De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van donderdag, 22 maart 2007.

Cultuurdonderdag, 22 maart 2007

45 optredens op Provinciaal Solistenconcours

Leeuwarden - Het Provinciaal Solistenconcours voor blazers en slagwerkers heeft dit jaar 45 optredens op het programma staan. Het concours van de Christelijke Bond voor Muziekverenigingen in Friesland (CBMF) vindt zaterdag vanaf 9.30 uur plaats in de Herman van Veen zaal in de Friese Poort (vestiging Wilaarderburen) in Leeuwarden.

Cultuurdonderdag, 22 maart 2007

Slechts één concert ‘Mattheus’ van Rot

Zeist - De door Jan Rot hertaalde Mattheuspassie van Bach wordt dit jaar slechts één keer concertant uitgevoerd. Alleen het Collegium Vocale Zeist heeft voor de traditionele passie-uitvoering voor de Nederlandse versie van Rot gekozen. Het concert vindt zaterdag plaats in de Jacobikerk in Utrecht. Rots Mattheus wordt wel nog twee keer uitgevoerd in de meezingversie, op 31 maart in de Nicolaaskerk in Zoetermeer en op 6 april in de Geertekerk in Utrecht.

Economiedonderdag, 22 maart 2007

‘Wij zijn er om weggegooid te worden’

Grootegast – Snoeppuntzakken, bloemenhoezen, pizzaverpakkingen, je kunt het zo gek niet bedenken of LPF Flexible Packaging uit Grootegast maakt het. De producten zijn overal te vinden in de supermarkt, maar de maker blijft anoniem. ,,Wij zijn op de wereld om weggegooid te worden”, zegt directeur Thom Sijs. Aanstaand weekend viert het verpakkingsbedrijf zijn honderdjarig bestaan.

Economiedonderdag, 22 maart 2007

‘Bind en boei het eigen personeel’

Assen – Het vasthouden van personeel wint aan belang, doordat het met de economische groei en vergrijzing steeds lastiger wordt om personeel te vinden. Binden en boeien was het advies aan werkgevers tijdens het symposium Mobiliteit 2007. Dat doe je niet door mensen angstvallig op hun plek te laten zitten. ,,Medewerkers buiten de deur ervaring op laten doen, maakt de eigen organisatie juist sterker. Al lijkt dat misschien op het eerste gezicht tegenstrijdig”, zegt P. Hoogendoorn, projectcoördinator van het Mobiliteitsnetwerk Drenthe en organisator van het symposium. Dit Mobiliteitsnetwerk is een netwerk van grotere werkgevers in Drenthe die de arbeidsmobiliteit van hun medewerkers willen bevorderen.

Economiedonderdag, 22 maart 2007

‘Beperkingen blijven na einde melkquota’

Dokkum – Na het einde van de melkquota wordt gevreesd voor een te snelle uitbreiding van de geproduceerde melk. Het zal in Nederland echter niet gelijk zo’n vaart lopen door verschillende factoren.

Hoofdartikeldonderdag, 22 maart 2007

Het mobieltje met camera...

Zomaar een anekdote van onze stukjesschrijvende conciërge, in de krant van afgelopen zaterdag: de school heeft het gebruik van mobiele telefoons verboden. Nou ja, niet ieder gebruik. Er mag mee gebeld worden (niets belet scholieren om hun zakgeld en meer erdoorheen te jagen met conversaties die, als je elkaar even lijfelijk opzoekt, gratis zijn), er mogen tekstberichten mee verstuurd worden (jongeren kunnen zich een rsi-duim sms’n, elkaar terroriseren of hun verkering uitmaken met digitale kattebelletjes), maar de telefoon mag in school niet meer gebruikt worden als... camera.

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Navigatiesysteem verhoogt veiligheid

Leeuwarden - Een airco in de honderdvijftig auto’s van de Van der Heide Groep is ,,een must”. ,,Als het warm wordt is het gevaar groot dat de monteur aan het eind van de dag in slaap sukkelt”, legt hoofd inkoop en logistiek Klaas de Jager uit. En een buitenspiegelverwarming is ,,standaard”. ,,Met een beetje mist is de spiegel steeds beslagen.” Met dit soort maatregelen beperkt de bliksembeveiliger met een hoofdvestiging in Kollum de schade die hun werknemers rijden. Bedrijven kunnen veel doen om schade door ongevallen te voorkomen, was gisteren het thema van een seminar op de Bedrijven Contact Dagen in Leeuwarden. Van alle ongevallen is een derde gerelateerd aan het woon- en werkverkeer (28.600 per jaar) en vinden 6900 ongevallen tíjdens het werk plaats. Alleen al de maatschappelijke schade van een (groot) ongeval bedraagt volgens Krijn Verweij van Rijkswaterstaat Noord-Nederland twee tot drie ton. Behalve heel veel leed, valt er daarom voor bedrijven ook op het economische vlak nog een hoop te besparen, was de invalshoek van de bijeenkomst. Voor bedrijven met tenminste tien auto’s op de weg loont het om de chauffeurs bewust te maken van hun rijgedrag en daar analyses van te maken. Speciaal hiervoor is in Noord-Nederland een ‘safety scan’ ontwikkeld, een cd’tje dat het ongevalrisico van een bedrijf in beeld brengt.

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Polissen blijven gelijk

Leeuwarden - Zorgverzekeraar De Friesland is niet van plan tussentijds te snoeien in de aanvullende polissen. De premies blijven dit hele jaar ongewijzigd. Elders in het land is dat niet het geval. Zorgverzekeraar ONVZ zet het mes wel in de aanvullende verzekeringen. Die ingreep is het gevolg van overmatige zorgconsumptie, aldus ONVZ.

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Gemeenten heffen meer

Leeuwarden - Gemeenten ontvangen dit jaar bijna 7 procent meer uit de gemeentelijke heffingen dan vorig jaar. Vooral de rioolrechten en de onroerendezaakbelasting (OZB) brengen meer geld in het laatje. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekendgemaakt.

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Zes liter water dragen valt nog reuze mee

Heerenveen - Eigenlijk stelt het weinig voor, zegt Dick Bouman lachend. De projectmanager van de stichting Aqua for All loopt vandaag een tocht van zes kilometer door Heerenveen, samen met de leerlingen van zes basisscholen uit de omgeving. De kinderen, allemaal uit groep zeven en acht, dragen een rugzak met daarin zes liter water met zich mee. Eitje, volgens Bouman. ,,Kinderen in ontwikkelingslanden lopen al snel met tien liter rond, volwassenen met twintig liter. En dan niet in een keurig rugzakje met daarin vier petflessen van anderhalve liter, maar gewoon op het hoofd.”

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Hulp voor tandartsen

Terschelling - De beide tandartsen op Terschelling krijgen deze zomer hulp van vakantiekrachten. Daarnaast moet er zo snel mogelijk een vaste, derde praktijk op het eiland komen. Dat hebben de tandartsen, de gemeente en zorgverzekeraar De Friesland met elkaar afgesproken. Met name de tandarts in Hoorn, J. Boerma, klaagde al lange tijd over de extreme werkdruk op het eiland. Hij dreigde zelfs om deze zomer te stoppen met zijn praktijk, als er geen versterking kwam.

Regiodonderdag, 22 maart 2007

Logistiek in zorg kan nog stuk beter

Leeuwarden - Meer klantgericht zijn in de zorg en veel doelmatiger werken kan de productiviteit in de ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen en bij thuiszorginstellingen verhogen. Dat blijkt uit de afstudeerscripties van studenten van de opleiding Zorglogistiek Management van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL).

Geloof & Kerkdonderdag, 22 maart 2007

‘Vergoedingen vrijwilligers goed op papier zetten’

Leeuwarden - Kerken die gebruik willen maken van de fiscale mogelijkheden rond vrijwilligersvergoedingen, doen er goed aan om een duidelijke regeling op papier te stellen. Als de vergoeding daadwerkelijk wordt uitbetaald en daarna wordt teruggestort door de ontvanger, zal de fiscus er weinig tegenin kunnen brengen.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 maart 2007

De Geest in de spotlights in dogmatiek Ouweneel

In De Geest van God. Ontwerp van een pneumatologie zet de bekende theoloog Willem J. Ouweneel, de Heilige Geest in de spotlights. Dit eerste deel van zijn Evangelisch-dogmatische Reeks is een gerijpt studiewerk, concludeert Jan Hoek. ,,Helaas vindt in dit werk geen echte ontmoeting plaats tussen de evangelicaal-charismatische pneumatologie en de klassiek-gereformeerde pneumatologie.”

Geloof & Kerkdonderdag, 22 maart 2007

Mariakerk Foudgum naar stichting Alde Fryske Tsjerken

Foudgum - De Mariakerk van Foudgum, bekend van haar oud-predikant ds. F. Haverschmidt (1835-1894), wordt per 1 mei van dit jaar overgedragen aan de stichting Alde Fryske Tsjerken. De Protestantse Gemeente Raard, Foudgum, c.a. behoudt zelf de Marthakerk in Raard.

Sportdonderdag, 22 maart 2007

Franeker en De Oldehove in finale

Leeuwarden Franeker en De Oldehove hebben zich gisteravond geplaatst voor de finale van de Friese dambekercompetitie.

Sportdonderdag, 22 maart 2007

Joostema nieuwe voorzitter WIS IN

Franeker Sybe Joostema uit Minnertsga wordt de nieuwe hoofdredacteur van het maandblad WIS IN van de Koninklijke Nederlandse Kaatsbond (KNKB).

Sportdonderdag, 22 maart 2007

De With benoemd tot erelid PHB

Polsbroekerdam Aart de With is dinsdagavond tijdens de algemene ledenvergadering van de Polsstokbond Holland (PHB) tot erelid benoemd.

Sportdonderdag, 22 maart 2007

Harkemase Boys - ONT half uur eerder

Leeuwarden Het districtsbekerduel in de kwartfinales tussen Harkemase Boys en ONT is in overleg tussen beide clubs met een half uur vervroegd.

Sportdonderdag, 22 maart 2007

Sulejmani speelgerechtigd

Heerenveen Miralem Sulejmani mag per direct voor SC Heerenveen voetballen. De schorsing van de 18-jarige Servische aanvaller is gisteren door wereldvoetbalbond FIFA opgeheven.

Sportdonderdag, 22 maart 2007

Huizenga naar WK baanwielrennen

Franeker - Jenning Huizenga uit Franeker is door bondscoach Peter Pieters opgenomen in de ploeg die van 29 maart tot en met 1 april deelneemt aan de wereldkampioenschappen baanwielrennn op Mallorca. Huizinga is opgenomen in de achtervolgingsploeg.

Weerdonderdag, 22 maart 2007

Vrij zonnig

Vandaag schijnt de zon en het blijft droog, bij temperaturen rond 9 graden. De noordelijke wind is echter wel koud. Vannacht volgt er wat motregen. Morgen eerst bewolking, later vrij zonnig bij 10 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties