De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 mei 2012.

Cultuurdinsdag, 22 mei 2012

Leeuwarder kunstenaar exposeert in Dublin

Leeuwarden | De Leeuwarder kunstenaar Reinder Ourensma exposeert deze zomer zijn Ierse landschappen in Dublin. De Fries is een van de exposanten op de Dublin Biennial Pop-up 2012, waar 55 kunstenaars uit twintig landen hun werk tentoonstellen. Nederland wordt door drie kunstenaars vertegenwoordigd. Ook is werk te zien van onder anderen Yoko Ono. Voor zijn schilderijen kreeg Ourensma in 2009 een eerste prijs tijdens de biŽnnale in Florence.

Cultuurdinsdag, 22 mei 2012

Showband Takostu treedt op in Rusland

Stiens | Showband Takostu uit Stiens vertrekt op 31 mei naar Rusland, om op te treden tijdens het culturele festival White Nights in Perm, in de gelijknamige Russische stad. Takostu had een uitnodiging liggen voor het festival, maar mikte op de editie van volgend jaar. Ze bleken echter al voor dit jaar te zijn uitgenodigd, zo bleek uit een brief van de Russische minister van cultuur. Naast Takostu mag ook het Tilburgse Dutch Pipes & Drums uit Nederland meedoen aan het festival.

Cultuurdinsdag, 22 mei 2012

Friese cultuur blijft relatief gespaard

Leeuwarden | Theatergezelschap Tryater, Keramiekmuseum Princessehof en het Noord Nederlands Orkest kunnen opgelucht ademhalen. Ze behouden de komende jaren hun overheidssubsidies. Het Leeuwarder keramiekmuseum krijgt zelfs een hoger bedrag dan waar het om gevraagd had. Dat adviseert de Raad voor Cultuur (RvC) aan staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) over de verdeling van de rijkssubsidie in de komende vier jaar. In totaal zijn 118 aanvragen beoordeeld, 73 daarvan kregen gisteren een positief advies.

Economiedinsdag, 22 mei 2012

Geen overname voor FrieslandCampina

Amersfoort | Royal FrieslandCampina en Danube Foods Group hebben de gesprekken beŽindigd over overname van Imlek en Mlekara Subotica. Dit heeft het zuivelbedrijf bekend gemaakt. Op 2 februari kondigden FrieslandCampina en Danube Foods Group, eigendom van Salford Capital Partners, de ondertekening aan van een intentieverklaring om Imlek en Mlekara Subotica op de westelijke Balkan over te nemen. FrieslandCampina blijft verder zoeken naar overnamekandidaten.

Economiedinsdag, 22 mei 2012

Fabrikanten Sidijk en Mas gaan samen in Heerenveen

Heerenveen | In een nieuw te bouwen fabriek op het Internationaal Bedrijven Terrein in Heerenveen gaan fabrikanten van lucht- en schuimgevulde producten Sidijk uit Grou en Mas Friesland in Heerenveen samen. Met de nieuwbouw is zoín 2,5 miljoen euro gemoeid. Door de fusie wil het bedrijf in Nederland en internationaal verder groeien.

Economiedinsdag, 22 mei 2012

Weer nieuw label voor Friese streekproducten

Leeuwarden | Na de streekproducten onder het label van Waddengoud, W‚ldpyk en verschillende andere lokale namen is er sinds gisteren weer een nieuw label toegevoegd aan het assortiment Friese boerenproducten. Twaalf producenten verspreid over de hele provincie bieden hun waar aan onder de naam PoerbÍst. In eerste instantie gaat het om zuivelproducten, bakkerijproducten, groenten, ijs en worst. De komende maanden wordt het assortiment uitgebreid.

Hoofdartikeldinsdag, 22 mei 2012

De Sionsberg: dicht of toch open?

De sluiting van de afdeling geboortezorg in het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum wordt uitgesteld. Dat is gisteren besloten in een overleg tussen betrokken partijen.

Regiodinsdag, 22 mei 2012

Stroom van reacties na uitzending over Marianne Vaatstra

Dertien jaar na de moord op Marianne Vaatstra is er voor het eerst zicht op dat de zaak die voor zoveel beroering zorgde, wordt opgelost. Vader Bauke: ,,It liket derop dat de saak nei it ein ta rint.Ē

Regiodinsdag, 22 mei 2012

SP-raadslid werd onder druk gezet door partijkader

Leeuwarden | Met het opstappen van SP-raadslid Jeffrey Brakenhoff is de SP verdwenen van het Leeuwarder politieke toneel. Eerder dit jaar legde het afdelingsbestuur het werk al neer. Reden: de omgang van het landelijk partijbureau met de lokale afdelingen en het gebrek aan democratisch gehalte binnen de partij.

Regiodinsdag, 22 mei 2012

Geboortezorg blijft langer in Dokkum

Dokkum | De sluiting van de klinische afdeling voor verloskunde van De Sionsberg is uitgesteld. Vrouwen kunnen tot april volgend jaar in het Dokkumer ziekenhuis bevallen. Dit blijkt uit een zogenaamde expertbijeenkomst die gisteren gehouden werd in Zwolle, over de toekomst van de geboortezorg in Noordoost-Frysl‚n.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 mei 2012

Het einde van Kampen

Kampen bestaat niet meer. Sinds 11 mei 2012 is de Theologische Universiteit Kampen (ThUK) verhuisd naar de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen. Na ruim anderhalve eeuw is de eigen predikantenopleiding van de Gereformeerde Kerken in Nederland weg uit Kampen.

Geloof & Kerkdinsdag, 22 mei 2012

Deetman begint tweede onderzoek

Den Haag | Vrouwelijke slachtoffers tegen wie als minderjarige seksueel misbruik en geweld is gepleegd binnen de Rooms-Katholieke Kerk kunnen hun ervaringen melden voor het onderzoek dat hiernaar in voorbereiding is. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

Sportdinsdag, 22 mei 2012

Guijt dacht bij Willem II-feest even terug aan Cambuur

Soms is niet drie-, maar viermaal scheepsrecht. Vraag dat maar aan Danny Guijt (31). De afgelopen drie jaar was hij met SC Cambuur dicht bij promotie en steeds mislukte het. Voor dit seizoen kreeg hij geen nieuw contract, waarna Willem II hem vastlegde. En terwijl de Leeuwarders het ook dit jaar niet redden in de play-offs, mocht Guijt wťl eindelijk feesten. Met de Tilburgers promoveerde hij zondag naar de eredivisie. Guijt dus wel, Cambuur wťťr niet. Maar een lange neus trekken? Neen.

Sportdinsdag, 22 mei 2012

Narsingh tegen Bayern MŁnchen in basiself Oranje

MŁnchen | De kans is zeer aannemelijk dat Luciano Narsingh vanavond in de basis begint in het oefenduel van het Nederlands elftal tegen Bayern MŁnchen. Bondscoach Bert van Marwijk grijpt het eerste duel in de oefencampagne naar het EK aan om enkele minder ervaren internationals speeltijd te gunnen. Afgaande op de training mag de aanvaller van Heerenveen rechts voorin beginnen.

Sportdinsdag, 22 mei 2012

Flyers haalt na Bruijsten en Smid ook Demelinne

Heerenveen | IJshockeyclub Friesland Flyers heeft met Tony Demelinne de derde nieuwe aanwinst voor het nieuwe seizoen binnengehaald.

Sportdinsdag, 22 mei 2012

Van der Vlag volgend seizoen bij FC Emmen

Emmen | Peter van der Vlag vervolgt zijn carriŤre na de zomer bij FC Emmen. De 34-jarige doelman, die vijf seizoenen bij SC Cambuur keepte, speelde het afgelopen seizoen bij Go Ahead Eagles.

Sportdinsdag, 22 mei 2012

Feyenoord 2002: trambaan en een paar stoeptegels

Wie op woensdag 8 mei 2002 over de Coolsingel liep, waande zich in een onwerkelijke wereld: aan de ene kant stonden volwassenen en kinderen te midden van een indrukwekkende bloemenzee openlijk te huilen op straat, terwijl aan de andere kant een steeds groter wordende groep voetbalsupporters zich indronk voor de belangrijkste voetbalwedstrijd van het jaar. Er liggen feitelijk alleen maar een trambaan en enkele stoeptegels tussen verdriet en vreugde.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties