De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van maandag, 22 november 2004.

Bijschriftmaandag, 22 november 2004

Zegenen of vervloeken

‘Zie, ik heb bevel ontvangen te zegenen, en zegent Hij, dan keer ik het niet’

Cultuurmaandag, 22 november 2004

Indrukwekkende herdenking Piet Post

Het is 15 december 25 jaar geleden, dat de bekende Leeuwarder musicus Piet Post op zestigjarige leeftijd overleed. Dat was voor menigeen een grote schok, want Piet Post was in de stad een opvallende en erkende muzikale persoonlijkheid. Gistermiddag werd in de Grote Kerk van Leeuwarden als een hommage aan deze cantor-organist een concert gegeven op ‘zijn’ geliefde Müller-orgel.

Cultuurmaandag, 22 november 2004

Veel hoogtepunten bij concert Madrigaalkoor

Het concert van het Leeuwarder Madrigaalkoor zaterdagavond had zoveel hoogtepunten, dat enkele onvolkomenheden snel weer waren vergeten. Koor, orkest en solisten waren allen van een gelijkwaardig niveau, waardoor het concert als geheel boeide en vaak ontroerde. Dit kwam ook door de keuze van de uitgevoerde werken, het Requiem van Mozart en het eerste deel en enkele fragmenten uit het tweede uit diens bewerking van de Messiah van Händel. Beide werken sloten aan bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar - de dag waarop in veel kerken de overledenen worden herdacht - en het begin van het nieuwe kerkelijk jaar, advent en Kerst.

Cultuurmaandag, 22 november 2004

Vijfde Celtic Night valt tegen

,,Genieten van authentieke folkmuziek’’, stond in de aankondiging van het Celtic Festival dat zaterdagavond in De Harmonie te Leeuwarden werd gehouden. Helaas viel het genieten op bepaalde punten toch wel wat tegen. De Franstalige band Mes Souliers sont rouges uit Canada was verhinderd om naar Leeuwarden te komen, daarvoor in de plaats had men de Belgische band Shrapnel bereid gevonden om deze leegte op te vullen. Op zich niets mis mee, maar hun stijl paste zeker niet in het plaatje van authentieke folkmuziek.

Dossiermaandag, 22 november 2004

Dik Trom


Dossiermaandag, 22 november 2004

Debutantengeluk


Economiemaandag, 22 november 2004

Koers HZPC-certificaat ongewijzigd

Joure - De notering van een certificaat van aardappelhandelshuis HZPC is met 29,05 euro afgelopen weekend uitgekomen op dezelfde koers als in mei van dit jaar. Vraag en aanbod waren redelijk in evenwicht. In totaal zijn 9.900 certificaten verhandeld. Dat is 13 procent minder dan op de vorige handelsdag. Op 27 mei 2005 is de volgende beursdag.

Economiemaandag, 22 november 2004

Bouwbedrijven willen korte procedure

Gouda - Bijna 90 procent van de bouwbedrijven die door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) beboet worden in de bouwfraudezaak, werken mee aan een snelle afwikkelingsprocedure. Dat maakte het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB), de werkgeversorganisatie in de bouw, vandaag bekend. Bedrijven die meewerken aan deze versnelde procedure, krijgen een korting op de boete die de NMa oplegt. Wel moeten zij dan afzien van juridische procedures tegen de NMa. Het AVBB verwacht dat de versnelde procedure begin 2005 kan worden afgesloten.

Hoofdartikelmaandag, 22 november 2004

De verwarring in Kiev

De berichten zijn verwarrend: krijgt de Oekraïne een pro-Russische of pro-Westerse president? De kansen voor de Moskou-getrouwe kandidaat – de huidige president Viktor Janoekovitsj - leken het grootst. Begrijpelijk, want de man heeft vrijwel alle publiciteitsinstrumenten in handen, bijvoorbeeld de televisie. Op één kanaal na. Die ene was de stem van het verzet, dat vooral door studenten en andere jongeren was georganiseerd. Het leek er even op dat de man van de nieuwe lijn, Viktor Joetsjenko, het zou redden. De laatste voorspellingen gaven hem een voorsprong. Maar het beeld na de eerste uitslagen maakt het allemaal erg onzeker. En het kan nog wel een paar dagen duren eer de uitslag door beide kandidaten wordt erkend.

Regiomaandag, 22 november 2004

Robot regelt pillen voor patiënten in Hurdegaryp

Hurdegaryp – De uitgifte van medicijnen in de apotheek van Hurdegaryp wordt sinds een aantal maanden geregeld door een robot.

Regiomaandag, 22 november 2004

Geen wachtlijst meer voor scan

Dokkum – Zo’n vijfhonderd particulieren, tientallen kerken en zeker dertig bedrijven hebben ervoor gezorgd dat de wachtlijst voor een MRI-scan in Dokkum tot nul is gedaald. Gezamenlijk brachten ze ruim vierhonderdduizend euro bijeen voor het magnetisch resonantie imaging-apparaat. Zaterdag werd het apparaat feestelijk in gebruikgenomen.

Regiomaandag, 22 november 2004

Schippers verdeeld over straf

Heeg - Een krappe meerderheid van de aanwezige IFKS-schippers vindt dat het bestuur van de Iepen Fryske Kampioenskippen Skûtsjesilen (IFKS) zich nog eens moet buigen over de straf die Eelke Dijkstra van de Oude Zeug uit Wirdum afgelopen seizoen kreeg. Dat was zaterdag de uitkomst van de schippersvergadering in It Heechhûs in Heeg.

Regiomaandag, 22 november 2004

Beetje nostalgie en heel veel kunstjes

Leeuwarden - De nieuwe kampioen Friese dekhengsten in tuig heet Onne. Hij werd dat zaterdagavond tijdens de jubileumviering van het 125-jarige bestaan van het Friesch Paarden-Stamboek (FPS) in het FEC in Leeuwarden. De 6.500 kuipstoeltjes waren alle bezet. De bezoekers kregen een nooit eerder vertoonde show voorgeschoteld.

Regiomaandag, 22 november 2004

‘Integratie is een zaak van ons allemaal’

Leeuwarden – Integreren is een zaak van ons allemaal. Als we samen dingen doen, christenen en moslims, autochtonen en allochtonen, dan pas leren we elkaar echt kennen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2004

Met een pacifistische agenda de toekomst in

Amsterdam - De Ver-eniging Kerk en Vrede, de oudste nog bestaande pacifistische vredesorganisatie in Nederland, heeft zaterdag het 80-jarig bestaan gevierd met een bijeenkomst in de Mozes en Aaronkerk in Amster-dam.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2004

Zonder preekstoel, met open ramen

Leeuwarden – De nieuwe kerk van de Vrijgemaakt Gereformeerden in Leeuwarden, die zondag voor het eerst gebruikt werd, is een in veel opzichten opmerkelijk gebouw geworden. Voorbijgangers kunnen vanaf het Vrijheidsplein zo de kerkzaal inkijken, en als ze willen de dienst door de ramen volgen. Een preekstoel – symbool van het ‘hoge Woord’ – ontbreekt; de voorganger staat gewoon achter een katheder. Beamers projecteren teksten en foto’s op de achterwand. Slechts het uit de Noorderkerk meeverhuisde orgel van Bakker & Timmenga uit 1894 maakt nog dat het een kerk is. En natuurlijk het liturgisch centrum, dat ook alweer bijzonder is. Geen aparte meubelstukken voor de sacramenten doop en avondmaal. Maar één tafel, met daarin een in Tsjechië handgeblazen glazen doopbekken en glazen schalen voor brood en wijn. Vanuit het doopbekken loopt een metalen plaat – water symboliserend – op de vloer de kerk in. ,,Want in de doop is de gemeente met elkaar verbonden”, legt ds Jt. Janssen uit.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2004

‘Goed testen of men het begrijpt’

Amsterdam – ‘De Heer is mijn herder’ - een beroemde zinsnede uit psalm 23, die zowel binnen als buiten de kerk bekend is. Maar welke indruk maakt dit beeld van een herder op mensen uit een totaal andere cultuur? Spreekt het beeld ook hen aan, of wekt het misverstanden? Dat is het probleem waar bijbelvertalers mee te maken hebben. Maandag promoveert Dick Kroneman aan de Vrije Universiteit in Amsterdam op een studie naar theorie èn praktijk van het bijbelvertalen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 november 2004

‘Afschuw over vormen van extremisme’

De Protestantse Kerk in Nederland stuurde vorige week een kanselboodschap van de generale synode aan alle 2300 gemeenten van de Protestantse Kerk in Nederland. Aanleiding waren de gebeurtenissen en onrust in de samenleving na de moord op Theo van Gogh. De boodschap kon gisteren worden voorgelezen, maar sommige kerken besloten dat pas later te doen. Dit in verband met de gedachteniszondag voor de overledenen. Hieronder volgt de letterlijke tekst van de kanselboodschap.

Sportmaandag, 22 november 2004

Hestad geeft Heerenveen goed gevoel

Roosendaal – In Roosendaal stond zaterdag opnieuw een wisselspeler aan de basis van Heerenveens succes. Ditmaal was het Daniël Hestad die bij absentie van Mika Väyrynen voor het eerst dit seizoen in de basis startte. Met twee treffers leidde de 29-jarige Noor zijn ploeg langs RBC en bezorgde de Friezen een goed gevoel in de aanloop naar twee zware weken.

Sportmaandag, 22 november 2004

Jezelf genezen door spontaan te bewegen

Sneek – Taijiwuxigong is een eenvoudig en diepgaand oefensysteem dat gericht is op selfhealing. Door staan-, zit-, en ligoefeningen worden spontane bewegingen opgewekt. Doel: opheffen van fysieke en geestelijke blokkades. Dit weekeinde was er een workshop in Sneek.

Sportmaandag, 22 november 2004

Stienser Van der Wijk niet door kwalificatie Challenger

Groningen - Kiezen tussen topsport of een maatschappelijke carrière. Een beslissing die voor tennisser Arno van der Wijk na een jaar fulltime tennissen snel was gemaakt.

Sportmaandag, 22 november 2004

Springen is niet alleen DOS

Stiens - Groepsspringen wordt in Fryslân al jaren beheerst door DOS Dronrijp en deze turnsters trokken daarom ook de meeste aandacht tijdens het Fries kampioenschap. Toch werd zaterdag in Stiens duidelijk dat springen niet alleen nog maar DOS is. Vooral WSBF liet zien dat de jeugd uit Surhuisterveen al aardig op weg is om ook landelijk mee te doen.

Sportmaandag, 22 november 2004

Vadeko Flyers al stuk verder dan Trappers

Heerenveen – Als de voortekenen niet bedriegen, kan dit ijshockeyseizoen wel eens goed uitpakken voor Vadeko Flyers. De ploeg uit Heerenveen staat er goed voor, zo bleek zaterdagavond in Thialf tegen Tilburg Trappers. Met het in financiële problemen verkerende Amsterdam, lijkt de landskampioen dit jaar geen hoge ogen te kunnen gooien en is Heerenveen plots titelfavoriet.

Sportmaandag, 22 november 2004

Sneek mist de wil om te winnen

Sneek –Olaf van der Meulen heeft als volleyballer zelf een behoorlijke internationale ervaring in zijn bagage, wil dat nu zo graag overbrengen op anderen en het lukt hem maar niet om dat de dames van VC Sneek duidelijk te maken. Dus trok de coach zich het verlies van zondag tegen Weert persoonlijk aan. ,,Het team heeft verloren en ik maak deel uit van het team’’, zei de trainer-coach na de 0-3 voor eigen publiek.

Weermaandag, 22 november 2004

Droog

Vandaag hebben we nog veel bewolking, wind en kans op neerslag. Morgen wordt het echter droog en vrij zonnig met temperaturen die komen te liggen rond 7 à 8 graden. Het waait daarbij matig tot (vrij) krachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties