De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 22 april

Archief

De artikelen van maandag, 23 oktober 2006.

Cultuurmaandag, 23 oktober 2006

Sutelaksje afgesloten met boekenmarkt in Drachten


Cultuurmaandag, 23 oktober 2006

Niels Holgerssons wonderbare reis<

In 1906 schreef de Zweedse schrijfster Selma Lagerlöf het sprookje Niels Holgerssons wonderbare reis . Dit jaar wordt er veel aandacht geschonken aan dit boek dat Selma Lagerlöf schreef om de leerlingen op een speelse manier de topografie van Zweden bij te brengen. In 1909, ruim twee jaar na het verschijnen van Niels Holgerssons wonderbare reis, ontving Lagerlöf overigens als eerste vrouw de Nobelprijs voor de literatuur.

Cultuurmaandag, 23 oktober 2006

De Jonge fileert Nederlandse politiek

Als je over iets wezenlijks vertelt, zit de stemming er gelijk uit. Dit is Freeks rode draad in De stemming , zijn nieuwe verkiezingsprogramma. Want heb je het in Nederland over de honderdduizenden vluchtelingen die op gammele bootjes uit Noord-Afrika vertrekken om een beter bestaan in Europa te vinden, of over de schending van mensenrechten door de Amerikanen, ja dan valt er niets te lachen. En al helemaal niets te vieren. Want volgens

Hoofdartikelmaandag, 23 oktober 2006

Merkwaardige opvattingen...

De verkiezingskoorts brengt merkwaardige dingen aan het licht. Zo is de opvatting van Femke Halsema naar buiten gekomen dat de Rooms-Katholieke Kerk, samen met fundamentalistische moslims, behoort tot de morele as van het kwaad. De reden? De rechten van de vrouw raken ondergesneeuwd in het instituut dat in Rome in gevestigd en van daaruit de wereldkerk bestiert. Een andere reden is het beleid ten aanzien van voorbehoedmiddelen. Dat is zo ongeveer misdadig, omdat het veel aids-slachtoffers kost. Halsema trekt de rooms-katholieke minister Van Ardenne in het kamp van critici op de Rooms-Katholieke Kerk: ,,Ik heb de Rooms-Katholieke Kerk in de Kamer precies op dezelfde wijze bekritiseerd als de katholieke minister van Ardenne dat eerder gedaan heeft.’’ Dat laat de minister zich niet zeggen; zij distantieert zich volstrekt van de inhaligheid van Halsema, zo bleek afgelopen weekeinde.

Regiomaandag, 23 oktober 2006

Echte helden, ze bestaan nog wel

Met een brede, ietwat verlegen grijns op het gezicht komt Douwe Pals de haven van Harlingen binnen varen, zittend op de punt van de reddingsboot. In zijn hand heeft hij het kinderboek Redding op het Randje. Vers ingevaren van Terschelling - waar het verhaal speelt - om overhandigd te worden aan schrijver Edward Zwitser en KNRM-directeur Sip Wiebenga.

Regiomaandag, 23 oktober 2006

‘Wat we met dat schip hebben beleefd..’

Workum - In Workum begint vandaag de nostagisch-nautische herfstvakantie met de Strontrace, het Beurtveer en de Visserijdagen. Maar wie schippers wil ontmoeten uit de tijd dat schepen van hout waren en mannen van staal, doet er goed aan ook eens buiten de havenkom te kijken. In cultureel centrum de Klameare stelt oud-schipper Jetze Visser zelfgebouwde scheepsmodellen ten toon. Honderden oud-vaarders halen er glunderend verhalen op.

Regiomaandag, 23 oktober 2006

Dryske is weer de mooiste

Leeuwarden - De mooiste Friese merrie van de hele wereld is op dit moment de vijfjarige Dryske fan de Slachtedyk (vader Teunis) van Jorrit en Griet van der Wal uit Boazum. Ze haalde de eerste prijs tijdens de Centrale Keuring van het Friesch Paarden-Stamboek afgelopen zaterdag in het FEC in Leeuwarden.

Geloof & Kerkmaandag, 23 oktober 2006

Bijbel voor het voetlicht

Leeuwarden - Aandacht voor de Bijbel vragen en het gebruik ervan bevorderen. Met dit doel gaat de Bijbel10daagse vrijdag van start. Thema van de tiendaagse is dit jaar Feesten in de Bijbel. ,,Iedereen kan meedoen. De Bijbel is tenslotte van iedereen en voor iedereen.”

Geloof & Kerkmaandag, 23 oktober 2006

Met hart en ziel solidair met de medemens

Leeuwarden - Een lustrum vierde het jongerenweekend van Solidair Friesland afgelopen weekend: voor de vijfde keer werd het jongerenweekend gehouden. ‘Met hart en ziel’ was het thema. Het weekend had een diaconale inslag, vertelt Susan ten Kate van Solidair Friesland.

Weermaandag, 23 oktober 2006

Stormachtig

Vandaag schijnt de zon geregeld, maar kan er ook een enkele bui voorkomen. Het wordt 17 graden en de zuid tot zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, bij zee vaak krachtig. Vanavond en vannacht vallen er buien, soms met onweer en zware windstoten. Ook morgen vallen er veel buien, soms met onweer, en is de wind stormachtig.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties