De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van woensdag, 23 april 2008.

Cultuurwoensdag, 23 april 2008

39.000 kaarten Frysk Festival in omloop

Leeuwarden - Het Frysk Festival komende zomer telt in totaal 41 verschillende producties en 123 voorstellingen. Hiervoor zijn 39.000 kaarten beschikbaar, daarnaast zijn er gratis toegankelijke evenementen. In totaal kan het culturele festijn 55.000 bezoekers herbergen. Dat heeft Guy Coolen, artistiek leider van het festival, vanmorgen bekendgemaakt.

Cultuurwoensdag, 23 april 2008

Met een traan en een lach

Door de enorme vlucht die de luchtvaart heeft genomen is de wereld kleiner dan ooit. De verste bestemmingen waar men vroeger dagen, weken, ja zelfs maanden over deed, zijn nu binnen 24 uur bereikbaar. De ongemakken en de gevaren van het reizen bestaan amper meer. Maar één ding is nog altijd even pijnlijk en dat is afscheid nemen want dat is nu eenmaal inherent aan het weggaan.

Economiewoensdag, 23 april 2008

De Vries onderneming van het Jaar

Algemeen directeur Sijbrand de Vries van Koninklijke De Vries Scheepsbouw Makkum ontving gisteren de prijs voor Friese Onderneming van het Jaar 2008. Voor deze editie waren, naast Koninklijke De Vries, genomineerd A.P. van den Berg Ingenieursbureau uit Heerenveen en Baarsma Wine Group Nederland BV uit Gorredijk. De jury was verdeeld in hun keuze voor de prijs. Vandaar dat de stem van het publiek de doorslag gaf.

Economiewoensdag, 23 april 2008

Werkloze krijgt baan bij groter Hartman

Sexbierum - Achthonderd Friese werklozen uit de gemeenten in de Westergozone kunnen een baan krijgen in het tuinbouwgebied van de gebroeders Hartman in Sexbierum. Dat aanbod deden de ondernemers ter gelegenheid van de uitbreiding van hun kassencomplex gisteren. Het plan is een idee van de Leeuwarder wethouder voor werk en inkomen, Marco Florijn. Die hoorde van de vraag naar arbeidskrachten in de sector, en zag kansen voor de werklozen in zijn gemeente en ‘collega-gemeenten’ uit de Westergo-zone.

Economiewoensdag, 23 april 2008

Poten onder gunstige weersomstandigheden

Leeuwarden - Friese akkerbouwers zijn nu massaal bezig met het inzaaien van hun percelen en het poten van aardappelen. De omstandigheden zijn volgens akkerbouwer en woordvoerder Upt Hiddema van LTO Noord optimaal. ,,Het is echt bouwboerenweer. De wind komt uit het oosten en het droogt goed.”

Hoofdartikelwoensdag, 23 april 2008

Wilders, de AIVD...

Het mag natuurlijk niet zo heten - want politiek niet correct - maar Wilders en de AIVD hebben een gemeenschappelijk punt: de zorg om radicale moslims. Gisteren heeft de AIVD een boekje opengedaan over de ontwikkelingen in een klein deel van de moslimgemeenschap in ons land. 2 of 3 procent van de jongeren die opgroeien in islamitische kring heeft de neiging te radicaliseren tot een niveau dat de samenleving zorgen moet baren. Er is sprake van een strategie in de verbreiding van de radicale moslimboodschap. Die vindt niet meer plaats vanuit een maatschappelijk isolement, maar vanuit een weloverwogen positie ten opzichte van doelgroepen en vanuit lokale omstandigheden. Opvallend is verder dat de radicalisering en de verbreiding daarvan niet langer uitsluitend worden aangestuurd vanuit buitenlanden. De Nederlandse radicalen zijn kennelijk volwassen geworden en bepalen hun eigen koers en strategie. Een daarvan is het steeds meer organiseren van lezingen waarin de theologie van de islam tegenover de ideologie van de democratische rechtsstaat wordt geplaatst.

Regiowoensdag, 23 april 2008

Gaasterlân houdt alle opties open

Balk - Een meerderheid van de gemeenteraad in Gaasterlân-Sleat houdt alle herindelingsmogelijkheden open, met vijf potentiële partners. Skarsterlân, Lemsterland, Wűnseradiel, Nijefurd en Sneek zijn in verschillende combinaties de mogelijke partners voor het grootste deel van de raad.

Regiowoensdag, 23 april 2008

Eilanden niet langer een verband

Texel - Het is officieel over met het samenwerkingsverband tussen de vijf Waddeneilanden. Gisteravond besloot een nipte meerderheid in de Texelse gemeenteraad om de samenwerking op te zeggen en de banden met Noord-Hollandse walgemeenten aan te halen. De Friese Waddeneilanden zijn ,,ongelooflijk teleurgesteld”.

Regiowoensdag, 23 april 2008

‘Je krijgt de schrik even flink te pakken’

Sneek was acht jaar geleden de eerste gemeente die het project ‘Halt! U valt’ begon. Dit groeide uit tot zo’n succes dat hier landelijk op werd voortgeborduurd. Publiciteit, veiligheidscontroles bij ouderen thuis en voorlichtingsbijeenkomsten worden bij het valpreventieproject Leeuwarden ingezet om ouderen te helpen niet te vallen. Het project start in de woonservicezones Aldlân, Nylân, Huizum en Huizum-dorp. Deelnemende partijen zijn de gemeente Leeuwarden, zorggroep Noorderbreedte, fysiotherapiepraktijk Noordersingel, Samenwerkende Leeuwarder Ouderenbonden, stichting Palet, stichting Welzijn Ouderen Leeuwarden en thuiszorg Het Friese Land.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Tweede zege Werle op EK schaken

Plovdiv Schaker Jan Werle heeft gisteren zijn tweede zege behaald tijdens de Europese titelstrijd in Plovdiv. De 24-jarige schaker uit Beetsterzwaag versloeg in de Bulgaarse stad met de witte stukken de Kroaat Marin Bosiocic.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Nieuwe financieel directeur bij Cambuur

Leeuwarden Wilco Dommerholt wordt met ingang van 1 juli de nieuwe financieel directeur van SC Cambuur-Leeuwarden. De 37-jarige inwoner van Lippenhuizen is nu financieel controleur bij Fenner Dunlop in Drachten en in zijn vrije tijd jeugdtrainer bij de voetbalvereniging Gorredijk.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Sulejmani op tijd fit voor play-offs

Heerenveen Miralem Sulejmani is op tijd hersteld voor de play-offs. De 19-jarige aanvaller van SC Heerenveen raakte zondag in het duel tegen Excelsior (5-0) geblesseerd aan zijn hamstring.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Verbeek wil Vlemmings als assistent

Rotterdam De nieuwe hoofdtrainer van Feyenoord Gertjan Verbeek wil Leon Vlemmings als assistent meenemen naar Rotterdam. Vlemmings is op dit moment werkzaam bij NAC Breda, als assistent van Ernie Brandts. Hij tekende onlangs voor vijf seizoenen bij.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Internationale damtop volgend jaar naar Heerenveen

Heerenveen - De internationale damtop komt volgend jaar juni naar Heerenveen. Tenminste, dat is de hoop van journalist Albert van Keimpema uit Tjerkgaast, die dan in samenwerking met Sportstad Heerenveen een topdamtoernooi in de Rode Zaal van het Abe Lenstra Stadion wil houden.

Sportwoensdag, 23 april 2008

Janneke Vellema via Dokkum naar de top

Dokkum - Daar sta je dan, weggetrokken uit de provincie, op het KNVB-sportcentrum in Zeist. Janneke Vellema maakte het maandag mee. De 21-jarige Dokkumse werd voor het eerst opgeroepen voor de selectie van het Nederlandse futselteam. ,,Een enorme eer’’, zegt Vellema. ,,Bij de selectie onder 23 jaar was ik aanvoerder, maar nu voelde ik me weer even een broekie.”

Sportwoensdag, 23 april 2008

ONT kan zich opmaken voor kampioensduel

Veenwouden - Tien minuten hoefden Veenwouden en ONT zaterdag nog maar te spelen, toen scheidsrechter Nijboer plotseling het veld verliet. De leidsman sloot zich op in zijn kleedkamer en kwam vijf minuten later gedoucht en wel terug. Gestaakt.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties