De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zaterdag 21 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 november 2002.

Analysezaterdag, 23 november 2002

Een grotere NAVO is geen sterkere NAVO

Zeven oude vijanden van de NAVO zijn op de topontmoeting van het Atlantisch bondgenootschap in Praag uitgenodigd lid te worden. Estland, Letland en Litouwen (de drie Baltische staten), Bulgarije, Roemenië, Slowakije en Slovenië mogen zich medio 2004 bij de NAVO aansluiten.

Analysezaterdag, 23 november 2002

Een nieuwe krant in het land

Veel nieuws is voor veel kranten niet interessant genoeg. Maatschappelijke activiteiten halen de dagbladpagina’s niet, en al helemaal niet als het woord ‘christelijk’ er in voorkomt. De weekeditie die het Friesch Dagblad dinsdag lanceerde, wil in die leemte voorzien.

Bijschriftzaterdag, 23 november 2002

Het kerkelijk jaar

Morgen hebben we de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Wij hebben in de kerk een klok van het kerkelijk jaar hangen en dat is een mooi didactisch middel om te leren ons leven en ons beleven af te stemmen op wat in het kerkelijk jaar aan de orde is.

Cultuurzaterdag, 23 november 2002

Harlinger fragmenten van weduwe Vestdijk

Harlingen - ,,Ik vind het heerlijk weer eens in Harlingen te zijn, de stad waar mijn man werd geboren en zijn jeugd doorbracht. De bloemlezing wil een hommage zijn aan deze stad.’’

Cultuurzaterdag, 23 november 2002

‘Samenzang verdient aandacht’

,,Het is altijd mooi om samen met mensen iets te bereiken. En met elkaar zingen is het allermooiste.” Durk de Vries (62) uit St. Annaparochie vierde vorige week het feit dat hij al veertig jaar dirigent is. In een feestelijk concert brachten zijn vier koren en zijn muziekensembles liederen ten gehore uit het repertoire door de jaren heen.

Economiezaterdag, 23 november 2002

Werkloosheid stijgt in Fryslân minder snel dan landelijk

Groningen – De werkloosheid in Fryslân is in oktober met 9,1 procent (1913 werklozen) gestegen ten opzichte van oktober 2001. Dat maakte het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) in Groningen vrijdag bekend.

Hoofdartikelzaterdag, 23 november 2002

Samen op Weg…

Het zijn boeiende dagen voor de gereformeerde, hervormde en lutherse kerken. Sinds donderdag zijn de synodes van de drie kerken bijeen om hun eenwording ‘rond’ te krijgen. De fusie, die veertig jaar geleden begon, moet binnen anderhalf jaar zijn beklonken. En er moeten nog belangrijke knopen worden doorgehakt.

Regiozaterdag, 23 november 2002

‘Drachten’ wil af van wildgeplaatste fietsen

Drachten – De gemeente Smallingerland wil af van ‘wildgeplaatste’ fietsen en bromfietsen bij het busstation en de parkeergarage aan het Van Knobelsdorffplein in Drachten.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Jan de Tippelaar, reiziger én fantast

Kollum - ,,Ge denkt waarschijnlijk wel dat wereldreizen iets heel bijzonders is. En dat een wereldreiziger te ontmoeten iets wonderlijks is. Nu dat valt wat tegen, want ge ziet: een wereldreiziger is een heel gewoon man.’’

Regiozaterdag, 23 november 2002

‘Een proestende geite het regen in de neuze’

Oldeberkoop – . ‘Een proestende geite het regen in de neuze’ en ‘Krimpende wiend en vrouwen die uutgaon bin niet te vertrouwen’. Rijmpjes en spreuken zijn populair bij de inwoners van de Stellingwerven. Zo populair zelfs, dat de tientallen weerrijmpjes zijn gebundeld in een boekwerkje.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Onderzoek verkeersveiligheid Lauwersseewei

Dokkum – De gemeente Dongeradeel wil een onderzoek naar de verkeersveiligheid van de Lauwersseewei (N361) tussen Ryptsjerk, Dokkum en Lauwersoog. Op de snelweg zijn in de afgelopen jaren verschillende ongelukken gebeurd, waarvan een aantal met dodelijke afloop. De gemeente praat binnenkort met de provincie Fryslân over de onveilige weg.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Weermensen: geen elfstedentocht

Leeuwarden - De weermannen en -vrouwen die het aandurven een wintervoorspelling te geven, zijn het er over eens: een Elfstedentocht zit er de komende winter niet in.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Steeds meer bewaking in Friese winkels

Leeuwarden – Winkeliers in Fryslân installeren op grote schaal bewakingscamera’s en alarmsystemen in hun zaak. Ook schakelen ze vaker beveiligers in. Dat blijkt uit een belronde langs winkels en ervaringen van Friese beveiligingsbedrijven.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Goed voor het milieu en de beurs

Metslawier – Het is goed voor het milieu en ook nog voor de portemonnee van de toekomstige bewoners. In de nieuwbouw van verzorgingstehuis De Skűle in Metslawier worden de nieuwste snufjes op het gebied van energiebesparing toepast. Het verbruik van gas en elektriciteit valt daarmee veel lager uit.

Regiozaterdag, 23 november 2002

Extra zware straf voor veelplegers

Leeuwarden - ‘Draaideurcriminelen’ die voor de derde keer in korte tijd voor de rechtbank verschijnen, krijgen in Fryslân voortaan een extra zware straf opgelegd. ,,Ze krijgen een harde en langdurige mep’’, zei hoofdofficier van justitie L. den Hollander gisteren tijdens de installatie van rechters en officieren van justitie in Leeuwarden.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 november 2002

‘Ik geloof, maar niet zo strikt’

Amsterdam - Hoe is het om als theologiestudent uit Afrika, Azië of Oost-Europa in Nederland te studeren? Het International Reformed Theological Institute aan de Vrije Universiteit nodigde elf studenten uit voor een internationaal lesprogramma van drie maanden. Een serie portretten van deelnemers. Deel 4: Christoff Pauw uit Zuid-Afrika.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 november 2002

Triosynode: kerk moet regionaal sterk zijn

Lunteren - De regionale organen van de Samen-op-Wegkerken moeten een belangrijke rol blijven spelen in het kerkelijk leven en niet ‘inleveren’ ten gunste van het landelijk kerkapparaat. Dat sprak de synode van de drie fuserende kerken (hervormd, gereformeerd en luthers) vrijdag uit tijdens een bijeenkomst in Lunteren.

Sportzaterdag, 23 november 2002

Nederland tweede bij Europees spel

Paraná – De Friese kaatsers zijn er vrijdag niet in geslaagd om de finale op het onderdeel Europees spel te winnen. Spanje was in de eindstrijd met 30-23 te sterk.

Sportzaterdag, 23 november 2002

Hansson klaar voor Ajax: ‘We pakken ze’

Heerenveen – Een praatjesmaker zal Petter Hansson nooit worden. De 25-jarige Zweedse verdediger, die dit seizoen instapte bij SC Heerenveen, is de rust zelve. Maar achter die bescheidenheid gaat een geweldige gedrevenheid schuil. Dat blijkt als hij na afloop van het interview op staat, zijn vuisten balt en zegt: ,,We pakken ze.’’ Ajax, zaterdag tegenstander in het Abe-Lenstrastadion, is gewaarschuwd.

Sportzaterdag, 23 november 2002

De Nooijer-situatie is De Haan een gruwel

Heerenveen – Foppe de Haan is allerminst te spreken over de houding van Gerárd de Nooijer. De verdediger komt terug van een blessure en voelt zich te goed voor de bank.

Sportzaterdag, 23 november 2002

Cambuur krijgt zege cadeau van Top Oss

Oss - Sinterklaas is nog geen week in het land en hij heeft Cambuur Leeuwarden vrijdagavond al uitermate goed bedeeld. De geduchte tegenstander Top Oss bakte er thuis gedurende geruime tijd niets van. Daardoor was de 2-1 overwinning van Cambuur meer dan verdiend, al kwam die toch nog moeizaam tot stand.

Weerzaterdag, 23 november 2002

Ook zon

Behalve bewolking en de kans op mist is er ook nog zon. De temperaturen zullen overdag oplopen tot ongeveer 9 graden. De komende nacht temperaturen rond 5 of 6 graden. De wind komt meest uit zuid tot zuidoost en zal langs de kust matig of vrij krachtig zijn.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties