De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 22 augustus 2017.

Hoofdartikeldinsdag, 22 augustus 2017

Records waar je niet trots op wilt zijn

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra had een klein taartje mee genomen bij het coalitieoverleg gisteren. Het demissionaire kabinet gaat sinds zondag namelijk de boeken in als het langstzittende kabinet na 1945. Het record van het derde kabinet-Lubbers (1989-1994) is nu verbroken.

Regiodinsdag, 22 augustus 2017

Race om de eerste resistente aardappel

Joure - Gewasbestrijdingsmiddelen tegen de aardappelziekte phytophthora zijn in de toekomst mogelijk niet meer nodig. Vier aardappelveredelaars, waarvan drie uit Nederland en één uit Duitsland, werken aan de ontwikkeling van een nieuw ras dat resistent is tegen de aardappelziekte. Het is de vraag wie als eerste de aardappel op de markt kan brengen.

Regiodinsdag, 22 augustus 2017

Boeren staan in de rij voor zonnepanelen op staldak

Leeuwarden - Het Solarprogramma van FrieslandCampina, waarmee boerenbedrijven van zonnepanelen worden voorzien, is populair onder melkveehouders. Honderden leden hebben zich al gemeld voor het programma, meldt persvoorlichter Jan Willem ter Avest. Ruim driehonderd boeren krijgen binnenkort daadwerkelijk panelen op hun staldak. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft een SDE+-subsidie van ruim tweehonderd miljoen euro toegekend, waarmee de zuivelcoöperatie en installatiebedrijf GroenLeven in totaal 416.000 zonnepanelen kunnen monteren. ,,Boeren kunnen daar op drie manieren van profiteren”, aldus Ter Avest. ,,Ze kunnen de groene stroom gebruiken en voor het ter beschikking stellen van hun dak krijgen ze een vergoeding. Bovendien belonen wij de boer met een bonus van tien euro per ton verminderde CO2-uitstoot.” Voor boeren die nu buiten de boot zijn gevallen volgt later dit jaar een tweede intekenronde. FrieslandCampina heeft er belang bij zo veel mogelijk boeren op groene stroom te laten overstappen, om zo de duurzaamheidsdoelstellingen voor 2020 te kunnen halen die zijn afgesproken in het Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren.

Regiodinsdag, 22 augustus 2017

Politie zoekt getuigen dood Van Seggeren

Leeuwarden - De politie is een actie gestart om getuigen te vinden in de zaak-Van Seggeren. De 37-jarige Tjeerd van Seggeren werd op zondagochtend 9 juli dood aangetroffen in een weiland in De Westereen. De politie gaat ervan uit dat hij door geweld om het leven is gekomen, al wordt ook niet helemaal uitgesloten dat hij is aangereden. De avond voordat De Westereender werd gevonden, bezocht hij het muziekfestival FreezeForze in zijn woonplaats.

Regiodinsdag, 22 augustus 2017

Hollanders zijn Friese skûtsjeschippers te slim af

Stavoren - Bij de IFKS gaat het tussen Friezen en Hollanders niet zoals bij de Regenbogen. Maar ondertussen toch ook wel een beetje. De eerste wedstrijd in de A-klasse werd in ieder geval een zege voor de Hollanders.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties