De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 augustus 2008.

Cultuurzaterdag, 23 augustus 2008

Toekomst Capella Frisiae nog onzeker

Leeuwarden - De Noordelijke Stichting Koorzang en Koorscholing (NSKK) beraadt zich over de toekomst van Capella Frisiae. Dat heeft voorzitter Henk Slavenburg gisteren gezegd. Het enige professionele koor van Fryslân zit momenteel zonder artistiek leider, nadat oprichter en dirigent Hoite Pruiksma die functie in januari na veertien jaar neerlegde. ,,Wij zijn zoekende welke inhoud we moeten geven aan het nieuwe artistiek leiderschap”, aldus Slavenburg. ,,Dat is mede afhankelijk van de financiële basis die we voor de komende jaren hebben.”

Cultuurzaterdag, 23 augustus 2008

Kleurrijke silo op Schiermonnikoog

Schiermonnikoog - Silo’s steken vaak grauw en monotoon af tegen de horizon. Op Schiermonnikoog lijkt daar verandering in te komen. Kunstenaar Theo Onnes beschilderde een silo bij een van de boeren op het Waddeneiland. Het kunstwerk maakt deel uit van Kunst in de Polder, een kunstproject waarbij de unieke positie van de Banckpolder in de schijnwerpers wordt gezet.

Cultuurzaterdag, 23 augustus 2008

Decorbouwer Adema geridderd in Jorwert

Jorwert - De 82-jarige Johannes Adema uit Jowert is gisteravond benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn inzet voor het Iepenloftspul in Jorwert. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding gisteravond opgespeld tijdens de Jorwerter Jûn, een avond waarop Jou my wjukken speciaal voor de inwoners van Jorwert werd opgevoerd.

Economiezaterdag, 23 augustus 2008

Flinke stijging van omzet nutsbedrijf Aquario in Sneek

Sneek - Aquario Watermanagement in Sneek heeft het afgelopen jaar met goede cijfers afgesloten. Het bedrijf realiseerde een omzetstijging van 20 procent vergeleken met 2006. Daarmee kwam de jaaromzet uit op 3,5 miljoen euro. Aquario boekte in het afgelopen jaar een positief resultaat van 300.000 euro.

Economiezaterdag, 23 augustus 2008

Boersma neemt belang in SemWeb

Kollum - Internetondernemer Halbe Boersma, eigenaar van het bedrijf CanvasCompany, heeft een belang genomen in het bedrijf SemWeb uit Kollum. Beide bedrijven opereren al enige tijd vanuit hetzelfde bedrijfsgebouw aan de Willem Loréweg in Kollum.

Economiezaterdag, 23 augustus 2008

Boeren kunnen biodiversiteit beter gebruiken

Helvoirt - De biodiversiteit van planten en dieren kunnen de boeren de komende jaren geld opleveren. Vooral de invoering van een strengere mestwetgeving biedt daartoe mogelijkheden. Dat vertelt onderzoeker Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut in Driebergen. ,,De komende jaren wordt de mestwetgeving strenger. Daardoor kunnen minder hulpmiddelen als kunstmest worden gebruikt. Door op een andere manier gebruik te maken van de beschikbare planten en dieren kan het bedrijfsrendement op langere termijn zelfs verbeteren", vertelt hij bij de presentatie van de brochure Eén plus één is drie; biodiversiteitsmaatregelen voor een rendabele melkveehouderij. De brochure is gisteren aangeboden aan de Brabantse gedeputeerde voor Ecologie Onno Hoes.

Hoofdartikelzaterdag, 23 augustus 2008

De stille revolutie...

Er vindt een stille revolutie plaats in het georganiseerde christelijk leven in Nederland. Terwijl op allerlei plaatsen kerken worden gesloten - protestants Leeuwarden moet drie of vier van de zeven kerkgebouwen sluiten - verschijnen op andere plaatsen nieuwe vormen van christelijke gemeenschappen. Deze zomer publiceerde het Friesch Dagblad een serie artikelen waarin diverse voorbeelden werden beschreven.

Regiozaterdag, 23 augustus 2008

EVT tevreden over eerste week

Terschelling - De Eigen Veerdienst Terschelling (EVT) is tevreden over de eerste week in de vaart. Met name gisteren werd veel gebruik gemaakt van de gratis oversteek tussen Terschelling en Harlingen. Rederij Doeksen ziet de vaarten van de concurrent met lede ogen aan. ,,Een objectief beeld is nog niet te geven.”

Regiozaterdag, 23 augustus 2008

Gezocht: een betere toekomst voor het Friese landschap

Kunnen we niet met z’n allen een manier bedenken om Fryslân mee te laten gaan met de tijd zónder megastallen, grootschalige landbouw en bedrijventerreintjes aan de rand van ieder dorp, vraagt ecoloog Theunis Piersma (50) zich onderhand af. ,,Het cultureel en ecologisch rijke Fryslân is aan het verdwijnen.”

Regiozaterdag, 23 augustus 2008

Speciaal plekje voor mensen met een beperking

Een kamer op de boerderij, een comfortabel plekje op een woonboot of een knusse zolder in een alledaagse woning. Bijzonder zijn ze allemaal, de tientallen Bêd en Brochjes die Fryslân rijk is. Het Friesch Dagblad gaat deze zomer op zoek naar het verhaal erachter. Vandaag: Griet’s Bed en Brochje in Terwispel.

Regiozaterdag, 23 augustus 2008

Pannen, glazen en boeken wisselen op Ruilerij

Leeuwarden - Nog een oude bank ergens op zolder staan, een schilderij over dat niet meer bij het nieuwe interieur past of een postzegelcollectie die anders toch maar stof ligt te verzamelen in de kast? De Leeuwarder student Joeri Schouten roept mensen op met spullen die ze eigenlijk wel kunnen missen, om vandaag naar de ‘Ruilerij’ te komen in het voormalige Emmaüs-pakhuis Hartelust aan de Romkeslaan in Leeuwarden. De portemonnee kan daarbij thuis worden gelaten, want zoals de naam al doet vermoeden gaat het hier om een ruilbeurs.

Regiozaterdag, 23 augustus 2008

Orgel vaak sluitpost bij restauratie

Leeuwarden - Bij restauraties van kerkgebouwen in Nederland is het orgel vaak de sluitpost. ,,Als de kerk klaar is, is het geld op’’, stelt voorzitter Maarten Seijbel van de Stichting tot Behoud van het Nederlandse Orgel. De Friese orgelkenner Jan Jongepier wijst op een ander gevaar: de kerksluiting. ,,Als de kerk dichtgaat, wat gebeurt er dan met het orgel?”

Sportzaterdag, 23 augustus 2008

Vlieger-tweeling: in bijna alle opzichten elkaars gelijke

Burgum - Ze zouden zomaar kunnen figureren in het aloude spelletje ‘zoek de tien verschillen’. Want wie de fierljeppende zusjes Dilys en Alant Vlieger naast elkaar zet en dan moet zeggen wie wie is, krijgt het lastig. Tweelingen, meer eeneiig dan die uit Kollumerpomp, kom je ze bijna niet tegen. In (bijna) alle opzichten zijn ze elkaars gelijke. Gelukkig zijn ze tijdens de wedstrijden herkenbaar aan een eigen rugnummer. Zoals vanmiddag tijdens de Nederlandse kampioenschappen in Burgum, waarvoor de 21-jarige tweeling als outsider geldt.

Sportzaterdag, 23 augustus 2008

Heerenveen gaat met zege competitie in

Heerenveen - Sc Heerenveen heeft gisteravond het laatste oefenduel in de voorbereiding afgesloten met een overwinning. Het Spaanse Real Sociedad werd in het Abe Lenstrastadion met 3-1 verslagen door de manschappen van Trond Sollied. Sibon was met twee treffers en een assist de grote man bij de Friese ploeg.

Sportzaterdag, 23 augustus 2008

Eerste verlies voor Cambuur is een feit

Zwolle - SC Cambuur-Leeuwarden begon gisteravond als ongeslagen koploper aan het uitduel tegen FC Zwolle, dat eveneens nog zonder verlies was. Negentig minuten later was Cambuur koploper af en Zwolle nog steeds ongeslagen. Twaalf bussen vol Leeuwarder fans keerden daardoor gedesillusioneerd huiswaarts. Zij zagen Cambuur verliezen van een veel sterker Zwolle.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties