De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
woensdag 23 mei

Archief

De artikelen van maandag, 23 juli 2012.

Economiemaandag, 23 juli 2012

Droogte bedreigt economie

Rome | Droogte in belangrijke productiegebieden van graan en maďs zorgt dit jaar voor fors lagere oogsten dan in voorgaande jaren. Volgens de wereldvoedselorganisatie FAO bereiken de prijzen bijna recordhoogten. De exportprijzen voor maďs zijn deze maand al met 20 procent gestegen. Dat geldt ook voor de tarweprijzen. In Amerika komen de tarweprijzen uit op 347 dollar per ton. Dat is 13 procent hoger dan de prijs van juli vorig jaar.

Hoofdartikelmaandag, 23 juli 2012

Voedselprijs stijgt, honger neemt toe

De voedselprijzen zijn in korte tijd fors gestegen. Maďs werd 50 procent duurder, tarwe 30 procent en soja bijna 20 procent. Maďs is nog nooit zo duur geweest. De stijging heeft niet alleen gevolgen voor de wereldwijde brood en andere meelkostprijzen, maar ook voor producten waaraan je in eerste instantie niet zou denken. Zetmeel wordt tegenwoordig in zeer veel producten gebruikt, tot aan plakjes gesneden kipfilet, hamburgers en tandpasta toe.

Regiomaandag, 23 juli 2012

Burgemeester Vlieland wil kroegmuziek ’s nachts zachter

Vlieland | Als het aan burgemeester Yorick Haan van de gemeente Vlieland ligt, gaat het geluidsvolume van de muziek in de horeca op het eiland in het laatste uur voor sluitingstijd lager. De burgemeester wil minder geluidsoverlast na sluitingstijd. Haan stelde dit voor nadat hij een aantal dagen meedraaide in de Vlielandse horeca en een nacht meeging met de politie.

Regiomaandag, 23 juli 2012

Voor vleermuizen hoef je niet bang te zijn, het zijn zulke snoetjes

Tjerkwerd | De vleermuizen in de Sint Petruskerk in Tjerkwerd hebben al hun eigen reality show door de camera’s die hen 24/7 volgen. Nu is er ook nog een tentoonstelling over de vliegende kerkbewoners.

Regiomaandag, 23 juli 2012

Veel spijbelaars aangepakt via Halt

Leeuwarden | Het aanpakken van spijbelaars door Bureau Halt is een succes. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Vorig jaar kregen 2500 jongeren bij Halt een straf omdat ze op hun school hadden gespijbeld.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juli 2012

Meer dan goud te winnen voor kerken in Londen

Vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Londen. Uiteraard draait het megagebeuren allereerst om sport, maar ook de kerken zijn present. Zij grijpen de Spelen aan om het geloof bekend te maken.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juli 2012

Geest ervaren in De Marwei

Cabaretier-evangelist Ruurd Walinga trad gistermorgen voor het eerst op in de gevangenis De Marwei in Leeuwarden. Zijn ervaring.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juli 2012

Predikant: Bak brood en schenk fairtrade wijn

Leeuwarden | Waarom zouden gemeenteleden niet zelf brood baken voor het Avondmaal. En waarom schenken we geen fairtrade wijn voor de viering van de Maaltijd des Heren in de kerk? Volgens Ineke van Middendorp-Sonneveld is dit helemaal geen gek idee. Ze is predikante in de Protestantse Kerk en pleit hiervoor in het nieuwste nummer van Ouderlingenblad. ’Als gelovige gemeenschap moeten we met elkaar de dingen willen delen, die ons aan het hart gaan. Dan kunnen we in deze tijd de milieuproblematiek niet laten liggen.’ Volgens de predikante die verbonden is aan verschillende gemeenten in Noord-Holland moet er veel meer een open gesprek over het milieu en duurzaamheid in kerken worden gevoerd.

Geloof & Kerkmaandag, 23 juli 2012

Oud-Katholieken weg uit Jorwert

Leeuwarden | De Oud-Katholieke Sint-Martinusparochie heeft zaterdag met ,,een overweldigend meerderheid’’ voor een verhuizing van Jorwert naar Leeuwarden gestemd. Dat meldt secretaris Ab Mollema van de parochie. De diensten worden straks in de Lutherse kerk in de Nieuwe Oosterstraat in Leeuwarden gehouden. De Kerkgroep van Jorwert kwam zaterdag in Leeuwarden met zo’n 25 man bijeen om het voorstel voor de overgang van Jorwert naar de Friese hoofdstad te bespreken. ,,We zijn er wel uit. Het besluit is nu nog formeel aan de aartsbisschop, Joris Vercammen, maar hij heeft zelf voor deze verhuizing gepleit.’’ De datum voor de eerste dienst in Leeuwarden moet nog bepaald worden.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Heerenveen is nog zoekende

De Knipe | Op het vertrouwde veld van Read Swart in De Knipe liep sc Heerenveen zaterdag de eerste nederlaag op in de voorbereiding. De Belgische eersteklasser Beerschot was een week voor de start van de competitie met 0-1 te sterk. Trainer Marco van Basten tilde niet zo zwaar aan de uitslag, maar was blij dat Oussama Assaidi - weliswaar als toeschouwer - de weg terug heeft gevonden.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Het was wat ‘klungelvoetbal’ en zeker niet overtuigend

De voorbereiding van sc Heerenveen verloopt nog niet zoals gewenst en de club scoorde in de laatste drie duels één keer. Moeten we ons zorgen maken?

Sportmaandag, 23 juli 2012

Er klopt geen bal van

Begin dit jaar deed ik op deze plaats een voorspelling over het sportjaar 2012. Heerenveen zou de beker winnen: fout. Fred Rutten zou de nieuwe trainer van de Friezen worden: fout. Cambuur zou promoveren: fout. Nederland zou Europees kampioen worden: fout. En in de afgelopen Tour de France zouden de Friese toppers Pieter Weening en Lieuwe Westra voor een Nederlandse etappezege zorgen. Inderdaad, óók fout.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Op zoek naar snelheid, modder en de geur van benzine

Kollum | Daar zit hij dan, stevig in de bijrijdersstoel van een autocrosswagen. Dit pakt niemand Alberto Bakker uit het Groningse Winneweer nog af. De twaalfjarige jongen heeft een ernstige hartaandoening, waardoor de batterij langzaam maar zeker opraakt. Energie is zeer kostbaar en moet goed worden besteed. Daarom reist hij wekelijks met vader Appie stad en land af op zoek naar snelheid, modder en de geur van benzine. Zo maakte Alberto al eens een snelle rit met een Ferrari en racete hij als bijrijder rond in een rallywagen. Helm op het hoofd, gordel om en gaan.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Trio De Groot geeft waarschuwing af

Tien dagen voor de PC rekende trio Jan Dirk de Groot gisteren af met de gedachte dat de uitkomst op ’t Sjűkelân al met potlood ingevuld kan worden. Het partuur Van der Bos mag ‘koninklijk’ genoemd worden, maar kent ook zijn zwakheden.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Helmholt voelt zich ondanks titel nog geen koning te rijk

Burgum | Het is zo langzamerhand een mooie traditie aan het worden dat de winnaar van het Keningsljeppen een paar weken later ook de Fries kampioen wordt. Toch was Bart Helmholt zaterdag na de winst op zijn eigen thuisschans nog niet de koning te rijk. De Burgumse veelvraat hield aan slechts twee van zijn zes sprongen een tevreden gevoel over, maar stak Heidenskipster Ysbrand Galama in zijn laatste finalesprong wel de loef (20,36 meter). ,,Ik ben heel blij met de titel, maar niet met mijn prestatie. Ysbrand had het meer verdiend”, aldus Helmholt.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Titel voor Friese paarden gaat de Afsluitdijk over

Sumarreheide | De baan van Sumarreheide was zwaar en dwong deelnemers in de tuigrubrieken tot een tactische race en vroeg vooral uithoudingsvermogen van de Friese paarden. Die combinatie zorgde er zaterdag voor dat de noordelijke titel in de open klasse de Afsluitdijk over ging. Het kampioenschap voor eenspannen Fries ras voor de concourswagen was bij Garyp een van de hoogtepunten tijdens de Hynstedagen.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Paula de Jong moet hoofdprijs op CH in St. Anne delen

Sint Annaparochie | Paula de Jong uit Buitenpost moest zaterdag tijdens het veertigste CH Sint Annaparochie na het barričrespringen de hoofdprijs van 320 euro delen met Dennis Huits.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Woortman troeft De Jong af in Aduard

Aduard | Jeffrey Woortman heeft zaterdag verrassend de grasbaanraces van Aduard op zijn naam geschreven. De coureur uit Warten was in de finale te sterk voor onder anderen Jannick de Jong uit Gorredijk.

Sportmaandag, 23 juli 2012

Brouwer zevende op NK mountainbike in bossen van Steenwijk

Steenwijk | Karen Brouwer is gisteren op de zevende plaats geëindigd bij de Nederlandse kampioenschappen mountainbike in Steenwijk. De Friezin uit Oosterwolde kon titelverdedigster Laura Turpijn niet verontrusten en bleef ver verwijderd van het erepodium. ,,Ik fietste met pap in de benen, de kracht was er vandaag niet”, aldus Boruwer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties