De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 26 april

Archief

De artikelen van woensdag, 23 november 2011.

Cultuurwoensdag, 23 november 2011

Janna Eijer gehuldigd in Jubbega

Jubbega | Janna Eijer uit Jubbega wordt vanavond gehuldigd in haar woonplaats. Familie, vrienden en andere belangstellenden kunnen haar feliciteren in dorpshuis De Kompenije.

Economiewoensdag, 23 november 2011

Grand café De Walrus wint noordelijke titel

Groningen | Ondernemer Bas Hollenberg van Grand Café De Walrus heeft de Jonge Ondernemersprijs van het Noorden gewonnen. Gisteravond werd de prijs uitgereikt in theater de Oosterpoort in Groningen. De jury was te spreken over het opleidingcentrum van het bedrijf, de efficiency van het miljoenimperium en de acties om publiek binnen te halen. De andere Friese genomineerden Chantal Hoevers-Prins van Lobstar Label uit Sneek en Jolanda Duijnker van Peduzzi Interieur & Design uit Gorredijk grepen naast de titel. Jonathan Teoh van Jouster koffieketen Doppio won vorig jaar.

Economiewoensdag, 23 november 2011

Friesland Bank verkoopt aandeel verzekertak

Leeuwarden | Friesland Bank heeft een belang van 51 procent in Friesland Bank assurantiën verkocht aan Delta Loyd. Met de expertise van de grote verzekeraar hoopt de bank de veranderingen in de verzekeringsmarkt beter aan te kunnen, zegt Gert van Wakeren van Friesland Bank. Op internet had de verzekeringstak bijvoorbeeld nog geen activiteiten ontplooid. Binnen Delta Loyd wordt Friesland Bank een van de vier merken. De 123 werknemers blijven vanuit Leeuwarden actief.

Hoofdartikelwoensdag, 23 november 2011

Ongedeeld België is in het belang van Europa

En weer is de Belgische formatie van een nieuw kabinet mislukt. Met 528 dagen zonder regering is het land absoluut wereldrecordhouder formeren. De Belgen slagen er maar niet in een oplossing te vinden voor de verdeeldheid tussen de Vlaamse en Franstalige partijen. Hoe langer het duurt, hoe groter het risico dat het land na tweehonderd jaar uiteenvalt.

Regiowoensdag, 23 november 2011

Boarnsterhim is in 2014 voltooid verleden tijd

Grou | Per 1 januari 2014 houdt de gemeente Boarnsterhim na dertig jaar op te bestaan. De gemeenteraden van Leeuwarden, Boarnsterhim, Heerenveen, Skarsterlân en Súdwest-Fryslân waren gisteravond snel klaar met vergaderen. Ze stemden vrijwel unaniem in met het herindelingsontwerp. Alleen de FNP in Leeuwarden stemde tegen.

Regiowoensdag, 23 november 2011

Zes miljoen voor serious gaming in het Noorden

Leeuwarden | Het moet een Fries speerpunt zijn, maar het is vooral ook Engelstalig. De organisatie heet GameAcademy, het miljoenenproject To the next level. En gisteren was in het Gameship - de speciale studio voor computergames aan de Willemskade in Leeuwarden - de officiële kickoff.

Regiowoensdag, 23 november 2011

Half miljard nodig voor pimpen Afsluitdijk

Leeuwarden | De regio gaat de komende jaren op zoek naar een half miljard euro om van de Afsluitdijk een toeristische topattractie, een waterbouwkundig visitekaartje en een icoon van duurzaamheid te maken. Dat zijn de dagelijkse bestuurders van de provincies Fryslân en Noord-Holland en de gemeenten Súdwest-Fryslân, Harlingen en Wieringen gisteren overeengekomen. De Statenleden en gemeenteraden moeten nog akkoord gaan.

Regiowoensdag, 23 november 2011

RvS wil dat burger stemt voor waterschap

Leeuwarden | Burgers moeten in 2012 nog kunnen stemmen voor de besturen van waterschappen. Het kabinet wil in 2014 de gemeenteraden de waterschapsbesturen laten kiezen, maar de Raad van State (RvS) heeft geadviseerd daar vanaf te zien.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2011

Verdrongen omzien in weemoed door Harry Kuitert

Onlangs verscheen Alles behalve kennis, het nieuwste boek van prof. dr. Harry Kuitert (87). Tijdgenoot ds. Lodewijk Kwast (85) becommentarieert de zienswijze van de theoloog.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2011

Beter kinderbijbel dan doopkaars

Goes | De Vrije Evangelisch Gemeente (VEG) in Goes reikt niet meer een doopkaars uit bij het dopen van een kind. Reden: de kaars ‘verdwijnt’ min of meer en komt vaak pas weer tevoorschijn bij een verhuizing van een kind. De doopkaars is oorspronkelijk bedoeld om op vierdagen, zoals de verjaardagen of de doopdatum, aan te steken. Maar dat gebeurt in de praktijk eigenlijk niet, constateerde de kerkenraad. Daarom wordt nu een kinderbijbel uitgereikt voor het gebruik thuis, zo is te lezen in de rubriek Gemeentenieuws van Ons Orgaan, het landelijke blad van de Bond van Vrije Evangelische Gemeenten in Nederland.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2011

Bijbelverhalen luisteren op je iPod

Amsterdam | De Bijbelboeken Ester, Hooglied en Marcus zijn vanaf maart volgend jaar op de iPod te beluisteren. In de komende zeven jaren verschijnt de hele Bijbel als audiofilm, oftewel hoorspel. De Bijbel Tapes is een project van uitgeverij Chevigny. Regisseur is Peter de Nuyl, die eerder hoorspelen van Het Bureau en Bommel maakte. Onder meer acteur Bram van der Vlugt werkt aan het project mee. Voor het hoorspel wordt de tekst van De Nieuwe Bijbelvertaling gebruikt.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2011

Succesvolle doorstart Theologische Vorming in Sneek

Sneek/Joure | De Theologische Vorming Gemeenteleden (TVG) in Sneek heeft dit najaar liefst 25 nieuwe cursisten erbij gekregen. Daarmee heeft de driejarige theologische cursus een succesvolle doorstart gemaakt.

Geloof & Kerkwoensdag, 23 november 2011

De Korte komt met hervormingsplan

Leeuwarden | Zaterdag wordt bekend wat de gevolgen zijn van de reorganisatie die het bisdom Groningen-Leeuwarden gaat doorvoeren. Bisschop Gerard de Korte presenteert in Drachten dan het definitieve beleidsplan Kwetsbaar en Hoopvol.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Sportquiz: de Feenstra Flyers

Zeg Feenstra Flyers en een beetje sportliefhebber weet waar je het over hebt. Het is het roemruchte ijshockeyteam uit Heerenveen dat van 1977 tot en met 1983 zeven jaar op rij kampioen van Nederland werd. Thialf was in die dagen te klein en ook het Nederlandse team telde door de inbreng van de spelers van Flyers ineens mee. Hoogtepunt was deelname van Oranje aan de Winterspelen van Lake Placid in 1980.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Bond van IJsclubs niet blij met het beleid van KNSB

Leeuwarden | De Bond van IJsclubs heeft zich gisteravond tijdens de najaarsvergadering in het Oranje Hotel in Leeuwarden bij monde van voorzitter Jelle Wesselius kritisch uitgelaten over het beleid van de KNSB. Althans als het gaat om de wijzigingen die de schaatsbond op termijn wil doorvoeren. Veranderingen die binnen het gewest Fryslân niet bepaald met gejuich zijn ontvangen. ,,Het is een wat kritische houding, maar ik maak me terecht zorgen”, aldus Wesselius in zijn openingswoord.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Wim Stroetinga leidt in 71e Gentse zesdaagse

Gent | Wielrenner Wim Stroetinga uit Oldeberkoop voert met zijn partner Peter Schep het klassement aan na de openingsnacht van de 71e Gentse zesdaagse. Het Nederlandse wielerkoppel vergaarde 74 punten. Beslist is er nog niets, want vijf koppels bevinden zich nog in dezelfde ronde. Stroetinga, die nog nooit een zesdaagse won, is in vorm. Zo schreef hij afgelopen weekeinde nog het Nederlands kampioenschap 50 kilometer zonder gangmaking op zijn naam.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Friese amateurvoetbalclubs willen af van de paaszondag

Heerenveen | Het bestuur van district Noord van de KNVB gaat onderzoeken of er onder de noordelijke amateurvoetbalclubs behoefte bestaat om paaszondag als wedstrijddag af te schaffen. Dit naar aanleiding van een voorstel van een aantal clubs uit Leeuwarden gisteravond op de najaarsvergadering. Op de vergadering kreeg Jan ten Hoopen uit Oosterwolde de Gouden Speld uitgereikt. Ten Hoopen was bestuurlijk actief bij St. Jacob, DIO Oosterwolde en voor het district Noord.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Harkemase Boys te sterk voor SC Cambuur

Harkema | Harkemase Boys heeft gisteravond op sportpark De Bosk een oefenduel tegen SC Cambuur met 3-1 gewonnen. De eerstedivisionist, die met een combinatieteam aantrad, slaagde er niet in het overwicht in treffers uit te drukken. De thuisclub nam een 2-0 voorsprong door Oebele Schokker (penalty) en Derguti, waarna stagiair Vincent Weijl vlak voor rust wat terugdeed. ,,Je kon zien dat hij wel wat kan”, zei Gerald van den Belt. Lesly Fellinga bepaalde de eindstand op 3-1.

Sportwoensdag, 23 november 2011

Gertjan Verbeek in brons vereeuwigd

Jubbega | AZ-trainer Gertjan Verbeek is in brons vereeuwigd. Het portret van de voormalige speler en trainer van Heerenveen, gemaakt door beeldhouwer Natasja Bennink uit Groningen, wordt vrijdag 9 december onthuld in de bibliotheek van Jubbega. ,,Gertjan heeft een prachtige kop, heel anatoom, expressief. Afgetraind ook, waardoor je de jukbeenderen goed ziet. En de haren lekker door de war, dat zie je in het portret terug”, aldus Bennink.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties