De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Archief

De artikelen van zaterdag, 23 oktober 2004.

Bijschriftzaterdag, 23 oktober 2004

De goede strijd.

‘Ik heb de goede strijd gestreden, .., ik heb het geloof behouden.’

Economiezaterdag, 23 oktober 2004

Hertenhouders tonen dit weekend hun bedrijven

Steenwijkerwold - Professionele hertenhouders in heel Nederland houden vandaag en morgen open dagen. Bezoekers krijgen een rondleiding over de boerderij en de hertenhouders geven informatie over het houden van herten. Ook hebben de hertenhouders een wandel- of fietsroute uitgezet in de omgeving van de boerderij. Voor de jeugd is er op de bedrijven een speurtocht uitgezet.

Economiezaterdag, 23 oktober 2004

Bedrijfsleven draagt bij aan armoebestrijding

Gorinchem - Wat kunnen bedrijven doen aan armoedebestrijding in derdewereldlanden? Veel, vindt de stichting Woord en Daad, die woensdag een symposium over dit onderwerp houdt. Volgens Woord en Daad werken steeds meer bedrijven samen met organisaties in de armoedebestrijding.

Economiezaterdag, 23 oktober 2004

Kleine supers verliezen in prijzenslag

Den Haag - Ruim 60 procent van alle zelfstandige supermarkten in Nederland verwacht dat als de prijzenslag doorgaat, hun voortbestaan binnen nu en twee jaar op het spel staat. Alle supermarkten samen verloren 690 miljoen euro door prijsverlagingen. De supermarkten hebben naar schatting al 17.000 banen geschrapt.

Hoofdartikelzaterdag, 23 oktober 2004

De treurnis van Nova..

Sommigen hebben het voorspeld: de introductie van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) zal heel wat discussie teweegbrengen. En die is al losgebrand, nog voor de introductie. Helaas is het niveau waartoe sommigen zich daarbij verlagen beneden de maat. Afgelopen donderdagavond bijvoorbeeld, in het televisieprogramma Nova . De dames en heren van de NPS en Vara, die het programma maken, hadden onder anderen schrijver Maarten ’t Hart en cabaretier Hans Dorrestein als deskundigen ingehuurd om over de Nieuwe Bijbelvertaling te spreken. Als de ex-gereformeerde Maarten ’t Hart aan het woord komt over de bijbel, weet je al hoe het zal gaan: de Statenvertaling, dát is je ware. Niet om inhoudelijke redenen – de schrijver gelooft niet meer – maar om de taal van die vertaling. Beter: om de nostalgie. Want Maarten ’t Hart zwelgt in de oude woorden, die hem herinneren aan vroeger. Hoezeer hij ook pogingen heeft gedaan dat verleden te verwerken, hij wordt op dat punt maar niet volwassen. En ja hoor, Maarten ’t Hart kon eergisteren ook weer even een salvo loslaten over de verschrikkingen die de bijbelvertalers hadden aangericht. En Dorrestein? Diens bijdrage was ronduit beschamend, zowel naar de vorm als naar de inhoud.

Regiozaterdag, 23 oktober 2004

Burgers maken aanleg skatebaan onmogelijk

Buitenpost – Omwonenden van mogelijke locaties om een skatebaan te vestigen in de gemeente Achtkarspelen maken de aanleg van die banen onmogelijk. Volgens het college van B en W valt er bij de omwonenden geen draagvlak te creëren, zodat de voorzieningen kunnen worden aangelegd.

Regiozaterdag, 23 oktober 2004

‘Fries is geen topkok, wel een zoetekauw’

Appelscha - In Drachten wonen de bôlen, in Vrouwenparochie de woartelkoppen en in Sneek de dűmkefretters. In Fryslân was - en is - het gebruik inwoners van dorpen en steden scheldnamen te geven die iets te maken hebben met hun eetgewoonten. Aan creativiteit geen gebrek: bijna iedere plaats en zijn inwoners heeft wel een bijnaam. Een vorm van creativiteit in de keuken is daarentegen ver te zoeken bij de Fries. De kost is ,,eerlijk doch voedzaam’’. Althans, dat wordt beweerd in het boek Kostelijk Fryslân van het Culinair Historisch Kookmuseum De Vleer in Appelscha. Gisteren werd hier het boek gepresenteerd.

Regiozaterdag, 23 oktober 2004

‘Duur boek krijgt wel kans’

Leeuwarden - ,,Het lezen staat onder druk. Bibliotheken moeten nog meer rekening houden met de wensen van het publiek, maar dat betekent niet dat ze ‘het betere boek’ niet meer aanschaffen.’’ Dat zegt H. Algra, hoofd cultuur en recreatie van de openbare bibliotheek Leeuwarden. Hij reageert op de kritiek van uitgeverijen, die gisteren in de Volkskrant klaagden dat bibliotheken de betere en vaak wat duurdere boeken (non-fictie en bellettrie) niet meer zouden aanschaffen, omdat zij toch minder worden uitgeleend. De bibliotheken zouden liever kiezen voor digitale media, cd’s, dvd’s en tijdschriften. In Fryslân is dat in elk geval niet waar, zeggen verschillende bibliotheekhouders.

Regiozaterdag, 23 oktober 2004

Fakkelactie voor wad trekt 3200 mensen

Harlingen - Ruim 3200 mensen hebben gisteravond een halfuur lang 5000 fakkels rond de Waddenzee brandend gehouden om te protesteren tegen de plannen die het kabinet met het waddengebied heeft. De organiserende Waddenvereniging hoopt door de actie de leden van de Tweede Kamer te overtuigen dat ze niet akkoord moeten gaan met gaswinning, en dat ze meer geld moeten uittrekken voor natuurherstel en veiligheid in het gebied. De fakkels brandden langs de dijken en op de stranden van de Waddeneilanden en langs de hele waddenkust op het vasteland, van Den Helder tot de Eemshaven. Op het Duitse eiland Borkum kwamen tegelijk met de Nederlandse actie tweeduizend mensen met fakkels naar het strand.

Regiozaterdag, 23 oktober 2004

Warme dagen eind oktober zeldzaam

Wommels - Als de weermensen het bij het juiste eind hebben, krijgen we te maken met een paar zeldzame, warme oktoberdagen. De temperatuur schiet omhoog naar zeventien, achttien graden. Dat is zo’n zes graden meer dan normaal. Vorig jaar rond deze tijd was de eerste serieuze nachtvorst al geweest. In de nacht van 22 op 23 oktober 2003 vroor het in Fryslân al twee tot drie graden en bleef de temperatuur overdag steken bij zeven graden. Oktober 2003 werd de op twee na koudste oktober van de afgelopen honderd jaar.

Geloof & Kerkzaterdag, 23 oktober 2004

Gezamenlijke missie voor het pastoraat

Heerenveen - In De Pleats in Burgum vindt volgende week zaterdag de jaarlijkse drukbezochte Vrouwendag plaats. Het evangelistenechtpaar Aad en Lidy van de Sande uit Heerenveen zal er zijn als hoofdspreker. Beiden hebben ze een bijzondere missie voor het pastoraat, voortkomend uit hun eigen levensgeschiedenis over omgaan met lijden.

Sportzaterdag, 23 oktober 2004

Flyers in Challenge Cup zonder vaste goalies

Heerenveen – Nu de internationals zich serieus voorbereiden op de strijd voor een Olympisch ticket, ligt de ijshockeycompetitie de komende weken stil. Hoewel, niet helemaal. Om de overige spelers bezig te houden hebben de clubs een alternatieve competitie bedacht; de Challenge Cup die duurt tot en met het weekeinde waarin Nederland deelname aan de Olympische Spelen van 2006 wil afdwingen.

Sportzaterdag, 23 oktober 2004

Dick de Boer blijft hopen op betere tijden

Leeuwarden - Ondanks vier gelijke spelen op rij en drie nederlagen blijft het bestuur van Cambuur naar buiten toe rust uitstralen. De supporters hebben het echter helemaal gehad met trainer Dick de Boer. Zeker na de wanvertoning van vrijdagavond tegen Heracles. Cambuur heeft het moeilijk met zichzelf en van goed voetbal is in de verste verte geen sprake.

Weerzaterdag, 23 oktober 2004

Regen

Vandaag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Er waait een matige tot krachtige, in het Waddengebied een harde zuidwestenwind en het wordt 14 graden. Morgen valt er een bui, maar is het met 17, misschien 18 graden wel zachter.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties