De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 september 2013.

Hoofdartikelmaandag, 23 september 2013

Te kort door de bocht maar het kan anders

Niet vaak leidt een begrip uit de Troonrede tot zoveel reacties als de participatiesamenleving van de premier. Niet iedereen begrijpt hetzelfde uit de woorden die de koning uitsprak, maar iedereen begrijpt ongeveer waar hij op doelt: mensen moeten voor zichzelf zorgen en voor anderen en als dat echt niet lukt, dan zal de overheid bijspringen.

Regiomaandag, 23 september 2013

Gooitzen en Maaike genieten nog elke dag

Drachten | Eigenlijk had Gooitzen Elzinga (nu 88) nog een oogje op een ander meisje toen hij in 1945 bij het bevrijdingsfeest Maaike de Jong (85) leerde kennen. ,,Mar sy woe nei in skoftsje net mear”, lacht Maaike. ,,En doe kaam ik.” De twee geboren en getogen Drachtsters zijn vandaag 65 jaar getrouwd. Ze genieten nog elke dag.

Regiomaandag, 23 september 2013

PvdA-congres neemt Friese JSF-motie aan

Zwolle | De Friese motie op het PvdA-congres in Zwolle is met een overgrote meerderheid aangenomen. Dat betekent dat de PvdA in de Tweede Kamer pas akkoord kan gaan met de aanschaf van de JSF als er een onafhankelijk geluidsonderzoek naar de JSF is gedaan, de economische effecten duidelijk zijn en de partij ervan overtuigd is dat de nieuwe straaljager inzetbaar is voor allerlei missies. Bovendien moet de JSF (F-35, de opvolger van de huidige F-16) ook nog eens goed vergeleken wordt met andere straaljagers, zoals het alternatief van Saab Gripen.

Regiomaandag, 23 september 2013

Partijleiders beloven niet veel bij campagnestart

Heerenveen | Landelijke politieke kopstukken gaven dit weekeinde acte de precense in Fryslân bij de start van de campagnes in een aantal (herindelings)gemeenten waar in november verkiezingen zijn. In Leeuwarden liep Alexander Pechtold voor D66 folders uit te delen, Heerenveen had maar liefst twee kopstukken op bezoek. Zowel Sybrand van Haersma Buma van het CDA als Diederik Samsom van de PvdA probeerden zieltjes te winnen voor de stembusgang op 13 november in Heerenveen, Boarnsterhim, Leeuwarden en De Friese Meren.

Regiomaandag, 23 september 2013

Minderheden voelen zich als kind behandeld

Leeuwarden | Fuen, een Europese organisatie voor minderheden en sprekers van minderheidstalen, is boos op de Europese Commissie. Die heeft volgens de organisatie een burgerinitiatief geweigerd, dat als doel had de positie van minderheidstalen - zoals het Fries - te verbeteren en discriminatie van minderheden in Europa tegen te gaan.

Geloof & Kerkmaandag, 23 september 2013

Regionale kerkendag in Gorredijk

Gorredijk | De regionale kerkendag voor Gorredijk en omstreken heeft dit jaar als thema ‘Mij een zorg!’ De kerkendag met een gezinsdienst en diverse workshops vindt plaats op zondag 6 oktober in Gorredijk.

Geloof & Kerkmaandag, 23 september 2013

Jubileumeditie Tsjerkepaad trekt meer buitenlandse bezoekers

De tiende editie van Tsjerkepaad is zaterdag afgesloten. Stichting Tsjerkepaad signaleert een toenemend aantal buitenlandse bezoekers, onder meer uit Duitsland, Canada en de Filipijnen. Voorzitter Gerrit Groeneveld blikt terug.

Sportmaandag, 23 september 2013

Column: Verlangen naar de klassieke valsspeler

Eerlijkheid. Meer nog dan winnen draait het daarom in de sport. Bron? De Nederlandse borrelpraat. Balen we niet met zijn allen van een spuitje in de Tour dan zijn we wel collectief verontwaardigd over matchfixing. Duur woord trouwens, als het slechts gaat om verwisselende rugnummers bij Fortuna - Cambuur. Maar ja, veel is geoorloofd, want aan vals spelen hebben we nou eenmaal een hekel.

Sportmaandag, 23 september 2013

Sporttribunaal: Matchfixing? Ik zou het vreselijk vinden dat mijn team aan te doen

Sporters die voor grote geldbedragen wedstrijden verkopen. Komt dat in Nederland voor? Het schijnt dat er een luchtje hangt aan het duel tussen Fortuna Sittard en SC Cambuur (1-2 op 11 september 2009). Het verkopen van wedstrijden, kunnen drie Friese sporters zich er iets bij voorstellen?

Sportmaandag, 23 september 2013

Favorieten kijken te veel naar elkaar in Fokkers Trofee

Wolvega | De Derbywinnaar Davy Boko ontbrak, maar desondanks werd de draverij om de Fokkers Trofee zaterdagavond toch gezien als een officieuze Derby Revanche. In het hoofdnummer op de drafbaan Victoria Park in Wolvega werd 32.000 euro aan prijzengeld verdeeld. Dacey Boko en Danae F Boko, de nummers twee en drie in de Derby, deelden de favorietenstatus met Derby Lobell, de winnares van de Merrie Derby. Het drietal kon de verwachtingen echter niet waarmaken. Ze werden afgetroefd door Dex Beuckenswyk, een outsider die tot zaterdag in de grote koersen nog nooit een vuist had kunnen maken.

Sportmaandag, 23 september 2013

Heerenveen geeft een passend gevolg aan vliegende start

Heerenveen | De korfballers van Heerenveen hebben zaterdag in de topper tegen Sparta uit Zwolle een passend vervolg gegeven aan de vliegende start in de overgangsklasse B. De ploeg van trainer-coach Ralf de Vries won nipt met 16-15, boekte daarmee ‘vier op een rij’ en hield zich zo dapper staande als ongeslagen koploper. Wat die status waar is moet volgende week blijken als Heerenveen in Vriezenveen op medekoploper Amicitia.

Sportmaandag, 23 september 2013

Roept u maar: Was lekker geweest om koploper te zijn

Het Friesch Dagblad struinde de digitale snelweg af, op zoek naar uw mening over het duel Roda JC - sc Heerenveen (3-3).

Sportmaandag, 23 september 2013

Op voorsprong? Dan moet er een knop om bij Heerenveen

Voor de 22e keer in de clubgeschiedenis speelde Heer-enveen zaterdag in Kerkrade tegen Roda JC. Slechts zes keer konden de Friezen met een overwinning in de bus stappen. Elf keer won de thuisploeg, en de overige zes duels - inclusief de spectaculaire 3-3 van zaterdag - eindigden in een gelijkspel. Oftewel: Roda JC uit is voor Heerenveen ‘altijd lastig’.

Sportmaandag, 23 september 2013

Heerenveen garandeert veel goals én spektakel

Veel doelpunten scoren, maar ook veel doelpunten incasseren. Dat typeert dit seizoen het spel van Heerenveen. Het duel tegen Roda JC zaterdag in Kerkrade was er geen uitzondering op. Na 90 minuten stond een terechte 3-3 op het scorebord.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties