De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 december 2002.

Analysemaandag, 23 december 2002

Beter op onze woorden passen

Het taalgebruik en de beeldvorming met betrekking tot ‘allochtonen’ hebben het afgelopen jaar een dramatische verandering ondergaan, stelt Frank van Vree. Met grote gevolgen voor allochtonen.

Bijschriftmaandag, 23 december 2002

Zuchten wordt verwachten

Eens stonden honderden mensen op de koningin te wachten. Het duurde nogal lang, en je hoorde de mensen zuchten.

Cultuurmaandag, 23 december 2002

Eigentijds Kerstoratorium

Met zijn kerstoratorium De Blijde Boodschap sluit componist Gerrit Stulp aan bij een eeuwenoude traditie het kerstevangelie in woord en toon - liederen, recitatieven en aria’s - te ‘vertellen’. De Boodschap en vormen zijn oud, maar taal en muziek veranderen met de tijd mee.

Cultuurmaandag, 23 december 2002

Oude muziek bij vrolijk kerstfeest

Kerst is een vrolijk feest. De Zoon van God die op aarde kwam om te lijden, werd door mens en dier welkom geheten. En er klonken lofzangen, en die zijn blijven klinken.

Economiemaandag, 23 december 2002

Directielid Friesland Bank stapt op na interne ruzie

Leeuwarden - In de top van de Friesland Bank is onenigheid. Dat blijkt uit een zaterdag verspreid persbericht. Daarin maakt de bank bekend dat Evert Lekkerkerker per 1 januari uit de raad van bestuur stapt. ,,Aanleiding hiervoor zijn verschillen van mening over het te voeren beleid van de bank.’’

Hoofdartikelmaandag, 23 december 2002

Politie, gezond verstand…

Zo nu en dan wint het gezond verstand in de Nederlandse politiek, althans zo lijkt het. Zoals een paar dagen geleden, toen het kabinet die dwaze regeling afschafte voor burgemeestersbenoemingen: een openbare voordracht, al dan niet voorafgegaan door een referendum.

Regiomaandag, 23 december 2002

Burgemeester voorkomt ‘verbanning’ bejaarde

Gorredijk/Terschelling – Onder druk van burgemeester Heldoorn van Opsterland en het patiënten- en consumentenplatform is op het laatste moment voorkomen dat een demente bewoner van Gorredijk naar het verpleeghuis op Terschelling moest verhuizen.

Regiomaandag, 23 december 2002

Slip- en valpartijen door plotse gladheid

Leeuwarden – De gladheid heeft gisteren voor tien aanrijdingen op de Friese wegen gezorgd. In Fryslân zijn geen gewonden gevallen. Er ontstond blikschade doordat auto’s van de weg raakten, tegen lantaarnpalen gleden of met andere auto’s in aanrijding kwamen.

Regiomaandag, 23 december 2002

‘Kerstroof’ uit Friese bossen

Rijs/Appelscha – Zakken vol met groen, mos en paddenstoelen zijn de afgelopen weken uit de Friese bossen gehaald. Het materiaal wordt gebruikt voor het maken van kerststukjes.

Regiomaandag, 23 december 2002

Op zoek naar de vierkante slag

Katlijk - ,,Wanneer je de vierkante slag te pakken hebt, dan krijg je echt een kick”, vertelt Gerard Thijssen van Plaatselijk Belang Katlijk. Zo rond de kerstdagen hebben ze het maar over één ding in Katlijk en Oudehorne en dat is het Sint Thomasluiden.

Regiomaandag, 23 december 2002

‘Minister moet jagers Terschelling straffen’

Leeuwarden – De Faunabescherming stapt naar de minister van justitie om justitiële vervolging af te dwingen voor Terschellinger jagers die op konijnen jaagden.

Regiomaandag, 23 december 2002

Terschellinger volksdans in Nepal

Terschelling - ,,Het was echt geweldig in Nepal. We hebben gedanst en veel van het land gezien. Maar het valt niet uit te leggen hoe het daar echt was’’, vertelt Emmie Cupido vlak na de aankomst op Terschelling.

Geloof & Kerkmaandag, 23 december 2002

Kerstvieringen voor daklozen

Leeuwarden - Woensdag en donderdag vieren velen in familiekring het kerstfeest. Voor dak- en thuislozen in Fryslân is dat veelal niet het geval. Velen van hen komen met Kerst samen in een opvanghuis. In de diverse aanloophuizen van de kerken in Fryslân is een uitgebreid programma.

Geloof & Kerkmaandag, 23 december 2002

Bonhoeffer: het zout moet zout blijven

Over de consequenties van Dietrich Bonhoeffers nadenken over de kerk en van Bonhoeffers spreken over de opdracht van de kerk, schreef godsdienstsocioloog Gerard Dekker een overzichtelijk boekje, getiteld Het zout der aarde. Bonhoeffers visie op de kerk .

Geloof & Kerkmaandag, 23 december 2002

Werkmap over gebed van EW en SoW-kerken

Utrecht – De Samen-op-Wegkerken en het Evangelisch Werkverband (EW) geven samen een werkmap over gebed uit.

Sportmaandag, 23 december 2002

Rintje Ritsma maakt naam als knokker waar

Assen – De verrassing was compleet toen de kruitdampen van een bloedstollend NK allround schaatsen waren opgetrokken, maar in het rijtje grote namen dat sneuvelde in de strijd om EK-tickets ontbrak die van Rintje Ritsma. De Lemster, over wiens capaciteiten de laatste maanden steeds meer werd getwijfeld, bevestigde zijn status van knokker

Sportmaandag, 23 december 2002

Falende Postma in goed gezelschap

Assen - ,,Vervelend, maar wat kun je er aan doen. Eén weekeinde nekt je gigantisch.” Ids Postma voelt zich op het NK allround schaatsen machteloos. Net in het weekeinde waar de rest van het seizoen van afhangt, is hij niet helemaal gezond. Resultaat een zesde plaats: geen EK en volgens een heel reëel doemscenario ook geen WK, geen wereldbekerwedstrijden en geen WK afstanden. Einde seizoen voor Postma, die meende juist in vorm te zijn gekomen.

Sportmaandag, 23 december 2002

‘Douwe, Douwe, Douwe’, galmt het door De Smelt

Assen – Met volle teugen geniet Douwe de Vries van zijn debuut op het NK allround schaatsen. Pas vijf jaar in Thialf trainen en dan al in zo’n ambiance mogen acteren. ,,Geweldig”, vindt de 20-jarige Hallumer. Het is niet voor het eerst dat hij zich tussen de wereldtoppers van de schaatssport mengt. Regelmatig komt hij ze tegen op trainingskampen, maar de sfeer is nu wel anders. ,,Nu kun je aan iedereen zien dat ze gespannen zijn. Wij willen goed rijden, maar zij helemaal.”

Sportmaandag, 23 december 2002

Sandra ’t Hart weer de dupe

Assen – Naast Renate Groenewold, Annamarie Thomas en Marja Vis - de eerste drie van het Nederlands kampioenschap allroundschaatsen afgelopen weekeinde in Assen - mag Barbara de Loor Nederland over een kleine twee weken vertegenwoordigen op het EK. En dat is zuur voor Sandra ’t Hart, die strikt genomen recht heeft op die startplek.

Sportmaandag, 23 december 2002

De EK-kriebels van amazone Sandra de Vries

Door SIJBE JOOSTEMA

Sportmaandag, 23 december 2002

Marius Hendriks naar hoofdklasser Nunspeet

Leeuwarden – Marius Hendriks is volgend seizoen trainer van hoofdklasser Nunspeet. Hij tekende zaterdag voor één seizoen met de intentie om daarna verder te gaan. Het is de eerste keer dat Hendriks een voetbalclub buiten Fryslân traint. ,,Daarom onder andere heb ik er heel veel zin in.’’ De in Goutum woonachtige trainer zit dit seizoen zonder club. Een jaar eerder trainde hij Leeuwarder Zwaluwen. Met die ploeg degradeerde hij uit de hoofdklasse.

Sportmaandag, 23 december 2002

Aris komt nog tekort voor de top

Door JOHAN VELLINGA

Sportmaandag, 23 december 2002

‘Kwartettentoernooi in Heerenveen moet topturnevenement worden’

Door Bram Buruma

Weermaandag, 23 december 2002

Regenachtig

Het is vanavond en vannacht bewolkt en af en toe kan het een beetje regenen. De minimumtemperatuur ligt rond 1 à 2 graden, bij een matige tot vrij krachtig zuidoostenwind. Morgen is het regenachtig weer met temperaturen die oplopen tot rond 5 graden.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties