De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van woensdag, 22 maart 2006.

Agendawoensdag, 22 maart 2006

Klassiek

Trio In De Harmonie te Leeuwarden is zaterdag om 20.30 uur een concert van Trio Burlesco. Het trio bestaat uit Arno Stoffelsma (klarinet), Saskia Plagge (cello) en Cathelijne Noorland (piano). Op het programma staan werken van Beethoven, Berg, Webern, Bruch, Brahms en Van Vlijmen.

Bijschriftwoensdag, 22 maart 2006

Meevoelen

De Hebreeën waren waarschijnlijk christenen uit het Joodse volk.

Dossierwoensdag, 22 maart 2006

Is er leven na Ab Krook?

,,Excuus.” Met warme schaamteblossen wordt de met dozen oranje snorren gebarricadeerde achterdeur van Thialf door een verraste steward ontzet. Net als het invalidentoilet bij gebrek aan moeilijk plassende cliëntèle als veredelde voorraadkast dienst doet, is ook deze bij wet verordonneerde kruipruimte volgestouwd met onverkoopbare merchandise.

Dossierwoensdag, 22 maart 2006

De geldingsdrang van twaalf topsporters


Expowoensdag, 22 maart 2006

Ballum (Ameland), Gemeentehuis: expo Cor Koppenol met aquarellen en tekeningen, t/m 31 mrt.

Hoofdartikelwoensdag, 22 maart 2006

Arbeidsonrust

De Franse premier De Villepin wil niet van wijken weten. Ondanks de aanhoudende protesten in het land weigert hij toe te geven in het slepende conflict over versoepeling van het ontslagrecht voor jongere werknemers.

Regiowoensdag, 22 maart 2006

Himmeldei gaat goede kant op

Sneek – Fietsen, gereedschap, tuinmeubilair, grote jerrycans met olie, ,,en zelfs complete zakken met huisvuil’’. De Sneker wethouder Jan Bargboer keek vorig jaar met soms uitpuilende ogen naar wat hij en zijn mede-vuilrapers allemaal uit de bosjes en uit het water visten. Hij deed voor het eerst mee aan de jaarlijkse Himmelwike in zijn gemeente en voor zover hij al dacht dat je hier in een prettig overzichtelijk stadje het Noorden de boel netjes voor elkaar hebt, dan heeft hij dat beeld die dag toch enigszins genuanceerd. Volgend jaar moesten er nog veel meer mensen mee doen, sprak hij.

Regiowoensdag, 22 maart 2006

Centrale As vele miljoenen euro’s duurder

Dokkum – De Centrale As gaat 46 miljoen euro duurder uitvallen dan totnogtoe was begroot. Dit is een gevolg van zestien wijzigingen in het voorkeurstracé voor de autoweg tussen Dokkum en Nijega, die Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben doorgevoerd naar aanleiding van driehonderd inspraakreacties.

Regiowoensdag, 22 maart 2006

Roemeense stad schoon dankzij Jousters

Joure – Vijftien, zestien jaar geleden was Medias, een stad in het midden van Roemenië van 55.000 inwoners, een vieze, grauwe stad. Afval werd op straat gegooid en vaak gewoon tussen de huizen verbrand. Sinds 1 januari van dit jaar heeft de stad een heuse reinigingsdienst. Binnenkort gaat Medias als een van de eerste steden in Roemenië aan gescheiden inzameling van afval doen. En dat allemaal mede dankzij Skarsterlân.

Regiowoensdag, 22 maart 2006

Weststellingwerf krijgt een Claudy Jongstra

Wolvega – De internationaal vermaarde kunstenares Claudy Jongstra is door de gemeente Weststellingwerf ingehuurd om een kunstwerk te maken voor het nieuwe gemeentehuis. Jongstra werkt veel met natuurlijke materialen en vooral met vilt en dat vindt de ‘werkgroep kunst’ van de gemeente dé manier om een beetje tegenwicht te bieden aan ,,de monumentale en terughoudende vormgeving’’ van het gemeentehuis, een ontwerp van Sijtsma & Feekes Architecten BNA BV. De werkgroep prijst ,,het warme en levendige karakter van haar werk’’. Jongstra woont en werkt in Spannum met zijde, linnen, kasjmier en vooral ruwe wol van haar eigen kudde schapen, die zij vilt en behandelt met nieuwe, door haarzelf ontwikkelde technieken. Ze ontwerpt vrije kunst maar werkt ook in opdracht aan interieurs (het Catshuis) of maakt wandpanelen en –bespanningen (Lloyd Hotel in Amsterdam, de Kunsthal in Rotterdam), vloerkleden, gordijnen of banieren.

Regiowoensdag, 22 maart 2006

It Heidenskip wil beperkte huizenbouw

It Heidenskip – In it Heidenskip moeten niet al te veel nieuwe woningen worden gebouwd. Beperkte woningbouw verdient de voorkeur van de bewoners. Als er teveel nieuwe huizen bijkomen, gaat dat ten koste van de rust en ruimte in het dorp. Maar het dorp moet niet helemaal op slot, vinden de bewoners. Zonder woningbouw zou het voortbestaan van de school in het geding komen. Dat staat in de gisteren gepresenteerde dorpsvisie van It Heidenskip.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 maart 2006

Een plek om je verhaal te kunnen doen

Leeuwarden - Lammert Odinga uit Leeuwarden had een gelukkig leven met Marike. Tot in januari 2001 bij zijn vrouw eierstokkanker werd geconstateerd. Marike kon de strijd niet winnen en sinds juni 2003 is hij weduwnaar. Lammert Odinga vond bij de interprovinciale werkgroep Jonge Weduwen en Weduwnaars (JWW) een plek waar hij zijn verhaal kwijt kon.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 maart 2006

De jas die Titus Brandsma weggaf

Bolsward – De nieuwste aanwinst van het Titus Brandsma Museum in Bolsward tekent de zaligverklaarde priester: het is een jas die hij in 1937 gaf aan een pasgewijde priester die met de trein naar Frankrijk ging en geen overjas bleek te hebben.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 maart 2006

Aangetast in het diepst van ons wezen

Wie een kind verliest, wordt in zijn of haar diepste wezen aangetast en zal daar nooit meer helemaal van kunnen genezen, schrijft dr. Wim ter Horst. In de krant van gisteren besprak hij een (nieuw) boek daarover; vandaag de bewerking van een eerdere lezing waarin Ter Horst ingaat op het rouwproces.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Nieuw keepersduo voor Harkemase Boys

Harkema – Zaterdag hoofdklasser Harkemase Boys heeft voor het volgend seizoen twee nieuwe keepers aangetrokken.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Verlies voor Friese belofteteams

Leeuwarden – De Friese belofteteams hebben maandagavond geen succes kunnen boeken. De reserves van Heerenveen verloren in de eredivisie met 3-1 van Vitesse, terwijl één trede lager Cambuur Leeuwarden II in en tegen Zwolle met 2-1 verloor.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Bruggink laat Heerenveen weer juichen

Heerenveen – Na twee nederlagen op rij (PSV en FC Utrecht) was er zaterdagavond weer eens een reden toch juichen voor SC Heerenveen. Maar erg gemakkelijk ging dat niet. In tegendeel. De Friezen hadden tegen het stugge RKC Waalwijk een schitterend genomen vrije trap van Arnold Bruggink nodig om in het voorlaatste minuut het verschil te maken.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Zonderland net niet op podium bij WB

Lyon – Turner Epke Zonderland is er zondag niet in geslaagd om bij wereldbekerwedstrijden in het Franse Lyon op het podium te komen. De Lemster eindigde op rek net buiten de top drie.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Brons voor Klopstra na lange afwezigheid

Tallinn – Judoka Nynke Klopstra uit Gytsjerk heeft zondag in Tallinn voor het eerst in lange tijd weer eremetaal behaald bij een wereldbekerwedstrijd. In de hoofdstad van Estland pakte de Friezin brons in de klasse tot 48 kilogram. Voor Klopstra was het de eerste grote wedstrijd na lang blessureleed. Ze verloor in de eerste ronde op ippon van de Wit-Russische Lesjsjenka, die later het toernooi op haar naam schreef.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Flyers bijt opnieuw in het stof

Heerenveen – De ijshockeyers Vadeko Flyers legden zondag de schuld van de tweede thuisnederlaag in de finaleserie tegen Nijmegen bij zichzelf. Een optisch overwicht kon in Thialf niet uitgedrukt worden in een overwinning. ,,We wilden niet graag genoeg winnen’’, verweet coach Brian de Bruijn zijn team. Flyers moet nu vrijdag winnen, anders is Nijmegen kampioen.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Tienjarige Com Karat nog lang niet versleten

Wolvega - Met ruim een half miljoen euro aan gewonnen prijzengeld was Com Karat zaterdagavond de onbetwiste publiekstrekker tijdens de koersen in Wolvega. Maar ook hier geldt dat resultaten die in het verleden zijn behaald geen garantie bieden voor wat er nog gaat komen. ,,Hij was niet eens als favoriet getipt. Dat vond ik vreemd, want deze koers mocht hij voor mijn gevoel echt niet verliezen’’, meldde zijn trainer en rijder Henk Grift.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Damclub Huizum blijft in hoofdklasse

Wormerveer - De dammers van Huizum spelen ook volgend seizoen in de landelijke hoofdklasse. De Friese dammers, die dit seizoen als tiende eindigden in de hoofdklasse, wonnen zaterdag ternauwernood na ‘verlenging’ de beslissingswedstrijd tegen de nummer twee van de eerste klasse B, damclub Zaanstreek.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

‘Altijd’ scorende spits gaat blanco avontuur in

Joure – Tussen de hoofdklasse en de vijfde club van Nederland (begroting) gaapt een wereld van verschil. Toch wordt er van Age Hains Boersma (24) verwacht dat hij ze er volgend seizoen bij Heerenveen net zo gemakkelijk inlegt als hij dat nu doet voor zondaghoofdklasser Sneek.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Aris strompelt naar ’t einde van het seizoen

Leeuwarden - Eén zwaluw maakt nog geen zomer en één overwinning zegt ook heel weinig. Vorige week kenden de basketballers van het Leeuwarder Aris een opleving met een zege op Matrixx Magics. Na de nederlaag van donderdag bij Rotterdam en het verlies tegen Weert op zaterdag, bleek weer eens dat de drie overwinningen dit seizoen voor Woon!Aris toevalstreffers waren.

Sportwoensdag, 22 maart 2006

Acrogym is in Fryslân niet alleen Adonis

Surhuisterveen - Steeds meer verenigingen in Fryslân pakken agrogym met succes aan, blijkt tijdens de Friese kampioenschappen in Surhuisterveen. In de Surventohal meldden zich al zestien clubs in de strijd op het niveau D/E en dat betekent dat er liefst tachtig koppels en trio's in actie komen. Maar het betekent tegelijk ook dat in de beide plaatsingswedstrijden voor dit Fries kampioenschap ook al eens ruim honderd teams buiten de boot vielen.

Weerwoensdag, 22 maart 2006

Koude nacht


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties