De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 27 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 maart 2009.

Cultuurmaandag, 23 maart 2009

Hendrik Marinus wint provinciaal solistenconcours

Leeuwarden - Hoornist Hendrik Marinus van muziekvereniging Crescendo uit Drachten heeft zaterdag het provinciaal solistenconcours voor blazers en slagwerkers gewonnen. Hij kreeg voor zijn voordracht Hunter’s Moon van Gilbert Vinter 92 punten van de jury, goed voor een eerste prijs met lof en het hoogst aantal punten in de eerste divisie.

Cultuurmaandag, 23 maart 2009

Dingeman van Wijnen

Dirigent Harm Witteveen, die vrijdag- en zaterdagavond het Toonkunstkoor Dokkum leidde in Bachs Matthäus Passion, noemt in zijn korte inleiding in het goed verzorgde programma de koralen ,,de ruggengraat van de Matthäus Passion”. Daar is zeker wat voor te zeggen. Er is wel beweerd dat de koralen destijds door de gemeente werden meegezongen. Dat is historisch vermoedelijk onjuist, maar in de Dokkumer Grote Kerk leek het bijna waar: er stond een bescheiden kerkelijke gemeente op het podium en sommige door de circa honderd koorleden gezongen koralen deden je de oren soms tuiten. Ze klonken zo luid, dat je in de kerk rustig mee kon neuriën, zonder enig risico dat de mensen naast je in de bank het zouden horen.

Cultuurmaandag, 23 maart 2009

Jonge solisten geven concert Fries Symfonie Orkest elan

Het Fries Symfonie Orkest (FSO) weet van zijn uitvoeringen altijd wel iets speciaals te maken. In De Lawei in Drachten vond gistermiddag weer een bijzonder concert plaats waarin ten eerste jonge solisten de kans kregen om te musiceren met een echt symfonieorkest en ten tweede voerde het FSO een mooie muzikale verwerking uit van Roodkapje. Het orkest stond zoals gewoonlijk onder leiding van Peter Liebregt.

Economiemaandag, 23 maart 2009

MKB Nederland: lonen bevriezen is niet nodig

Amsterdam - Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) vinden het niet nodig dat lonen voor drie jaar worden bevroren, zoals minister Donner (Sociale Zaken), eist. Dit zegt een woordvoerster van MKB Nederland vandaag in De Telegraaf.

Economiemaandag, 23 maart 2009

Boeren zijn bang voor sterk stijgende rente op leningen

Den Haag - Boeren en tuinders vrezen een sterk oplopende rente door de oplopende begrotingstekorten van de regering. Dat zegt Albert Jan Maat vandaag in een interview met De Telegraaf.

Economiemaandag, 23 maart 2009

Aluminium Delfzijl schrapt 185 banen na productiedip

Delfzijl - Aluminiumsmelterij Aldel in Delfzijl schrapt 185 banen. Dat betekent ontslag voor tweehonderd van de 435 werknemers. Bestuurder Albert Kuiper van FNV Bondgenoten zei zaterdag dat met de directie een sociale overeenkomst is gesloten. De leden van de vakbonden FNV en CNV moeten zich er vandaag over uitspreken.

Hoofdartikelmaandag, 23 maart 2009

De crisis...

Het lijkt er op dat nu ook Nederland met maatregelen komt ter bestrijding van de crisis. Eindelijk komt er iets tot stand in De Polder. Die functioneerde weer volop: politieke partijen, werkgevers, werknemers, andere belangenorganisaties deden om beurten een duit in het zakje om hun belangen een zo zwaar mogelijk gewicht te laten krijgen in het compromis.

Regiomaandag, 23 maart 2009

Kievitsei 6431 is gevonden, seizoen over

Earnewâld - Het aaisikersseizoen zit erop. Gisterochtend om acht over half tien werd via sms het 6431e kievitsei aangemeld. Daarmee was de limiet ‘1 procent van het totaal aantal gelegde eieren’ bereikt. Het eerste ei werd op 9 maart gevonden.

Regiomaandag, 23 maart 2009

Brandstichting: een hectare natuur afgebrand

Broeksterwâld - Bij natuurgebied de Houtwielen in Broeksterwâld is een gebied afgebrand van ongeveer een hectare. Het vuur is zeer vermoedelijk aangestoken. De brandweer van Damwâld heeft de brand weten te blussen.

Regiomaandag, 23 maart 2009

In Talma Hűs het levensverhaal positief afronden

Goos Bies

Regiomaandag, 23 maart 2009

Kinderen lopen voor water

Leeuwarden - 835 leerlingen van 21 Friese basisscholen doen woensdag mee met de sponsorloop Wandelen voor Water. Daarmee is het aantal deelnemers aan deze jaarlijkse actie verveelvoudigd; vorig jaar deden er in Fryslân 25 kinderen mee.

Regiomaandag, 23 maart 2009

‘Gek hč, wat mensen allemaal weggooien’

Sneek - De kruiser van de familie Abma nadert de aanlegsteiger van scouting Tibrag in Sneek. Aan boord een stuk of elf kinderen en het echtpaar Abma zelf. En een tiental grote vuilniszakken met rotzooi, gevonden aan de oever van de Potten. Als er is afgemeerd, verlaten de jongeren het schip, de vuilniszakken over de schouder gegooid.

Geloof & Kerkmaandag, 23 maart 2009

Vrijwilligers parochie in de spotlights

Leeuwarden - ,,Als christenen hebben we een moreel kompas”, aldus bisschop De Korte. Hij sprak zaterdag voor de Titus Brandsma Parochie van Leeuwarden. ,,We willen als kerk de samenleving een richting wijzen. De bron van onze richting en kompas vinden we in de Bijbel en in de christelijke traditie.”

Geloof & Kerkmaandag, 23 maart 2009

Nieuwe dvd voor lessenserie over Calvijn

Groningen - Het Instituut voor Reformatieonderzoek van de Theologische Universiteit in Apeldoorn en de Christelijke Hogeschool in Ede (CHE) geven een dvd uit met de titel Hoe Calvijn ben jij?

Sportmaandag, 23 maart 2009

Harkemase Boys heeft het even niet meer

Harkema - Na het verlies tegen Excelsior’31 leed Harkemase Boys zaterdag op eigen veld opnieuw een pijnlijke nederlaag. De koploper in de hoofdklasse C heeft het even niet meer en kwam voor de tweede maal achtereen niet tot scoren. Daar profiteerde Genemuiden in haar overlevingsstrijd dankbaar van.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Zonderland en Ewald op schema voor EK turnen

Cottbus - De Nederlandse turnequipe heeft dit weekeinde twee gouden en twee zilveren medailles veroverd tijdens de wereldbekerwedstrijden in de Duitse plaats Cottbus. Een van de tweede plaatsen was voor Epke Zonderland, op rek. De turner uit Lemmer, die de wedstrijd gebruikt ter voorbereiding van het EK over twee weken in Milaan, liet zien qua resultaat goed op weg te zijn, ondanks moeilijke omstandigheden.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Bezuinigingen moet je forceren

Het ene moment lijkt Feyenoord zestig miljoen euro te gaan incasseren door investeringen van een groep van twaalf Rotterdamse zakenmensen die ieder vijf miljoen willen ophoesten, het volgende moment blijkt de club af te stevenen op een tekort van zes miljoen. Als gevolg van ,,een sportief matig seizoen en de effecten van de recessie”, aldus algemeen directeur Eric Gudde.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Eindzege ontglipt VIP Fortuna

Wolvega - Acht dravers mochten zaterdag op de drafbaan van Wolvega voor een heatdraverij tweemaal in actie komen. Wie in de tweede en achtste koers van de avond na tijdoptelling de snelste was, mocht zich de overall winnaar noemen. VIP Fortuna liet de winst in de slotmeters van de tweede heat glippen.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Knegt loopt titel mis door uitsluiting

Zoetermeer - Sjinkie Knegt heeft gisteren op het NK shorttrack genoegen moeten nemen met een tweede plaats. De negentienjarige Bantegaaster moest na een diskwalificatie op de 1000 meter Niels Kerstholt voor zich dulden in Zoetermeer. Het was voor de ervaren Utrechter de vierde nationale titel op rij. Knegt was het niet eens met zijn uitsluiting, maar zat na de laatste wedstrijd van het seizoen allerminst in zak en as.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Dokkum is niet meer witte vlek op atletiekkaart

Dokkum - Leeuwarden, Drachten, Heerenveen en Sneek, maar ook kleinere plaatsen als Grou, Franeker en Oosterwolde... op de atletiekkaart van Fryslân kwam Dokkum lange tijd niet voor. Dat veranderde pas zo’n twintig jaar geleden. Een groep nam jaarlijks deel aan de Elfstedenestafette en besloot gericht te gaan trainen. Dat resulteerde in Loopgroep Dokkum. Zaterdag werd in die plaats alweer de achtste Bonifatiusloop gehouden. En met bijna 900 lopers, jong en oud, werd het bewijs geleverd dat Dokkum nu op atletiekgebied volwaardig meetelt.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Westra kleurt klassieker door het Groene Hart

Woerden - De Ronde van het Groene Hart is gisteren gewonnen door de Belgische wielrenner Geert Omloop, maar de klassieker over 204 kilometer werd tot in de laatste kilometers kleur gegeven door eerstejaars prof Lieuwe Westra uit Műnein.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Aris slaat een modderfiguur

Leeuwarden - Aris Friesland heeft zaterdag een kansloze nederlaag geleden tegen West Brabant Giants. De Leeuwarder basketballers figureerden in het eigen Kalverdijkje en moeten zich ernstige zorgen gaan maken in de strijd om de play-offs. Dat het anders moet, staat alvast als een paal boven water.

Sportmaandag, 23 maart 2009

Handhaving in hoofdklasse is basis om door te gaan

Leeuwarden - Sportief is het samenwerkingsverband tussen de handbalverenigingen LHS, Cometas en FHC in het eerste jaar een succes geworden. Onder de naam E&W team L&S, in de volksmond L&S, werd medio vorig jaar een start gemaakt om het herenhandbal in Fryslân naar een hoger niveau te brengen. Het eerste team verzekerde zich zaterdagavond van handhaving in de hoofdklasse en dat is een goede basis om door te gaan.

Sportmaandag, 23 maart 2009

FVC heeft de smaak weer te pakken

Leeuwarden - Een dikke vier maanden lang legde FVC een lijdensweg af in de eerste klasse F. Na een prima begin kwam de klad erin bij de Leeuwarders. De keiharde cijfers: zes wedstrijden, nul punten. Winnen is nog altijd het beste medicijn om zo’n dramatische reeks te vergeten. En zie daar, gewonnen wordt er weer. Gisteren tegen Appingedam zelfs voor de tweede keer op rij.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties