De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 augustus 2010.

Cultuurmaandag, 23 augustus 2010

Op Lowlands? Dan heb je het gemaakt

,,Wij gaan het maken”, zei Daily Bread eind 2008 in het Friesch Dagblad. Het piepjonge bandje maakte furore door het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân en het scoren van een platencontract. Daily Bread stond afgelopen weekend op het Lowlandsfestival. En als je op Lowlands staat, dan heb je het gemaakt.

Economiemaandag, 23 augustus 2010

‘Bacterie van Q-koorts is er altijd en overal’

Sibrandahűs - Het levenslange fokverbod voor de jonge geiten en schapen van geruimde Q-koorts-bedrijven blijft in stand, zo werd vrijdag bekend. Omdat deze jonge geiten nu niet meer als melk- of fokgeit gebruikt kunnen worden, wacht hen de slacht. Geitenmelker Melle de Vries uit Sibrandahűs mag sinds juli weer fokken omdat hij nooit besmet is geweest, maar voor zijn collega’s vindt hij het ,,knap waardeloos”.

Hoofdartikelmaandag, 23 augustus 2010

Industriebeleid, informateurs...

Ongeveer iedere belangenclub in ons land heeft de afgelopen weken een brief gestuurd naar de informateur en zijn gesprekspartner. In die brief wordt uitgelegd hoe belangrijk het ene beleidsterrein is, of het andere. Of hoe belangrijk het is dat , bijvoorbeeld, de provincies blijven bestaan. Het grootste belang van zulke brieven is de publiciteit die erdoor kan worden opgewekt: de zaak waarover het gaat komt wellicht even in de krant. En de organisaties hebben weer iets te melden op hun website.

Regiomaandag, 23 augustus 2010

Twintig soorten vlinders op hei Ureterp

Ureterp - ,,Je tovert de nachtvlinders echt uit de duisternis. Normaal zie je ze een keer in de huiskamer of bij een lantaarnpaal, maar dan houdt het wel op”, zegt Frank van den Haak van de KNNV, de vereniging voor veldbiologie. Vrijdagavond laat hield de KNNV een nachtvlindernacht op de Merskenheide bij Ureterp. Twintig soorten nachtvlinders werden gespot.

Regiomaandag, 23 augustus 2010

Wilma uit het niets kampioen op fokdag Blauwhuis

Blauwhuis - Al een jaar of zeven gaan Johan en Aggie Ludema uit Witmarsum met hun Friese paarden naar de keuringen. Nog nooit een prijs gewonnen. Afgelopen zaterdag was het raak. Hun driejarige merrie Wilma werd fokdagkampioen in Blauwhuis. Door Hinne Bokma.

Regiomaandag, 23 augustus 2010

Studie Fries in de knel door nieuw tarief

Groningen - Vanaf 1 september mogen hbo's en universiteiten meer collegegeld vragen voor een tweede studie. De kleine studies zijn hier het dupe van. Zo ook de studie Friese taal en cultuur, waarvoor nog maar een student zich heeft aangemeld.

Regiomaandag, 23 augustus 2010

Twee harddisks vol toespraken over liefde en trouw

Leeuwarden - Als eerbetoon aan trouwambtenaar Harry Wiersma stonden zaterdag zeker honderd bruidsparen op het bordes van het stadhuis van Leeuwarden. Wiersma (70) stopt ermee. Ook hangt hij na dit jaar de staf en mijter aan de wilgen, na jaren hulp bij de intocht van Sinterklaas.

Geloof & Kerkmaandag, 23 augustus 2010

Belgische Justitie zit achter matglas

Gent - Al wekenlang staat de Belgische Justitie bijna dagelijks in de (inter)nationale belangstelling vanwege de twistvraag of onderzoeksrechter Wim de Troy een aantal weken geleden terecht of onterecht invallen liet doen bij de kantoren van het aartsbisdom Mechelen/Brussel, in het huis van emeritus-kardinaal Godfried Danneels en de burelen van de onafhankelijke commissie die honderden dossiers aanlegde met getuigenissen van inmiddels volwassen geworden slachtoffers van kindermisbruik door paters en priesters.

Geloof & Kerkmaandag, 23 augustus 2010

Faith, music en ook nog even een kerk uithakken

Bussloo - De organisatie van het meerdaagse Xnoizz Flevo Festival kan volgens een woordvoerster terugkijken op een geslaagd evenement. Het festival dat dit jaar voor de 33e keer werd gehouden, trok dit jaar tienduizend bezoekers, evenveel als vorig jaar. De enige tegenvaller was dat enkele prominente sprekers verhinderd waren.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Succesvolste kaatser uit de geschiedenis: Piet Jetze Faber

Al twintig jaar prijkt zijn naam boven aan het kaatsklassement aller tijden: Piet Jetze Faber. In september 1990 onttroont hij in Achlum Hotse Schuil, de meest tot de verbeelding sprekende kaatser aller tijden, als klassementsleider en brengt uiteindelijk zijn puntentotaal op 885. Negen punten meer dan de legendarische Harlinger, die 28 jaar lang het klassement aanvoert en in 2000 door de Permanente Commissie (PC) wordt gekozen tot beste kaatser van de eeuw. Een keuze waar Faber wel mee kan leven.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

‘Certificaat van Cambuur is min of meer gebakken lucht’

Om SC Cambuur iets uit de financiële problemen te helpen, biedt de club 2499 certificaten te koop aan. Daarmee wordt een beroep gedaan op de trouwe supporters van Cambuur, die voor de schamele prijs van duizend euro een ‘deel van de club’ koopt en zodoende dus wat eigendomsrecht krijgt. Een goed idee van de Leeuwarders?

Sportmaandag, 23 augustus 2010

De PC en Wimbledon in één verpakking

Fryslân is sinds gisteren zes wereldkampioenen rijker. Op de sportvelden in Wergea werden weer een handvol namen met sierlijke letters bijgeschreven in de annalen van het WK teatsen. U leest het goed, teatsen. Geen kaatsen, geen tennis, maar teatsen. Een introductie van de PC en Wimbledon ineen.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Abma’s oefenen ook in achtertuin op fierljeppen

Bij een echte fierljepfamilie hoort een klimpaal in de achtertuin te staan, zal Rimmer Abma gedacht hebben. En dus klautert de zaterdag nog op de Fryslân Cup actieve dochter van de Hegemer, Grytsje, vrijwel elke dag wel een paar keer omhoog. Abma houdt haar vervolgens als toegewijd vader én coach goed in de gaten. ,,Apart? Ik ben het nooit anders gewend geweest”, zegt Grytsje Abma.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

‘Dreamteam’ maakt in Bitgum verwachting waar

Bitgum - Een dreamteam was het op papier al, maar Rutmer van der Meer, Taeke Triemstra en Marten Feenstra maakten het zaterdag tijdens de Van Aisma-uitnodigingspartij in Bitgum ook waar. ,,It is mar goed dat der útnoegingswedstriden binne, want dit is echt kicken. Mei de frije formaasje sitte wy yn in delgeande spiraal”, merkte Feenstra zaterdag op. Zondag won hij ook een tweede prijs in de vrije formatie. De finale was zaterdag één groot en nagenoeg foutloos machtsvertoon. Ook mooi om te zien.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Dubbelslag voor Van der Meer

Bitgum - Lichamelijk voelt Rutmer van der Meer zich al enige tijd niet top. Afgelopen weekeinde was de opslager uit Sint Jacobiparochie op de Van Aismadagen in Bitgum wel top met een fraaie dubbelslag. Het leverde hem gisteren bovendien de koningstitel op. En een goed gevoel, want het trio Van der Meer, Renze Hiemstra en Folkert van der Wei konden wel weer eens een succesje gebruiken. ,,Dit makket it seizoen in bytsje goed”, zei Van der Meer.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Blauw Wit’34 en SC Joure zitten nog met vele vragen

Leeuwarden - Het was een interessante ontmoeting zaterdagavond op sportpark Wiarda, die tussen Blauw Wit’34 en SC Joure. Interessant in die zin, dat het voor beide ploegen misschien wel meer dan ooit afwachten is wat het seizoen zal brengen. Hebben de uit de zondaghoofdklasse gedegradeerde Jousters - die het duel in Leeuwarden wonnen - het zo dramatisch verlopen afgelopen seizoen inmiddels verwerkt? En kunnen de Leeuwarders na een jaartje tweede klasse dit jaar standhouden in de eerste klasse zaterdag? De eerste serieuze wedstrijd van dit nog jonge voetbalseizoen bracht vooralsnog geen antwoorden.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Droomstart Harkemase Boys

Harkema - Zelden was de typering ‘droomstart’ beter van toepassing dan zaterdag op het duel van Harkemase Boys tegen IJsselmeervogels. De landskampioen uit Spakenburg was al de gedroomde tegenstander om tegen te beginnen in de topklasse. En van het eindresultaat had heel Harkema ook alleen maar durven dromen. Topuitslag, topsfeer en terechte winst.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Van Spinder tot Lieuwkje, Harkemase Boys is blij

Harkema - Dagen, weken, nee, máánden werd er overal in den lande en zéker in Harkema en omtrek naar toegeleefd: de start van de topklasse. Zaterdag was het zover voor Harkemase Boys, de enige Noord-Nederlandse amateurclub op dit nieuwe niveau tussen betaald- en amateurvoetbal in. Met landskampioen IJsselmeervogels als tegenstander in een thuiswedstrijd (3-1) werd het met duizenden toeschouwers en een supersfeertje een historische dag voor de voortaan als derde club van Fryslân door het leven gaande Harkemase Boys.

Sportmaandag, 23 augustus 2010

Dost bezorgt Heerenveen ‘driepunter’

Heerenveen - Met twee rake kopballen bezorgde Bas Dost zijn nieuwe werkgever sc Heerenveen zaterdagavond de eerste ‘driepunter’. Na de hoopgevende optredens tegen PSV en FC Twente beschouwde trainer Ron Jans de winst tegen het geplaagde NAC Breda als een ‘normale zege’.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties