De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 mei 2007.

Cultuurdinsdag, 22 mei 2007

Mexicaanse sferen in Teatertún Rijs

Leeuwarden – Zangeres Nynke Laverman sluit in juni haar tweejarige theatertournee van De Maisfrou af met twee Midzomernachtconcerten in de Teatertún in Rijs. ,,Het wordt een avondvullend evenement waarbij de bezoekers de sfeer zien, ruiken en proeven die ik in Mexico heb beleefd”, aldus Laverman. De zangeres ging na het succes van haar eerste, Friese fado programma Sielesâlt samen met dichteres Albertina Soepboer naar Mexico om inspiratie op te doen voor haar tweede cd, De Maisfrou.

Dossierdinsdag, 22 mei 2007

Knikkende knieën

Het is dinsdagavond half tien, de vooravond van mijn eerste examen. Op advies van velen ben ik vroeg naar bed gegaan, ,,want dat is goed voor je concentratievermogen”. Ik moet ze maar op hun woorden geloven. Zij hebben de examens al gehad, zij hebben alle stress al doorstaan, zij hebben hun diploma al! Ik niet. Nog niet. Maar dat zal hopelijk niet lang meer duren. Want vanaf morgen begin ik aan de spreekwoordelijke laatste loodjes op het christelijk gymnasium Beyers Naudé.

Dossierdinsdag, 22 mei 2007

Meeste zenuwen voor het examen wiskunde

Leeuwarden - Scholieren die dezer weken eindexamen doen, zien het meest op tegen het examen wiskunde. Ruim 24 procent van de examenkandidaten ervaart het vak als grootste struikelblok en 11 procent denkt zelfs te zullen zakken voor het examen. Dat blijkt uit een enquête van de website Examen.nl onder zeshonderd examenkandidaten.

Dossierdinsdag, 22 mei 2007

De beleving van onderschatte, mislukte, stiekeme en veelbelovende voetballers


Economiedinsdag, 22 mei 2007

Handelsmissie geniet van airco in Emiraten

Abu Dhabi - Abu Dhabi is heerlijk koel. In de hotels, de auto’s, de winkelcentra, de kantoren. Overal een aangename graad of twintig. En in die paar meter van en naar de auto door een klef-klamme lucht van veertig graden raak je net niet bezweet. Leve de airco!

Hoofdartikeldinsdag, 22 mei 2007

Kabinet, milieu...

Wat doet het kabinet aan het milieu? Die vraag lijkt een beetje naar de achtergrond geschoven en áls ze al wordt gesteld, komen er vooral verhalen op het niveau van de gloeilamp. Die heeft zijn langste tijd gehad, vanuit milieuoogpunt is het een onding: de lamp neemt te veel stroom.

Regiodinsdag, 22 mei 2007

Samen van betekenis geweest voor de provincie

Leeuwarden - Toen Lieuwe Eringa (87) zestig jaar geleden met Jet de Jong (84) trouwde in Wageningen, was al duidelijk dat Fryslân hen riep. ,,Ik haw altyd sein, as ik kin, wol ik wat betsjutte foar Fryslân.” Eringa studeerde toen nog Cultuurtechniek aan de Wageningse universiteit, en ze brachten drie jaar door in een woonboot op de Grift, aan de voet van de Grebbeberg. ,,It wie in prachtige tiid”, herinnert mevrouw Eringa zich. ,,As wy fla hienen as neigesetsje, dan rûnen wy by de berch op om der wylde framboasen by te plôkjen.” Twee van de vijf kinderen kwamen in Wageningen ter wereld.

Regiodinsdag, 22 mei 2007

Nieuw groen voor Blikpôle

Grou - De Blikpôle in Grou ondergaat de komende tijd een metamorfose. De groene zone tussen het Pikmar en de zuidkant van Grou krijgt een nieuw uiterlijk met andere beplanting, een extra grondlaag en een wandelpad dat tegelijk dienst doet als waterkering.

Regiodinsdag, 22 mei 2007

Keurmerk zes havens en stranden

Ameland - De stranden van Hollum, Nes en Buren op Ameland, de binnen- en buitenhaven van Lemmer en de jachthavens ’t Soal in Workum, Boarnstream in Jirnsum en Dellewal op Terschelling krijgen dit jaar de Blauwe Vlag. Het internationale symbool voor schone en veilige stranden en jachthavens gaat daarmee naar dezelfde plaatsen als vorig jaar.

Regiodinsdag, 22 mei 2007

Vervolg van voorpagina

,,We moeten wel een burgemeester van hetzelfde kaliber terugkrijgen”, zegt Harry van der Molen van het CDA: ,,Iemand die alle neuzen dezelfde kant op kan krijgen.” Amarins Dikken van de PvdA valt hem bij:,,een die net als Dales reuring en dynamiek met zich meebrengt.”

Regiodinsdag, 22 mei 2007

Na drie jaar Leeuwarden zoekt Dales ‘ander perspectief’

Leeuwarden - Geert Dales stopt op 15 juli als burgemeester van Leeuwarden. Hij is vorige week benoemd als hoogste baas bij Hogeschool InHolland in Den Haag. ,,Het kost me moeite om afscheid te nemen van het openbaar bestuur, maar ik zie dit als een unieke kans om de publieke zaak te dienen vanuit een ander perspectief.”

Sportdinsdag, 22 mei 2007

69 afdelingen maken opwachting op Bond

Leeuwarden - In sporthal De Trije in Franeker is gisteravond geloot voor de Bondswedstrijd van de senioren en de Jong Nederland. Met 69 parturen telt de lijst bij de heren op pinkstermaandag één deelnemende afdeling minder dan een jaar geleden. Sint Jacobiparochie geldt dit jaar als één van de favorieten voor de bondszege op het Sjûkelân. Het partuur zegevierde vijf dagen geleden op Hemelvaartsdag in de afdelingspartij van Tzummarum.

Weerdinsdag, 22 mei 2007

Meer zon

Het wordt vanmiddag ongeveer 18 graden met bewolking, maar later steeds meer zon. Morgen wordt een zonnige dag en het wordt ook warmer met temperaturen tussen 19 en 21 graden. Het waait dan zwak tot matig uit het noordwesten tot noorden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties