De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 24 mei

Archief

De artikelen van dinsdag, 23 oktober 2012.

Cultuurdinsdag, 23 oktober 2012

De Bazuin op cd van trompettist Steketee

Oentsjerk | Brassband De Bazuin uit Oentsjerk werkt zaterdag mee aan cd-opnames van trompettist en componist Huug Steketee. Dat heeft een woordvoerder van het Friese korps gisteren gemeld.

Cultuurdinsdag, 23 oktober 2012

Finalisten bekend voor Leeuwarder festival

Leeuwarden | Bart Melief, Joris van Hamersveld, Ezra Efdé en Paul Westra zijn de vier finalisten van de eerste editie van het Leeuwarder Cabaret Festival. Dat heeft de organisatie gisteren bekendgemaakt. Afgelopen weekend vonden de halve finales plaats, waarna een jury de vier finalisten koos.

Cultuurdinsdag, 23 oktober 2012

Eigen filmfestival in theater Dokkum

Dokkum | Onder de naam Juweeltjes op celluloid vindt op 9 en 10 november een filmfestival plaats in theater Sense in Dokkum. Dat heeft Stichting Filmhuis Dokkum gisteren gemeld.

Economiedinsdag, 23 oktober 2012

Sexbierum rekent eerst niet op tuinders Westland

Sexbierum/Westland | Sexbierum rekent er voorlopig niet op dat grote glastuinbouwbedrijven van het Westland naar Fryslân komen. De slechte marktomstandigheden maken die verhuizing vooralsnog onmogelijk. Gisteren waarschuwde Rabobank, huisbankier van vele tuinders in het Westland, dat door gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden het Westland dreigt leeg te lopen.

Economiedinsdag, 23 oktober 2012

Bonden voeren actie bij Dunlop in Drachten

Drachten | Het uitblijven van een cao in de kunststof- en rubberindustrie is voor de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie reden om poortacties te voeren bij vijf bedrijven. Ook bandenmaker Dunlop in Drachten behoort daartoe. De werkgevers hebben zich volgens de bonden niets aangetrokken van een petitie die door dertienhonderd werkers in de sector is aangeboden. Sinds juli zit de industrie zonder cao. Pensioen is een van de twistpunten.

Economiedinsdag, 23 oktober 2012

Beeldhorloge ook vergoed door FBTO

Sneek | Het beeldhorloge, een slim geheugensteuntje voor mensen met slecht gevoel voor tijd, wordt voortaan ook deels vergoed door verzekeraar FBTO. Eerder wisten de uitvinders uit Sneek de Friesland Zorgverzekeraar al aan zich te binden. Per 1 januari vergoedt FBTO 150 euro bij de aanschaf. Het beeldhorloge kan worden gebruikt door beginnend dementerenden, als hulpmiddel bij medicijngebruik, en bij ADHD, autisme en voor verstandelijk beperkten.

Hoofdartikeldinsdag, 23 oktober 2012

Curaçao gaat eigen geschiedenis schrijven

De geschiedenis van Nederland en zijn koloniën lijkt wat betreft Curaçao tot een einde te komen. Zowel op het eiland als in Nederland groeit het onbehagen jegens elkaar. De uitslag van de verkiezingen op Curaçao versterkt die ontwikkeling. De winnaar, de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano, heeft er in de aanloop naar de verkiezingen geen misverstand over laten ontstaan: het eiland moet zelfstandig worden, buiten het verband van het Koninkrijk. Van Nederlandse zijde zijn de geluiden ook duidelijk: als Curaçao onafhankelijk wil, moet dat vooral gebeuren; het initiatief ligt bij de bevolking.

Regiodinsdag, 23 oktober 2012

Woonvorm Philadelphia in Burgum moet sluiten

Burgum | De kleinschalige woonvorm in Burgum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel gaat dicht. Zorginstelling Philadelphia zegt de kwaliteit van de zorg in de toekomst niet langer te kunnen waarborgen en wil de locatie daarom sluiten.

Regiodinsdag, 23 oktober 2012

Jongeren spelen gewelddadige scènes film na

Leeuwarden | Op internet is een filmpje opgedoken waarbij jongeren met elkaar op de vuist gaan. Het filmpje is opgenomen in de speeltuin aan de Van Loonstraat in Leeuwarden. Wanneer precies, is nog niet duidelijk.

Regiodinsdag, 23 oktober 2012

Justitie laat mensenhandelaar lopen

Een Algerijnse meldde zich vorig jaar bij de politie nadat zij bij twee mensenhandelaars weg was gelopen. Doordat justitie de twee aanvankelijk liet lopen, konden de twee nog een slachtoffer maken.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 oktober 2012

Praten over geloofsvragen goed voor de ziel

Afgelopen zondagavond raakten we in het dorpshuis van Ferwoude maar niet uitgepraat over de toekomst van geloof en kerk. Ik was daar uitgenodigd in het kader van het ‘zondagavondcafé’, een activiteit georganiseerd door de PKN-gemeente Gaast-Ferwoude.

Geloof & Kerkdinsdag, 23 oktober 2012

Geweld tegen christenen India opnieuw bekeken

New Delhi | Het Hooggerechtshof van India roept de deelstaat Orissa ter verantwoording voor de lage straffen voor daders van het antichristelijke geweld van december 2007 tot augustus 2008 in de regio van Kandhamal. Daarbij vielen 93 doden en werden meer dan 50.000 mensen verjaagd.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

Uth schiet Heerenveen naar zege in beloftencompetitie

Heerenveen | Met acht treffers in zeven duels is Mark Uth vooralsnog goud waard voor de beloftenploeg van sc Heerenveen. De Duitser die oorspronkelijk werd aangekondigd als opvolger van Bas Dost moet nog wachten op een echte kans in de hoofdmacht, maar doet het een niveau lager tot nu toe prima. Gisteren zorgde hij met drie goals hoogstpersoonlijk voor de overwinning van Jong Heerenveen op RKC. Het met 1-3 gewonnen uitduel in Brabant betekende voor de ploeg van trainer Jan de Jonge een goede start in de eredivisie voor beloften. Die competitie kent immers een nieuwe opzet. In de afgelopen weken streden 24 teams verdeeld over drie poules om twaalf plekken op het hoogste niveau. Heerenveen plaatste zich zonder een nederlaag te lijden en zette die goede reeks gisteravond voort.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

Ron Jans ruimt na elf duels al het veld bij Standard Luik

Luik | Ron Jans is gisteren uit zijn functie als trainer van de Belgische club Standard Luik ontheven. De Belgische club staat er in de eerste klasse niet best voor met dertien punten uit elf wedstrijden. De club staat daarmee pas op de twaalfde plaats. De nederlaag bij Bergen (3-1) zondag werd 54-jarige Jans, de afgelopen twee seizoenen trainer van sc Heerenveen, zwaar aangerekend.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

Passie is onderscheidende gen bij sportondernemer

Niet alleen in, maar ook rondom sport wordt geld verdiend. Zo wordt over de verkoop van merchandise rond voetbalster Christiano Ronaldo dagelijks professioneel nagedacht. Maar er zijn nog veel meer ‘takken van sport’ die wat verder van het sportgebeuren afstaan zoals fitnessketens, sportzaken, marketingbureaus en aanbieders van sportreizen. De ondernemers erachter zijn van wisselende afkomst, maar één ding lijken ze echt gemeen te hebben: passie voor sport.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

IJshal is vol. Maar is schaatsen niet te duur?

Heerenveen | De nieuwe initiatieven van het Gewest Friesland van de schaatsbond KNSB om de jeugd aan het schaatsen te krijgen lijken succesvol. Het aantal pupillen die zich bij schaatsclub en bij de beide Friese ijsbanen in Heerenveen en Leeuwarden aanmelden is gegroeid.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

Bakens (Cambuur) een duel geschorst na rood

Zeist | Tim Bakens is gisteren door de tuchtcommissie van de KNVB voor één wedstrijd geschorst. De verdediger van SC Cambuur krijgt die straf voor de rode kaart (twee maal geel) in de verloren uitwedstrijd tegen FC Den Bosch afgelopen vrijdag (2-1). Bakens mist door de schorsing de topper van Cambuur tegen MVV, aanstaande vrijdag in het eigen stadion in Leeuwarden. De op voorhand logische vervanger van de 31-jarige verdediger is Léon Broekhof.

Sportdinsdag, 23 oktober 2012

Miedema scoort 14 keer in 2 dagen voor Oranje

Oosterwolde | Vivianne Miedema uit Hoogeveen legt in de EK-kwalificatiereeks van het Nederlands vrouwenelftal onder 17 een opmerkelijke productiviteit aan de dag. De 16-jarige spits van sc Heerenveen maakte in de duels tegen Montenegro en Kazachstan maar liefst 14 doelpunten. Oranje overklaste zaterdag Montenegro met 15-0, mede door zes goals van Miedema. In Oosterwolde raakte Miedema gisteren echt op stoom. Tegen Kazachstan (11-0) scoorde ze liefst acht keer.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties