De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van donderdag, 22 mei 2008.

Cultuurdonderdag, 22 mei 2008

Parodieën op bekende musicals

De musical is een bekend fenomeen in de theaterwereld en er komen de laatste jaren steeds meer nieuwe musicals bij. Deze musicals zijn vaak geschreven naar aanleiding van een televisieserie, opera, toneelstuk of boek. Aan het einde van het seizoen was het de laatste jaren de gewoonte om onder de titel Forbidden musicals een parodie op verschillende musicals te maken en uit te voeren in het Amsterdamse Werktheater. Deze voorstellingen werden steeds drukker bezocht en het publiek vroeg om meer voorstellingen. Met dit gegeven is men aan de slag gegaan. Dit jaar is er als slot van het seizoen een landelijke theatertour in elkaar gezet, met de logische titel Forbidden musicals on Tour 2008.

Cultuurdonderdag, 22 mei 2008

Alleen hoogtepunten bij Nederlands Kamerkoor

Met een rake inzet van het motet Singet dem Herrn ein neues Lied van Bach zette Peter Dijkstra gisteravond met het Nederlands Kamerkoor meteen de toon van het hele concert. De zaal viel direct stil en was meteen vol aandacht voor wat er op het podium van De Harmonie in Leeuwarden gebeurde. Met zijn duidelijke directie stuurde Dijkstra de zangers daar naartoe waar de muzikale hoogtepunten en ook de meer ingetogen momenten lagen, met een grote verscheidenheid aan dynamische schakeringen.

Hoofdartikeldonderdag, 22 mei 2008

Een klein stapje...

De voorstellen van de Europese Commissie over het landbouwbeleid, gisteren, bevatten weinig nieuws. Maar de reacties erop leggen opnieuw het gevoelige evenwicht tussen voedselproductie en landschapsontwikkeling bloot.

Regiodonderdag, 22 mei 2008

AH Drachten toch niet naar Thalenpark

Drachten - Supermarkt Albert Heijn verhuist tijdens de opknapbeurt van het Raadhuisplein in Drachten niet naar het Thalenpark. De tijdelijke vestiging komt aan de Martin Luther King (MLK) boulevard. De omwonenden die protesteerden tegen de inrichting van de supermarkt in het park, zijn blij met het besluit van de gemeente Smallingerland.

Regiodonderdag, 22 mei 2008

Een tussen bedrijven verstild stukje verleden

Drachten - Het is een oase van natuurschoon en betrekkelijke rust: ingeklemd tussen het moderne bedrijventerrein Azeven Noord en de drukbereden snelweg A7, onder de rook van Drachten, ligt het nieuwste natuurgebiedje van It Fryske Gea.

Regiodonderdag, 22 mei 2008

‘Examens zijn best grappig. Als ik maar slaag!’

Voor 7870 Friese scholieren zijn de eindexamens begonnen. Het Friesch Dagblad volgt er vijf die deze proeve van bekwaamheid ondergaan. Vandaag: Tieme Dolstra is bij nader inzien ,,iets te overmoedig’’ aan de eindexamens begonnen.

Regiodonderdag, 22 mei 2008

Weg Drachten - Drenthe stuk duurder

Oosterwolde - Het ontwerp voor het noordelijk en zuidelijk tracé van de provinciale weg N381 wordt als het aan Gedeputeerde Staten (GS) ligt op zes punten gewijzigd. Viaducten in de weg zijn geschrapt en landbouwtunnels worden vervangen door fietstunnels. De weg wordt zo volgens GS landschappelijk beter ingepast. De wegdelen worden er vele miljoenen euro’s duurder door.

Regiodonderdag, 22 mei 2008

Altijd spelen met ruimte op dorpsschool Dronrijp

Dronrijp - De hoofdmeester en hij, meer leerkrachten waren er niet op de School met de Bijbel in Dronrijp toen Douwe Gerbens er in 1971 als pas afgestudeerde aantrad. De 66 leerlingen pasten net in twee klaslokalen. ,,Wy sieten op ’e râne fan trije”, zegt Gerbens. Het duurde niet lang of er werd een derde leerkracht aangetrokken. De groei zette door. Krap veertig jaar en vijf verbouwingen later viert cbs It Anker het honderdjarig bestaan deze week met 150 leerlingen.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2008

‘Hbo-theoloog is geen hulpje’

Ede - Kerkelijk werkers zijn lang gezien als ‘het hulpje van de predikant’. Een beeld dat allang niet meer klopt. Het wordt bevestigd in het eerste grootschalige onderzoek onder hbo-theologen waarvan gisteren de cijfers werden gepresenteerd in op de Christelijke Hogeschool Ede. PKN-scriba dr. Bas Plaisier waarschuwde dat kerken kerkelijk werkers niet moeten zien als goedkope vervangers voor een dominee.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2008

Statenvertaling 1637 op internet

Amsterdam - De Statenvertaling (1637) staat vanaf morgen, met nog enkele andere vijftiende- en zestiende-eeuwse bijbelvertalingen, op internet. Honderd vrijwilligers werkten mee aan het project.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2008

Kerkelijke vakbeurs in Jaarbeurs Utrecht

Leeuwarden - De Nederlandse kerken kunnen straks naar een eigen vakbeurs voor alles wat met de inrichting van de kerk, maar ook met liturgie en kerk-zijn te maken heeft. In maart volgend jaar vindt Kerk en Gemeente 2009 in de Utrechtse Jaarbeurs plaats.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 mei 2008

Nieuwe stuurgroep Moderne Devotie

Zwolle/Deventer - Sinds enige tijd is er een stuurgroep Moderne Devotie actief die bestaande initiatieven op het gebied van de Moderne Devotie met elkaar wil verbinden en ze met raad en daad wil ondersteunen. Dit maakte de stuurgroep gisteren bekend.

Sportdonderdag, 22 mei 2008

Sint Anne speelt tegen Actief

Leeuwarden Sint Annaparochie speelt zondag op het veld van ONB Drachten voor promotie naar de tweede klasse. Daarin zal de ploeg van trainer Johnny Nota het moeten opnemen tegen Actief, de nummer twee van de derde klasse B. Dat rekende gisteravond in de tweede wedstrijd af met herkanser Noordster, dat daardoor degradeert naar de derde klasse. Na de 2-3 zege in Oude Pekela werd het gisteravond op eigen veld in Paterwolde een 2-1 overwinning voor Actief. Het duel in Drachten begint om 14.00 uur.

Sportdonderdag, 22 mei 2008

Geurts pakt met AZ primeur en kampioensschaal

Alkmaar - Loes Geurts heeft zich gisteravond in Alkmaar gevoegd in een illuster rijtje namen met onder anderen Johan Zuidema en Jan Kromkamp. De 22-jarige in Bolsward geboren doelvrouw pakte gisteravond met het vrouwenteam van AZ de eerste landstitel in de eredivisie en mocht als eerste Friezin de kampioenschaal vasthouden. ,,Dit is super. Ongelooflijk”, glunderde Geurts, die daarmee in de voetsporen trad van Zuidema en Kromkamp, die respectievelijk bij Ajax en PSV de schaal mochten vasthouden.

Sportdonderdag, 22 mei 2008

Westra weer sterk in Olympia’s Tour

Genemuiden - Lieuwe Westra heeft gisteren weer goede zaken gedaan in het klassement van Olympia’s Tour. In de vierde etappe sprintte de fietser uit Mûnein naar de derde plaats. De Fries staat nu op vijftien tellen van de leider Lars Boom van de Raboploeg en slechts één tel achter diens ploeggenoot Coen Vermeltfoort. Dit tweetal heeft ook alle vier truien van het klassement in handen. Westra heeft nog steeds een goede uitgangspositie voor de individuele tijdrit over 18,3 kilometer die morgen in Gendringen is.

Sportdonderdag, 22 mei 2008

Hessel Steegstra wil furore gaan maken als assistent

Sneek - Hessel Steegstra gaat volgend seizoen verder als assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal. De dertigjarige Sneker besloot na een grondige evaluatie van afgelopen seizoen uit eigen beweging de fluit te verruilen voor de vlag. ,,Het is mijn eigen keuze en ik zie het beslist niet als een degradatie’’, aldus Steegstra, die als assistent furore wil maken.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties