De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 22 mei

Archief

De artikelen van vrijdag, 23 oktober 2009.

Cultuurvrijdag, 23 oktober 2009

Tien jaar Spigt, is tien jaar een eigenzinnig geluid

Het Gelredome krijgt Frederique Spigt geen vier avonden aaneen vol. Nog niet eens één avond. Maar dat zal haar ook een zorg zijn, want deze eigenzinnige zangeres met haar aantrekkelijke rauwe stem zingt omdat ze een lied heeft en niet om ons slechts te vermaken. En die instelling, spreek gerust van een kunst- en taakopvatting, heeft ze de laatste tien jaar met haar eerste volledig Nederlandstalige cd Engel uit 1999 nagevolgd en wel met groot succes. En nu even een tussenbalans na tien jaar met een best of programma Alles.

Cultuurvrijdag, 23 oktober 2009

Cinekid in trek bij startende bioscoopbezoekers

,,Wat gebeurt er nou!” Sofie Huijing is helemaal verbaasd als de lichten uitgaan in de grote zaal van het Leeuwarder filmhuis. Het is voor de vierjarige Sofie de eerste keer dat ze naar de bioscoop gaat. ,,Best wel eng”, zegt ze tegen haar moeder als de film al een tijdje bezig is. En dan heeft ze het niet over de film, maar over het donker in de zaal. Deze hele week was het Cinekid op Locatie in Leeuwarden. Gisteren draaide het Filmhuis Leeuwarden Laban het allerliefste spookje, een Zweedse tekenfilm speciaal gericht op kleuters.

Economievrijdag, 23 oktober 2009

Midden- en kleinbedrijf positief over toekomst

Almere - Ondernemingen in het midden- en kleinbedrijf (mkb) zijn ondanks de economische crisis positief over de toekomst. Zo verwacht 62 procent van de bedrijven de komende drie jaar te gaan groeien. Dit blijkt uit de resultaten van de MKB Marktmonitor 2009 die gisteren zijn bekendgemaakt.

Economievrijdag, 23 oktober 2009

Taxi Wolters moet van rechter cao gaan naleven

Heerenveen - Taxibedrijf Wolters uit Drachten moet zich gaan houden aan de bepalingen in de cao. Dit bepaalde de kantonrechter gisteren in Heerenveen. De rechtzaak was aangespannen door het Sociaal Fonds Tax, de ‘cao-politie’ van de taxibranche.

Hoofdartikelvrijdag, 23 oktober 2009

Regels op zee....

De eerste echte herfststorm moet nog komen, maar de waddeneilanden hebben hun bekomst al. In een paar weken tijd drie incidenten met zeecontainers op vrachtschepen: kennelijk is een ruw zeetje al genoeg om ze overboord te doen slaan.

Regiovrijdag, 23 oktober 2009

Provincie is als vliegtuig zonder piloot: crash dreigt

Leeuwarden - Door een gebrek aan leiderschap en dynamiek is de Friese provinciale organisatie op dit moment niet in staat de grote bezuinigingen op te vangen, die op haar afkomen. Dat is de analyse van interim-directeur Guido van den Boorn. ,,De organisatie bevindt zich in een glijvlucht, in een langzame en ongecontroleerde spiraal omlaag, zonder piloot aan de stuurknuppel.”

Regiovrijdag, 23 oktober 2009

Membraan schoon zonder chemicaliën

Erik Betten

Regiovrijdag, 23 oktober 2009

Alleen hofjes blijven in nieuw Kollum Zuid

Kollum - Het is een enorme operatie, voor een dorp als Kollum. De komende vijf jaar worden 130 huizen in de wijk Kollum Zuid gesloopt, om plaats te maken voor ongeveer 150 nieuwbouw woningen. Deze week is de sloop van de 62 huizen in de eerste fase begonnen, aan de Julianastraat, Beatrixstraat en Wilhelminastraat. Als alles meezit, begint de bouw van de eerste vijftig twee-onder-één-kap-woningen en twintig rijtjeshuizen in de wijk nog aan het einde van dit jaar.

Regiovrijdag, 23 oktober 2009

Taalpluéch Schier stopt: de belangstelling is weg

Schiermonnikoog - De Taalpluéch van Schiermonnikoog is opgeheven. Sinds 1974 beijverde een groep eilanders zich voor het voortbestaan van de eilander taal, een van de best bewaard gebleven varianten van het Oudfries. Dat deed ze onder meer door het aanbieden van cursussen en het uitbrengen van twee woordenboeken. Maar nu is de rek eruit, zegt Henk Koning (80), die samen met Martha Karst (gestorven in 1987) indertijd aan de wieg stond van de ploeg.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 oktober 2009

Bijbellezen? Heel eenvoudig via Friese ‘vragen-methode’

Heerenveen - Het Nederlands Bijbelgenootschap doet er tijdens de Bijbel10daagse, die vandaag begint, álles aan om mensen weer aan het bijbellezen te krijgen. Want bijbellezen is moeilijk, vinden veel mensen - ook christenen. 57 procent van de Nederlanders heeft een bijbel, maar regelmatig bijbellezen? Nee, dat komt er vaak niet van.

Geloof & Kerkvrijdag, 23 oktober 2009

Doopgedachtenis stap dichterbij in PKN

Utrecht - Tijdens de kerkvergadering (synode) van de Protestantse Kerk in april was het idee nog niet populair: een extra doopritueel voor mensen die als kind al zijn gedoopt, maar behoefte hebben aan een bevestiging. Met een nieuwe notitie slaat het synodebestuur toch de weg in van doopgedachtenis.

Sportvrijdag, 23 oktober 2009

Heerenveen tankt zelfvertrouwen

Berlijn - Na de overwinning van gisteravond in Berlijn tegen Hertha BSC doet sc Heerenveen weer volop mee in de Europa League. Door de zwaarbevochten zege, pas de vierde voor de Friezen in een Europese uitwedstrijd, mag de ploeg van trainer Jan de Jonge weer dromen van overwintering.

Sportvrijdag, 23 oktober 2009

‘Typische Dingsdag-actie, stiekem en goed’

Berlijn - Dolblij zochten de spelers van sc Heerenveen na afloop de uitgelaten Friese supporters op om het wonder van Berlijn te vieren. Winnen van een Bundesligaclub, de oorwassing van vorig seizoen bij kampioen VfL Wolfsburg (5-1) stond nog vers in het geheugen, werd bijna niet voor mogelijk gehouden. Maar het gebeurde wel. Na de zege bij Sparta en gelijke spelen tegen VVV Venlo en FK Ventspils konden Jan de Jonge c.s. deze opsteker wel gebruiken.

Sportvrijdag, 23 oktober 2009

Marathonrijders starten in blanco pak

Heerenveen - De marathonschaatsers die gesponsord werden door de maandag failliet verklaarde DSB Bank starten morgen in Amsterdam in een blanco schaatspak. Samen zijn ze nu op zoek naar een opvolger van DSB, die 3,5 ton per jaar in de marathonploegen stopte. Volgens ploegleider Peter de Vries heeft zich al een mogelijke opvolger gemeld. Gisteren is na de training in Heerenveen besloten dat de mannen de letters op het schaatspak afdekken of ze eraf peuteren. De vrouwen kiezen voor een nieuw blanco pak in rood en zwart.

Sportvrijdag, 23 oktober 2009

Schorsing van Türk bezorgt Beekmans basisplek Cambuur

Leeuwarden - Paul Beekmans keert vanavond in het duel met FC Omniworld terug in de basiself van SC Cambuur. De middenvelder neemt zoals verwacht de plaats in van zijn collega Oguzhan Türk. Die is na de gele kaart van vorige week in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles voor één duel geschorst.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties