor tien seizoenen in Harkemase dienst en veroverden in 2009 gezamenlijk de titel in de hoofdklasse C. Waar zij hun loopbaan voortzetten is nog niet bekend.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Cambuur speelt in dezelfde opstelling

Leeuwarden | Cambuur speelt vanavond in de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch in dezelfde opstelling als afgelopen maandag in de met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Eindhoven. Dat houdt in dat Tim Bakens, die net als Yuri Rose herstellende is van een achillespeesblessure, op de bank begint. De verdediger leek tegen Den Bosch te zullen starten, maar vanwege de vorst en de gesteldheid van het veld begint hij op de bank. Marco van der Heide en Léon Broekhof zijn niet inzetbaar.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Stille tocht supporters van sc Heerenveen

Heerenveen | Een groep supporters van sc Heerenveen zal morgenavond een stille tocht richting het AbeLenstra-stadion organiseren, voor aanvang van de wedstrijd tegen FC Twente. Deze is volgens de organiserende fans gericht tegen de huidige machtsstrijd bij Heerenveen. ,,Waar de club in het verleden een baken van rust was, is het verworden tot een club vol chaos waarbij twee kampen elkaar bevechten. We zijn deze situatie zat.” De tocht vertrekt een uur voor de wedstrijd vanaf het Gemeenteplein.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Decibengeltje

Ik reis veel per vliegtuig en soms heel soms tref je het. Een krijsend kind. We kennen het allemaal. Je hoort het van ver al aankomen en vaak beginnen ze op stand 1, je hoopt dat het daarbij blijft, maar eigenlijk weet je al dat er meer standen op zitten en deze ook gebruikt gaan worden. Na stand 2, 3 en 4 te hebben overgeslagen zijn we aangekomen bij stand 5. Niveau jet-engine overstijgend.

Sportvrijdag, 22 februari 2013

Van Basten: We weten dat de situatie precair is geworden

Heerenveen | In een niet zo ver verleden spiegelde FC Twente zich nog aan sc Heerenveen. Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid, al zitten beide clubs dit seizoen wel weer in hetzelfde schuitje. Hoewel de verschillen op de ranglijst met een derde en veertiende plaats enorm zijn, staat de achterban dit seizoen niet bepaald te juichen. Vanavond treffen beide ploegen elkaar in het Abe-Lenstrastadion in hun streven nog iets van het seizoen te maken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties