De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 april 2008.

Cultuurdinsdag, 22 april 2008

Najib Amhali gebruikt lach als argument

,,Ik maak maar grappen mensen’’, zegt Najib Amhali zo tegen het einde van zijn voorstelling Zorg dat je erbij komt. En meteen gaan je gedachten naar die grote kampioenouwehoer Toon Hermans die altijd wel ergens in zijn shows zich verontschuldigde met de woorden: ,,Het is allemaal maar gekkigheid lieve mensen.’’ Vooral niets pretenderen, lijkt hiervan de boodschap te zijn. Maar zowel bij Hermans als bij Amhali gaat het over iets wezenlijks en maken al die grappen wel degelijk aanspraak op een gevoel, een gedachte of een boodschap. In het geval van Najib Amhali komt daarbij de beladen tijdgeest nog eens om de hoek kijken en zijn Marokkaanse achtergrond. En dan zie je dat Amhali heel knap manoeuvreert tussen de gewiekste Amsterdamse grappenmaker die je aan de toog graag een pilsje offreert en de geïntegreerde maatschappelijk betrokken cabaretier die wel degelijk iets te zeggen heeft.

Cultuurdinsdag, 22 april 2008

Friese Anjer, ‘mooie aanmoedigingsprijs’

Leeuwarden - Een prachtige aanmoedigingsprijs voor het feit dat Keramiekmuseum Princessehof op de goede weg is. Zo omschrijft directeur Cees van ’t Veen de Friese Anjer die hij gisteren kreeg uitgereikt in het Leeuwarder museum. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân heeft de Friese Anjer 2008 aan het Princessehof toegekend omdat het museum toonaangevend is op het gebied van keramiek en daarmee van internationale betekenis is. ,,Het museum bezit een indrukwekkende collectie keramiek en is in staat daarmee verrassende tentoonstellingen te organiseren’’, aldus het fonds.

Economiedinsdag, 22 april 2008

Friesland Bank in race aankoop vermogensbank

Leeuwarden - Friesland Bank heeft plannen om vermogensbeheerder Optimix te kopen. Deze bank beheert het vermogen van veel rijke particulieren. Het beheerd vermogen ligt rond de twee miljard euro. Bij de vermogensbeheerder werken vijfentwintig mensen. Volgens Friesland Bank gaat het om verkennende gesprekken. Friesland Bank heeft in de afgelopen jaren veel participaties in andere banken gerealiseerd. Zo is de bank mede-eigenaar van Van Lanschot, TriodosBank en internetbank BinckBank.

Economiedinsdag, 22 april 2008

Fries groenteproject in de Gazastrook

Leeuwarden - Living Foods uit Leeuwarden is door de Verenigde Naties gevraagd om een landbouwproject op te zetten in de Gazastrook. Dat heeft het bedrijf vanochtend meegedeeld. Living Foods is gevraagd naar aanleiding van de projecten die het heeft opgezet op het gebied van waterbesparing en behoud van voedingsstoffen. In de Gazastrook zijn water en voedingsstoffen beperkt voorradig.

Hoofdartikeldinsdag, 22 april 2008

Sprinkhanen...

Niet de PvdA, maar het CDA heeft de aanval geopend op de snelle jongens met het grote geld - als het even kan met geleend geld - die als sprinkhanen de wereld afvliegen om geld te verdienen Fractievoorzitter Van Geel heeft een plan gepubliceerd waarin hij uiteenzet hoe Nederlandse bedrijven beschermd kunnen worden tegen praktijken van vijandige overnames, splitsing van bedrijven en verkoop van onderdelen.

Regiodinsdag, 22 april 2008

Leeuwarden: sterk zijn in water

Leeuwarden - Water is het kernwoord voor Leeuwarden tot 2020. De hoofdstad wil bekend staan als de plaats waar uitvindingen op het gebied van waterkwaliteit vandaan komen, waar je kunt wonen aan het water en als bestemming voor waterrecreanten. Dat staat in de stadsvisie Leeuwarden, Fier verder, die burgemeester Crone gisteren presenteerde.

Regiodinsdag, 22 april 2008

Technasium kan los in Fryslân

Leeuwarden - Zeker vijf middelbare scholen in Fryslân hebben serieuze belangstelling voor het oprichten van een netwerk voor technasiumonderwijs. Daarmee kan deze praktische vorm van bèta-onderwijs met ingang van het schooljaar 2009/2010 ingevoerd worden.

Regiodinsdag, 22 april 2008

Valt er een les uit? Arjan en Jeppe sms’en vanzelf

Emmeloord - Heb je net drie kwartier doorgetrapt om op tijd te komen, blijkt eenmaal op school het eerste lesuur uit te vallen. Balen, want nu had je lekker een uurtje langer in bed kunnen liggen.

Regiodinsdag, 22 april 2008

In de ban van de fotogenieke otter van Eastermar

Van de zes otters die in 2006 werden uitgezet in natuurgebied de Rottige Meenthe bij Wolvega zijn inmiddels twee doodgegaan. De overgebleven otters hebben volgens boswachter Roel Vriesema van Staatsbosbeheer jongen gekregen. Dat blijkt uit sporenonderzoek in het gebied. Omdat de otters vooral ’s nachts actief zijn, zijn ze bijna niet te spotten. De ‘Friese’ otters komen oorspronkelijk uit Zweden. De zenders die ze om hadden, missen ze. In 2002 werd een begin gemaakt met de herintroductie van de otter in Nederland. In de Weerribben werden toen zeven otters uitgezet.

Regiodinsdag, 22 april 2008

Galema: geen subsidie voor tegenstanders Centrale As

Leeuwarden - Organisaties die naar de rechter stappen om de aanleg van de Centrale As tegen te houden, raken hun provinciale subsidie kwijt. Tenminste als het aan gedeputeerde Galema ligt. Hij deed die uitspraak gisteravond tijdens een CDA-bijeenkomst in Leeuwarden.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 april 2008

Nood breekt wet

Over Johan heb ik al eerder geschreven. Ruim een jaar geleden was hij opgenomen op een Forensisch Psychiatrische afdeling en we hebben toen samen het graf bezocht van zijn moeder. Johan is inmiddels 52 jaar oud en veroordeeld tot TBS. Hij zit elders in het land in de gevangenis in afwachting van plaatsing in een TBS-kliniek. Af en toe belt hij me op met vrolijke of boze verhalen, afhankelijk van zijn stemming. Terugbellen kan niet. Dat zijn de regels. Kort geleden kreeg ik een boek met foto’s en tekeningen en gedichten, waar Johan een bescheiden bijdrage aan had geleverd, met de vraag of ik dat aan hem wilde geven.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 april 2008

Gebed voor een behouden tocht

Sjoerd P. Hoekstra (1933) is in verschillende functies in de landbouw werkzaam geweest, onder meer als secretaris van de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) in Fryslân en directeur sociaal-economische voorlichting te Wageningen. Voor zijn werk en later privé reisde hij veel en dan probeerde hij ook kerkdiensten mee te maken. In het Friesch Dagblad beschrijft hij zijn ervaringen op de continenten.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 april 2008

Reis met een diepere laag

Wirdum - Zes tieners uit Wirdum gaan in de week vóór 4 mei naar Zuid-Polen om daar de vernietigingskampen van Auschwitz te bezoeken. Omdat het in de week van herdenken is, is het een reis met een diepere laag. Begeleiders Sietske Visser (45) en Trudy Labuschagne (44) en Lily Kruiger (17) vertellen over de reis.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 april 2008

‘Terug naar de leer van het Koninkrijk’

Zuidlaren - We moeten weer terug naar de leer van het Koninkrijk. En de kern van dat Koninkrijk is dat God regeert, en wij mogen ambassadeurs van dat Koninkrijk zijn. Dat zei Paul Harcourt, een van de sprekers afgelopen weekeinde op de gemeenteconferentie van New Wine Noord-Nederland, in Zuidlaren. Paul Harcourt is hoofdpastor en leider van de All Saints’ Woodford Wells, een grote Anglicaanse kerk in noordoost Londen, en maakt deel uit van het leiderschapsteam van New Wine in Engeland.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Zilveren Schoen voor Pranjic

Heerenveen Danijel Pranjic is winnaar geworden van de Zilveren Schoen in het klassement van speler van het jaar van dagblad De Telegraaf. De Kroatische middenvelder deelt de tweede plaats met doelman Gomes van PSV. Eerste werd Ajacied John Heitinga. Afgelopen seizoen won Afonso Alves de Gouden Schoen.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Einde aan loopbaan Jokelyn Tienstra

Dortmund Jokelyn Tienstra (37) heeft haar handbalcarrière vroegtijdig af moeten breken. De oorspronkelijk uit St. Annaparochie afkomstige Tienstra is door een val op de loopband zo zwaar aan haar hand geblesseerd geraakt dat ze de promotie/degradatiewedstrijden van haar club Borussia Dortmund moet laten schieten. Tienstra, die ook in Nederland, Denemarken, Noorwegen en Spanje speelde, zou aan het einde van het seizoen al stoppen.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Zege Werle op EK schaken

Plovdiv Jan Werle heeft een uitstekend debuut gemaakt op het Europees kampioenschap schaken in Plovdiv. De oorspronkelijk uit Beetsterzwaag afkomstige schaker won op de openingsdag van de Zwitser Roger Moor. Ook de andere Nederlandse deelnemers, Sergei Tiviakov, Erwin l’Ami en Friso Nijboer, wonnen hun eerste partij. In Bulgarije nemen meer dan 300 schakers deel aan het EK.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Windsurfers nemen de leiding in Hyères

Hyères - Windsurfers Casper Bouman en Dorian van Rijsselberge hebben gisteren de leiding genomen bij de olympische zeilweek in het Franse Hyères. Na vier races heeft Bouman zes punten, een minder dan Van Rijsselberge. ,,Als het waait zijn we niet te stoppen”, aldus het duo. De twee strijden samen om een ticket voor de Olympische Spelen. Ze moeten hier nog wel een nominatie voor Peking afdwingen. Dat kunnen ze doen door in Frankrijk bij de eerste drie te eindigen.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Topdammen in Heerenveen

Heerenveen – Mede in het kader van het 75-jarig bestaan van de gemeente Heerenveen in 2009 zal er in de maand juni volgend jaar een internationaal topdamtoernooi worden georganiseerd. Het moet het sterkste bezette toernooi ter wereld worden. De begroting zal zeker boven de 20.000 euro bedragen. Dat betekent voor de damsport een grote doorbraak. Speellocatie is de 100 meter lange Rode Zaal van het Abe Lenstra Stadion. Hoofdsponsor van het toernooi is Rabobank Heerenveen. Algemeen directeur Fedde Pronk heeft aangegeven het toernooi een vervolg in de toekomst te willen geven.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Zegetocht van DOS, met dank aan de bondscoach

Dachten we dat we de laatste twee jaar een spannende ontknoping van de voetbalcompetitie hadden gehad, waarbij de beslissing pas op de slotdag viel. Maar vijftig jaar geleden duurde het nog langer voor de kampioen bekend was, omdat er een beslissingswedstrijd voor nodig was, die bovendien pas in de derde verlenging werd beslist. Op zondag 15 juni 1958 werd DOS uit Utrecht kampioen door Sportclub Enschede na zware strijd te verslaan op het neutrale terrein van De Goffert in Nijmegen.

Sportdinsdag, 22 april 2008

De Sweach klopt QVC in Stavoren

Stavoren - De Sweach heeft gisteravond het inhaalduel in Stavoren tegen QVC, dat afgelopen zaterdag vanwege een sterfgeval werd uitgesteld, met 1-3 gewonnen. Op slag van rust namen de gasten via Herman Leidekker tegen de verhouding in een 0-1 voorsprong. In de 46ste minuut deed QVC wat terug via René van Dam, maar verzuimde daarna op voorsprong te komen.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Jong Cambuur remiseert met FC Zwolle: 0-0

Zwolle - Jong SC Cambuur-Leeuwarden is in Zwolle niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. Dat voelde als een verlies, want de ploeg van Alfons Arts was beduidend sterker. Niet onlogisch, want er stonden nogal wat spelers in het veld die tot de A-selectie behoren. Cambuur kreeg minimaal tien keer de kans wedstrijd in eigen voordeel te beslissen, maar wist er niet één te benutten. Halil Cholak was er nog het dichtste bij met een kopbal op de lat.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Beloftes Heerenveen kansloos voor titelprolongatie

Arnhem - Het belofteteam van Sportclub Heerenveen heeft gisteravond de laatste kans op prolongatie van de titel in de reserve eredivisie in rook zien opgaan. Het elftal van trainer Henk Herder verloor in Arnhem met 1-0 van Vitesse, waardoor de achterstand op koploper FC Twente met nog drie duels te gaan opliep naar negen punten.

Sportdinsdag, 22 april 2008

Fierljepsport krijgt eigen ‘Golden League’

Tijnje - Een serie bijzondere wedstrijden die onder één noemer vallen; in het atletiek kennen ze het al. Daar heet het ‘Golden League’. De fierljepsport krijgt vanaf dit seizoen ook iets dergelijks, maar dan op z’n Fries: de ‘Gouden Rige’. Gisteren werd dat tijdens de jaarlijkse algemene ledenvergadering in Tijnje officieel bekrachtigd. En er verandert nog veel meer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties