De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 juni 2012.

Cultuurzaterdag, 23 juni 2012

Kaarten voor ‘Jorwert’ dit jaar iets goedkoper

Jorwert | Het bestuur van Iepenloftspul Jorwert heeft de prijs van de toegangskaarten dit jaar verlaagd. Kostten de kaarten vorig jaar nog 22,50 euro per stuk, dit jaar moet er 21 euro voor een kaartje neergelegd worden. Reden voor dit besluit is de verlaging van het btw-tarief op concert- en theaterkaarten van 9 naar 6 procent, zo meldt het iepenloftspul.

Cultuurzaterdag, 23 juni 2012

Kom van Friese zeeklei op festival Vlieland

Vlieland | Koninklijke Tichelaar in Makkum levert dit jaar een eetkom van Friese zeeklei aan muziekfestival Into the Great Wide Open (ITGWO) op Vlieland. Het gaat om een ontwerp van Atelier NL.

Hoofdartikelzaterdag, 23 juni 2012

God als bron voor het dagelijks leven

Ouders en grootouders hebben er zorgen over: de kinderen en de kleinkinderen gaan niet meer naar de kerk. Gesprekken over kerk en geloof - als die al worden gevoerd - verlopen moeizaam en teleurstellend. En soms emotioneel; het meest bij de oudere generatie. Die heeft geen antwoord op de schijnbare onverschilligheid van de jongeren jegens de kerk en jegens God.

Regiozaterdag, 23 juni 2012

Vandalisme is een bedreiging voor kunst in de openbare ruimte

Kunst in de openbare ruimte, tijdelijk of permanent, blijkt opnieuw kwetsbaar te zijn. Opnieuw, want dat kunstwerken buiten het museum zo vernield kunnen worden is niet iets van de laatste tijd.

Regiozaterdag, 23 juni 2012

Pieter de Boer, de landelijk bekende brugwachter, neemt afscheid

Brugwachter Pieter de Boer zegt na 38 jaar zijn brug in Workum vaarwel. Hij deed het werk met het grootste genoegen, en met hart voor de zaak. Frappant genoeg leidde dat laatste eens tot een schorsing.

Regiozaterdag, 23 juni 2012

Klimaat in scholen geen prioriteit in Fryslân

Leeuwarden | Het binnenklimaat op scholen heeft geen prioriteit in Fryslân. De provincie doet niet mee aan een noordelijk onderzoek daarnaar. Groningen en Drenthe zijn met behulp van Europese subsidies wel bezig met een grootschalig onderzoek naar het energieverbruik op basisscholen. Dat is zo succesvol dat Groningen alle scholen wil laten onderzoeken.

Regiozaterdag, 23 juni 2012

Harlinger clubs toch verder met fusieplan

Harlingen | Harlinger voetballers en voetballiefhebbers kunnen op 5 juli toch naar Trebol om daar de plannen voor één club op één locatie te beoordelen. Een commissie met bestuurders van vv Harlingen, Zeerobben en Robur heeft bedacht hoe de drie clubs zouden kunnen opgaan in een nieuwe vereniging op de locatie van Zeerobben. Het was de bedoeling dat deze commissie het fusieplan zou presenteren aan de leden met een principebesluit van de gemeenteraad als ondersteuning. De raad nam dat besluit afgelopen woensdag echter nog niet, omdat zij de verwachte besparingen van het concentreren van de clubs op één plek beter in beeld wil hebben.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2012

150 vertrouwenspersonen voor seksueel misbruik

Zwolle | In de drie kleine gereformeerde kerken zijn vorig jaar op grote schaal vertrouwenspersonen aangesteld: 150 in totaal. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Misbruik in Kerkelijke Relaties.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2012

Meer opwinding nodig over strafkampen Noord-Korea

Den Haag | Er is veel meer internationale verontwaardiging en actie nodig ten aanzien van de strafkampen in Noord-Korea. SGP, PvdA, PVV, CDA en ChristenUnie hebben minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken opgeroepen tot actie. Aanleiding vormt een interview met mensenrechtenexpert David Hawk in NRC Handelsblad van woensdag. Tot diens ergernis bekommert het Westen zich vooral om de kernwapens van het regime; terwijl dit 150.000 tot 200.000 mensen gevangen houdt in strafkampen. Noord-Korea staat al jaren lang op de eerste plaats als het gaat om christenvervolging. Voor gelovigen is het land een hel.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 juni 2012

Gids om elkaar bij verschillen in kerk niet de tent uit te vechten

Verschillende geloofsbelevingen en meningen zijn een splijtzwam in menige gemeente. Ds. Piet Schelling schreef het boek Mijn gelijk en ons geluk. Hij beschrijft messcherp hoe je conflicten kunt voorkomen en overwinnen.

Sportzaterdag, 23 juni 2012

Epke Zonderland krijgt nu al eigen element

Rijswijk | Turner Epke Zonderland heeft vanaf volgend jaar een eigen element. De ‘Zonderland’ is een unieke techniek op het toestel brug die de Fries onlangs in Gent liet zien. Het Nederlandse jurylid Vincent Reimering kreeg gisteren vanuit de Verenigde Staten de bevestiging. Normaal wordt een element pas erkend na een succesvolle uitvoering op een WK of Olympische Spelen. Het gaat om een 5/4e draai over één arm vanaf één legger eindigend in een zogenoemde healy.

Sportzaterdag, 23 juni 2012

Scherjon, Galama en Fonk op Wereldspelen

Westhem | De Nederlandse Fierljep Bond heeft het Friese trio Hannes Scherjon, Alwin Fonk en Hiske Galama aangewezen om deel te nemen aan de Wereldspelen die van 5 tot en met 11 juli plaatsvinden in het Litouwse Siauliai. Scherjon is de vervanger van klassementswinnaar Bart Helmholt, die vanwege het prille vaderschap voor de eer heeft bedankt. Namens de Polstok Bond Holland zullen Theo van Kooten, Wilco van Amerongen en Dymphie van Rooijen acte de presence geven.

Sportzaterdag, 23 juni 2012

Elsinga keeperstrainer bij Harkemase Boys

Harkema | Anthoon Elsinga is volgend seizoen keeperstrainer van de A-selectie van Harkemase Boys. De oud-keeper, die in 2007 is gestopt bij Zeerobben, speelde in het verleden drie seizoenen bij de club en werd in 2003 onder trainer Sjoerd Jan Eppinga, komend seizoen assistent, kampioen. Elsinga werd benaderd door Willem Brouwer, die volgend jaar hoofdtrainer wordt bij Harkemase Boys. Hij volgt Etienne Stomp op en tekent in eerste instantie een contract voor een jaar.

Sportzaterdag, 23 juni 2012

Wommels winnaar open FK in Easterlittens

Easterlittens | Het partuur van Wommels heeft gisteravond beslag gelegd op het ‘Pealtsje fan Littens’. In de finale van het open Fries kampioenschap jeu de pelote in Easterlittens werd Winsum met 10-5 verslagen. Op het winderige plein waren beiden teams in het eerste deel van de partij nog wel aan elkaar gewaagd, maar na 4 om 3 nam Wommels definitief afstand van de opponent. Via 8-3 en 9-5 werd het uiteindelijk 10-5 in het voordeel van het partuur uit Wommels.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties