De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 22 maart 2003.

Analysezaterdag, 22 maart 2003

Oorlog in Irak begonnen

De diplomatie heeft gefaald. De koers van Bush leidde deze week onafwendbaar naar de door de Verenigde Staten gewenste oorlog. Donderdagochtend troffen de eerste raketten en vliegtuigbommen strategische doelen in Irak. President Bush zei in zijn oorlogsrede dat de strijd wel eens langer kan duren dan sommigen hebben voorspeld.

Bijschriftzaterdag, 22 maart 2003

Onderdanig

Het is feest in de kerk. Twee mensen die op het gemeentehuis elkaar het jawoord hebben gegeven, zijn met familie in de samenkomst van de gemeente.

Cultuurzaterdag, 22 maart 2003

Concordia brengt ‘Requiem’ van Mozart

Er is in de hele muziekgeschiedenis waarschijnlijk geen werk te vinden waarover zoveel geschreven, gegist, gefilosofeerd en geredetwist is als het Requiem van Mozart. Het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia geeft morgen in Leeuwarden een uitvoering van dit bekende en geliefde werk van Wolfgang Amadeus Mozart.

Economiezaterdag, 22 maart 2003

Vertrouwen Friesland Bank in melkveehouderij ongebroken

Oranjewoud – Het aandeel van de agrarische kredietverlening in de zakelijke kredietverlening van Friesland Bank nam het afgelopen jaar toe van 10 naar 12 procent. Dat maakte de bank gisteren in Oranjewoud tijdens de presentatie van de jaarcijfers van 2002 bekend.

Economiezaterdag, 22 maart 2003

Jansma Burdaard redt het ook buiten ‘zones’

Burdaard - Fryslâns economische concentratiegebieden, de A7- en de Westergo-zone, hoeven nog lang niet te rekenen op vestiging van de grootste werkgever van Burdaard. De fabrikant van kunststof kozijnen Jansma, met veertig werknemers, opende gistermiddag een nieuwe loods die zorgt voor bijna een verdubbeling van het bedrijfsoppervlak.

Economiezaterdag, 22 maart 2003

Kijk de kat liever even uit de boom

Nu de oorlog in Irak begonnen is, is de opluchting in beleggerskringen groot. Ik ben het met u eens dat dit wat cynisch klinkt. Voor dat cynisme was wel enige reden, want maandag toen de oorlogsdreiging een hoogtepunt bereikte, stegen de koersen over een breed front fors.

Hoofdartikelzaterdag, 22 maart 2003

De oorlog…

De Amerikaans-Britse oorlog tegen Irak heeft grote verdeeldheid in de wereld zichtbaar gemaakt. De Verenigde Naties zijn vleugellam geworden, in de Europese Unie zijn grote gaten van verschil zichtbaar geworden en in veel landen zijn nationaal diepgaande verschillen van opvatting en overtuiging openbaar geworden. De verdeeldheid is ook aanwezig in gewone burgers, net zoals in hoofden en harten van regeringsleiders.

Regiozaterdag, 22 maart 2003

Hoogmoed van ‘steden’ schaadt relaties A7-zone

Joure/Beetsterzwaag – De relaties binnen de A7-zone zijn ernstig geschaad door het ‘stedenmanifest’ dat Smallingerland, Sneek en Heerenveen vorige week samen met Leeuwarden bij de provincie deponeerden. Skarsterlân en Opsterland, de verbindende schakels in de A7-zone, zijn woedend over de grootsteedse pretenties van hun buurgemeenten.

Regiozaterdag, 22 maart 2003

Buitenpost wacht op rondweg

Buitenpost – De aanleg van een rondweg om zuidoost-Buitenpost laat voorlopig op zich wachten. De weg zou voor 2004 moeten zijn aangelegd, maar nog altijd heeft de provincie Fryslân geen toestemming gegeven. Plaatselijk Belang Buitenpost wil dat de gemeente in ieder geval maatregelen treft om het vrachtverkeer uit het dorp te halen.

Regiozaterdag, 22 maart 2003

Oefening in Boijl jaagt echtpaar stuipen op het lijf

Boijl - Even dacht het echtpaar Bommerson uit Boijl dat het verzeild was geraakt in een oorlog. Terwijl ze de aanval van het Amerikaanse leger op Irak op televisie volgden, werden ze overdonderd door schietende pantservoertuigen op het terrein naast hun camping. Bommerson is laaiend en heeft een klacht ingediend bij de landmacht in Havelte.

Regiozaterdag, 22 maart 2003

Rondje varen in gracht kan weer

Leeuwarden – Een rondje varen door de grachten van de historische Leeuwarder binnenstad is sinds vrijdag weer mogelijk. Een pomp op het Schavernek maakte het varen van een rondje sinds 1974 onmogelijk. Het apparaat blokkeerde de doorgang tussen de grachten van de Nieuwestad naar het Schavernek. Gisteren is het apparaat uit de gracht getakeld.

Regiozaterdag, 22 maart 2003

Nieuwe jas voor de Voorstraat

Kollum – De Voorstraat in Kollum is al mooi, maar wordt nog mooier. De bestrating wordt aangepast, de verlichting in oude stijl hersteld. Vrijdag gaf wethouder Schaafstal (PvdA) het startsein voor de herinrichting van de Kollumer winkelstraat.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 maart 2003

Ruimte om te rouwen

Easthim - Chris en Froukje de Groot uit Easthim hadden samen een prachtig leven. Een mooi huis, een goed inkomen en drie gezonde kinderen. Een zorgeloos bestaan, leek het. Tot die ene datum: 7 maart 1997. Op die dag werd ontdekt dat Chris kanker had. Chris ging een strijd aan die hij uiteindelijk niet kon winnen. Op 6 augustus 1998 overleed hij, nog maar 33 jaar oud. Froukje vocht zich terug in het leven met hulp van lotgenoten die ook hun partner verloren.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 maart 2003

‘Jericho-dienst is mooie vorm van gemeente-zijn’

Leeuwarden - De themakerkdienst over Jericho is een bijzondere vorm van gemeente-zijn, vindt Jan Sietse Haarsma, een van de initiatiefnemers. De dienst is de afgelopen maanden een aantal keren in Fryslân gehouden en is over het algemeen positief ontvangen. De bedenkers en uitvoerders van de speciale dienst willen niet te veel verklappen over de inhoud, vanwege het effect van de boodschap.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 maart 2003

Vaticaan: dit is de Derde Wereldoorlog

Vaticaanstad – ‘De Derde Wereldoorlog is begonnen’. Pessimisme, teleurstelling, verdriet en vrees voor een vreedzame toekomst vooral in het Midden-Oosten, beheersen de commentaren uit het Vaticaan na de inval van de Amerikaans-Engelse legermacht in Irak.

Geloof & Kerkzaterdag, 22 maart 2003

Jeugdweekend in Bethelkerk met optreden MIC

Leeuwarden – Baptistengemeente Bethel in Drachten houdt volgend weekend, van 28 tot 30 maart, een jeugdweekend. Hoogtepunt van het weekend is een optreden van de Zuid-Afrikaanse gospel-dance formatie MIC. Dat optreden vindt plaats op zaterdagavond 29 maart en niet, zoals donderdag abusievelijk in deze krant vermeld, zaterdagavond 22 maart.

Sportzaterdag, 22 maart 2003

Venema keert terug in basiself Heerenveen

Heerenveen – Het basiselftal van SC Heerenveen, dat het vanavond in Rotterdam moet opnemen tegen Feyenoord, kent ten opzichte van een week eerder één wijziging. Ronnie Venema keert terug van een schorsing en neemt zijn plek rechts achterin weer in ten koste van Said Bakkati. Verder kan trainer Foppe de Haan alleen niet beschikken over de Fin Mika Väyrynen, die nog herstellende is van een enkelblessure. Stefan Selakovic scoorde als invaller vorige week tweemaal tegen FC Twente, maar de Zweed begint vanavond gewoon op de bank.

Sportzaterdag, 22 maart 2003

Avanti wint na rood voor CCCC

Stiens – Zaalvoetbalhoofdklasser Avanti uit Stiens is gisteren in eigen huis heel dichtbij de titel gekomen. De ploeg wist CCCC (CommeCiCommeCa) uit Leeuwarden, een van de naaste belagers met ruime cijfers te verslaan.

Sportzaterdag, 22 maart 2003

McDonald slaat nieuwe weg in met jongeren

Leeuwarden - Cambuur Leeuwarden zit een diep, diep dal. De resultaten zijn de laatste weken belabberd. De voetballers zijn onderling verdeeld, het bestuur houdt onder hen een grote schoonmaak en de supporters dreigen af te haken. Onder die moeilijke omstandigheden wist trainer Rob McDonald vrijdagavond een goed resultaat neer te zetten.

Weerzaterdag, 22 maart 2003

Zonnig

Vanmiddag is het zonnig en wordt het 11 graden. Er waait een matige zuidoostenwind. Komende nacht vriest het een graadje en morgen is opnieuw fantastisch zonnig weer. Met 13 graden wordt het nog zachter .


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties