De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 23 februari 2011.

Cultuurwoensdag, 23 februari 2011

Tweede editie van muziekfestival TerpPop in Britsum

Britsum - Het muziekfestival TerpPop krijgt een tweede editie. Dat heeft organisator Radio Middelsé, de lokale radio-omroep van Leeuwarderadeel en Ferwerderadeel, gisteren bekendgemaakt. Het popfestival zal op 12 maart plaatsvinden in Britsum.

Economiewoensdag, 23 februari 2011

Flexibele arbeidsmarkt beperkt gevolgen crisis

Amsterdam - De financiële crisis heeft vrijwel alle landen getroffen. Het inkomensverlies van landen tijdens de crisis loopt echter sterk uiteen, zo blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Landen met een flexibele arbeidsmarkt hebben minder te lijden onder de crisis.

Economiewoensdag, 23 februari 2011

Landbouwdebat is vooral presentatie van kennis

Joure – Het gaat er in de landbouw al lang niet meer om wat boeren doen (voedsel produceren), maar hoe ze het doen. Dat werd gisteren tijdens een lijsttrekkersdebat voor een zaal van boeren weer duidelijk. Het gesprek ging vooral over wat de maatschappij vindt van de manier van produceren, en de vele functies die een boer vervult.

Hoofdartikelwoensdag, 23 februari 2011

Het mededogen met Libië...

De aandacht van de media gaat natuurlijk uit naar de gebeurtenissen in Libië. Die van de burger ook. De gedachte aan een mogelijke verergering van het doden van betogers maakt het (politieke) leven in eigen land een stuk minder belangrijk. Het gedoe voor de verkiezingen van 2 maart lijkt tamelijk onbeduidend in vergelijking met wat er in de straten van Tripoli en andere steden in Libië gebeurt. Toch is er een soort verband dat minstens reden is om er bij stil te staan.

Regiowoensdag, 23 februari 2011

CDA Fryslân wil socialer gezicht partij

Leeuwarden - Wil het CDA meer kiezers trekken, dan moet de partij een socialere koers varen. En bestuurders in Den Haag dienen eerst goed de achterban te raadplegen of bepaald beleid wel wenselijk is. Dat adviseert het CDA Fryslân na vier bijeenkomsten waarin werd gesproken over de toekomst.

Regiowoensdag, 23 februari 2011

‘Stoomtrein biedt ondernemer kans’

Workum - Ondernemers en organisaties in Súdwest Fryslân gaan de komende tijd bedenken hoe ze kunnen profiteren van de komst van de stoomtrein. Begin juli gaat die trein rijden. Volgens voorzitter Max Kooijmans van de Friese Stoomtrein Maatschappij (FStM) biedt de stoomtrein de ondernemers ongekende kansen.

Regiowoensdag, 23 februari 2011

Idee voor een mooier dorp ligt om de hoek

Berltsum - Hieke Joostema reist jaarvergaderingen van dorpsbelangen af om uit te leggen hoe het mooier kan.

Regiowoensdag, 23 februari 2011

‘Ik probeer de mensen weer een kleur te geven’

Oudwoude - Al eerder schreef Reinder Postma een boek over de mensen die in de gemeente Kollumerland met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben gehad. Van ‘De oorlog een gezicht gegeven’ verschijnt eind april deel twee. ,,Het is net als Spoorloos.”

Regiowoensdag, 23 februari 2011

Zaak-Sahar op 30 maart bij de Raad van State

Sint Annaparochie/Den Haag - De Raad van State buigt zich woensdag 30 maart tijdens een zitting over de zaak van Sahar uit Sint Annaparochie. Dat heeft een woordvoerster gisteren gemeld. Minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) maakte eind januari bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter in de zaak van Sahar (14). Volgens de rechtbank in Den Bosch mogen Sahar Hbrahim Gel en haar familie voorlopig niet worden teruggestuurd naar Afghanistan.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 februari 2011

Bijbel niet lezen met het oog op nabije toekomst

De uitspraak van Orlando Bottenbley dat hij verwacht dat de wederkomst binnen ongeveer vijfentwintig jaar zal zijn heeft nogal wat losgemaakt. Johan ter Beek betoogt dat de voorganger van de Bethelgemeente er volledig naast zit wat betreft de uitleg van Matteüs 24. ,,Áls Jezus binnen 25 jaar terugkomt dan komt hij niet om ons te redden, maar om ons te oordelen.”

Geloof & Kerkwoensdag, 23 februari 2011

Doopsgezinden haalden overheid uit de brand in rampjaar 1672

Amsterdam - De doopsgezinden hebben in het rampjaar 1672, toen Nederland door verschillende landen werd aangevallen, de overheid uit de brand geholpen. De desperate overheid deed een beroep op de stille reserves van de doopsgezinde koopliedenstand, vooral in Fryslân. Deze kwam met meer dan een miljoen gulden aan verplichte staatsleningen over de brug. Daarmee werden niet alleen vloot en leger weer opgekalefaterd – ,,over dopers pacifisme gesproken!” – maar ook werden er maatschappelijke vrijheden voor ‘gekocht’.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Roorda: weer zin in trainen en dat heb ik wel gemist

Rotterdam - Met twee doelpunten was Geert Arend Roorda zaterdag in het thuisduel met Willem II de uitblinker bij Excelsior. De huurling van sc Heerenveen greep zijn eerste basisplaats bij de Rotterdammers met beide voeten aan. Na een teleurstellend eerste halve seizoen onder trainer Ron Jans voelt de overgang dan ook aan als een bevrijding voor de 22-jarige Fries. ,,Ik heb de kwaliteiten om in de eredivisie te spelen. Nu moet ik het laten zien. Het is een mooie uitdaging.”

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Schepers zes weken uit de roulatie

Leeuwarden Cambuur moet Bob Schepers de komende vier tot zes weken missen. Tijdens de training gisteren liep de aanvaller een scheurtje in zijn hamstring op. Sinds de winterstop was de 18-jarige Schepers een vaste waarde in het elftal van Alfons Arts en Henk de Jong. Cambuur moet het de rest van het seizoen ook al stellen zonder Robert van Boxel. De centrale verdediger scheurde vrijdag in het duel tegen RBC zijn achillespees af.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

BAM-schaatsploeg actief op twee fronten

Heerenveen - Het BAM-schaatsteam van trainer Jillert Anema gaat zich vanaf volgend seizoen zowel op de langebaan als op de marathon toeleggen. Jorrit Bergsma, Bob de Jong, Arjan Stroetinga, Christijn Groeneveld en Bob de Vries hebben daarvoor een eenjarig contract getekend.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Zilveren kaatsbal: zevenduizend euro

IJlst - Bij veilinghuis Ald Fryslân in IJlst is gisteren een zeldzame zilveren kaatsbal voor zevenduizend euro van de hand gegaan.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Spanning bij FK Fries dammen terug

Jorwert - Regerend kampioen Taeke Kooistra uit Hartwert heeft gisteravond in de derde ronde van het persoonlijk kampioenschap Fries dammen orde op gesteld.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Bijlsma prolongeert Friese jeugdschaaktitel

Sneek - Nick Bijlsma uit Sneek heeft gisteren in Sneek zijn Friese jeugdschaaktitel geprolongeerd. In de oudste categorie (tot en met twintig jaar) hoefde het talent uit Sneek alleen Gert Jan Rauw uit Damwâld een half punt toe te staan. De overige vier partijen won Bijlsma, waardoor de Sneker de concurrentie met 4,5 punt voor bleef. Amir Nicolai uit Dokkum werd met vier punten tweede en Rauw eindigde ls derde met 3,5 punt. Celine Nicolai uit Dokkum eindigde als zevende en werd daarmee meisjeskampioen.

Sportwoensdag, 23 februari 2011

Volg Friesch Dagblad Sport op Twitter

Op de hoogte blijven van nieuws rond sc Heerenveen en SC Cambuur? Benieuwd hoe het Sven Kramer vergaat bij het schaatsen of Sybren Jansma in het bobsleeën? Het laatste nieuws over het turnen met Epke Zonderland of het wielrennen met Pieter Weening van Rabobank en Lieuwe Westra van Vacansoleil? Lezen over kaatsen, fierljeppen, basketbal, volleybal, ijshockey, zeilen en zwemmen?


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties