De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 22 juli 2004.

Bijschriftdonderdag, 22 juli 2004

Vertrouwen op de Naam

De hierboven vermelde mooie tekst staat in het verband van een aantal minder mooie verhalen.

Bijschriftdonderdag, 22 juli 2004

Ongehoorzame vrouwen

Het boek Exodus heet bij de Joden Dit zijn de namen , naar de eerste woorden van het boek.

Bijschriftdonderdag, 22 juli 2004

Loofhuttenfeest

Het volk Israël viert in deze tijd het Loofhuttenfeest.

Hoofdartikeldonderdag, 22 juli 2004

Arafat in het nauw…

De leider van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat zit in problemen. Het wordt steeds duidelijker dat zijn bewind rot is. De afgelopen dagen is de onvrede onder de Palestijnen over de manier waarop ze worden geregeerd duidelijk naar buiten gekomen. Protesten, ontvoeringen en liquidaties zijn aan de orde van de dag. Het volksprotest dat ontstond nadat Arafat zijn neef Moussa had benoemd op een belangrijke functie, liet zien dat de positie van de leider van de Palestijnen niet meer vanzelfsprekend is.

Regiodonderdag, 22 juli 2004

Defensie mag vergunningloos zee vervuilen

Vlieland/Lauwersoog – De luchtmacht en de landmacht hoeven geen vergunning te hebben voor het vervuilen van de Waddenzee met munitie. Dat heeft de Raad van State bepaald in een zaak die de Waddenvereniging had aangespannen.

Regiodonderdag, 22 juli 2004

Opmars beverrat bedreiging voor uitgezette otter

Leeuwarden – De opmars van de beverrat kan een serieuze bedreiging vormen voor de twee jaar geleden uitgezette otter in Nederland. Dit jaar zijn er op het Kampereiland al zeventig beverratten gevangen, zegt N. Bosma, hoofd muskusrattenbestrijding van Wetterskip Fryslân.

Regiodonderdag, 22 juli 2004

Verbrande Boschplaat weer groen

Terschelling - Het deel van de Boschplaat op Terschelling dat medio mei door brand werd verwoest, kleurt weer groen. Op sensatie beluste ramptoeristen die het zwart geblakerde natuurterrein in de zomermaanden met eigen ogen willen zien, komen bedrogen uit. ,,Er ligt weer een mooie, groene waas over het terrein”, zegt boswachter Jan Zorgdrager van Staatsbosbeheer.

Regiodonderdag, 22 juli 2004

Alle patiënten veilig over van ‘Noord’ naar ‘Zuid’

Leeuwarden – Geen patiënten meer, geen telefoontjes. Wel verhuizers en ambulances die af en aan rijden. Na 121 jaar is het definitief gebeurd met de zorg in het Bonifatiusziekenhuis in Leeuwarden. Dondrdag zijn de 36 laatste patiënten verhuisd van MCL-Noord, naar MCL-Zuid. Een zeldzame ‘operatie’.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Mormonen groeien met 350.000 leden

Amsterdam – De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen - de kerk van Mormon - is het afgelopen jaar wereldwijd met 350.000 leden gegroeid naar twaalf miljoen.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

De rijkdom van drie kerkgebouwen in Warns

Fryslân heeft honderden fraaie, monumentale kerkgebouwen, die het waard zijn om in de zomermaanden te bezoeken. Op zaterdagen in de maanden juni, juli en augustus houden de Stichting Alde Fryske Tsjerken en het Friesch Dagblad tien open dagen onder het motto ‘Tsjerke Iepen’. Deze week: de rooms-katholieke kapel, de de doopsgezinde kerk en de Johannes de Dooperkerk te Warns.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Weinig optimisme over theologie na Gods dood

Wie dacht dat de doodverklaring van de Europese God, nu zo’n veertig jaar geleden, een smartelijke gebeurtenis is, heeft De begrafenis van God van A.N. Wilson nog niet gelezen. Wilson bundelde de dramatische levens-geschiedenissen van Engelse prominenten uit het Victoriaanse tijdperk, die na een strijd op leven en dood het geloof in God verloren. H.W. de Knijff vindt het zo’n indrukwekkend boek, dat hij het uitkoos om in deze rubriek te bespreken.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Liturgiehandreiking over arm en rijk

Leeuwarden – De Werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA heeft een handreiking samengesteld om armoede en rijkdom in Nederland aan de orde te stellen in de eredienst.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Mega-jubileumcongres van baptistenalliantie

Leeuwarden – De Baptisten Wereld Alliantie viert volgend jaar (27 tot en met 31 juli) haar 100-jarig bestaan met een groot congres in Birmingham (Engeland). De Unie van Baptistengemeenten in Nederland wil met ,,een schip vol Nederlandse Baptisten’’ naar Engeland afreizen, zo meldt het officiële orgaan De Christen .

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Ledenregistratie is monsteroperatie

Leeuwarden - De invoering van een nieuw ledenregis-tratiesysteem voor de plaatselijke PKN-kerken wordt een monsterklus. ,,We denken er zeker enkele jaren voor nodig te hebben’’, zegt hoofd Relatiebeheer van de SMRA Jan van der Boon. Tegelijkertijd loopt er nog een ander traject: 577 plaatselijke Gereformeerde Kerken moeten hun leden-administratie overdragen aan de SMRA.

Geloof & Kerkdonderdag, 22 juli 2004

Nieuw systeem voor ledenregistratie PKN

Leeuwarden - Er komt een geheel nieuw ledenregistratiesysteem voor de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Op dit moment werken de Dienstenorganisatie van de PKN en de SMRA in Delft, die de gegevens van de kerkleden van de PKN beheert, in opdracht van de synode aan het nieuwe systeem voor ledenregistratie.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

Klompmaker denkt voorzichtig weer aan WK

Surhuisterveen - Hester Klompmaker uit Buitenpost won woensdagmiddag het klassiek springconcours in de klasse ZZ in Surhuisterveen en liet heel voorzichtig weten dat ze met de zevenjarige Plesman richting wereldkampioenschap voor jonge paarden durft te denken. ,,Mar dat is noch hiel fier fuort’’, haast ze zich tegelijk te zeggen. Als vierjarige zorgde Plesman eerder op het WK met zilver voor een daverende verrassing en dit jaar zou het in België de laatste kans zijn om die prestatie te verbeteren.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

Anne de Vries meldt zich op CH Surhuisterveen als ‘grootverdiener’

Surhuisterveen – Hij geniet er zichtbaar van. Niet ver van de grote vrachtwagens van professionele springruiters staat Anne de Vries met zijn paardentrailer achter de auto, met daarin zijn twee zelf gefokte trotsen.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

Trio Klaas Anne Terpstra heeft het lek boven

Minnertsga – Klaas Anne Terpstra, Jan Willem van Beem en Douwe Groenendijk weten weer wat winnen is. Na zondag op de Rengersdag al met kransen te zijn gelauwerd, zette het trio woensdagavond ook de vrije formatiewedstrijd in Minnertsga naar hun hand. In de finale werden Rutmer van der Meer, André Kuipers en Chris Wassenaar met 5-3 en 6-2 verslagen.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

José van der Veen verbetert pr op 800 meter

Gent – Atlete José van der Veen heeft bij een internationale atletiekwedstrijd in het Belgische Gent haar persoonlijk record op de 800 meter flink aangescherpt. De Friezin om utens verbeterde haar persoonlijke beste tijd met meer dan een seconde.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

Pieter-Jan Postma zeilt naar tweede plaats

Warnemünde – Laser-zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple is woensdag in Warnemünde tijdens zesde race om de Europese titel als tweede geeindigd. Eerder op de dag kwam de winnaar van de Nederlandse kwalificatie voor de Spelen als dertiende over de streep. In de algemene rangschikking is de Fries 29ste.

Sportdonderdag, 22 juli 2004

Voorzitter ‘eist’ Europees voetbal, trainer ‘hoopt’ op Europees voetbal

Heerenveen – Zijn voorganger Foppe de Haan kon het zich permitteren om het seizoen te beginnen met 2 punten uit 7 wedstrijden. ,,Maar zoveel krediet’’, grapte Heerenveen-voorzitter Riemer van der Velde woensdag op de jaarlijkse persdag richting de nieuwe trainer Gertjan Verbeek ,,dat geniet jij niet. Dus ik zou zeggen, hou je maar een beetje in, jongen.’’

Weerdonderdag, 22 juli 2004

Warm en zonnig

Vanmiddag is het warm zomerweer met een maximum temperatuur van 23 graden langs de kust en op de waddeneilanden tot 25 graden landinwaarts. Daarbij is er flink wat zon. Morgen komen regen- en onweersbuien opzetten.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties