De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 augustus 2013.

Economievrijdag, 23 augustus 2013

Van der Gang wil het liefst nóg vijf generaties Van der Gang

‘Door een nette bediening een ieders gunst waardig maken.’ Met dat devies startte Willem van der Gang in 1873 aan de Grote Breedstraat in Dokkum zijn manufacturenzaak. 140 jaar en vijf generaties later worden deze woorden nog altijd in ere gehouden.

Hoofdartikelvrijdag, 23 augustus 2013

Steve JobsSchool: een iPad-dun concept

De Steve JobsSchool, onder meer in Sneek, heeft vanaf de introductie geleid tot felle voor- en felle tegenstanders. Het concept van onder anderen Maurice de Hond betekent op het oog een revolutie: de klas als klas heeft afgedaan, meester of juf wordt een coach en het gebruikmaken van de iPad als instrument om kennis te verzamelen, om creativiteit te ontwikkelen en om sociaal vaardig te worden, is doelstelling. Alles met als doel de kinderen voor te bereiden op de toekomst ‘niet op het verleden’.

Regiovrijdag, 23 augustus 2013

Smaakhoofdstad moet Fries bewuster leren eten

Leeuwarden | In 2015 zullen er in heel Fryslân het hele jaar door honderden verschillende activiteiten georganiseerd worden op het gebied van bewust eten, duurzame voeding en streekproducten. Leeuwarden is dat jaar Hoofdstad van de Smaak. Dat heeft de stichting Week van de Smaak gisteren bekendgemaakt. Er waren geen tegenkandidaten.

Regiovrijdag, 23 augustus 2013

Veerbotenoorlog noopt Doeksen tot ontslag personeel

Harlingen | De problemen rond de veerdienstregeling tussen Harlingen, Terschelling en Vlieland eisen steeds meer slachtoffers. Deze week werd bekend dat rederij Doeksen dertig van de 150 voltijdsbanen moet schrappen.

Regiovrijdag, 23 augustus 2013

Lymfoedeempatiënt te vaak afhankelijk van therapeut

Heerenveen | Nu steeds meer mensen kanker overleven, komen er ook meer mensen met lymfoedeem (vochtophoping in armen of benen). Een vervelende aandoening, die bovendien ook nog gevaarlijk kan worden als die wordt verwaarloosd. Fysiotherapeut Nynke Roskammer-Spiekstra van Adfysio in Heerenveen geeft zelfmanagementcursussen aan patiënten.

Regiovrijdag, 23 augustus 2013

Instituut moet ‘Bildts aigene’ bewaren

Sint Annaparochie | Met de gemeentelijke herindeling voor de deur wil het college van B en W op het Bildt de eigen Bildtse cultuur versterken. Daarvoor moet er onder meer een nieuw cultuurinstituut komen, dat de belangen van het zogeheten ‘Bildts aigene’ zal behartigen.

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

Column Lieuwe Westra: Slapend rijk in het wielrennen

Afgelopen weekend was het weer raak. Na het desastreuze einde van de Tour, maakte ik in de Eneco Tour mijn rentree. Dat ging prima. Ik lag niet zoals eerder bij de start van de koers al puffend op mijn stuur. Voelde me weer renner. Zeker toen ik op de slotdag nog zesde stond. Toch ging het mis. Ik viel voor de beklimming van de Muur van Geraardsbergen. Wéér een val, weer afgestapt. Sinds het NK tijdrijden heb ik geen etappekoers meer uitgereden.

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

OKK Beetgum komt met een noviteit in kaatsland

Bitgum | Kaatsvereniging Oefening Kweekt Kunst (OKK) Beetgum komt met een kaatsprimeur. Het traditionele weekeinde van de in 1895 opgerichte vereniging heeft deels een nieuwe invulling gekregen. Te beginnen met een afdelingswedstrijd voor heren, waarvoor vanmiddag om half drie wordt afgetrapt. Morgen is de uitnodigingswedstrijd voor dames hoofdklasse, waarna het weekeinde zondag traditioneel wordt afgesloten met de vrijeformatiewedstrijd, de Van Aismapartij.

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

Kums aast op vertrek; Finnbogason blijft

Heerenveen | Middenvelder Sven Kums is ontevreden over zijn huidige status als wisselspeler bij sc Heerenveen. Zulte Waregem was in de markt, maar de Belg eiste een te hoog salaris. ,,Ik sta zeker open voor een vertrek. Het liefst nog naar België”, aldus Kums. Van Basten maakt zich geen zorgen meer over een vertrek van Alfred Finnbogason. ,,Er zijn afspraken gemaakt om deze week al dan niet tot een deal te komen. Hij is niet verkocht, dus daar kunnen we een punt achter zetten.”

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

Kohlert speelgerechtigd in openingsduel ONS

Sneek | Nieuwkomer Kasper Kohlert kan morgen gewoon aantreden in het eerste duel van ONS Sneek in de topklasse. De Deen heeft gisteren de laatste benodigde papieren van zijn landelijke voetbalbond ontvangen waardoor hij speelgerechtigd is voor het uitduel met Scheveningen. ,,Ik maakte me toch wel een beetje zorgen en ben erg opgelucht”, zei de 24-jarige middenvelder. Hij is inmiddels ook hersteld van een liesblessure die hij opliep in het oefenduel met Drachtster Boys.

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

Oostenrijker Savic op proef bij SC Cambuur

Leeuwarden | Stefan Savic traint de komende tijd mee met Cambuur. De 19-jarige Oostenrijkse aanvaller wordt door de Leeuwarders als een mogelijke buitenspeler gezien. Savic liep eerder deze zomer stage bij sc Heerenveen. Hij maakte daar indruk op trainer Marco van Basten, maar de club had twijfels over zijn transfervrije status. Volgens zaakwaarnemer Mark de Boer denkt zijn vorige club Red Bull Salzburg nog rechten te bezitten. ,,Maar zijn contract daar is afgelopen.”

Sportvrijdag, 23 augustus 2013

Dijks wil zich tegen Ajax revancheren

Mitchell Dijks maakt vanavond na een schorsing van twee duels zijn rentree in de basis bij sc Heerenveen in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Hij wil zich revancheren voor zijn valse start. Uitgerekend tegen de Amsterdamse club waar Dijks onder contract staat wil de twintigjarige huursoldaat weer vlammen. De linkerverdediger wil zich in zijn tweede optreden voor de Friese club van trainer Marco van Basten revancheren voor de ietwat valse start van drie weken geleden. ,,Het was een incidentje.”


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties