De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 mei 2009.

Cultuurvrijdag, 22 mei 2009

Keunstwurk komt met project voor jonge brassmusici

Leeuwarden - Blazers en slagwerkers van twaalf tot en met zestien jaar van Friese hafabra-orkesten kunnen een jaar lang een muzikaal project volgen bij Keunstwurk. De brassmuziek staat bij dit project centraal. Dat meldt de culturele instelling op haar website.

Cultuurvrijdag, 22 mei 2009

Room Eleven en Blřf spelen op Terschellings Oerol

Leeuwarden - Onder meer de Zeeuwse band Blřf, Room Eleven en ‘oude bekenden’ Nynke Laverman en Spinvis prijken dit jaar op het muzikale programma van Oerol. Ook andere publiekstrekkers zoals het Amerikaanse duo CocoRosie en trompettist Kyteman treden op tijdens het Terschellings theaterfestival, zo heeft de organisatie bekendgemaakt.

Cultuurvrijdag, 22 mei 2009

Videoclip bij berne-iepenloftspul

Easterwierrum - Het berne-iepenloftspul in Easterwierrum komt dit jaar met een videoclip. Hiermee wil het iepenloftspul bezoekers alvast een voorproefje geven van de productie Spegelspreuk die dit jaar wordt opgevoerd. Het gaat om de clip Dingdong, een aanstekelijk lied dat speciaal voor deze voorstelling is geschreven. De videoclip is vanaf vanavond te zien op de website Youtube. Spegelspreuk, gebaseerd op het gelijknamige boek van Lida Dykstra, gaat op 5 juni in premičre en wordt tot 19 juni zesmaal opgevoerd. Het berne-iepenloftspul in Easterwierrum bestaat dit jaar twintig jaar.

Economievrijdag, 22 mei 2009

Minder werkzoekenden Fryslân

Leeuwarden - In Fryslân is het aantal werkzoekenden in de maand april gedaald met 1 procent ten opzichte van maart. Dit meldt UWV Noord. De afname is te danken aan een teruggang in het aantal werkzoekenden in de lagere agrarische beroepen.

Economievrijdag, 22 mei 2009

PrePress Media Partners Wolvega gaat internationaal

Wolvega - Grafisch bedrijf PrePress Media Partners uit Wolvega heeft contracten binnengehaald om ook in het buitenland werkzaamheden te verrichten. Via de educatieve uitgever Infinitas Learning, voormalig onderdeel van Wolters Kluwer, kan het bedrijf met grote internationale partijen in Duitsland, Zweden en België werken.

Economievrijdag, 22 mei 2009

Meewerkende partner bepaalt grootte boerderij

Den Haag - Boeren met een meewerkende partner hebben veelal een groter bedrijf dan boeren zonder partner of met een niet-meewerkende partner. Dat blijkt uit cijfers over 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Hoofdartikelvrijdag, 22 mei 2009

Graaiers

Graaiende politici geven de Britse politiek een slechte naam. Bewindslieden en volksvertegenwoordigers hebben zich schuldig gemaakt aan schaamteloze zelfverrijking. En dat terwijl zij het volk in deze economisch zware tijden vragen het met minder te doen. Duizenden gewone mensen maken zich zorgen om hun banen en woningen, maar Britse politici sjoemelen naar hartenlust met belastinggeld.

Regiovrijdag, 22 mei 2009

Fries betaalt straks meeste autobelasting

Leeuwarden - Friese automobilisten betalen vanaf 2017 zestig tot honderd euro extra wegenbelasting per jaar. Gedeputeerde Staten willen de opcenten voor de motorrijtuigenbelasting vanaf 2010 geleidelijk verhogen. Met de opbrengst moet de uitvoering van projecten uit het Regio Specifiek Pakket worden betaald.

Regiovrijdag, 22 mei 2009

Friezen weten wat ze willen; niet enkel geraniums

Leeuwarden - Friezen hoef je niks te vertellen wat betreft bloemen en planten. Bordjes met namen zijn dan ook volstrékt overbodig, meent verkoper Harry van Hunen uit Apeldoorn. ,,Al die namen, die kennen ze zelf wel.”

Regiovrijdag, 22 mei 2009

Feest zonder druppel drank in NO-Fryslân

Buitenpost - Jongeren uit de NOFA-gemeenten Kollumerland, Achtkarspelen, Dantumadiel en Dongeradiel kunnen de komende weken twee keer uit hun dak gaan op een door de gemeenten georganiseerd alcoholvrij feest.

Regiovrijdag, 22 mei 2009

Theater als watertoren product van liefde

Sneek - Of het nieuwe Sneker theater een succes wordt? Aan de status van de architecten zal het niet liggen.

Regiovrijdag, 22 mei 2009

‘In de grote examenzaal was het echt veel te vol’

Leeuwarden - Ruim 7900 Friese middelbare scholieren zijn deze week begonnen met de eindexamens. Het Friesch Dagblad volgt vijf van hen. Vandaag: Sam Warmerdam maakte wiskunde op verzoek in een kleiner lokaal.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

Recordaantal kampeerders voor Opwekking

Putten - Er kunnen geen kampeerders meer bij op het terrein van de Pinksterconferentie Opwekking. Het aantal kampeerders dat zich voor de conferentie heeft ingeschreven is de 17.000 gepasseerd. Dat is het hoogste aantal inschrijvingen ooit.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

‘Soms niet meer kleren dan die waarin ze zijn gevlucht’

Colombo - De overheid van Sri Lanka werkt met man en macht om de situatie in de vluchtelingenkampen te verbeteren. Tamils worden niet aan hun lot overgelaten. In het hele land zijn acties op touw gezet. Er zijn ook diverse kerken in het land die hulpgoederen en geld inzamelen voor de vluchtelingen.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

Oorlog Sri Lanka voorbij, de strijd van vluchtelingen nog niet

Colombo - Sri Lanka viert feest. ,,De Tamil Tijgers zijn verslagen”, verklaarde president Mahinda Rajapaksa van Sri Lanka deze week op televisie. Maar de keerzijde is dat er 280.000 mensen op de vlucht zijn. Voor hen is de strijd nog láng niet over.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

Thomas a Kempis Meditatiehof in Heerde geopend

Heerde - In Heerde is gistermiddag een ‘Thomas a Kempis Meditatiehof’ geopend. De hof is bij het Centrum Heerenhof van Jeugd met een Opdracht Heidebeek.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

Massaal misbruik op Ierse rk-scholen

Dublin - Seksueel misbruik was op katholieke scholen in Ierland tot in de jaren negentig schering en inslag. Onderzoek door de overheid naar misstanden in de afgelopen zestig jaar heeft uitgewezen dat misbruik onlosmakelijk verbonden was met jongensscholen.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 mei 2009

Je kind leren om te helpen

Franeker - Hoe breng je geloofsopvoeding terug naar de basis, het gezin? In de gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Franeker draaide de afgelopen weken een opvoedkring. Janneke Burger geeft een impressie van de laatste bijeenkomst.

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Jan Riedstra (65) overleden

Leeuwarden - Jan Riedstra is gisteren op 65-jarige leeftijd aan een hartstilstand overleden. De onroerendgoedmagnaat was jarenlang een van de belangrijkste geldschieters van SC Cambuur-Leeuwarden. Riedstra kreeg gistermiddag rond de klok van half twaalf uur thuis in Jelsum een hartaanval. Hij is naar ziekenhuis MCL gebracht, maar pogingen hem te reanimeren waren vergeefs.

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Harkemase Boys start met zege op IJsselmeervogels

Spakenburg - Of Harkemase Boys een kans heeft in de strijd om de algehele zaterdagamateurtitel? De ploeg zelf gaf gisteren het antwoord, op overtuigende wijze. In haar eerste duel in het kampioenbal liet Harkemase Boys in Spakenburg IJsselmeervogels alle hoeken van het veld zien.

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Nog even, en dan wacht Koen Brack een nieuw leven

Leeuwarden - Naast de speeldata van de play-offs staat in de agenda van Koen Brack nog een hele andere datum rood omcirkeld: 9 juni. Op die dag stapt Brack met zijn vader in de verhuisbus richting Italië. Want wat er ook gebeurt, na viereneenhalf jaar Leeuwarden gaat de 27-jarige Cambuur-verdediger samen met zijn vriendin emigreren. Het einde van een tijdperk. Als voetballer en als mens.

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Van der Heide mogelijk in de basis bij SC Cambuur

Leeuwarden - Sandor van der Heide maakt vanavond mogelijk zijn rentree in de basis van SC Cambuur in de return van de play-offs tegen FC Zwolle. De aan zijn hamstring geblesseerde spelmaker werd gisteren uitvoerig behandeld en vandaag opnieuw. Naar eigen zeggen zal mogelijk pas in de warming up voor het duel een besluit worden genomen.

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Chris Wassenaar als vanouds

Tzummarum - Chris Wassenaar heeft gisteren voor Minnertsga de afdelingspartij in Tzummarum geprolongeerd. ‘De grutte’ is weliswaar met pensioen, maar als het goede gevoel er is, slaat hij nog steeds de hele bakkerij om. ,,It gie net sa min.”

Sportvrijdag, 22 mei 2009

Dezelfde gezichten en winnaars, maar nieuwe ideeën

Grijpskerk - Met Bart Helmholt en Anna Jet Leijenaar klommen woensdagavond de Friese kampioenen en tegelijk de klassementswinnaars van het afgelopen seizoen op de hoogste trede van het erepodium. Helmholt liet met 20.03 meter de eerste twintigmetersprong van het seizoen noteren. Leijenaar kwam tot 14.90 meter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties