De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 december 2009.

Cultuurdinsdag, 22 december 2009

Lege plekken in theaters door winterse weer

Leeuwarden - Theaters, maar ook andere instellingen zoals musea, ondervinden veel hinder van de winterse weersomstandigheden. Die weerhouden veel mensen van een gepland bezoek. In veel theaterzalen blijven plekken leeg. Een financiële tegenvaller voor theaters, maar ook voor een gezelschap als Tryater dat in de kerstvakantie op veel extra bezoekers mikt. Zondag werden beide voorstellingen van De Striid om de Sulveren Bal afgelast vanwege het barre weer.

Cultuurdinsdag, 22 december 2009

Joure krijgt zomer 2010 een klassiek festival

Joure - Fryslân krijgt volgend jaar juli een Klassiek Festival. Het vindt in Joure plaats en bestaat uit een reeks concerten en workshops door nationale en internationale artiesten. Dat heeft de organiserende Stichting Frysk Klassiek Festival bekendgemaakt. Het festival is voor iedereen toegankelijk, maar de stichting mikt in het bijzonder op toeristen. ,,Zij zullen door dit nieuwe festival een extra impuls krijgen Friesland als vakantiebestemming te kiezen”, aldus de stichting.

Economiedinsdag, 22 december 2009

Friese bedrijven zijn nog niet potdicht

Leeuwarden – Friese geitenbedrijven volgen de gebeurtenissen bij de boeren in het zuiden van het land met spanning. Voor zover bekend is nog geen van de ruim tien bedrijven in Fryslân getroffen door de Q-koorts. ,,Enkele maanden geleden was ik nog redelijk laconiek”, zegt biologisch geitenhouder Jan Dijkstra uit Wyns. ,,Er wordt hier niet intensief over gesproken omdat de ziekte hier nog niet is geconstateerd. Maar mensen in de buurt van een getroffen bedrijf in het Groninger Zevenhuizen zijn al wel zenuwachtig. Want wie krijgt het en wie niet?”, meldt de geitenhouder. ,,Fryslân is nu vrij en we hopen allen dat het zo blijft.” Op het bedrijf in Zevenhuizen van boer Pieter van der Wal worden morgen dieren gedood.

Hoofdartikeldinsdag, 22 december 2009

Geiten, de minister...

De eerste beelden zijn er al; het doden van de geiten is begonnen. De meeste Nederlanders krijgen associaties met de beelden van het ruimen van andere boerderij-dieren. Bijvoorbeeld het vreselijke beeld van koeien en varkens hangend in de grote grijpers.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Huistra nieuwe trainer van FC Groningen

Leeuwarden - FC Groningen wil Pieter Huistra na dit seizoen als opvolger van hoofdtrainer Ron Jans aanstellen. De club is met de trainer van Jong Ajax in gesprek over een meerjarig contract. Huistra heeft van de leiding van de Amsterdamse club toestemming gekregen om met zijn mogelijke nieuwe werkgever te onderhandelen.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Verkeer komt in Fryslân weer op gang

Leeuwarden - Het openbaar vervoer is in Fryslân vanmorgen langzaam weer op gang gekomen. Arriva liet alleen stoptreinen rijden. Bussen reden volgens de vakantiedienstregeling. Over het algemeen lagen de snelwegen er redelijk berijdbaar bij. Wel werd gewaarschuwd voor gladheid op kleine wegen.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Eindelijk weer eens belslydjeie zoals het hoort: in de sneeuw

Harich - Zou het wel doorgaan? Die vraag wordt dezer dagen bij elk evenement gesteld, vanwege het winterse weer en de gevaarlijke situaties op de wegen, en dus ook bij het kampioenschap belslydjeie bij de Manege Gaasterland, tussen Harich en Oudemirdum.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Muziekschool de helft minder gekort

Dokkum - Muziekschool Opus 3 in Dokkum hoeft minder te bezuinigen dan verwacht. De gemeenteraad van Dongeradeel heeft de voorgestelde bezuiniging van B en W gisteravond gehalveerd. De korting op de bibliotheek werd tijdens de raadsvergadering helemaal van tafel geveegd.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Afval met moeite of niet opgehaald

Leeuwarden - In het buitengebied van Dongeradeel is een achterlader van stal gehaald en in Boarnsterhim worden de huisvuilwagens door tractors getrokken. Verschillende andere Friese gemeenten hebben de inzameling van afval voorlopig stilgelegd vanwege de sneeuwval.

Regiodinsdag, 22 december 2009

Veel meer dieren voor herstel naar de Fűgelhelling

Ureterp - De Fűgelhelling in Ureterp heeft dit jaar zo’n duizend dieren meer opgevangen dan vorig jaar. Bij de Fűgelpits in Moddergat bleef het aantal binnengebrachte dieren ongeveer gelijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 december 2009

Kerk zet ophaalbusjes in voor kerstnachtdiensten

Leeuwarden - Evangelische gemeente De Salvator in Leeuwarden gaat op kerstavond busjes inzetten om mensen naar de kerk aan de Archipelweg te vervoeren. ,,Het weer of de slechte omstandigheden op de weg mogen geen hinderpalen zijn om naar de kerstnachtdienst te gaan”, verklaart voorganger Nicolas van Amerom.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 december 2009

PKN gaat niet mee in oproep tot boycot Israël

Utrecht - De Protestantse Kerk in Nederland kiest ,,niet voor de weg van oproep tot boycot van Israël”. Dat heeft scriba dr. Arjan Plaisier vanmiddag gezegd bij het in ontvangst nemen van het zogenoemde Kairos-document.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 december 2009

Verzet tegen Palestijnse ‘schreeuw’

Utrecht - Op het Kairos-document Uur van de waarheid waarin Palestijnse christenen onder meer oproepen tot een ,,economische boycot” van Israël, komt een stroom aan reacties. Vandaag wordt de Nederlandse vertaling overhandigd aan onder meer dr. Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk. Vanuit de orthodoxe vleugel klinkt fel verzet. Door Hanneke Goudappel.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 december 2009

Convenant getekend voor aanbod studie theologie

Apeldoorn - De Theologische Universiteit Apeldoorn, de Theologische Universiteit Kampen (Broederweg) en de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle zijn tot overeenstemming gekomen wat betreft een gezamenlijk project met betrekking tot het opzetten van een studieprogramma voor een breed publiek naast het reguliere aanbod. Gisteren is in Apeldoorn een convenant hiertoe getekend.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 december 2009

Voor iedere migrantenkerk een vertrouwenspersoon

Amersfoort - Veel migrantenkerken weten bij de confrontatie met mensenhandel en mensensmokkel niet welke stappen ze kunnen zetten. Koepelorganisatie SKIN (Samen Kerk in Nederland) heeft gisteren richtlijnen gepresenteerd. Het is tevens het startschot van het in kaart brengen van de problematiek.

Sportdinsdag, 22 december 2009

Sterk sterkste in Noordlaren

Noordlaren - Maria Sterk uit Hallum heeft gistermiddag in Noordlaren de derde natuurijsmarathon van deze winter gewonnen. In de sprint ŕ deux klopte de werelduurrecordhoudster haar medevluchtster Erna Kijk in de Vegte uit Genemuiden. Daniëlle Bekkering toonde zich de rapste in de massasprint en werd derde. Het was de tweede seizoenzege voor Sterk.

Sportdinsdag, 22 december 2009

Noordelijke derby naar 20 januari

Heerenveen - Heerenveen en FC Groningen hebben in principe overeenstemming over een nieuwe datum voor de noordelijke derby. De clubs zijn overeengekomen dat er op woensdag 20 januari wordt ingehaald. Een en ander is wel afhankelijk van de bekerduels tussen sc Heerenveen en PSV en FC Groningen en NEC. Als een van de beide bekerontmoetingen morgen vanwege de winterse omstandigheden wordt afgelast, moet waarschijnlijk een alternatief worden gezocht. In principe heeft de KNVB de eredivisieduels die afgelopen weekeinde vanwege het winterweer zijn afgelast verschoven naar zondag 17 januari. Die datum was al gereserveerd voor het geval er wedstrijden geen doorgang konden vinden.

Sportdinsdag, 22 december 2009

Geen Kerstzaalvoetbaltoernooi jeugd

Leeuwarden - Het traditionele Kerstzaalvoetbaltoernooi voor de jeugd in district Noord gaat niet door. Dat meldt de voetbalbond KNVB. ,,Gezien de weersomstandigheden en de weersverwachtingen vinden wij het onverantwoord om de jeugd op weg te laten gaan naar de verschillende sporthallen. Daarom heeft de KNVB district Noord besloten het gehele programma van het Kerstzaalvoetbaltoernooi geen doorgang meer te laten vinden”, aldus de bond in een persbericht. Dit betekent dat ook de finalewedstrijden op 2 januari 2010 komen te vervallen. De komende dagen zouden 150 verenigingen met 820 teams in 39 sporthallen spelen voor een plek in de finale. Het is voor het eerst in veertig jaar dat het toernooi wordt afgeblazen.

Sportdinsdag, 22 december 2009

Ernst onderuit bij Schaakfestival

Groningen - Sipke Ernst is het traditionele Schaakfestival in Groningen slecht begonnen. De Friese grootmeester ging op de openingsdag van het toernooi onderuit tegen de Israelier Yochanan Afek. Nederlands Kampioen Anish Giri moest lang werken voor zijn punt. De Engelsman Ian Thompson verdedigde zich lange tijd goed maar bezweek in het vijfde speeluur toch onder de aanhoudende druk. Jan Werle (Beetsterzwaag) versloeg David Klein. Daan Brandenburg (Drachten) pakte een half punt tegen Joep Nabuurs, Sneker Nick Bijlsma speelde remise tegen Erik Hoeksema.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties