De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 22 mei 2003.

Bijschriftdonderdag, 22 mei 2003

Uitverkoren

Er is een tijd geweest dat het woord ‘uitverkiezing’ bij sommige christenen als een soort dreiging overkwam.

Cultuurdonderdag, 22 mei 2003

Shockeren is nog mogelijk

,,In mijn fantasie zag ik een heidense rite voor me: wijze oude mannen, gezeten in een cirkel, kijken toe hoe een jong meisje zich dood danst. Ze offeren haar aan de god van de lente”, aldus Stravinsky over het ontstaan van Le Sacre du Printemps .

Cultuurdonderdag, 22 mei 2003

Muziek van een onbekende koorknaap

Komend weekeinde loont het de moeite de Afsluitdijk over te steken richting Hoorn. Altijd al mooi, die dijk, en Hoorn is ook de moeite waard. Maar de extra attractie is tot en met 25 mei het Amateurfestival Oude Muziek Nu, dat de componist Henry Purcell centraal heeft gezet.

Economiedonderdag, 22 mei 2003

CNV prijst sociaal plan beitelfabriek Nooitgedagt IJlst

IJlst – Vakbonden en moederbedrijf IRWIN hebben gisteren overeenstemming bereikt over een sociaal plan voor de twintig medewerkers van beitelfabriek Nooitgedagt. Op 1 juli sluit het bedrijf haar deuren vanwege de toenemende concurrentie uit Azië en de inzakkende markt.

Economiedonderdag, 22 mei 2003

Opheffing spoor bepleit in Westergo

Franeker - De ondernemersfederatie Westergozone bepleit het spoorvrij maken van het traject Leeuwarden - Harlingen.

Economiedonderdag, 22 mei 2003

Perspectief werf Bijlsma in Lemmer

Warten/ Lemmer – Directeur Arend Bijlsma van scheepswerf Bijlsma heeft gisteren aan het personeel meegedeeld dat de vestiging in Warten definitief dicht gaat. Ook de toekomst van de werf in Lemmer hangt op dit moment sterk af van de doorgang van de orders voor een vrachtschip en een tanker. Hierover kon Bijlsma nog geen zekerheid bieden.

Economiedonderdag, 22 mei 2003

Friese vervoerder van pluimvee beboet

Dronrijp - Een Friese vervoerder van slachtkippen is aangehouden door de Algemene Inspectie Dienst (AID) omdat hij de regels die gelden in verband met vogelpest niet naleefde. De chauffeur vervoerde de slachtkippen niet rechtstreeks naar de slachterij in Dronrijp.

Economiedonderdag, 22 mei 2003

Zorgen om werkgelegenheid in Fryslân

Groningen - Het aantal vacatures in Fryslân daalt dit jaar sterk. Volgens het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) komt het aantal vacatures dit jaar uit op 27.170. Vergeleken met 2000, in dat jaar waren er 34.850 vacatures, is dat een daling van 22 procent.

Hoofdartikeldonderdag, 22 mei 2003

Oorlog gewonnen…

Een nieuw bestuur in Irak zal de wereld veiliger maken voor terrorisme. Dat was althans een van de redenen het regime van Saddam Hussein te verjagen. Of de wereld inderdaad minder gevaarlijk is geworden, valt achteraf onmogelijk vast te stellen. Evenmin kan gezegd worden of het Amerikaanse optreden niet juist het terrorisme heeft aangewakkerd.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

Brandweer wordt ‘knettergek’ van alle regels

Leeuwarden – Veiligheidsvoorschriften zijn goed en de mensen hebben controle nodig, maar 100 procent veiligheid bestaat niet; garandeer het dan ook niet. Dat zegt commandant Gert van Meegdenburg (59) van de regionale brandweer. Naar zijn mening is Nederland compleet doorgeschoten in de wet- en regelgeving na de rampen in Enschede en Volendam. ,,We worden er knettergek van’’, zegt de commandant die vandaag na 35 jaar afscheid neemt van de brandweer in Fryslân.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

Fietspad op Ameland gaat meer ‘slingeren’

Hollum – Het fietspad van Hollum naar het Oerd op Ameland wordt vernieuwd. Er komen meer ‘slingers’ in, en langs het fietspad komen een vogelhut en schuilhut. De bedoeling is ‘de recreatieve waarde van het fietspad te verhogen’.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

‘Fries cabaret niet goed genoeg voor een prijs’

Leeuwarden – Fryslân is nog niet toe aan het instellen van een cabaretprijs, vindt een meerderheid van Provinciale Staten.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

Kou tartte militairen Kirgizië

Leeuwarden/Den Haag - Nederlandse militairen van de Koninklijke Luchtmacht hebben bij hun uitzending naar de luchtmachtbasis bij Manas in Kirgizië aanvankelijk flink kou moeten lijden. Het kledingbedrijf van Defensie was niet berekend op temperaturen van meer dan 30 graden onder nul. Het personeel heeft daarom uit eigen zak warme fleece-jacks en bergschoenen aangeschaft.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

Fryslân wil NNBT-klant helpen

Leeuwarden – De provincie Fryslân moet ervoor zorgen dat toeristen die hier een vakantie geboekt hebben via het bijna failliete Noord-Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT), niet hun aanbetaling én vakantie kwijtraken. Dat vindt een meerderheid van de Friese politiek. Met provinciale steun zou het NNBT een ,,zachte landing’’ moeten maken.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

‘Examen lijkt net een toets’

Kootstertille – Berdien Hamstra (16) uit Kootstertille staat er wel prima voor. Allemaal zevens en dikke zessen. Alleen voor biologie staat ze gemiddeld een 5,3 – en voor scheikunde een 5,7.

Regiodonderdag, 22 mei 2003

Protest tegen Vogelrichtlijn afgewezen

Sneek - Organisaties van jagers, recreanten en boeren hebben bij de Raad van State vergeefs geprotesteerd tegen de aanwijzing van beschermde vogelgebieden in Fryslân door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV).

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2003

‘Irak moet meedoen aan bijbeljaar in Midden-Oosten’

Leeuwarden - De bijbelgenootschappen in het Midden-Oosten roepen het jaar 2004 uit als ‘jaar van de bijbel’.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2003

‘Consecratie op locatie’ in schuur in Lutjelollum

Leeuwarden – De rooms-katholieke parochies van Franeker en omstreken houden op 29 mei een ‘consecratie op locatie’. Op die dag vindt de eucharistieviering plaats in een schuur in Lutjelollum.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2003

Alarm over etnische twisten in Afrika

Leeuwarden – Nederlandse hulporganisaties hebben bij de Tweede Kamer de alarmklok geluid over de situatie rond de Grote Meren in Afrika. In Rwanda, Congo en Burundi zijn bij etnische conflicten en gewelddadigheden al vele doden gevallen.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2003

SoW-kerken denken na over kerkgroei

Doorn - Iedere gemeente die geen groei doormaakt, moet zich afvragen of ze nog wel weet welke doelen God met haar heeft en hoe ze die denkt te bereiken. Want niets zal een kerk zo snel revitaliseren, als het herontdekken van de reden waarom ze bestaat.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2003

IJslanders: de buren moeten bijbellezen

Leeuwarden – De bijbel is een nuttig boek – maar vooral voor ánderen. Dat is de conclusie die onderzoekers trekken na een enquęte onder IJslanders.

Sportdonderdag, 22 mei 2003

Mollema met Freiherr As in Elitlopp

Wolvega - Freiherr As uit de training van de Wolvegaster trainer Arnold Mollema start komend weekeinde op drafbaan Solvalla in de Zweedse hoofdstad Stockholm in de Elitloppet, de belangrijkste sprintkoers van Europa.

Sportdonderdag, 22 mei 2003

Zeinstra en Steegstra blijven op C-lijst

Leeuwarden – De voetbalbond KNVB heeft woensdag tien nieuwe scheidsrechters voor het seizoen 2003/’04 geplaatst op de C-lijst. Er zitten geen Friese scheidsrechters bij het tiental.

Sportdonderdag, 22 mei 2003

Genemuiden in bekerfinale

Appingedam – Zaterdag hoofdklasser Genemuiden heeft zich woensdagavond als eerste geplaatst voor de noordelijke bekerfinale.

Sportdonderdag, 22 mei 2003

Darter Hofstra uitgeschakeld

Den Haag – Rick Hofstra is op de eerste Internationale Dartleague (IDL) in Den Haag in de tweede ronde uitgeschakeld.

Sportdonderdag, 22 mei 2003

Korfballers Stânfries niet in de bekerfinale

Hoogeveen – Korfbalvereniging Drachten zal op 6 juni als organisator van de bekerfinale geen Friese finalist kunnen verwelkomen. Het Redúster Stânfries verloor woensdagavond in Hoogeveen de halve finale met 10-7 van Thrianta. De Hoogeveners komen in de finale uit tegen het Groninger Nic. dat in Assen ruim won van VDW/OLS 12-20.

Weerdonderdag, 22 mei 2003

Opnieuw regen

Het blijft vanavond bewolkt en regenachtig weer met minima rond 11 ŕ 12 graden. Morgen krijgen we opnieuw regen en temperaturen rond 14 ŕ 15 graden. De wind is daarbij matig tot (vrij) krachtig aan zee en komt uit het zuidwesten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties