De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 maart 2013.

Cultuurvrijdag, 22 maart 2013

Nieuwe ‘upground filmtheater’ Slieker geopend

,,De come-back van de film in het hart van Fryslân”, noemde Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Fryslan Jannewietske de Vries het. Jacqueline Schrijver, directeur Film in Friesland, hield het kort: ,,Slieker is back!” Trotse woorden, mooie woorden. Toute cultureel Leeuwarden was gisteren bijeen voor de opening van Slieker, het nieuwe filmtheater in Leeuwarden.

Cultuurvrijdag, 22 maart 2013

Akkrum test nieuw Fries Museum

Akkrum | De inwoners van Akkrum vormen de komende maanden het testpanel voor het nieuwe Fries Museum aan het Wilhelminaplein in Leeuwarden. Vanochtend plaatsten locoburgemeester Hermien de Haan en museumdirecteur Saskia Bak een bord met Us doarp erop, om aan te geven dat Akkrum als ‘doorsnee Fries dorp’ mee gaat helpen de puntjes op de i te zetten voor de opening in september.

Economievrijdag, 22 maart 2013

Health2Work neemt kantoorinrichter Bos Groep over

Surhuisterveen | Health2Work in Surhuisterveen neemt de failliete bv’s Bos Design en Kantoorinrichting en Bos Groep in Leeuwarden over. Directeur Douwe Jan Boersma ziet in de overname een aanvulling op de kantoor- en projectinrichting. Mogelijk komen de drie werknemers ook mee over.

Economievrijdag, 22 maart 2013

Van den Brug verkoopt garage in Oosterwolde

Drachten | Autoland van den Brug heeft de vestiging in Oosterwolde verkocht aan branchegenoot Autobedrijf Noever & Kort uit Oosterwolde. Noever & Kort is ontstaan uit taxibedrijf Kort.

Economievrijdag, 22 maart 2013

Solidair sociaal plan Tichelaar Makkum

Makkum | De vijf werknemers die bij reorganisatie worden ontslagen bij aardewerkmaker Tichelaar in Makkum krijgen een volledige aanvulling op de WW gedurende de uitkeringsperiode. Ook bij een kort dienstverband. Dat is volgens FNV-bestuurder Janwillem Compaijen bijzonder. Hij spreekt van een ,,solidair plan”. Wie snel een minder betaalde nieuwe baan vindt, krijgt ook tijdelijk aanvulling tot het oude loon. Per werknemer is er 3500 euro voor een werk-naar-werktraject.

Economievrijdag, 22 maart 2013

Drie Friese nominaties voor Gezondste Bedrijf

Grou | Voor de ElkeDagBeter award zijn drie Friese bedrijven genomineerd (Snoek Hoveniers en Van Vuuren uit Grou en Breuker Telemarketing & Meer uit Scharnegoutum). Van de 21 genomineerden staan op 9 april drie in de finale. De verkiezing is een initiatief van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en MKB-Nederland. Doel is een stimulans te geven aan het versterken van het ondernemerschap door het vergroten van duurzame inzetbaarheid van personeel.

Hoofdartikelvrijdag, 22 maart 2013

Spanning van burger naar overheid groeit

Wie is de overheid? Of moet de vraag zijn: wat is de overheid? Beide vragen staan voor een beleving van vele honderdduizenden burgers. Bij een brief van de Belastingdienst wordt de overheid ervaren als een ‘wat’, een zakelijk ‘ iets’; aan het loket van de burgerlijke stand is de overheid een ‘wie’, een persoon.

Regiovrijdag, 22 maart 2013

Ferwert stelt hoge eisen aan verkweldering

Ferwert | De gemeenteraad van Ferwerderadiel heeft zich gisteren bereid verklaard in principe te willen meewerken aan verkweldering van het Noarderleech, maar zal strenge eisen opleggen aan natuurorganisatie It Fryske Gea.

Regiovrijdag, 22 maart 2013

Friese peuter verkiest vaak toch het Nederlands

Leeuwarden | De dominantie van het Nederlands ondermijnt de ambitie van veel ouders om hun kind het Fries eigen te maken. 22 procent van de Friese peuters die meertalig worden opgevoed, verkiest toch het Nederlands. Twee studenten van de studie social work van de NHL hebben in opdracht van het Sintrum Frysktalige Berne Opfang (SFBO) onderzoek gedaan naar het fenomeen. Via peuterspeelzalen zijn enquętes verspreid onder negenhonderd ouders die minimaal af en toe Fries spreken. Ongeveer een derde van de ouderparen stuurde de vragenlijst ingevuld terug.

Regiovrijdag, 22 maart 2013

Slim transport kan leefbaarheid dorp op peil houden

Leeuwarden | Om de voorzieningen in krimpgebieden op peil te houden zou er op creatievere wijze gebruik gemaakt kunnen worden van bestaande transportlijnen. Zo zouden de reguliere bussen in de toekomst misschien ook pakketjes kunnen bezorgen of medicijnen kunnen meenemen naar afgelegen dorpen.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 maart 2013

Theologiebal op schip SS Rotterdam

Rotterdam | De Nacht van de Theologie, het theologengala dat dit jaar voor de derde keer gehouden wordt, is van de Amsterdamse Hermitage verhuisd naar Rotterdam. Over het thema ‘Stromend erfgoed’ gaan op 21 juni zo’n tweehonderd theologen met elkaar in debat aan boord van het stoomschip SS Rotterdam. Dat is gisteren bekendgemaakt.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Ternaard ziet af van heren hoofdklasse

Ternaard | Kaatsvereniging It Moat Kinne uit Ternaard heeft de hoofdklassenwedstrijd voor heren die op zaterdag 6 juli zou worden gehouden teruggegeven aan de kaatsbond. De kaatsvereniging, die een kleine dertig leden telt, kan de partij niet langer financieren. De kaatsbond wil proberen de partij op dezelfde dag bij een andere kaatsvereniging onder te brengen. Ternaard was jarenlang gastheer van de hoofdklassers. De afgelopen twee jaren werd de partij geteisterd door regen.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Heerenveen-spelers winnen met Oranje

Heerenveen | Met Heerenveen-speler Rajiv van La Parra als invaller heeft Jong Oranje gisteravond het oefenduel met Jong Israël gewonnen. De mannen van bondscoach Cor Pot waren in het Israëlische Petach Tikva met 2-1 te sterk. Bram Nuytinck en Luuk de Jong (penalty) verzorgden de Hollandse productie. Ook een andere Heerenveen-voetballer, Michael Chacon, deed met een Oranjeteam goede zaken. Zijn Nederlands elftal onder 19 jaar versloeg Tsjechië met 6-0.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Na veertig jaar is het over voor basketbalclub Belial

Als vanavond na het duel van basketbalvereniging Belial tegen Arrows uit Damwâld de lichten uitgedaan worden in de Surventohal in Surhuisterveen, zit het erop. Niet alleen de wedstrijd, maar het voortbestaan van de club in zijn geheel. Na veertig jaar is het over en sluiten voor de Feanster basketballers. Die staan symbool voor een ontwikkeling die al langer gaande is. Zeker in het noordelijke basketbal.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Coachloos De Blesse verliest derde wedstrijd op een rij

Beilen | Hoewel hij eigenlijk nog een jaar langer zou blijven, verlaat trainer Cor Flobbe voetbalvereniging De Blesse aan het eind van het seizoen. Reden zijn nu eens geen matige prestaties, maar een te drukke baan. Al zouden na de wedstrijd gisteravond beide argumenten logisch en geldig zijn.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Belgen zorgen voor kleur op ongewone koersdag Wolvega

Wolvega | Het was gisteren opvallend druk tijdens de ongebruikelijke donderdagse koersavond op de drafbaan in Wolvega. Veel bezoekers namen graag een middagje vrij van hun werk om getuige te zijn van de ritten die Jos Verbeeck en Christoph Martens verzorgden. De twee Belgen zijn graag geziene gasten op de Europese drafbanen.

Sportvrijdag, 22 maart 2013

Column Bram Smallenbroek Een rondje Zuidwesthoek

Het is acht uur, de zon schijnt net genoeg om met een positief gevoel de fiets op te stappen. Ik ben dan wel een wintersporter en gewend aan de kou, toch ben ik een mooiweerfietser.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties