De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van woensdag, 22 mei 2013.

Economiewoensdag, 22 mei 2013

Zwartkruis ondergaat een metamorfose

Noardburgum | Positief en vol optimisme, zo kijkt recreatieondernemer Wietze Postma naar de toekomst. Het heeft in zijn ogen geen zin om somber te doen over de haalbaarheid van nieuwe plannen. ,,Wy moatte de skouders derűnder sette en moed hâlde. Der komme fansels bettere tiden.”

Economiewoensdag, 22 mei 2013

Finalisten OndernemersPrijs Noordoost Friesland bekend

Dokkum | Voor de OndernemersPrijs Noordoost Friesland zijn er ook dit jaar weer drie genomineerden die strijden om de prijs. De bedrijven Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek uit Feanwâlden, ASN Installaties uit Dokkum en Taxicentrale Waaksma uit Kootstertille zijn door de voorselectie gekomen.

Hoofdartikelwoensdag, 22 mei 2013

Bewust beschadigen of politieke frustratie?

In korte tijd hebben twee staatssecretarissen een motie van wantrouwen tegen zich gekregen. Allebei de keren hebben ze het debat overleefd. Niet zonder kleerscheuren en ook niet altijd overtuigend. Toch is hun positie geen enkel moment in de problemen geweest. Coalitiepartijen VVD en PvdA waren duidelijk in hun steun en dan is er een meerderheid.

Regiowoensdag, 22 mei 2013

Actie: Kom op! begint goed te lopen

De actie: ‘Kom op! Goed nieuws voor alle Friezen’ begint te lopen. Vele tientallen reacties kwam gisteren binnen. De inhoud is vooral positief.

Regiowoensdag, 22 mei 2013

GGD Fryslân: ouders moeten de shisha-pen verbieden

Ouders zouden hun kinderen de zogenoemde shisha-pen - een nepsigaret die de fruitsmaak van waterpijptabak heeft - moeten verbieden. De populair wordende pen simuleert echt roken en maakt de stap naar sigaretten kleiner.

Regiowoensdag, 22 mei 2013

Steun voor Thialf komt uit vele hoeken

Heerenveen | Het advies van de beoordelingscommissie van de KNSB om de grootste aan Nederland toegewezen internationale schaatswedstrijden vanaf 2016 niet langer in Heerenveen maar in Almere te organiseren, maakt veel discussie los.

Regiowoensdag, 22 mei 2013

Provincie zet nieuwbouw van Thialf door

Leeuwarden | De provincie Fryslân zet de plannen voor ver- en nieuwbouw van ijsstadion Thialf in Heerenveen gewoon door. Dat maakte Commissaris der Koning John Jorritsma gistermiddag op een persconferentie bekend. De provincie en de stuurgroep gaan er vanuit dat Thialf het centrum van de landelijke en internationale schaatssport blijft, ondanks dat de schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF Almere de status van topsport trainingsaccommodatie lijken te gaan geven.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 mei 2013

Dominee-date krijgt mogelijk vervolg

Utrecht | De Protestantse Kerk in Nederland staat open voor het idee om een vervolg te geven aan de ‘Dominee-date’ die vrijdag in Utrecht werd gehouden. Het initiatief voor de Dominee-date kwam van de beweging Dominee 2.0. Zestien beroepingscommissies van kerken en zestien jonge predikanten deden mee aan de speeddate.

Geloof & Kerkwoensdag, 22 mei 2013

Jubilerend Tsjerkepaad focust op kinderen

Leeuwarden | Tijdens de jubileumeditie van Tsjerkepaad deze zomer is er voor het eerst speciale aandacht voor kinderen. Met het ‘Bernetsjekepaad’ wil de organisatie van het open kerkenproject de aandacht van kinderen voor monumentale kerken stimuleren.

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Wassenaar en Terpstra azen op PC-deelname

Leeuwarden | Jacob Wassenaar en Cornelis Terpstra doen een gooi naar deelname aan de PC. Daarom heeft het duo, dat samen met Rutmer van der Meer in 2002 de PC won, zich samen met Tjisse Steenstra ingeschreven voor de tweede cyclus van twaalf wedstrijden. Daarin kan het trio kwalificatie afdwingen voor de PC van woensdag 31 juli. Wassenaar stopte in 2010 met topkaatsen, Terpstra deed dat in 2006 noodgedwongen na een ernstig ongeval tijdens het kitesurfen.

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Marathon Sneek nieuw op kalender in 2014

Sneek | Er komst naast de Berenloop op Terschelling en de vierjaarlijkse Schlachtemarathon nog zo’n lange hardloopwedstrijd in de provincie Fryslân. Een groep lopers onder wie Syb van der Ploeg is van plan volgend jaar op 21 juni de zomer te beginnen met de eerste marathon van Sneek. De ‘Sneekermeermarathon’ zal langs de stad en het gelijknamige meer voeren. De organisatoren hopen provinciegenoten en (inter)nationale toppers aan te trekken.

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Cambuur verslaat Leeuwarder amateurs

Leeuwarden | Zelfs in het uiterste staartje van het seizoen heeft Cambuur haar kampioensvorm behouden. In de een-na-laatste wedstrijd van het voetbaljaar was de ploeg van Henk de Jong gisteravond met 9-0 te sterk voor een gelegenheidselftal van Leeuwarder amateurs. De Cambuur-goals werden op het veld van Blauw Wit ‘34 gemaakt door Bakker (2), Barto (2), Tighadouini (2), Rose, Hiwat en De Vries. Vrijdag speelt Cambuur haar laatste duel tegen Broekster Boys.

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Kramer tegen, Krook juist pro schaatsen Almere

Heerenveen | Er is in de top van de schaatswereld met verdeeldheid gereageerd op het advies van de KNSB en sportkoepel NOC-NSF om van een nieuw te bouwen stadion in Almere het nieuwe nationale trainings- en wedstrijdcentrum van de Nederlandse schaatssport te maken. Als het aan de in Heerenveen woonachtige olympisch- en wereldkampioen Sven Kramer ligt, is het laatste woord over een nieuwe schaatshal in Heerenveen, Zoetermeer of Almere nog lang niet gesproken. Hij maakte voor het eerst duidelijk dat Thialf wat hem betreft het schaatsmekka moet blijven. ,,Friesland is schaatsen, schaatsen is Thialf’’, twitterde hij snel na het uitlekken van het nieuws.

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Van Basten moet deze zomer opnieuw gaan bouwen

Heerenveen | ,,Zo werkt dat in de voetballerij.” Marco van Basten had in de persruimte van het Abe Lenstra Stadion net op de elftalfoto gewezen van zijn team. Seizoen 2012/2013 stond erbij. Een voetbaljaargang die voor zijn team twee dagen later zou ophouden. De vierde nederlaag tegen FC Utrecht betekende naar verwachting ook het einde van de Friese toekomst voor een aanzienlijk deel van de Heerenveen-selectie. Van Basten had precies geweten hoe de hazen lopen in zíjn wereld. ,,Op die elftalfoto staan misschien 24 spelers. Na de zomer kun je er waarschijnlijk zo twaalf van weg knippen of hetzelfde aantal erbij lijmen.”

Sportwoensdag, 22 mei 2013

Titeldroom Aris spat uit elkaar in Leiden

Leiden heeft gisteren een voorschot genomen op de Nederlandse titel in het basketbal. In de Vijf Meihal ging Aris Leeuwarden voor de derde keer onderuit (74-64), waardoor het slechts wachten is op de beslissende tik in de best-of-seven.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties