De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 25 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 22 augustus 2008.

Cultuurvrijdag, 22 augustus 2008

Cultura Marum is een cadeautje

Marum - Een jonger broertje van de Noorderzon of een mini-versie van de Parade. Zo moet het evenement Cultura 2008 worden beschouwd dat morgenmiddag en -avond wordt gehouden rondom de vijver van het gemeentehuis in Marum. Het culturele festival is een cadeautje van de jarige Showband Marum die dit jaar zijn vijftigjarig bestaan viert. ,,Wie jarig is trakteert en dit gratis feestje geven we graag aan de bevolking”, vertelt Johan Boekema van Cultura. Wel voegt hij er meteen aan toe dat het niet alleen een cadeautje is voor de plaatselijke bevolking maar dat iedereen uit de wijde omgeving is uitgenodigd. Afgelopen week werd een huis-aan-huiskrant bezorgd met informatie over Cultura en de Showband in een oplage van negentienduizend exemplaren.

Cultuurvrijdag, 22 augustus 2008

Controversiële versie opera Mozart in Spanga

Opera Spanga is terug bij zijn roots, want na een aantal andere producties gemaakt te hebben, zoals de operafilm Samson en Delilah, heeft Corina van Eijk weer een opera in Spanga geproduceerd. Gisteravond ging Donna Giovanna in premičre, gewoon weer in een grote tent met uitzicht op de weilanden van Spanga. Producent en regisseuse Corina van Eijk heeft het verhaal van Don Giovanni van Wolfgang Amadeus Mozart behoorlijk veranderd. Is Don Giovanni de vrouwenveroveraar en een onverbeterlijke rokkenjager, Donna Giovanni is een vrouw die nergens voor terugdeinst; zij bedrijft de liefde met mannen en vrouwen. De rollen in de versie van Van Eijk zijn niet zo vanzelfsprekend als die in de oorspronkelijke opera.

Cultuurvrijdag, 22 augustus 2008

Jorwert, sober en oandwaanlik

In populęre film bewurkje ta iepenloftspul is net om ’e nocht. It risiko is grut dat it publyk dat goed mei de film op de hichte is, wit węr’t it ferhaal hinne giet en dat de spanning en oandacht fuortsakket. Dochs wist Jorwert justerjűn fan begjin oan’t it ein de minsken yn ’e besnijing te hâlden mei Jou my wjukken. In bewurking fan de film As it is in heaven troch Jan Schotanus.

Cultuurvrijdag, 22 augustus 2008

Noorden krijgt meer geld voor cultuur

Leeuwarden - Zes noordelijke instellingen krijgen in totaal zo’n 700.000 euro extra subsidie van het Nederlands Fonds voor Podium Kunsten (NFPK+). Het fonds maakte gisteren zijn definitieve adviezen bekend voor de cultuursubsidies van 2009-2012. Terwijl landelijk 59 podiumgezelschappen hun subsidie verliezen, komt het Noorden er relatief gunstig vanaf.

Economievrijdag, 22 augustus 2008

Kwaliteit pootaardappels blijft beter dan in 2007

Leeuwarden – De kwaliteit van pootaardappelen is beter dan in voorgaande jaren. Dat kan worden afgeleid uit de veldkeuringen van pootaardappelen, uitgevoerd door de NAK. De NAK is de Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed van landbouwgewassen. De onafhakelijke stichting staat onder toezicht van de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Tot begin deze week is 18,1 procent van de pootaardappelen verlaagd in klasse. Vorig jaar was dat in deze periode 26,9 procent. In totaal is er 2,4 procent van de pootaardappelen afgekeurd. In 2007 ging dat om 7,7 procent.

Economievrijdag, 22 augustus 2008

Omzet en winst bij Centric groeien fors

Gouda – De omzet en de winst van het moederbedrijf van ingenieursbureau Oranjewoud zijn vorig jaar sterk gegroeid. Over 2007 realiseerde het bedrijf een groei van 25 procent in de omzet vergeleken met een jaar eerder. De jaaromzet kwam daarmee uit op 789 miljoen euro. De winst nam met 33 procent toe, van 39 miljoen euro tot 52 miljoen euro.

Economievrijdag, 22 augustus 2008

Accountants wachten in spanning op AFM-licentie

Leeuwarden - Vanaf oktober dit jaar mogen de wettelijke verplichte controles van jaarrekeningen alleen nog worden uitgevoerd door accountants met een AFM vergunning. Voor een fors aantal accountants die zo’n vergunning bij de Autoriteit Financiële Markten hebben aangevraagd, is het echter nog onduidelijk hoeveel er worden gehonoreerd. Er liggen momenteel zevenhonderd aanvragen voor een vergunning. Ruim een maand voordat de AFM haar definitieve brieven verstuurt waarin aan de accountantskantoren wordt meegedeeld wie wel of niet in aanmerking komt voor een AFM-vergunning, lijkt er enige onrust bij de accountants te ontstaan.

Economievrijdag, 22 augustus 2008

Werkloosheid in Fryslân neemt sterk af

Leeuwarden - Het aantal niet-werkende werkzoekenden is het afgelopen jaar in Fryslân sterk afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) van eind juli van dit jaar. De daling is zelfs sterker dan de landelijke afname. De sterkte van de daling vlakt intussen echter weer af. Deze zomer was er zelfs sprake van een lichte toename.

Hoofdartikelvrijdag, 22 augustus 2008

Koopkracht...

Tienduizenden gezinnen krijgen met het aflopen van speciale hypotheekaanbiedingen van een jaar of vijf geleden binnenkort te maken met financiële tegenvallers. Huizenkopers die tegen een aantrekkelijke rente een hypotheek op hun huis afsloten, komen mogelijk in de problemen nu zij hun hypotheek moeten oversluiten op een duurdere.

Regiovrijdag, 22 augustus 2008

Al veel passagiers voor de Fast Ferry

Makkum - De snelle draagvleugelboot tussen Lemmer en Kornwerderzand is een succes. De proef loopt nog tot eind augustus, maar vervoersbedrijf Connexxion is tevreden over het aantal passagiers dat al van de boot gebruik heeft gemaakt.

Regiovrijdag, 22 augustus 2008

Wedstrijdje wie meeste afval kan opruimen

In 2000 hebben de regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Acht concrete doelstellingen werden vastgelegd: de millenniumdoelen. Veel Friezen helpen mee om zo’n millenniumdoel te halen. Deze week, in de laatste aflevering: Elena Atsma en LenaLua.

Regiovrijdag, 22 augustus 2008

30 jaar geëist voor moord Kootstertille

Leeuwarden - ,,De verdachte is koelbloedig te werk gegaan, planmatig en met voorbedachte rade. Ik acht bewezen dat hij met voorbedachte rade op 2 februari Murkje de Vries heeft vermoord en een poging heeft gedaan om twee andere mensen in Harkema van het leven te beroven. Daarom eis ik een gevangenisstraf van dertig jaar.”

Regiovrijdag, 22 augustus 2008

Bilgaard heeft op terugkeer van de winkels gewacht

Leeuwarden - Twee jaar geleden, in de nacht van 23 op 24 augustus, brandde het winkelcentrum in de Leeuwarder wijk Bilgaard grotendeels af. Een kortsluiting in de bakkerij zorgde voor een brand die via het plafond door het hele centrum raasde. Juist vandaag, op een met herinneringen beladen moment, vieren de winkeliers en de omwonenden dat de herbouw van het winkelcentrum voor de helft klaar is. Het illustreert de houding waarmee de wederopbouw begon: wij laten ons niet kisten.

Regiovrijdag, 22 augustus 2008

Groningen legt Arriva een boete op

Groningen - De provincie Groningen heeft vervoerbedrijf Arriva een boete van 123.000 euro opgelegd omdat veel treinen nog niet op tijd rijden. Tussen beide partijen bestaat de afspraak dat minimaal 95 procent van de treinen zonder vertraging (langer dan drie minuten) op de stations arriveert. Arriva krijgt dat nog niet voor elkaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 augustus 2008

Niks zo mooi als ’s nachts naar de kerk

Ter kerke gaan, - of naar de kerk gaan, zoals katholieken het zeggen - , kan in de loop der jaren zó vertrouwd raken, dat je niet anders weet dan dat je er op een bepaald uur in de ochtend, namiddag of vroege avond moet zijn. Vaste tijden, die veel mensen vastigheid gaven en geven in hun religieuze beleving.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 augustus 2008

Egyptische rechter erkent herbekering

Caďro - De hoogste administratieve rechtbank in Egypte heeft bepaald dat vijftien christenen die zich tot de islam bekeerden het recht hebben om weer officieel christen te worden.

Geloof & Kerkvrijdag, 22 augustus 2008

Buter nieuwe pastoor Leeuwarder parochie

Leeuwarden - Albert Buter wordt de nieuwe pastoor van de Leeuwarder Titus Brandsmaparochie. De benoeming gaat per 1 oktober in. Het parochiebestuur heeft de benoeming van het bisdom Groningen-Leeuwarden bekendgemaakt.

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Frank Fiers moet het onaanvaardbare aanvaarden

Wetteren - Het is 1 maart van dit jaar als tot Frank Fiers doordringt dat zijn zuster Christine dood is. De jonge vrouw van 42 is vlak voor haar huis geschept door een stomdronken automobilist en overlijdt twee uren later in een ziekenhuis. ,,Het is onaanvaardbaar en niet te bevatten wat zoiets met een mens doet. Ik kon twee maanden helemaal niets, ik had geen kracht en niets leek nog belangrijk. Maar het kon toch niet de bedoeling zijn dat ik stop met skeeleren? Deze sport is mijn leven”, zegt de 37-jarige Vlaming, die het verdriet en gemis deelt met zijn ouders, de tweelingzus van het slachtoffer en zijn andere zus van 27 jaar. ,,De liefde voor elkaar hield ons overeind. De pijn is niet te omschrijven, maar we proberen elk op onze eigen manier het leven nu weer op te pakken. Dat is wat Christine ook zou willen.”

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Inloopspreekuur

Heerenveen Sportgeneeskunde Friesland en TIGRA Fysiotherapie bieden vanaf heden de mogelijkheid om bij blessures zonder afspraak langs te komen op het inloopspreekuur. Een unieke situatie, zonder wachtlijsten en afspraak. Bij blessures zal er, indien nodig, zowel door een sportarts als door een (sport)fysiotherapeut naar de klachten worden gekeken en wordt er een diagnose en behandelplan gemaakt. Alle sporters uit de regio Heerenveen kunnen gebruik maken van dit spreekuur op maandagochtend tussen negen en tien uur.

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Tegenslag Reza

Heerenveen Sc Heerenveen kan de eerstkomende weken niet beschikken over Reza Ghoochannejhad. De aanvaller is gisteren in het ziekenhuis in Heerenveen geholpen aan een meniscusblessure. Het herstel van de twintigjarige aanvaller gaat minimaal vier weken duren. ,,Maar zes weken is misschien wel een realistischer inschatting’’, vertelt fysiotherapeut Erik ten Voorde. Ghoochannejhad liep de blessure op in het oefenduel van Heerenveen tegen het Belgische Excelsior Moeskroen. In mei vorig jaar scheurde Ghoochannejhad als huurling bij Go Ahead Eagles ook al zijn voorste knieband af.

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Heerenveen gelijk

Alkmaar De voetbalsters van sc Heerenveen zijn gisteravond in Alkmaar de competitie begonnen met een 0-0 gelijkspel bij titelverdediger AZ. Het was een boeiend gevecht waarin beide ploegen kansen kregen. De beste mogelijkheden waren voor Heerenveen, maar die waren niet besteed aan Nangila van Eyck, Sylvia Smit en Brenda Eefting. Roda JC debuteerde gisteravond in de eredivisie voor vrouwen met een gelijkspel tegen ADO Den Haag (2-2).

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Pechvogel Bruin doet goede zaken in Hanzestad

Bolsward - Ivor Bruin zal in de toekomst met nog meer plezier de Afsluitdijk over gaan. De 27-jarige wielrenner uit Andijk zegevierde gisteravond in de Ronde van Bolsward. Daarmee deed ‘pechvogel’ Bruin goede zaken in de Hanzestad, want door tal van tegenslagen bleef hij ruim anderhalf jaar lang verstoken van een overwinning. De Noord-Hollander was de rapste van een tien man sterke kopgroep en klopte plaatselijk favoriet Sierd Steigenga met miniem verschil.

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

El Khalifi voelt zich prima thuis in basiself

Leeuwarden - Vorig seizoen kwam hij als versterking voor de basis. Dit seizoen was hij een van de spelers die bleef, maar wel met een veel geringer uitzicht op een basisplek. Toch speelde Rachid el Khalifi de eerste twee competitieduels vanaf het begin mee bij SC Cambuur-Leeuwarden. En de 29-jarige vleugelaanvaller presteerde erg goed als vervanger van de afwezige Marc Mboua. Vanavond staat El Khalifi tegen FC Zwolle opnieuw vanaf het begin aan de aftrap. ,,Dit seizoen voelt als een nieuwe start voor mij. En de start is tot nu toe goed.”

Sportvrijdag, 22 augustus 2008

Heerenveen wil Europees overwinteren

Heerenveen - In de aanloop naar het seizoen 2008-2009 is er een hoop veranderd bij sc Heerenveen. Er zijn een nieuwe technische staf, een aantal nieuwe spelers en een nieuwe grasmat in het Abe Lenstrastadion gekomen. Maar de doelstelling is onveranderd. Heerenveen wil dit seizoen op alle fronten meedoen en op het Europese podium weer eens overwinteren.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties