De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 25 mei

Archief

De artikelen van zaterdag, 24 januari 2009.

Cultuurzaterdag, 24 januari 2009

‘Ik wil de kracht van poëzie op mensen overbrengen’

Nog vier dagen en dan sluit de stembus voor de verkiezing Dichter des Vaderlands. De Friese dichter Tsead Bruinja voert stevig campagne. De kritiek die hierop is ontstaan legt hij naast zich neer. ,,Ik heb maar één doel: winnen.’’ Door Rianne Kramer

Economiezaterdag, 24 januari 2009

Leeuwarden: nieuw plan micro-krediet

Leeuwarden - De gemeente Leeuwarden staat op het punt een nieuwe regeling voor microkrediet te beginnen voor mensen zonder uitkering die een eigen bedrijf willen beginnen. De garantieregeling is uniek in Nederland, maar staat mogelijk open voor meer Friese gemeenten.

Economiezaterdag, 24 januari 2009

Jorritsma Bouw schrapt 40 banen in Groningen

Groningen - Ongeveer veertig werknemers van bouwbedrijf Jorritsma Bouw verliezen hun baan. De onderneming is genoodzaakt in te grijpen doordat een aantal grote bouwprojecten is stopgezet. Dat meldde vakbond CNV Hout en Bouw gisteren.

Economiezaterdag, 24 januari 2009

Inzet extra mensen bij Fries Bureau voor Zelfstandigen

Leeuwarden - Een toenemend aantal Friese ondernemers klopt aan voor bijstand voor zelfstandigen. Het Bureau Zelfstandigen Fryslan (BZF) heeft het erg druk en zet extra consulenten in. Namens achttien Friese gemeenten voert BZF regelingen voor ondernemers uit. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken riep gemeenten op de beslistermijn voor bijstand aan ondernemers te verkorten. Wettelijk is die dertien weken. BZF houdt dertig dagen aan. Van andere Friese gemeenten is er geen algemeen beeld. Een woordvoerder van de gemeente Sneek zegt dat binnen vijf weken over bijstand aan ondernemers wordt beslist.

Economiezaterdag, 24 januari 2009

Extra werk bij ING/Postbank door samenvoeging

Leeuwarden - Medewerkers van ING Bank in Leeuwarden hebben het extra druk door de samenvoeging van de diensten van ING Bank en Postbank. Volgens woordvoerder Harold Reusken wordt dat onder andere veroorzaakt doordat klanten veel vragen hebben over de samenvoeging. Klanten zullen iets langer moeten wachten op antwoord en personeel werkt nu ’s avonds door tot elf uur in plaats van negen uur. Extra werk komt er ook doordat mensen in het begin van het jaar vragen hebben over de nieuwe tarieven.

Hoofdartikelzaterdag, 24 januari 2009

Kerksluiting...

Daar sta je dan, als kerkenraad. Je hebt maandenlang gepraat over een plan voor de toekomst van kerkgebouwen, je hebt er een commissie voor ingesteld en dan blijkt dat de gemeente niet begrijpt hoe je tot de conclusie bent gekomen dat je drie - of misschien wel vier - kerken moet sluiten. En dan stel je de besluitvorming voor enkele maanden uit.

Regiozaterdag, 24 januari 2009

Discussie over ’t Poortje duurde te lang

Heerenveen - De inwoners van Heerenveen krijgen voortaan meer en sneller duidelijkheid over de plannen van de gemeente. Burgemeester De Jonge trekt die conclusie na het moeizame voortraject over de komst van jeugdgevangenis ’t Poortje in Heerenveen-Noord.

Regiozaterdag, 24 januari 2009

Rap oordeel rechter gewenst

Leeuwarden - Rechters moeten vaker mondelinge uitspraken doen. Ze moeten de durf tonen om bij een kort geding en een voorlopige voorziening al op de zitting een voorlopig oordeel te geven, vindt scheidend rechtbankpresident Willem Hangelbroek.

Regiozaterdag, 24 januari 2009

Rinus brengt speelgoed langs alsof-ie Overtoom is

Leeuwarden - Dik dertigduizend euro zamelde Rinus Pel in met zijn Stichting Kerstdorp Wielenpôlle. Het geld gaat naar diverse goede doelen. Gisteren was de kinderafdeling van het MCL aan de beurt. Dit doet ook Rinus goed, maar toch stopt hij ermee.

Regiozaterdag, 24 januari 2009

Fryske Mole stapt naar rechter

Leeuwarden - Stichting De Fryske Mole wil via de rechter afdwingen dat minister Plasterk van OCW geld beschikbaar stelt voor de restauratie van drie molens in Fryslân. De molenstichting vindt dat een subsidieverzoek onterecht door de minister is afgewezen.

Regiozaterdag, 24 januari 2009

‘Systematisch onderzoek zieke wilde dieren nodig’

Vlieland - Systematisch onderzoek naar ziekte en sterfte bij wilde dieren is altijd belangrijk, ongeacht de soort waarom het gaat. Dat zegt Jolianne Rijks, die onlangs promoveerde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op haar onderzoek naar de virusuitbraak die in 2002 het leven kostte van een groot deel van de zeehondenpopulatie in de Waddenzee.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 januari 2009

Protestantisme blijft nodig

Utrecht - ,,Als protestanten hebben we iets te bieden aan andere christenen”, aldus prof. dr. Volker Küster van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in Kampen. ,,Alister McGrath heeft geen gelijk als hij zegt dat het einde van het protestantisme nabij is.”

Geloof & Kerkzaterdag, 24 januari 2009

‘Moderne theologie heeft last van imagoprobleem’

Doorn - De moderne theologie heeft last van een imagoprobleem, stelt dr. Rick Benjamins. ,,De moderne theologie zou aan afbraak doen, omdat ze eigenlijk alleen maar geloofswaarheden ondermijnt.”

Geloof & Kerkzaterdag, 24 januari 2009

Harlinger kerken werken veertig jaar samen

Harlingen - De Harlinger Werkgemeenschap van kerken viert dit jaar haar veertig jarig bestaan. Samenwerken en als kerk aanwezig zijn in de samenleving is haar hoofddoel.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 januari 2009

‘Vier samen’ nieuw verband van parochies

Wolvega - Vier samen. Zo heet het nieuwe samenwerkingsverband van de parochies van Heerenveen, Wolvega, Steggerda en Frederiksoord. Per 1 januari werken ze officieel samen en morgen wordt de eerste gezamenlijke viering gehouden.

Geloof & Kerkzaterdag, 24 januari 2009

Calvijnglossy trekt aandacht tot in het buitenland

Zoetermeer - De Calvijnglossy die bijna twee weken geleden verscheen is razend populair en krijg aandacht tot over de grenzen. Volgens de verbaasde Belgen is er sprake van een Calvijngekte in Nederland, aldus uitgever Boekencentrum.


ACTUEEL
Familieberichten
Advertenties