De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 mei 2003.

Bijschriftvrijdag, 23 mei 2003

Ik heb de gewoonte een plan te maken voor de manier waarop we onze vakantie besteden.

Cultuurvrijdag, 23 mei 2003

Muzikaal banket in Hoorn

Oy comamos y bebamos - erg best is mijn Spaans niet, maar het lijkt me een tekst die iets met eten en drinken van doen heeft. Toepasselijke muziek op het hoogtepunt van een muzikaal banket dat de opening vormde van het zevende Amateursfestival Oude Muziek Nu in Hoorn.

Cultuurvrijdag, 23 mei 2003

NNO met Lohues: klassiek en educatief

Om een breder publiek kennis te laten maken met de meesterwerken van klassieke componisten brengt het Noord Nederlands Orkest de laatste jaren ook zogenaamde cross-over programma’s. Hierin treedt dan een algemeen bekende artiest uit de lichte muziek op.

Economievrijdag, 23 mei 2003

Vakschool scheepsbouw Harlingen gaat dicht

Harlingen – De VSH Vakopleiding Scheepsbouw sluit haar deuren. Dat is al in januari besloten, maar werd pas vrijdagmorgen bekendgemaakt.

Economievrijdag, 23 mei 2003

Kabeljauw verdwijnt uit Noordzee

Utrecht - Nederlandse vissers bevestigen volgens milieuorganisatie Stichting De Noordzee het verdwijnen van kabeljauw uit de Noordzee.

Economievrijdag, 23 mei 2003

‘Bintje is geen gifpieper’

Sint Annaparochie – De Fries – Groningse vereniging van aardappelkwekers bestaat vandaag precies een halve eeuw. Voorzitter Rients Leijstra vertelt dat vereniging in vijf decennia veranderde van actieve club voor belangenvereniging tot een licht vergrijsde gezelligheidsvereniging. Maar ze worden nog steeds boos als de milieubeweging het Bintje een ‘gifpieper’ noemt.

Hoofdartikelvrijdag, 23 mei 2003

Nieuwe politieke erhoudingen…

Het was een wat vreemd debat, afgelopen dinsdag in de Tweede Kamer. Aan de orde was het Regeerakkoord van CDA, VVD en D66. Achter de regeringstafel zag men echter de informateurs Hoekstra en Korthals Altes. Die zaten er bijna voor spek en bonen bij, want de deelnemers aan het debat richtten zich nauwelijks tot hen. Zij waren immers niet aanspreekbaar op de inhoud van het akkoord, slechts op de gevolgde procedure.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Franekeradeel breidt clusters met molens uit

Franeker - De windmolenparken Herbaijum en De Bjirmen bij Franeker worden waarschijnlijk vervangen door grotere, moderne turbines. De gemeenteraad van Franekeradeel wil de twee oudste grootschalige turbineparken in Fryslân gebruiken als vervangingslocatie voor de vele solitaire ‘boerenmolens’ in de windrijke gemeente.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Mooie verhalen van een trouwambtenaar

Terschelling - Het begin van haar carričre was bijzonder: ze werd door de toenmalige burgemeester op de boot gevraagd of ze ambtenaar van de burgerlijke stand wilde worden. Aad Schalkwijk-Heijkoop (70) van Terschelling weigerde in eerste instantie, omdat ze dacht dat ze de klus niet aankon.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Leegloop azc overvalt Kollum

Kollum – VluchtelingenWerk in Kollum en de openbare basisschool in het dorp zijn verontwaardigd. De bewoners van het asielzoekerscentrum moeten zo snel vertrekken dat er amper tijd is voor afscheid. Een gepland feestje voor de schoolkinderen valt in duigen. ,,Dat hoeft niet meer. Op de geplande datum is iedereen al weg.’’

Regiovrijdag, 23 mei 2003

200 woningen bij Maartenswouden

Drachten – Op het terrein van Maartenswouden aan de Overstesingel in Drachten komt een woonwijk met tweehonderd woningen. Een aantal van die huizen zal worden bewoond door cliënten van Talant, de organisatie die Maartenswouden in handen heeft.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Zenuwen voor scheikunde

Buitenpost – Net op tijd was Rein Roosma uit Buitenpost donderdagmiddag klaar met zijn examen Engels. Het was pittig. Maar of hij het goed of slecht heeft gemaakt, weet Rein niet. ,,Engels vind ik altijd lastig. Pas als ik het cijfer heb, weet ik hoe ik het heb gedaan.’’

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Leeuwarden snijdt miljoenen

Leeuwarden – De gemeente Leeuwarden moet drastisch bezuinigen: ruim 6 miljoen euro structureel. Het college stelt voor te snijden in onder meer de posten voor minima en gehandicapten, topsportsubsidies, godsdienstlessen in het openbaar onderwijs en beheer van de openbare ruimte. De raad mag bepalen of de belastingen nog omhoog kunnen.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Eigen wc dames en heren kaatsers

Exmorra – De dames en heren kaatsers hoeven in Exmorra voortaan niet meer gebruik te maken van dezelfde closetpot. Vanavond opent de in 1971 opgerichte kaatsvereniging een splinternieuwe accommodatie midden in het dorp.

Regiovrijdag, 23 mei 2003

Komst Intratuin naar Nijtap nog onzeker

Drachten – De vestiging van het tuincentrum Intratuin bij Nijtap is nog verre van zeker. De commissieleden van ruimte, infrastructuur en milieu van Smallingerland lieten donderdagavond doorschemeren niets te voelen voor het plan zoals dat nu op tafel ligt. Ook omwonenden zien de komst van een Intratuin niet zitten.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 mei 2003

‘Gevangenisimam’ wordt gevangenispastor

Banjul - Eén van de vragen die zendingsechtpaar Gera en Cees Fieren regelmatig krijgt, is: ,,bekeren zich ook mensen tot het christendom?’’ Werkend in Gambia, een land met een moslimmeerderheid, zien zij christenen moslim worden, vooral door huwelijken. Soms gebeurt ook het omgekeerde. Het levensverhaal van Modou Camara is daar een voorbeeld van.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 mei 2003

Bijbelgenootschap Griekenland komt met olympische bijbel

Leeuwarden - Het Griekse Bijbelgenootschap komt in het kader van de Olympische Spelen met een speciale bijbel, waarvan het uiterlijk in het teken staat van sport en cultuur.

Sportvrijdag, 23 mei 2003

Harkemase Boys verbolgen over straf voor rellen

Leeuwarden - Harkemase Boys-voorzitter Max de Haan is er verbolgen over dat de Friese voetbalclub zwaarder is gestraft dan Quick Boys, voor de rellen die vorige week zaterdag na afloop van het onderlinge treffen in Harkema uitbraken. Aanvankelijk werd de club uit Katwijk nog als enige in staat van beschuldiging is gesteld. ,,Hier zakt je de broek van af.”

Sportvrijdag, 23 mei 2003

‘Het is belangrijk iets positiefs mee te nemen’

Heerenveen – Stefan Selakovic heeft dit seizoen een moeilijke periode gehad bij Heerenveen. De laatste weken lijkt de 26-jarige Zweed, van origine middenvelder, zijn draai te hebben gevonden als rechterspits.

Sportvrijdag, 23 mei 2003

Slager mag blijven bij Cambuur

Leeuwarden – Jelmer Slager krijgt alsnog een contract aangeboden door Cambuur Leeuwarden. De 21-jarige Marrumer was eerder dit seizoen te kennen gegeven dat hij niet in aanmerking zou komen voor een nieuw contract, nadat hij aan het begin van het seizoen te licht was bevonden voor de A-selectie.

Weervrijdag, 23 mei 2003

Enkele buien

Het is vanavond en vannacht wisselend bewolkt met af en toe wat regen. Temperatuur ongeveer 11 graden. Morgen krijgen we enkele buien, de zon schijnt af en toe en het wordt overdag 17 graden. Het waait zwak tot matig, aan zee eerst mogelijk nog vrij


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties