De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
zondag 18 maart

Archief

De artikelen van donderdag, 24 januari 2008.

Cultuurdonderdag, 24 januari 2008

Metslawier krijgt een iepenloftspul

Metslawier - In Metslawier wordt in 2010 voor het eerst een openluchtspel opgevoerd. Het gaat om de klucht De Hear fan Ocksefurd, een bewerking van Monsieur de Pourceaugnac van de Franse toneelschrijver Moličre. Dat heeft de openluchtcommissie Metslawier bekendgemaakt. Wijlen Pyt van der Zee heeft het stuk bewerkt en in het Fries vertaald, Jan van der Meer uit Oosternijkerk gaat het stuk regisseren.

Cultuurdonderdag, 24 januari 2008

Pianoconcours voor amateurs in Damwoude

Damwoude - In De Ontmoeting in Damwoude wordt op 8 maart voor het eerst een pianoconcours gehouden voor pianisten uit de drie noordelijke provincies. Het concours is bedoeld voor amateurpianisten tot en met de vooropleiding van het conservatorium. Met het concours wil de organisatie het musiceren van de jeugd bevorderen.

Economiedonderdag, 24 januari 2008

Reorganisatie keukenbedrijf Raab Karcher

Leeuwarden - Raab Karcher Bouwstoffen gaat bijna alle dertig keukenshowrooms in Nederland sluiten. De vestigingen worden omgebouwd tot tegelshowrooms. Door de reorganisatie gaan er honderd banen verloren. Veel werknemers kunnen worden herplaatst, is de verwachting. De showroom in Leeuwarden gaat definitief dicht.

Economiedonderdag, 24 januari 2008

Geen EU-subsidie voor weigeraars oormerk koeien

Leeuwarden - Zeventien, veelal biologische, boeren die hun dieren zonder gele oorflappen houden, verliezen hun Europese subsidie omdat ze niet aan de Europese regels voldoen. ,,Ik schat dat het per boer om 4000 tot 5000 euro gaat’’, aldus de gedupeerde boer T. de Groot uit Grou. Hij schat dat van de boeren er tien in Fryslân wonen. ,,Het is een rare situatie dat we door het verbeteren van het welzijn van de dieren alleen maar met hogere kosten worden geconfronteerd. En de zuivelproducten zijn helaas niet af te zetten als apart product voor consumenten die er meer voor willen betalen.”

Economiedonderdag, 24 januari 2008

Uitbreiding bij werf De Vries Makkum

Makkum - Scheepswerf De Vries in Makkum zal dit jaar het personeelsbestand fors uitbreiden. Volgens directeur S. de Vries is het aantal orders sterk gegroeid. Gisteren maakte hij bekend dat het bedrijf een nieuwe opdracht binnen heeft gehaald voor de bouw van een luxe motorjacht van 88 meter.

Economiedonderdag, 24 januari 2008

Presentatie streekproducten moet veel beter

Boksum - Friese producenten van streekproducten moeten veel meer samenwerken om hun producten op de markt te brengen. Ook de presentatie van die producten kan veel beter. Pas dan is er een sterke groei mogelijk. Dat zijn vandaag belangrijke conclusies op het symposium Streekproducten yn Fryslân.

Hoofdartikeldonderdag, 24 januari 2008

Boerkaverbod...

Het kabinet zal waarschijnlijk besluiten geen algemeen boerkaverbod in te voeren, omdat dat in strijd is met de vrijheid van godsdienst. Wel wil het gezichtsbedekkende kleding verbieden op scholen en voor ambtenaren. De Tweede Kamer heeft eind 2005 op initiatief van Geert Wilders gevraagd om een verbod op het dragen van boerka’s. De boerka, een gewaad dat het hele lichaam bedekt met een reepje gaas voor de ogen, zou middeleeuws zijn en vrouwonvriendelijk, aldus Wilders, die via de boerka de islam wil aanvallen. Later werd door de Kamer nog eens een soortgelijke motie aangenomen. Omdat de bewindslieden in het vorige kabinet-Balkenende verschillend dachten over zo’n verbod, werd er uiteindelijk geen besluit genomen.

Regiodonderdag, 24 januari 2008

Zorgen ANWB over wildgroei wegwijzers

Leeuwarden - De ANWB maakt zich zorgen over wildgroei in de bewegwijzering. Sinds de belangenvereniging voor automobilisten het monopolie en de regierol daarop kwijt is geraakt, is continuďteit niet langer gewaarborgd, zegt woordvoerder Ad Vonk. ,,Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar zonder continuďteit krijg je Belgische toestanden.”

Regiodonderdag, 24 januari 2008

Kleine driehonderd agenten leggen werk neer

Burgers hebben tot nu toe best begrip voor de acties van de politie. Die indruk heeft Ties Vogel, actieleider van de ACP, de christelijke politievakbond. Bij de politie zijn gisteren, toen er een estafettestaking in Fryslân werd gehouden, geen klachten binnengekomen van mensen die zich vergeefs bij een politiebureau hadden gemeld.

Regiodonderdag, 24 januari 2008

‘Nachthoreca ’t Fean bij elkaar’

Heerenveen - De kroegen en discotheek Bacchus aan de Gedempte Molenwijk in Heerenveen moeten binnen een paar jaar verhuizen naar de omgeving van het gemeentehuis en de Koemarkt. Restaurants en andere ‘daghoreca’ worden verplaatst naar het Kuperusplein, in de buurt van het Abe Lenstrastadion. De toekomst van de coffeeshops is onzeker.

Regiodonderdag, 24 januari 2008

Historische boerderij krijgt een rieten dak

Stiens - Hij was nummer 97 bij de aanmelding, maar ontving gisteren als eerste een ondertekend subsidiebesluit voor het restaureren van het dak van zijn monumentale boerderij. Een subsidie die zeer welkom is, vertelt Jerry van Amerongen uit Stiens.

Regiodonderdag, 24 januari 2008

Harlingen wil bruisen in 2025

Het gebied langs de Westerzeedijk moet vooral voor toeristen erg aantrekkelijk worden, met onder meer nieuwe natuur (het gespikkelde gebied), een Waddenpoort (4) en diverse attracties zoals een Doe- en leercentrum bij het oude zwembad (3), waar gehoopt was op de komst van zeehondencrčche Lenie ’t Hart. Illustratie: gemeente Harlingen

Regiodonderdag, 24 januari 2008

H-woord geen taboe voor Friese CDA’ers

Leeuwarden - De interne discussie binnen het CDA over de hypotheekrenteaftrek kan niet vroeg genoeg beginnen, vinden nogal wat Friese partijleden. Dat bleek gisteravond op een bijeenkomst in de Kurioskerk in Leeuwarden. Die werd gehouden ter kennismaking met de nieuwe landelijke voorzitter Peter van Heeswijk.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2008

Relevante preken remedie tegen leegloop kerken

Amersfoort - Overtuigend preken, dat is de kernactiviteit van de predikant, en dat moet weer centraal komen te staan in de gemeente. Dat betoogt ds. Ron van der Spoel uit Amersfoort in zijn nieuwe boek Preken is prachtig. ,,Relevante preken kunnen een remedie zijn tegen de leegloop van kerken.’’

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2008

Premičre Friestalige liturgie ‘Wurden fan de Berch’

Reahűs - Een paar jaar geleden maakte de Friestalige liturgie Keunst fan it libben van tekstdichter Eppie Dam en componist Hindrik van der Meer een zegetocht. Nu is er een nieuwe liturgie: Wurden fan de Berch. Dit keer komen de teksten uit de Bergrede van Jezus en de wetten van Mozes.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2008

Elfstedenviering in Edammer kerk

Edam - De Kerkgemeente Edam houdt zondag een feestelijke viering met een Fries accent: een Elfstedenviering. Het immense kerkgebouw krijgt deze zondag de uitstraling van een ijsstadion, waarin ds. Engele Wijnsma op skeelers langs elf pleisterplaatsen gaat: de elf kernmomenten van ieder mensenleven.

Geloof & Kerkdonderdag, 24 januari 2008

E. du Perronprijs voor Guus Kuijer

Tilburg - Burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg heeft gisteren de E. du Perronprijs uitgereikt aan schrijver Guus Kuijer. Kuijer ontving de prijs vanwege zijn oorspronkelijke en rijk geschakeerde bijdrage aan agnostisch, interreligieus en literair Nederland. De E. du Perronprijs is een initiatief van de Gemeente Tilburg en de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Heerenveen zet ook VVV simpel opzij

Heerenveen - Na de galavoorstelling tegen AZ, maakt sc Heerenveen gisteravond in het zelfde theater geen fout tegen VVV-Venlo. Het was allemaal wat minder sprankelend, maar overtuigend was het wel. Als de ploeg van trainer Gertjan Verbeek ‘de gaskraan’ opendraait is er geen houden meer aan. Ook niet voor de verrassende debutant uit Venlo.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Heerenveen kan weer gaan onderhandelen

Zeist - De vorderingen vlogen een week geleden in Zeist bij de arbitragecommissie van de KNVB over en weer. Gisteren stelde die commissie sc Heerenveen in het gelijk dat de Friezen niet meewerkten aan de overschrijving van de Braziliaanse spits Afonso Alves naar AZ.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Van der Veen naar BAM-ploeg

Joure Marathonschaatser Bert Jan van der Veen rijdt volgend jaar voor de BAM-formatie. De drievoudig nationaal kampioen komt over van de Time Out-ploeg.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Hoopgevende WK-start zeiler Postma

Melbourne Zeiler Pieter-Jan Postma uit Terkaple staat na de eerste dag van het wereldkampioenschap Finn op de vijfde plaats. Hij opende de titelstrijd in Melbourne met de elfde plaats, waarna Postma in de tweede race als derde werd afgevlagd.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Flyers laat langs Groningen

Heerenveen De Vadeko Flyers hebben gisteavond in eigen huis een moeizame 6-3 (2-1, 1-2, 3-0) zege behaald op de Pecoma Grizzlies uit Groningen. De Flyers hadden veel problemen met de Groningers die stijf onderaan staan.

Sportdonderdag, 24 januari 2008

Oostra (SCO) onderscheiden

Wolvega Reint Oostra uit Wolvega heeft gisteravond van burgemeester Van Klaveren van de gemeente Weststellingwerf een koninklijke onderscheiding ontvangen. Oostra werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn jarenlange inzet voor de korfbalsport.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties