De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 september 2005.

Agendavrijdag, 23 september 2005

Klassiek

Koor In het kerkje van Nuis is maandag om 20.00 uur een uniek concert van het Krimkoor uit de Oekraïne. Het repertoire bestaat uit oud Russische kerkmuziek en volksmuziek.

Bijschriftvrijdag, 23 september 2005

Laatsten worden eersten

Ja, dat hebben de Farizeeën goed gezien: dat Jezus ze blind verklaart.

Economievrijdag, 23 september 2005

Boeren Avebe blokkeren gebouw FNV Groningen

Groningen – Boze boeren hebben van morgen het gebouw van vakcentrale FNV in Groningen geblokkeerd, door een flinke berg aardappelen voor de deur te storten. Na een paar uur lieten de boeren de FNV-medewerkers weer toe via een zij-ingang. De boeren zijn woedend over de stakingen. ,,We worden op twee manieren gepakt’’, zegt boerenwoordvoerder S. Menke. ,,Als lid van de corporatie verliezen we geld en we kunnen onze aardappelen niet afleveren.’’ De stakingen bij Avebe zijn uitgebroken omdat FNV het niet eens is over de manier waarop Avebe van 266 banen af wil.

Economievrijdag, 23 september 2005

‘Zelf bouwen aan schepen blijft het mooiste’

Sneek – Op zijn negende bouwde Henk van der Meulen (39) zijn eerste modelboot, type Schouw. En op zijn vijftiende bouwde hij zijn eerste echte boot, een OK-jol van zo’n vier meter lang. ,,Ik was altijd bezig met bouwen. Gemotoriseerde vlotten, karren enzovoort.’’

Expovrijdag, 23 september 2005


Hoofdartikelvrijdag, 23 september 2005

De Algemene Beschouwingen…

De Algemene Politieke Beschouwingen worden door velen wel beschouwd als het hoogtepunt van het parlementaire jaar. Dan presenteert de regering namelijk haar plannen voor het komend jaar, vastgelegd in de Rijksbegroting voor 2006 en deels ook samengevat in de troonrede. Wanneer men kennis neemt van de manier waarop zulks in zijn werk gaat rijst steeds meer de vraag of we daarmee wel op de goede weg zijn. Niet alleen met die beschouwingen op zichzelf maar ook meer in het algemeen met de manier waarop ‘de politiek’ zich aan den volke presenteert.

Regiovrijdag, 23 september 2005

‘Oppassen bij pgb-advies’

Leeuwarden – De belangenvereniging voor Pgb-adviseurs, Per Saldo, waarschuwt leden voor malafide bemiddelingsbureaus. Bij veel bureaus is de kwaliteit onder de maat, stelt de vereniging: cliënten krijgen dan geen inzicht in het beheer van hun zorgbudget en er worden vaak veel te hoge tarieven berekend voor de hulp.

Regiovrijdag, 23 september 2005

Vrije markt ziekenhuizen: prijzen hoger

Leeuwarden – De vrije prijsonderhandelingen tussen ziekenhuizen en verzekeraars hebben geleid tot een prijsstijging van in totaal zestig miljoen. Met name de behandelingen in de Friese ziekenhuizen zijn behoorlijk duurder dan het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) had berekend. Volgend jaar zal er bezuinigd moeten worden. Vorig jaar zijn de vaste prijzen voor eenvoudige behandelingen van ziektes als diabetes en heup-, knie- en staaroperaties vrijgelaten. De zorgkantoren onderhandelen nu zelf met de ziekenhuizen over de prijs.

Regiovrijdag, 23 september 2005

Het einde van de ‘twa kampen’

Kollumerzwaag – Over twee weken zal er niet worden getoverd op cbs De Stapstien in Kollumerzwaag. De school, die deze week het honderdjarig bestaan viert, doet niet mee met het thema ‘De Toveracademie’ van de kinderboekenweek. De schoolcommissie vond het niet verantwoord om kinderen te leren toveren of te laten spelen met het paranormale. Ze adviseerde daarom de schoolleiding om aandacht te schenken aan de christelijke variant van de kinderboekenweek: wonderlijk. ,,We hebben zoveel invloed op de identiteit van de school als we zelf van belang vinden’’, verklaart voorzitter Lieuwe Bijleveld van de schoolcommissie.

Regiovrijdag, 23 september 2005

‘Kleine milieuramp’

Wolvega – De rivier de Linde is tussen Wolvega en De Blesse ernstig vervuild met mest. Vissen, waaronder zelfs snoek en paling, leggen er massaal het loodje. Ook sommige waterplanten kunnen niet tegen de vervuiling.

Regiovrijdag, 23 september 2005

Kliniek voor te dikke kinderen in Sneek

Sneek – Kinderen tussen de zes en twaalf jaar die veel te dik zijn en behandeling nodig hebben, kunnen sinds kort terecht in een speciale kliniek in Sneek. Het behandelprogramma voor kinderen met obesitas is een initiatief van het Antonius Ziekenhuis en Thuiszorg Zuidwest-Friesland. In Dokkum bestaat al langere tijd zo’n kliniek, maar die is niet speciaal gericht op kinderen.

Regiovrijdag, 23 september 2005

Van een mooi stukje kunst word je niet beter

Leeuwarden – In de afgelopen vier jaar besteedde het MCL in Leeuwarden vele tonnen aan kunst. Geldverspilling? Dat vinden de bezoekers van een kunstsymposium in het MCL zeker niet. Maar het belang ervan moet je ook zeker niet overdrijven. Je wordt niet beter van een mooi schilderij; het geeft op z’n best wat afleiding.

Regiovrijdag, 23 september 2005

‘Mantelzorg wordt veel te zwaar belast’

Sneek – De overheid wentelt teveel zorgtaken af op onderlinge, vrijwillige hulpverlening door familie en andere naasten. Met valse voorstellingen van zaken wordt deze zogenaamde ‘mantelzorg’ aangeprezen als remedie voor tekortschietende ‘formele zorg’. Dat betoogden diverse sprekers gisteren op een symposium over mantelzorg in Sneek.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 september 2005

Gekluisterd aan ‘Glorieklanken’

Menaldum – Immens populair is het verzoekplatenprogramma voor geestelijke liederen van Radio Eenhoorn rond lunchtijd op zondag. Duizenden mensen blijven thuis voor Glorieklanken . En niet alleen uit Menaldumadeel, Franekeradeel en Het Bildt; dankzij internet heeft Glorieklanken tot in Canada trouwe fans. Op 8 oktober bestaat het programma tien jaar.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 september 2005

Kerk Terschelling geportretteerd in NCRV-programma

Hilversu m - De ET10-kerk op Terschelling staat zaterdag centraal in het NCRV-programma Niet alleen op zondag . In het tv-programma (Ned 1, 19.00 uur) wordt iedere week een kerkgemeenschap geportretteerd.

Sportvrijdag, 23 september 2005

‘We moeten nu vooral niet in de war raken’

Heerenveen – Het gezicht van Petter Hansson staat zorgelijk. Onder het rechteroog van de centrale verdediger van Heerenveen zijn de sporen nog zichtbaar van een elleboogstoot in het UEFA Cupduel tegen FC Banik Ostrava. Maar dat laat hem koud. Het zijn nu vooral de tegenvallende prestaties van de ploeg die hem zorgen baren. ,,De wedstrijd tegen NEC is heel belangrijk. We hebben nog maar weinig punten en er zal gewonnen moeten worden.’’

Weervrijdag, 23 september 2005

Zonnig


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties