De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van maandag, 22 december 2008.

Hoofdartikelmaandag, 22 december 2008

Vage plannen...

Als we de overheid moeten geloven, hebben burgers een enorm grote belangstelling voor hun omgeving. Ze vinden het belangrijk dat het er mooi, karakteristiek en uniek uitziet, dat behouden blijft waaraan ze gehecht zijn en dat nieuwbouw niet leidt tot onoverzichtelijke, lelijke, onsamenhangende narigheid. Dat laatste wordt zelfs als een dusdanig gevaar gezien dat er een nieuw woord voor is bedacht: verrommeling.

Regiomaandag, 22 december 2008

Veiliger Hijum is meteen ook veel mooier

Hijum - De dertigkilometerzone van Hijum begint bij het oude station, waar ooit het Dokkumer Lokaaltsje stopte. De rails zijn verdwenen, maar als verwijzing naar de geschiedenis staan er nu aan weerszijden van de weg naar Oude Lije twee roodwitte slagbomen, in zuilen van basaltstenen. Op het wegdek is met klinkers het patroon van het spoor aangebracht.

Regiomaandag, 22 december 2008

Tractor vaker op de weg in buitengebied

Den Haag - Tractoren moeten een geel kenteken kunnen krijgen, zodat ze meer op de openbare weg kunnen worden toegelaten. Dat staat in een advies van een initiatiefgroep onder leiding van oud-verkeersminister Karla Peijs, voorzitter van Veilig Verkeer Nederland.

Regiomaandag, 22 december 2008

Een jaar feest in het clubhuis van de Elfstedentocht

Hindeloopen - Hij is besmet met het Elfstedenvirus. Er gaat geen dag voorbij zonder dat hij met de schaatstocht bezig is. Voor Gauke Bootsma (66), eigenaar van het Eerste Friese Schaatsmuseum in Hindeloopen, breekt een bijzonder jaar aan.

Regiomaandag, 22 december 2008

Meer inbraken Friese huizen

Leeuwarden – In Fryslân werd in 2008 1480 keer in een woning ingebroken, een stijging van 2,3 procent ten opzichte van 2007. Het aantal inbraken in bedrijven of instellingen nam daarentegen met 12 procent af.

Geloof & Kerkmaandag, 22 december 2008

Drachtster kerkmuren verdwijnen met zingen

Drachten - ,,Het is uniek dat dit gebeurt in Drachten”, aldus ds. Orlando Bottenbley van de Vrije Baptistengemeente in Drachten. Zondagavond werd in het Fries Congrescentrum een volkskerstzang gehouden, een initiatief van de werkgroep Licht over Smallingerland (LOS). Mensen kwamen massaal.

Geloof & Kerkmaandag, 22 december 2008

Peuter-Kleuter Kerstviering in Leeuwarden

Leeuwarden - In de lutherse kerk in Leeuwarden wordt woensdagmiddag voor het eerst een ‘Peuter-Kleuter Kerstviering’ gehouden. ,,In Groningen was deze viering vorig jaar een groot succes, daarom doen we dit nu ook in Leeuwarden”, vertelt predikante ds. Toos Reichman. De kerk tracht vaak met laagdrempelige activiteiten een breed publiek te bereiken. Speciaal voor de allerkleinsten is de viering ’s middags. Tijdens de middag worden liederen gezongen en het kerstverhaal verteld. Het verhaal wordt ondersteund door beelden uit de Kijkbijbel van Kees de Kort.

Sportmaandag, 22 december 2008

Harkemase Boys gaat 2009 in als ‘Herbstmeister’

Harkema - Meer dan ooit zal menig Harekiet deze week genieten van de kerstdis. Want door een zege op WHC zaterdag sluit Harkemase Boys het kalenderjaar af als koploper in de hoofdklasse C. Dat gekoppeld aan de eerder dit jaar gewonnen titel in de eerste klasse, maakt 2008 tot een absoluut topjaar voor de club.

Sportmaandag, 22 december 2008

Zonderland sluit 2008 af met spectaculair Gym Gala en een Frans chalet

Heerenveen - Show, topsport, acrobatiek en muziek. Het waren de afgelopen dagen de ingrediënten van de cocktail die Univé Gym Gala heette. Vrijdag was in Eindhoven de eerste van drie edities, zaterdag volgde de tweede in Almere en gisteren was de slotaflevering van het Gym Gala in Heerenveen. Vijfduizend toeschouwers keken hun ogen uit tijdens de verrichtingen van (inter)nationale toppers zoals Epke Zonderland. De Lemster was gisteren in zijn eigen hal in Heerenveen logischerwijs publieksfavoriet. Hij zorgde voor een leuke afsluiting van een voor hem fraai turnjaar en hij zit al vol plannen voor 2009. Zonderland goes USA, zo is nog altijd de bedoeling.

Sportmaandag, 22 december 2008

En de winnaar is...

De geloofwaardigheid van sport valt of staat met de meetbaarheid van de prestatie. Dat is wat sport sport maakt. De een fietst sneller, springt hoger, slingert verder dan de ander, dus de een heeft gewonnen en de ander niet. Punt. Geen discussie mogelijk. Nu zijn er natuurlijk ook sporten waarbij de prestatie al wat minder meetbaar is. Als er geïnterpreteerd moet worden. Wel of niet op de lijn? Op of onder de gordel? Randje buitenspel of buitenspel? Scheidsrechterlijke dwalingen devalueren de prestatie. Nog minder meetbaar zijn de sporten waarbij een jury bepaalt wie wint. Zoals turnen, kunstrijden, schoonspringen et cetera. Bij jurysporten is de interpretatie doorslaggevend en gemor over uitslagen eerder regel dan uitzondering.

Sportmaandag, 22 december 2008

Junior Said dwingt respect af tijdens cross bij Oranjewoud

Oranjewoud - Twee Groningers en een Drent gaven gistermiddag het tempo aan bij het noordelijk crosskampioenschap in de bossen van Oranjewoud. Wim Opten (42) loste na 10 kilometer vlak voor de finish zijn 25 jaar jongere concurrent Abdi Said, maar de junior uit Muntendam dwong wel respect af.

Sportmaandag, 22 december 2008

Succes voor Friezen op NK kortebaan

Amsterdam - Zwemmer Arjen van der Meulen heeft gisteren op het NK kortebaan zilver gewonnen op de 1500 meter vrije slag. De geboren Leeuwarder haalde met zijn 14.57.20 zo’n twee seconden van het nationaal record af, maar clubgenoot Job Kienhuis van Eiffel Swimmers PSV dook daar nog verder onder (14.49.97). Ook Ilse Kraaijeveld uit Dokkum en Heerenvener Dennis Mooij maakten indruk in Amsterdam.

Sportmaandag, 22 december 2008

Knokken tegen vooroordelen bij open NK kunstschaatsen in Heerenveen

Heerenveen - Sven Kramer en Ireen Wüst zijn net als Boyito Mulder en Manouk Gijsman Nederlands kampioen op de schaats. De eerste twee als algemeen bekend op de lange baan, het andere duo bij het kunstrijden. Dat Mulder en Gijsman ook na het winnen van het open NK in Heerenveen qua faam nog niet eens in de schaduw staan van Kramer en Wüst is voor liefhebbers van de sport een treurig gegeven. Maar opgeven doen ze niet. ,,Kunstrijden is echte topsport en niet voor watjes.”

Sportmaandag, 22 december 2008

De Vries profiteert van materiaalpech Michaud

Utrecht - Sjoerd Huisman uit Andijk won zaterdagavond de achtste schaatsmarathon om de Essent-cup. Bob de Vries verstevigde met de vijfde plaats in de eindsprint zijn leidende positie in het klassement. De schaatser uit Oosterwolde profiteerde er dubbel van dat zijn naaste belager Cédric Michaud door materiaalpech vroegtijdig langs de kant stond.

Sportmaandag, 22 december 2008

Heerenveen naar het canvas

Rotterdam - Na de genadeloze afstraffing in Wolfsburg en het echec van Enschede incasseerde Heerenveen zaterdagavond op Spangen een nieuwe dreun. Sparta sloeg de ontredderde Friese formatie keihard naar het canvas.

Sportmaandag, 22 december 2008

Aris weer een gevreesde opponent

Leeuwarden - Aris Friesland kan terugkijken op een prima eerste seizoenshelft. Met de afsluitende overwinning tegen Landstede Zwolle hebben de Leeuwarder basketballers zeven zeges bijeen gesprokkeld en er kan gesteld worden dat de club met succes een nieuwe weg is ingeslagen.

Sportmaandag, 22 december 2008

Ondanks vijfde verlies op rij toch goed gevoel L&S

Stiens - De ambities van het Friese handbal zijn groot. En sinds de twee grootmachten Leeuwarden en Stiens dit seizoen de handen ineengeslagen hebben, is het doel niets minder dan spelen in de eerste divisie. Maar dat de weg ernaartoe lang en hobbelig is, is ook evident. In de hoofdklasse heeft E&W team L&S na een sterk begin vier nederlagen op rij geleden. Gisteren werd in Stiens met opnieuw een verlies de eerste seizoenshelft in mineur afgesloten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties