De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van woensdag, 23 november 2005.

Bijschriftwoensdag, 23 november 2005

Een zaaier ging uit om te zaaien

Het is met Gods geboden precies zoals met zaadkorrels: ze worden uitgestrooid, lange tijd zie je er niets meer van en misschien twijfel je er zelfs nog aan of het zin heeft gehad om ze uit te strooien, maar dan, opeens, dan komen ze op, dan groeien ze met vaart en dragen goede vrucht.

Dossierwoensdag, 23 november 2005

Olympique Marseille in 1993 na schandaal aan de schandpaal


Economiewoensdag, 23 november 2005

Personeel Enna voelt zich gechanteerd

Dokkum – Het personeel van spuitbussenfabrikant Enna Aerosols voelt zich gechanteerd door de directie. Die stelde maandag voor dat het personeel per 1 december ontslag zou krijgen, met duizend euro ontslagvergoeding. Het personeel moest dan wel beloven om inhoudelijk geen bezwaar te maken tegen het ontslag. Zouden de zeventig medewerkers dit aanbod niet accepteren, dan kan het bedrijf de salarissen van november niet meer betalen. Dat maakte CNV-vakbondsbestuurder Jan Kampherbeek vandaag bekend.

Economiewoensdag, 23 november 2005

CendrisBSC zoekt 300 nieuwe werknemers

Leeuwarden – Cendris BSC zoekt de komende weken driehonderd nieuwe medewerkers voor de nieuwe vestiging aan de Lange Marktstraat in Leeuwarden. Dat maakte woordvoerder H. Repelaer van Driel gisteren bekend. De komende weken gaat het callcenterbedrijf een grote wervingsactie starten, om aan mensen te komen voor de snel uitbreidende activiteiten.

Economiewoensdag, 23 november 2005

Grootste deel van suikerbieten is van het land

Bergen Op Zoom – Het overgrote deel van de suikerbieten in Nederland is gerooid. Dat meldt IRS, het kennis- en onderzoekscentrum voor de suikerbietenteelt. Vorige week is weer ruim negenduizend hectare (10 procent) van het suikerbietenareaal in Nederland gerooid. In totaal is nu 91 procent van de bieten uit de grond, ongeveer gelijk aan voorgaande jaren.

Economiewoensdag, 23 november 2005

Friese scholen bieden ruimte aan tiende startende bedrijf

Leeuwarden – Het Starterscentrum Business Leeuwarden (Stable) heeft het tiende startende bedrijf kantoorruimte kunnen bieden. Dat maakte het centrum gisteren bekend.

Economiewoensdag, 23 november 2005

Duurzame landbouw komt te traag op gang

Den Haag – De omschakeling naar een duurzamere vorm van landbouw komt te traag op gang. Dat blijkt uit een rapport dat is opgesteld door het Landbouw Economisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam in opdracht van het ministerie van Landbouw.

Hoofdartikelwoensdag, 23 november 2005

Een verloren zaak…

De kritiek op de Irak-oorlog van de regering-Bush begint eindelijk ook in de Amerikaanse politiek aan te zwellen. Oppositionele Democraten en gematigde Republikeinen vragen zich hardop af wat de Amerikaanse troepen nog langer in Irak te zoeken hebben. Dergelijke kritiek was in de patriottische roes in de eerste jaren na de terroristische aanslagen van 11 september 2001 ondenkbaar. Maar nu volgens peilingen de Amerikaanse bevolking in meerderheid tegen de oorlog is gekant, en Bush’ populariteit een historisch dieptepunt heeft bereikt, verdringen politici elkaar om de volkswil te vertolken. Dit kille opportunisme is een teken aan de wand: de oorlog in Irak is een verloren zaak.

Regiowoensdag, 23 november 2005

Hulp tegen huiselijk geweld

Leeuwarden – Slachtoffers, daders en getuigen van huiselijk geweld kunnen vanaf vandaag op een laagdrempelige manier sneller en gerichte hulp krijgen. In Leeuwarden is vanmorgen namelijk het advies- en steunpunt huiselijk geweld Fryslân geopend. Tegelijk start een provinciale campagne om bekendheid te geven aan het steunpunt.

Regiowoensdag, 23 november 2005

Rumoer op Vlieland over dienstregeling

Vlieland - De VVV op Vlieland is boos op Rederij Doeksen en het gemeentebestuur van Vlieland omdat de nieuwe dienstregeling voor volgend jaar in het hoogseizoen zestien afvaarten per week minder telt. Ook enkele gemeenteraadsleden zijn ontstemd. Directeur P. Melles van Doeksen begrijpt de kritiek niet goed. ,,Er is al lang overeenstemming.”

Regiowoensdag, 23 november 2005

Friese opstand tegen referendum gebroken

Harlingen – Het referendum over de onafhankelijkheid van Frisia is vanochtend zonder bloedvergieten van start gegaan. Weliswaar probeerden opstandelingen van de Friese vrijheidsorganisatie FVO in de vroege ochtend de stembusgang in Harlingen te verstoren, maar door adequaat optreden van de quick reaction force ter plaatse konden de militante locals geen sabotage plegen. In IJlst waren er op dat moment nog problemen met de techniek, doordat de plaatselijke bevolking ’s nachts apparatuur gestolen had van het tijdelijke legerkamp waar de Zuidwestfriezen mochten stemmen voor of tegen onafhankelijkheid van Frisia.

Regiowoensdag, 23 november 2005

Friese les alleen verandert weinig

Leeuwarden – Op middelbare scholen in Fryslân staan oude taalpatronen de ontwikkeling van de Friese taal in de weg. Op de scholen is Friese les al jaren gemeengoed, maar buiten deze lessen om doen scholen veel te weinig om het gebruik van het Fries te stimuleren. Dat is de belangrijkste conclusie van de onderzoekers Renze Valk en Jacob van der Bij.

Regiowoensdag, 23 november 2005

‘Afvangen CO2 is de derde weg’

Den Haag – In de oplossing van het klimaatprobleem is er een derde weg: de opslag van het broeikasgas CO2 in de aardbodem. We kunnen het al, aan opslagruimte geen gebrek, alleen de kosten zijn nog een hinderpaal. Maar volgens de stuurgroep CATO (CO2 Afvang Transport en Opslag) is het over tien tot vijftien jaar commercieel haalbaar. Vanmiddag houdt CATO in Den Haag een symposium over CO2-opslag in lege aardgasvelden.

Regiowoensdag, 23 november 2005

‘De Zon’ verbouwd door werkzoekenden

Harlingen – De nieuwe sociëteit van de Frisian Yacht Club in Harlingen wordt opgeknapt door werkzoekenden. Zo’n zestig mensen die een nieuw vak willen leren gaan het monumentale pand ‘De Zon’ aan de Zuiderhaven komend jaar restaureren.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2005

Genezingsprogramma bij EO

Hilversum - De Evangelische Omroep zoekt zieke mensen voor een nieuw genezings-programma dat volgend jaar wordt uitgezonden: Op zoek naar een Wonder .

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2005

‘Doopsgezind nl’ volgt ADW op

Leeuwarden – Het Algemeen Doopsgezind Weekblad (ADW) houdt per 1 januari op te bestaan. Er komt een opvolger , Doopsgezind nl , dat vanaf 7 januari tweewekelijks zal verschijnen.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2005

Een week lang ‘de ander’ centraal stellen

Deze week is het Migrantenweek. Thema is ‘Samenleven in verscheidenheid’. In het kader van de Migrantenweek zetten ieder jaar tal van mensen van verschillende culturen, religies en levensbeschouwingen zich in om elkaar te leren kennen en te bemoedigen. Secretaris Nanneke Nix over het belang van de Migrantenweek anno 2005.

Sportwoensdag, 23 november 2005

‘Stort de contributie terug in kas van de ijsclubs’

Leeuwarden - Het Gewest Friesland wil dat nog deze winter meer ijsclubs lid worden van de schaatsbond KNSB. Jelle Wesselius opperde dinsdagavond als voorzitter tijdens de jaarvergadering de Bond van IJsclubs daarom voorstel om een de volledige contributie na de winter terug te storten in de kas van de clubs, met daarbij als extraatje één euro per lid in een winter zonder natuurijs en een restitutie van twee euro per lid in een winter mét natuurijs.

Sportwoensdag, 23 november 2005

Charisius en Postma erelid van het Gewest Friesland

Leeuwarden - De Bond van IJsclubs, het gewest Friesland van de schaatsbond KNSB heeft dindagavond in de jaarvergadering Jan Charisius (Leeuwarden) en Ids Postma uit Dearsum benoemd tot erelid.

Sportwoensdag, 23 november 2005

Weer minder animo voor Midwintercup

Leeuwarden - Aan de negentiende editie van de Midwintercup wordt in januari volgend jaar deelgenomen door 166 teams. Dat zijn er elf minder dan dit jaar toen Foarút (Menaldum) bij de mannen en Oranje Nassau (Groningen) bij de vrouwen met de titel aan de haal gingen. Bij de mannen hebben zich 120 teams ingeschreven, terwijl er 46 vrouwenteams meedoen.

Weerwoensdag, 23 november 2005

Regenachtig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties