De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van maandag, 22 april 2013.

Cultuurmaandag, 22 april 2013

Extra voorstelling van ‘De emigrant’ in De Lawei

Drachten | De extra voorstelling van het Friestalige theaterstuk De emigrant wordt op 2 mei gehouden in De Lawei in Drachten. Dat heeft Stichting Pier 21 gemeld. In het voorjaar van 2014 komt er een tweede reeks van het theaterstuk in de theaters en dorpshuizen in de provincie.

Cultuurmaandag, 22 april 2013

Winnaars Gouden Spiker Festival bekend

Ureterp | Greidebrass uit Greidehoek heeft de zaterdag Gouden Spiker Bokaal gewonnen in de derde divisie tijdens het Gouden Spiker Festival in Ureterp. Dat heeft de organisatie van het festival gisteren gemeld.

Cultuurmaandag, 22 april 2013

Zes bands maken nog kans op Kleine Prijs van Fryslân

Leeuwarden | De zes finalisten van de Kleine Prijs van Fryslân 2013 zijn bekend. Dat heeft een woordvoerster van Friesland Pop gisteren gemeld. Het gaat om alternative rockband Sofia Nero uit Rinsumageest, de Fries/Groningse poprockband Stuart Mavis, de psychedelische rockband The Flying Trashcans uit Leeuwarden en Sneek en de Leeuwarder bands Cosmic U (postrock), Downbeat Maestros (rockabilly) en Sväva (dreampop).

Cultuurmaandag, 22 april 2013

Tweede prijs Astrid den Daas op Christina Concours

Leeuwarden | Klarinettist Astrid den Daas (19) uit Oudeschoot heeft gisteren een tweede prijs gekregen tijdens de landelijke finale van het Prinses Christina Concours in Den Haag. Sopraan Laetitia Gerards (19) uit Helmond ging er met de winst vandoor in de categorie ‘student aan een vakopleiding van een conservatorium’.

Economiemaandag, 22 april 2013

Wereldeconomie ontwikkelt zich in drie versnellingen

De economische groei wereldwijd ontwikkelt zich als een Formule 1-race. De opkomende landen gaan het snelst, de VS zijn een inhaalrace begonnen en de eurozone raakt achterop in rondetijden.

Hoofdartikelmaandag, 22 april 2013

Redenering Teeven te laten zitten deugt niet

Toen het nieuws over de zelfdoding van de gevluchte Rus Dolmatov bekend werd, meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie gelijk dat de doodsdaad persoonlijke redenen had en niets te maken had met de asielaanvraag van de betrokkene, noch met de lopende procedure.

Regiomaandag, 22 april 2013

Gratis trouwen in trek bij Friese bruidsparen

Leeuwarden | Veel Friese bruidsparen kiezen ervoor om op de gratis dag te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Vooral in de gemeente Tytsjerksteradiel is een budgethuwelijk in trek. In 2012 koost bijna de helft van de stellen (49,6 procent) in die gemeente er voor hun huwelijk of partnerschap gratis te voltrekken of te registreren.

Regiomaandag, 22 april 2013

Duizenden trekken naar buiten met mooi weer

Leeuwarden | Duizenden Friezen hebben gisteren de zonnige dag aangegrepen om buiten te zitten of om er op uit te gaan. ,,De terrassen zaten helemaal vol en in de haven was het hier vol met auto’s”, zegt eigenaresse Rina Sterkenburg van de gelijknamige vishandel in Lauwersoog. ,,Mensen hebben zin in mooi weer na een lange koude winter. Tweede paasdag was het nog drukker, maar ook nu hebben velen geprofiteerd van de lentezon. Ook het natuurgebied was hier in trek.”

Regiomaandag, 22 april 2013

Thialf kan 25 miljoen euro goedkoper

Heerenveen | Het nieuwe Thialf valt waarschijnlijk vele miljoenen euro’s goedkoper uit. De provincie Fryslân ging aanvankelijk uit van een investering van 106 miljoen, maar denkt nu dat het voor 81 miljoen euro kan.

Geloof & Kerkmaandag, 22 april 2013

Nederland Zingt-dag: zingen met hart en ziel

Voor veel zangliefhebbers stond de datum al maanden onderstreept of omcirkelt in de agenda: zaterdag 20 april, Nederland Zingt-dag te Utrecht.

Sportmaandag, 22 april 2013

Philidor 1847 loopt promotie naar de meesterklasse mis

Leeuwarden | De Koninklijke schaakclub Philidor 1847 is er niet in geslaagd om promotie naar de meesterklasse te bewerkstelligen. De cruciale wedstrijd in de negende ronde van de eerste klasse A tegen ESG Dr. Max Euwe uit Enschede werd met het kleinst mogelijke verschil verloren (5˝-4˝).

Sportmaandag, 22 april 2013

COLUMN: De Dag van de Pannenkoek bestaat niet

Wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe? De vijf W’tjes en de H: natuurlijk ben ik bekend met dat journalistieke principe waarop ieder nieuwsbericht dient te steunen. Het is een van de eerste dingen die je leert wanneer je de stoffige collegebanken betreedt om les te krijgen van een nog stoffiger oud-journalist met een zo mogelijk nog met meer stof bedekte lang vervlogen carričre.

Sportmaandag, 22 april 2013

ONS Sneek: alles hangt af van de mogelijkheden tot versterking

ONS Sneek heeft zaterdag bij winst op De Bosk tegen Harkemase Boys de titel in de hoofdklasse C al binnen. Nu de oranjehemden op de drempel van het hoogste amateurniveau staan, vragen wij ons af of de derde Friese topklasser uit de historie volgend seizoen hoge ogen kan gaan gooien.

Sportmaandag, 22 april 2013

VC Trynwâlden levert de rode lantaarn af in De Trije Doarpen

Jelsum | VC Trynwâlden was gistermiddag naar Jelsum afgereisd om de rode lantaarn af te leveren bij De Trije Doarpen. Die opzet slaagde, want de ploeg van trainer Riemer Kooistra won het staartduel in de tweede klasse K van DTD en deed daarmee de laatste plaats over aan de thuisclub. De Jelsumers moeten daardoor vrezen voor lijfsbehoud, al werd het d-woord met nog vier speelronden te gaan, nog niet hardop uitgesproken.

Sportmaandag, 22 april 2013

Waterpoort Boys vecht zich naar morele winst

Wie in de degradatiestrijd een punt pakt, schiet dat daar niet per se iets mee op. Maar een punt tegen de koploper is op z’n minst goed voor het vertrouwen. En dus was laagvlieger Waterpoort Boys zaterdag de morele winnaar tegen Zwaluwen: 2-2.

Sportmaandag, 22 april 2013

Rose en De Leeuw terug in basiself

Leeuwarden | Het woord in de strijd om de titel in de eerste divisie is vandaag weer aan SC Cambuur. De nummer twee uit Leeuwarden moet het uitduel bij FC Emmen winnen om het gaatje naar koploper FC Volendam weer terug te brengen naar twee punten. Cambuur zal dat gaan doen met de teruggekeerde Yuri Rose en Melvin de Leeuw in de basisformatie.

Sportmaandag, 22 april 2013

Plezier heeft Mart Dijkstra al bij Cambuur, nu de titel nog

Leeuwarden | Voordat dit seizoen begon, was Mart Dijkstra (22) een van vijf spelers die bij SC Cambuur in aanmerking kwamen voor twee plaatsen centraal achterin. Wie dacht dat hij wel eens buiten de boot kon vallen, kwam al snel bedrogen uit. Voor Dijkstra is het tweede seizoen in Leeuwarden zijn misschien wel beste ooit. Hij veroverde een basisplaats, is met de ploeg verwikkeld in een titelstrijd en heeft een nieuw, tweejarig contract op zak. ,,Ik heb plezier. Dat is de basis van alles.”

Sportmaandag, 22 april 2013

Aris staat al met een been in halve finale

Leeuwarden | Voor Aris Leeuwarden hadden de play-offs van de eredivisie niet beter kunnen beginnen. Na twee wedstrijden in de best-of-five reeks tegen Zwolle staan de basketballers van coach Erik Braal al op de drempel van de halve finale. Donderdag werd in het eigen Kalverdijkje de eerste tik uitgedeeld aan de Zwollenaren (73-67), gisteren volgde in het hol van de leeuw de volgende winst (67-76). Conclusie? Aris kan zich morgen bij winst in Leeuwarden reeds bij de laatste vier scharen.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties