De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 februari 2010.

Cultuurdinsdag, 23 februari 2010

Marathon Bachs ‘Matthäus’ voor dirigent Leusink

Leeuwarden - Dirigent Pieter Jan Leusink voert vanaf half maart in drie weken tijd 22 keer de Matthäus Passion van Bach uit met zijn twee koren The Bach Choir of the Netherlands en het Holland Boys Choir. Dat heeft de dirigent gisteren gemeld. Het Bachkoor neemt zestien uitvoeringen voor zijn rekening; het jongenskoor de overige zes.

Cultuurdinsdag, 23 februari 2010

Duitse instrumenten voor Con Spirito Joure

Joure - Als eerste orkest in Nederland krijgt showband Con Spirito uit Joure allemaal nieuwe instrumenten van de Duitse fabrikant Jupiter. Via blaas- en slaginstrumentenwinkel Van der Glas B.V. uit Heerenveen zijn 31 nieuwe Quantum marching Brass blaasinstrumenten besteld. Met de nieuwe instrumentenlijn is een investering gemoeid van 55.000 euro.

Economiedinsdag, 23 februari 2010

Transportbedrijf Van der Veen Garyp neemt Kapa over

Garyp - Transportbedrijf Van der Veen in Garyp heeft branchegenoot Kapa in Katwijk (Zuid-Holland) overgenomen. Het Katwijker bedrijf richt zich op het leveren en vervoeren van alle soorten bestratingsmaterialen. Met de overname wordt het wagenpark van Van der Veen uitgebreid met zes combinaties en komen er zes mensen extra in dienst. Tot vorig jaar had het Garypster bedrijf ongeveer veertig auto’s op de weg. Met de overname zit het bedrijf weer op deze hoeveelheid. In het afgelopen jaar moest het bedrijf nog inkrimpen door teruggang in opdrachten. Kapa blijft gevestigd in Katwijk. Door opdrachten te combineren van beide bedrijven verwacht Van der Veen efficiënter te rijden.

Hoofdartikeldinsdag, 23 februari 2010

De verruwing...

Vorige week donderdag beleefde de democratie in ons land volgens velen een dieptepunt. Er stond, bijvoorbeeld, niet één kabinet in de Tweede Kamer, maar er stonden twee. En Kamerleden bezigden een taal en een methode die niet in de vergadering van het parlement thuishoren. In staatsrechtelijk opzicht was het debat tussen Kamer en kabinet een vertoning. En van enige waardigheid was bij sommige volksvertegenwoordigers geen sprake meer.

Regiodinsdag, 23 februari 2010

De protestpartij Frisse Wind wil ook in het algemeen een andere koers

Naast de bekende partijen, doen her en der bij deze verkiezingen ook nieuwe partijen mee. Voegen ze iets toe aan wat er al is? Vandaag Frisse Wind in Harlingen.

Regiodinsdag, 23 februari 2010

Twee ‘lawaaidagen’ in Leeuwarden

Leeuwarden - Leeuwarden krijgt twee dagen waarop horecazaken zoveel lawaai mogen maken als ze willen. Deze collectieve ontheffing van de geluidsnormen geldt op dagen dat er buiten grote evenementen zijn.

Regiodinsdag, 23 februari 2010

Lokalen profiteren van val kabinet

FNP en Gemeentebelangen kunnen perikelen in Den Haag omzetten in winst

Regiodinsdag, 23 februari 2010

De Vries: besluit over JSF wordt inzet verkiezingen

Leeuwarden/Den Haag - Nederland zal voorlopig geen besluit nemen over de Joint Strike Fighter (JSF), het Amerikaanse gevechtsvliegtuig. Volgens staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) komt dit onderwerp op de lijst van controversiële thema’s, die de Tweede Kamer niet zal behandelen zolang er een demissionair kabinet is.

Regiodinsdag, 23 februari 2010

Duurst wonen voor gezin in Boarnsterhim

Grou - Boarnsterhim is in vier jaar tijd met afstand de duurste gemeente van Fryslân geworden wat woonlasten betreft. Een gemiddeld gezin betaalt er dit jaar 820,30 euro, 8 procent meer dan vorig jaar en ruim 28 procent meer dan in 2007. De meeste andere gemeenten zitten in de vijf- of zeshonderd euro.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 februari 2010

Lekker belangrijk

De afgelopen weken schoot het geregeld door mijn hoofd heen. Een opmerking die zo heerlijk relativerend kan werken als je denkt dat je met gewichtige zaken bezig bent: lekker belangrijk.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 februari 2010

Duitse bisschoppen schamen zich voor misbruik

Freiburg - De Duitse bisschoppen vragen publiekelijk nederig excuus aan alle slachtoffers die in het verleden door priesters seksueel misbruikt zijn. Op hun algemene voorjaarsvergadering in het Zuid-Duitse Freiburg noemde de voorzitter van de bisschoppenconferentie Robert Zollitsch, het seksueel misbruiken van kinderen ,,een weerzinwekkende misdaad”.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 februari 2010

Website-dossier ‘Friesch Dagblad’ over populisme en de kerk

Leeuwarden - Het Friesch Dagblad heeft op de website een nieuw dossier over het thema ‘Populisme en de kerk’. Met dit internetdossier kunnen in één keer nieuws, achtergrondverhalen en lezingen over dit thema worden geraadpleegd.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Drie leiders bij FK jeugdschaken

Sneek Op de eerste dag van het FK jeugdschaken tijdens het Bogerman Schaakfestijn, gaan in alle drie leeftijdscategorieën spelers met honderd procent score aan kop. In de A/B-klasse leidt de Sneker Nick Bijlsma, in categorie C is Jordi Muus uit Beetsterzwaag met vier zeges koploper en in de D-categorie gaat Anna Maja Kazarian (Heerenveen) aan de leiding met vijf gewonnen partijen.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Beekhuis opgeroepen voor Oranje

Zeist Bondscoach Vera Pauw heeft sc Heerenveen-speelster Cynthia Beekhuis opgeroepen voor het toernooi om de Cyprus Cup. De negentienjarige Beekhuis vervangt Lianne de Vries (FC Utrecht), die gisteren geblesseerd moest afhaken.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Verlies Jong Heerenveen in Sneek

Sneek Jong Heerenveen heeft gisteravond op sportpark Tinga in Sneek een 0-2 nederlaag geleden tegen het belofteteam van Feyenoord/Excelsior. De Rotterdamse formatie van trainer Andre Hoekstra trad aan met een groot aantal spelers van de eerste selectie, waaronder Tim de Cler, Denny Landzaat, Luigi Bruins, Stefan Babovic en Diego Biseswar.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Je hebt helden, antihelden en Hilbert van der Duim

Olympische schaatshelden heb je in alle soorten en maten. Ard, Keessie, Gianni, Ids, Hilbert, Falko, Rintje, Jochum, Sven, Atje, Yvonne, Marianne, Annie en Ria. Groot is hun keizerrijk; achternamen overbodig. In Olympische schaatshelden (redactie Ad van Liempt en Jan Luitzen) haalt een scala van (sport)journalisten hun levens en hun meest opmerkelijke races voor het voetlicht.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Cambuur: afgedroogd en suf gespeeld

Rotterdam - Dramatisch. Inspiratieloos. Slap. Woorden schieten te kort om de ontluisterende nederlaag te omschrijven die Cambuur gisteren in Rotterdam leed tegen Excelsior. Cambuur werd afgedroogd en suf gespeeld. ,,Dit was niks”, erkende trainer Stanley Menzo. Hij had de wanprestatie van zijn team niet beter kunnen samenvatten..

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Heerenveen krijgt met Ron Jans de gewenste trainer

Heerenveen - Met het vastleggen van Ron Jans voor de komende twee seizoenen heeft sc Heerenveen de gewenste trainer. De 51-jarige oefenmeester maakte drie maanden geleden bekend, dat hij zijn contract bij FC Groningen niet zou verlengen. De langst zittende trainer in het betaald voetbal was toe aan een nieuw avontuur en dat werd Heerenveen. ,,Ze zijn op zoek naar hun identiteit, die vervlogen is. Daar wil ik aan meewerken”, aldus Jans.

Sportdinsdag, 23 februari 2010

Ron Jans heeft maling aan alles en kiest voor aartsvijand Heerenveen

Heerenveen - De supporters van sc Heerenveen hebben het nieuws van de aanstelling van trainer Ron Jans gisteren bijkans met gejuich ontvangen. Bij de Groningse fans is het vertrek van ‘hun succestrainer’ naar de aartsvijand uit Fryslân minder goed gevallen en voor een aantal zelfs onverteerbaar. De langst zittende trainer uit het betaald voetbal zal de komende twee seizoen te bewonderen zijn in het Abe Lenstrastadion. Het zal voor iedereen wel even wennen zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties