De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van maandag, 22 augustus 2005.

Bijschriftmaandag, 22 augustus 2005

Bouwen

Dossiermaandag, 22 augustus 2005

Sorbet mét parapluutje


Economiemaandag, 22 augustus 2005

‘Kippen zijn echte kannibalen, die moet je afleiden’

Leeuwarden - ,,Kippen zijn echte kannibalen. Als ze bloed zien, pikken ze totdat de kip dood is’’, zegt kippenhouder I. Ketelaar uit Nijhuizum. Dat is een van de grootste problemen waarmee kippenhouders te maken krijgen, nu zij vanaf vandaag de kippen binnen moeten houden. Minister Veerman van Landbouw kondigde deze zogenoemde ophokplicht vrijdag af, om verspreiding van de vogelpest te voorkomen.

Hoofdartikelmaandag, 22 augustus 2005

Een ‘gevaarlijke preek’…

Regiomaandag, 22 augustus 2005

Succesvolle addertelling dankzij ideaal weer

Duurswoude – Ze zagen het zaterdagochtend helemaal zitten, Marten van der Lei (17) en zijn broer Alle (19) uit Drachten. Samen met hun ouders waren ze zaterdag bij de jaarlijkse amfibieën- en reptielentelling van de Werk- en Studiegroep Amfibieën en Reptielen Fryslân (WARF) en de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) op de Duurswoudster Heide.

Regiomaandag, 22 augustus 2005

Anker van schip Abel Tasman niet gevonden

Lutjegast – Jammer, maar helaas. De expeditie die als doel had het anker van het schip van ontdekkingsreiziger Abel Tasman te vinden is mislukt. Secretaris Tineke Algra van het Abel Tasmankabinet in Lutjegast vindt het spijtig, dat het de expeditieleden niet gelukt is het relikwie, dat voor de kust van Tasmanië zou liggen, te vinden.

Regiomaandag, 22 augustus 2005

Veerboot ligt een hele dag vast op zandplaat

Terschelling – De vrachtveerboot Noord-Nederland van Rederij Doeksen heeft zaterdag de hele dag vastgezeten op een zandplaat, vlakbij Terschelling. Het schip raakte bij de stranding niet beschadigd, zegt H. Eeltink, hoofd operationele zaken van Doeksen.

Regiomaandag, 22 augustus 2005

Blauwe Stad trekt noorderlingen

Winschoten – Het luxe woonproject De Blauwe Stad in Oost-Groningen trekt vooral belangstellenden uit het Noorden. Dat zegt directeur J. Postma van De Blauwe Stad. Bij de start van het project werd ervan uitgegaan dat de dure bouwkavels aan het water vooral door kapitaalkrachtige westerlingen gekocht zouden worden. Volgens Postma blijkt de belangstelling uit de Randstad tegen te vallen. Zeven van de tien belangstellenden voor een kavel in de Blauwe Stad komen uit het Noorden. Voor de eerste kavels hebben zich tachtig serieuze gegadigden gemeld. Volgens Postma is dat qua aantal ,,boven verwachting’’. In totaal komen er in De Blauwe Stad 1500 kavels beschikbaar op acht vierkante kilometer grond. Er wordt tien jaar lang gebouwd.

Regiomaandag, 22 augustus 2005

Fusiegolf verwacht in kinderopvang

Leeuwarden – De kinderopvangbranche heeft het zwaar. De vraag naar kinderopvangplekken daalde in Fryslân met gemiddeld 10 procent. Verwacht wordt dat het komende jaar veel, vooral kleine kinderopvangorganisaties worden overgenomen of zullen fuseren met grotere. Gevaar daarbij is dat kleinere, onrendabele locaties zullen sluiten. Dit zegt M. van Hall. Zij is lid van het algemeen bestuur van de Friese afdeling van de werkgeversorganisatie van de kinderopvangbranche MO-groep. De ontwikkelingen zijn het gevolg van de nieuwe Wet Kinderopvang.

Geloof & Kerkmaandag, 22 augustus 2005

Gilmann-orgel van Peasens eindelijk gerestaureerd

Peasens – Het historische Gilmann-orgel in de hervormde kerk van Peasens wordt voor 150.000 euro gerestaureerd.

Geloof & Kerkmaandag, 22 augustus 2005

Even geen pasta voor de paus

Keulen – Na 25 jaar in Italië te hebben gewoond, hoefde paus Benedictus XVI bij zijn verblijf in Keulen eindelijk even geen pasta te eten. ,,We hebben misschien wel de helft van alle soorten Duitse leverworst en worst in de koelkast’’, zei de gastheer van de paus, de Keulse aartsbisschop Meisner.

Geloof & Kerkmaandag, 22 augustus 2005

Leven is meer dan alleen maar ademhalen

Leeuwarden – Volgende week vindt voor het eerst een evangelisatieactie van Athletes in Action in Fryslân plaats. De Leeuwarder Koepelkerk (PKN) en Morgensterkerk (gereformeerd vrijgemaakt) organiseren ieder een project. Het moet leiden tot een grootscheeps vervolg volgend jaar. Dan worden er nog veel meer kerken bij betrokken, hopen organisatoren Sietse en Herma Greving.

Geloof & Kerkmaandag, 22 augustus 2005

‘Zondag moet centrum zijn’

Keulen (ANP/DPA) – Paus Benedictus XVI riep de bezoekers van de Wereldjongerendagen in Keulen gisteren op om de zondag het middelpunt van het vrije weekeinde te maken.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Heerenveen lost de belofte aan publiek in

Heerenveen - Gemor onder de toeschouwers leidde ertoe dat Heerenveen dit seizoen het publiek meer spektakel wil bieden. Tijdens de krankzinnige wedstrijd tegen Roda JC werd die belofte meer dan ingelost. Vanuit geslagen positie vochten de Friezen zich op grootse wijze langs de Limburgers om vervolgens een comfortabele voorsprong bijna nog weg te geven.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Friese zeilers stellen teleur bij NK Regenboog

Kolmeersland - De Friese zeilers hebben teleurstellend gepresteerd tijdens het vierdaagse Nederlands kampioenschap Regenboog, op het Sneekermeer. Sneker Maurice Schonk klasseerde zich als beste Fries op de zevende plaats, Sneker Dirk Zwart als dertiende, Sneker Peter Schuil als achttiende en Goutumer Douwe Zwart completeerde als twintigste de slechts vier Friezen die bij de eerste twintig van de veertig deelnemende Regenbogen eindigden.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Vadeko Flyers gaat op Oost-Europese tour

Heerenveen – Vadeko Flyers heeft de selectie voor het komende seizoen rond. Het meest opvallende aan de groep ijshockeyers die in Heerenveen hun kunsten zullen gaan vertonen is het aantal Oekraďense spelers. Het zijn er maar liefst vier. Naast Oleg Timchenko die terugkeert naar Fryslân, maken de broers Andrei (25) en Anton Butochnov (22), vorig jaar nog actief in de tweede Italiaanse liga, hun opwachting. Het kwartet wordt gecompleteerd door Stanislav Vernikov, die overkomt van Geleen.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Frank Fiers eindelijk koning van Bartlehiem

Hallum - Vier keer eerder stond Frank Fiers op het erepodium na de skeelertocht rond Hallum, maar werd pas zaterdag eindelijk gekroond tot de koning van Bartlehiem. De 34-jarige Belg bleef in het open Nederlands kampioenschap samen met zijn landgenoot Sander Armée de concurrentie voor en reed de honderd kilometer in een recordtijd van minder dan drie uren. Fiers noemde zijn negentigste overwinning de mooiste uit zijn loopbaan.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Van der Wal: ‘Ik haw blykber in hurde holle’

Holwerd - Als Eelke van der Wal op zaterdagavond thuis komt bij heit en mem in Holwerd en nog net op tijd is om op tv de valpartij in de Tour de Rijke van Spijkenisse opnieuw te beleven, realiseert de profwielrenner zich dat hij van geluk mag spreken. ,,Ik haw blykber in hurde holle’’, zegt de Holwerder.

Sportmaandag, 22 augustus 2005

Fierljepseizoen krijgt de climax die het verdient

Burgum – Een laatste wedstrijd waarin drie fierljeppers nog strijden om de eindzege in het klassement; een betere climax is niet denkbaar. Het is precies hoe de laatste klassementswedstrijd van morgen in Grijpskerk zal worden. Zowel Henk Schievink, Klaas Haanstra als Bart Helmholt kunnen er nog met de eindzege vandoor gaan. De laatste raakte zaterdag in Burgum de leiderstrui kwijt, ondanks dat hij wel de dagtitel won met 18.42 meter.

Weermaandag, 22 augustus 2005

Rustig weer


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties