De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 22 maart 2010.

Cultuurmaandag, 22 maart 2010

Pure magie in ‘showpiece’ Lamsma

Uitverkocht’ stond zaterdagavond op De Ikker in Burgum. Wie de illusie had dat hij nog naar het concert van Joost Wiersma Jistrum kon gaan waar Simone Lamsma optrad, werd bij de ingang dus al gauw uit de droom geholpen: dat kon niet meer. Iedereen wilde natuurlijk de inmiddels wereldberoemd geworden violiste horen spelen, al was het maar om dat later aan de kleinkinderen te kunnen vertellen.

Cultuurmaandag, 22 maart 2010

Bijzondere sfeer bij ‘Johannes Passion’

Met een mooi gezongen Herr, unser Herrscher, dessen Ruhm opende het Toonkunstkoor Heerenveen gistermiddag de uitvoering van de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach in de rooms-katholieke kerk in Heerenveen. Vermeldenswaard is het feit dat Bach gisteren precies 325 jaar geleden werd geboren in Eisenach.

Cultuurmaandag, 22 maart 2010

Bachs ‘Markus Passion’ met grote inzet gezongen

Het was wel even schrikken, vrijdagavond in de Harlinger Grote Kerk, bij de inzet van Concordia in het openingskoor van Bachs Markus Passion. Na de fraaie openingsfrasen in het orkest, met in de bas het lijdenskoraal dat we in Nederland kennen als Is dat, is dat mijn Koning?, kwam de koorinzet als een tsunami op de luisteraars af. Zeker op de galerij werd alle verfijning van het orkest verzwolgen door de ruim zestig koorzangers die op volle kracht lieten horen wat ze waard waren. De beide traverso’s mochten even later hetzelfde koraal spelen, maar dat zal de meeste toehoorders ontgaan zijn. Alleen de hogere noten waren af en toe hoorbaar.

Economiemaandag, 22 maart 2010

Boer loopt risico als schaalvergroting z’n enige strategie is

Leeuwarden - Veel melkveehouders breiden hun bedrijf uit om tot een lagere kostprijs per liter te komen en zo hun onderneming levensvatbaar te houden. Maar dat is een gevaarlijke ontwikkeling, zegt de Friese hoogleraar Jan Douwe van der Ploeg van Wageningen UR, want specialisatie leidt tot grotere kwetsbaarheid. Agrariërs zouden hun werkzaamheden juist moeten verbreden; dan zijn ze minder vatbaar voor de grillen van de markt. Bovendien profiteren ze van subsidies: de Europese Unie werkt toe naar financiële steun voor maatschappelijke diensten. Voorbeelden van die verbreding zijn natuurbeheer, kinderopvang, zorg, recreatie en het maken van streekproducten.

Economiemaandag, 22 maart 2010

Unique Lights opent kantoor in Leeuwarden

Sneek - Unique Lights uit Sneek opent begin april een verkoopkantoor in Leeuwarden. De vestiging van de organisatie die gespecialiseerd is in ledverlichting moet op termijn aan vijftien mensen werk bieden.

Hoofdartikelmaandag, 22 maart 2010

Obama’s zorgplan...

Gisteren vond het tot nu toe belangrijkste moment in de Amerikaanse politiek plaats sinds het aantreden van president Obama vorig jaar januari. Het Huis van Afgevaardigden stemde over de hervorming van de gezondheidszorg, het belangrijkste binnenlandse project van Obama. Vannacht gaf een meerderheid van de volksvertegenwoordigers goedkeuring aan de hervormingsplannen van de president.

Regiomaandag, 22 maart 2010

Solidaire buurman

Werk in de jeugdzorg laat je niet onbewogen, merkt bestuursvoorzitter Gabriël Anthonio van Jeugdhulp Friesland. Tweewekelijks schrijft hij hier over wat hem raakt in zijn werk en in de maatschappij.

Regiomaandag, 22 maart 2010

Met een gebroken arm terug van open dag

Drachten - In heel Nederland hielden zorginstellingen zaterdag open huis. In de serieuze sector was het een dag lang lol.

Regiomaandag, 22 maart 2010

Tweehonderd bezoekers bij excursie Friese kerken

Lemmer - De voorjaarsexcursie van de Stichting Alde Fryske Tsjerken heeft zaterdag ongeveer tweehonderd liefhebbers van oude kerken op de been gebracht. Twee bussen van Arriva brachten negentig excursiegangers langs de kerken van Goďngaryp, Sint Nicolaasga en Lemmer. Nog eens een keer zo veel mensen reisden op eigen gelegenheid.

Regiomaandag, 22 maart 2010

Een ouder hóórt zijn kind niet te verliezen

Drachten - Het hóórt niet, dat een ouder een kind verliest. Maar met herdenkingsdiensten voor en door lotgenoten probeert de Vereniging Ouders van een Overleden Kind (VOOK) het onbevattelijke minder eenzaam te maken. In Drachten was zaterdag zo’n dienst.

Regiomaandag, 22 maart 2010

Forens moet nog wennen aan wegwerk

Leeuwarden - Het verkeer op de zuidwestelijke rondweg van Leeuwarden is vanochtend behoorlijk vastgelopen. Forenzen die uit de richting Goutum/Heerenveen naar hun werk in de stad wilden, hadden soms wel een half uur werk om voorbij het Stephensonviaduct te komen.

Geloof & Kerkmaandag, 22 maart 2010

Paus schreef troostbrief, geen decreet met strafmaatregelen

Rome - ,,U hebt zwaar geleden en dat spijt mij ten zeerste”, aldus paus Benedictus XVI in zijn pastorale brief aan de bisschoppen en gelovigen van Ierland. Maar zijn woorden gelden evenzeer voor de slachtoffers van seksuele ontsporingen binnen de Rooms-Katholieke Kerk elders in de wereld.

Sportmaandag, 22 maart 2010

Aris boekt bij Weert de derde overwinning op rij

Weert - De Friesland Aris houdt een kleine kans op de vijfde plek als uitgangspositie voor de play-offs. De Leeuwarder basketballers waren zaterdag Weert voor de tweede keer dit seizoen de baas. Doordat Nijmegen zelf won van Zwolle blijft het gat met Magixx vier punten met nog vijf duels te spelen.

Sportmaandag, 22 maart 2010

Olympia rouwt om dood Tabe Kooistra

Leeuwarden - De bekende Leeuwarder bokstrainer Tabe Kooistra is zaterdagmorgen op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ongeneeslijke ziekte. Hij genoot vooral bekendheid als voorzitter, trainer en organisator van de Leeuwarder boksvereniging Olympia. Anderhalve maand geleden werd bij hem slokdarmkanker geconstateerd en na een kort en heftig ziekbed is hij zaterdagmorgen overleden. De verslagenheid is groot binnen de gelederen van Olympia.

Sportmaandag, 22 maart 2010

LDODK: sporters met een groengeel hart

Leer Door Oefening De Korfbalsport. Oftewel: LDODK. De fusieclub uit Gorredijk en Terwispel doet haar naam al jaren eer aan. Gesteund door een fanatieke aanhang met een groengeel gekleurd hart, probeert LDODK dezer dagen als eerste Friese club de Korfbal League te bereiken. De eerste stap mislukte zaterdag, maar de ploeg heeft nog twee kansen om de finale te bereiken. Op bezoek bij LDODK.

Sportmaandag, 22 maart 2010

DFD trekt aan het kortste eind in beslissingsduel

Drachten - De korfballers van DFD uit Oentsjerk zijn er zaterdagavond niet in geslaagd om zich te handhaven in de overgangsklasse. De Trynwâldsters verloren het beslissingsduel met 19-23 van ZKC uit Zuidwolde.

Sportmaandag, 22 maart 2010

FVC dendert over SVBO heen

Leeuwarden - Onder aanvoering van een ontketende Rene Hoen heeft FVC gistermiddag korte metten gemaakt met SVBO in de eerste klasse F. Dat groengelen ook na zes doelpunten nog als jonge veulens door de wei bleven razen, was veelzeggend. Hoofdklassevoetbal in Leeuwarden komt alsmaar dichterbij.

Sportmaandag, 22 maart 2010

Harkemase Boys over de knie

Emmeloord - In aanloop naar het duel met Flevo Boys deed Henk de Jong zijn confrčre Willem Brouwer per sms de opmerkelijke bekentenis dat hij Flevo Boys serieuze kampioenskansen toedicht. Hoe pijnlijk ook, zaterdagavond bewezen de Emmeloorders het gelijk van de trainer van Harkemase Boys.

Sportmaandag, 22 maart 2010

Johnny Tuinstra, waaghals op twee wielen met spikes

IJsspeedway. Dat betekent racen op motoren zonder rem, met flinke spikes die uit de banden steken om grip op het ijs te houden en het betekent vooral een waaghals die op de motor plaatsneemt. Want je moet wel erg veel lef hebben om ijsspeedwayer te worden. Het kost ook nog eens een lieve duit en dus is het niet verwonderlijk dat er niet zoveel ijsspeedwayers zijn in Nederland. En in Fryslân al helemaal niet. Maar zoals in alles, zijn er uitzonderingen. Zoals Johnny Tuinstra uit Tzummarum, de man die de afgelopen jaren de Friese vlag vertegenwoordigde in de ijsspeedwaysport.

Sportmaandag, 22 maart 2010

Van kwaad tot erger

We geven het niet op. FC Twente heeft nog een moeilijk programma. Wij hebben ook nog een moeilijk programma, maar als wij onze wedstrijden winnen, hebben we nog alle kans. Er zijn nog achttien punten te verdelen.”

Sportmaandag, 22 maart 2010

kKampioenschap van VC Sneek smaakt naar meer

Sportmaandag, 22 maart 2010

‘Sven the man’ zet in uitzinnig Thialf kroon op schaatsseizoen

Heerenveen - Pas 23 jaar en nu al een schaatsfenomeen. Voor zover Sven Kramer dat laatste nog niet was, is hij dat na afgelopen weekeinde wel. De Fries werd in een uitzinnig Thialf voor de vierde keer op rij wereldkampioen en dat is nog nooit iemand gelukt in de 114-jarige geschiedenis van de schaatssport. Ook Rintje Ritsma en de Noor Ivar Ballangrud lieten zich vier keer tot ’s werelds beste kronen, maar dat lukte ze niet in opeenvolgende jaren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties