De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van donderdag, 23 november 2006.

Cultuurdonderdag, 23 november 2006

Niet kiezen is ook kiezen

Na een enigszins teleurstellend aanbod in de serie Nieuwe Theatermakers in het vorige seizoen, is er met de voorstelling ICH! sprake van een geweldige revanche op al het middelmatige theater van hiervoor. De jonge Vlaamse regisseur Karen Claes zet met zes jonge acteurs een prachtige interpretatie van Goethe’s Clavigo neer. Deze regisseur is inmiddels al door een aantal kenners ontdekt: in 2000 ontving ze de Prins Bernard Aanmoedigingsprijs en in 2002 werd ze onderscheiden met de Toneelacademieprijs Maastricht. Allemaal niet voor niks, zoals blijkt uit deze bijzondere voorstelling.

Economiedonderdag, 23 november 2006

Ongeloof en teleurstelling na ondernemersprijs

Leeuwarden - Nagenieten of de teleurstelling verwerken. Voor de drie Friese ondernemers die genomineerd waren voor Dé Jonge Ondernemersprijs van het Noorden was er gisteren geen andere keus.

Regiodonderdag, 23 november 2006

Meer geld zoutboeren

Tzummarum - De boeren in het zoutwinningsgebied in Noordwest-Fryslân hebben recht op een hogere vergoeding van zoutfabriek Frisia dan de 23 cent per hectare die ze nu krijgen. Dat heeft de Raad van State in Den Haag bepaald. De minister van Economische Zaken heeft acht weken de tijd om een realistischer schadevergoeding vast te stellen.

Regiodonderdag, 23 november 2006

De Afsluitdijk met andere ogen

Kornwerderzand - Een lang, recht stuk asfalt van dertig kilometer of een oneindige schakering van vergezichten die sommigen zelfs spirituele ervaringen bezorgen. De Afsluitdijk, die volgend jaar 75 jaar bestaat, roept uiteenlopende reacties op. Uitgever Klaas Jansma liet schrijver Lammert de Hoop en fotograaf Marten Sandburg in een boek van stoeptegelformaat de veelzijdigheid van de dijk zoals die er nú bij ligt vastleggen. ,,En dat doen we niet voor niks. De Afsluitdijk staat aan de vooravond van een paar grote veranderingen. Daarom is het belangrijk dat de mensen zich realiseren wat er nu staat”, zegt De Hoop.

Regiodonderdag, 23 november 2006

Einde aan bonte stoet politievoertuigen

Regiodonderdag, 23 november 2006

Koor voor generaal pardon

Lemmer – Elke stem voor de kamerverkiezingen die uitgebracht werd in stemlokaal 1 in Lemmer, het gemeentehuis van Lemsterlân, ging gepaard met het gezang van kinderen. Gisteren was de laatste dag van de twaalfdaagse liedjesmarathon van het koor van asielzoekende kinderen.

Regiodonderdag, 23 november 2006

Oud-burgemeester Te Loo bemiddelt in Gaasterlân-Sleat

Balk - Oud-burgemeester John te Loo van Leeuwarden is gisteren door Commissaris van de Koningin Nijpels aangesteld als bemiddelaar in de gemeente Gaasterlân-Sleat. De Friese gemeente is financieel noodlijdend en ambtenaren en politici liggen al tijden met elkaar overhoop. Nijpels sprak dinsdag met de fractievoorzitters en een dag eerder met burgemeester De Roos om de problemen te inventariseren. PvdA’er Te Loo is daarop als troubleshooter naar voren geschoven. De oud-burgemeester werd eerder dit jaar door Nijpels ook al als bemiddelaar in de gemeente Littenseradiel ingezet.Daar was onmin tussen politici en de burgemeester.

Regiodonderdag, 23 november 2006

Kaden voldoen niet aan norm

Leeuwarden - Bijna tweehonderd kilometer oevers en kaden in Fryslân voldoen niet aan de landelijke veiligheidsnormen. Bij een doorbraak kunnen huizen onder water komen te staan. Versterking van de zwakke dijken kost de komende jaren 450 miljoen euro, terwijl in 2000 nog rekening werd gehouden met een bedrag van 200 miljoen euro.

Regiodonderdag, 23 november 2006

Optreden nodig tegen drankketen

Leeuwarden - Friese gemeenten moeten hard optreden tegen drankketen op het platteland. Dat is volgens Koninklijke Horeca Nederland het gevolg van een uitspraak van de rechtbank in Zutphen, die bepaalde dat drankketen illegaal zijn en bestreden moeten worden.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 november 2006

Kerken vinden weg naar www.braille.nl

Leeuwarden - Plaatselijke kerken met blinden of slechtzienden in het ledenbestand, kunnen sinds kort de liturgie of bijbellezing in braille laten overzetten via de website www.braille.nl. De brailleprints worden binnen twee dagen toegestuurd. De service is gratis voor particulieren. Kerken betalen 2,10 euro per pagina A4.

Geloof & Kerkdonderdag, 23 november 2006

Beekman: ‘Eerst vertrouwen herstellen’ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties